Akavan pomo Sture Fjäder kertoi saarnassa kirkkosuhteestaan – yhteiskunnan vaikuttajat puhuvat kirkoissa entistä useammin

Sunnuntaina Helsingin Töölön seurakunnan jumalanpalveluksessa Temppeliaukion kirkossa saarnatuoliin nousi ammattiliitto Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Saarnansa aluksi hän kertoi suhteestaan kirkkoon.

– Minut on kastettu, kuulun kirkkoon ja uskon Jumalaan. Uskon että kirkolla on valoisa ja loistava tulevaisuus. Se tulee tekojen kautta.

Fjäder listasi asioita, jotka kuuluvat hänen kirkkoonsa.

– Minun kirkkoni ottaa vastaan kaikki. Minun kirkkoni on oikeudenmukainen, liberaali ja puolustaa heikkoja. Se elää ajassa ja ihmisen arjessa.

Fjäderin kirkko on myös siellä, minne virallinen Suomi ei ylety. Erityisesti diakonia- ja nuoristyö ovat kirkon kasvot.

– Minun kirkossani oppiriidat siirretään syrjään ja keskitytään tekemiseen. Minun kirkkoni puhuu tavallisista asioista tavallisille ihmisille.

Päivän evankeliumitekstissä puhuttiin elämän leivästä.

– Olen aina ajatellut, että työ on elämän leipä. Työ tuo myös sisältöä elämään. Työ tekee hyvää.

Saarnassaan Fjäder puhui myös suomalaisesta yhteiskunnasta, koulutuksesta ja oikeudesta työhön sekä palkansaajaliikkeestä.

Fjäder saarnasi erityisessä teemamessussa, Työn messussa. Saarnan voi katsoa täältä (alkaa kohdassa 23.34).

Ajan merkit jo kolmatta vuotta

Yhteiskunnallinen vaikuttaja saarnatuolissa ei ole ainakaan Helsingin kantakaupungin seurakunnissa mitenkään poikkeuksellinen ilmiö. Tuomiokirkkoseurakunta pyörittää jo kolmatta kevättä Ajan merkit -sarjaa. Saarnatuoliin nousee kerran kuussa maallikko, jolla on omasta alastaan parasta tietoa.

Viime sunnuntaina Helsingin tuomiokirkossa saarnasi innovaatiojohtamisen professori Pirjo Ståhle Aalto-yliopistosta.

– Ideana sarjassa on, että kristitty saarnaa kristitylle. Onhan meillä yleinen pappeus. Saarnatuolissa on oman alansa asiantuntija, joka pystyy liittämään päivän evankeliumitekstiin oman tietotaitonsa tavalla, johon papilla ei ole mitään mahdollisuutta, sanoo tuomiorovasti Marja Heltelä.

Heltelä kertoo, että tasan vuosi sitten saarnaamassa oli dosentti Hanna Wass, joka puhui pandemiasta.

– Kuuntelin saarnan uudestaan [äänitallenteena] ja ihmettelin, kuinka ajankohtainen se edelleen on.

Ajan merkit -sarjan saarnaajien kanssa käydään kunkin sunnuntain teksti yhdessä läpi. Saarnaaja voi myös vaikuttaa virsien valintaan ja esirukouksen sisältöön.

Ajan merkit -sarjassa ovat saarnanneet muun muassa Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, alivaltiosihteeri Päivi Nerg, päätoimittaja emerita Reetta Meriläinen ja akatemiaprofessori Markku Kulmala. Saarnoja voi kuunnella täältä.

Tuomiokirkossa saarnaavat tänä vuonna vielä professori Janne Saarikivi ja aivotutkija Katri Saarikivi.

Helsingin Tuomasmessuissa on jo vuosien ajan ollut saarnaajina pappien lisäksi eri alojen tunnettuja maallikkoja, asiantuntijoita ja poliitikkoja. Helsingin Kallion kirkon Työn messuissa on saarnannut muun muassa presidentti Tarja Halonen. Paavalin seurakunnassa kirkkoherra Kari Kanala piti reilu vuosi sitten keskustelusaarnan sisäministeri Maria Ohisalon kanssa.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä kokoustavat miehissä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliLestadiolaiset korvasivat lähetysmatkat puhelimilla, kaiuttimilla ja WhatsApp-seuroilla

Ei näytettäviä viestejä