Jumala pitää huolta lapsistaan

Tältä näyttää pihaltamme käsin ihanan naapurimme suuntaan silmämme luodessamme. Olemme heistä onnellisia.

Tässä darin kielinen Uusi testamentti.

Jumala on kaiken luonut. Kaikki olevainen on hänen tekoaan. Herramme pitää huolta luomastaan. Hän tuntee kaiken yksityiskohtiaan myöden. Myös meidät ihmiset hän tuntee, jok’ikisen. Hänen käsistään ei kukaan voi meitä riistää. Elämme ja olemme hänen huolenpitonsa varassa. Hän pitää meistä huolen.

Jumala on meidät kutsunut, omikseen valinnut. Me olemme hänen omiaan, Jumalan lapsia. Hän pitää meistä huolen.

Jumala on ikuinen. Iankaikkisuuteen hän meidät on kutsunut. Jumalan lapsia odottaa taivaan kirkkauden asunnot. Olemme sinne matkalla. Taivasta kohti suuntamme on. Hän pitää meistä huolen.

Jumalan kunnia on ääretön, kirkkautensa suuri ikuinen. Kirkkauteensa meidät kutsunut hän on. Ruumiin ylösnousemuksen ja iankaikkisen elämän meille varannut hän on. Kaiken hän on valmiiksi varannut, meitä varten. Hän pitää meistä huolen.

Kaiken armon Jumala on

Kristuksessa Jeesuksessa

kutsunut teidät iankaikkiseen kirkkauteensa.

Kun huolet meitä painavat, vaivoja elämään tulee, vaikeuksia kohtaamme, niin saamme jättää kaikki murheemme Jumalan käsiin.

Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen,

sillä hän pitää teistä huolen.

Sunnuntai 6.7.2025

4. sunnuntai helluntaista

Kadonnut ja jälleen löytynyt

Toinen lukukappale eli epistola: 1. Piet. 5:5–11 

Ensimmäisestä Pietarin kirjeestä, luvusta 5

Te kaikki: pukeutukaa keskinäiseen nöyryyteen,

sillä Jumala on ylpeitä vastaan,

mutta nöyrille hän antaa armon.

    Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle,

niin hän ajan tullen korottaa teidät.

Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen,

sillä hän pitää teistä huolen.

    Pitäkää mielenne valppaana ja valvokaa.

Teidän vastustajanne Saatana kulkee ympäriinsä

kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä.

Vastustakaa häntä, uskossa lujina!

Tiedättehän,

että veljenne kaikkialla maailmassa

joutuvat kokemaan samat kärsimykset.

    Kaiken armon Jumala on

Kristuksessa Jeesuksessa

kutsunut teidät iankaikkiseen kirkkauteensa.

Vähän aikaa kärsittyänne hän itse

varustaa, voimistaa, vahvistaa ja lujittaa teidät.

Hänen on valta iankaikkisesti. Aamen.

_________________

  1. Dari on Afganistanin toinen virallinen kieli.

Tässä osoitteessa on luettavissa darin kielinen Uusi testamentti,

viite 1. Pietarin kirjeen lukuun 5:

1 Peter 5 in Dari

23 KOMMENTIT

  1. Sunnuntain 6.7.2025 aihetta esitellään ja tekstit näytetään täällä

    https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-6-7-2025/

    Ensimmäisen Pietarin kirjeen luvun viisi voi lukea täältä.
    Panen viitteen suomennoksiin 2020 ja 1992, ruotsinnokseen 2000 sekä käännöksiin vienankarjalaksi 2011 ja pohjoissaameksi 2019:

    https://www.raamattu.fi/raamattu/UT2020,B2000,KR92,KAR11,Biibbal/1PE.5

  2. Hän pelasti meidät laupeutensa mukaan

    Kuinka voivat nämä sanat pitää paikkansa? Nehän kuulostavat siltä kuin olisimme jo pelastetut? Emmekö vielä ole maailmassa, keskellä kurjuutta? Minä vastaan: Näin on sanottu sen vuoksi, että jumalallisen armon voima ja uskon luonne ilmaistaisiin harhailevia tekopyhiä vastaan, jotka teoillansa pyrkivät tavoittamaan ja saavuttamaan autuutta, ikään kuin se vielä olisi heistä kaukana. Ei niin; Kristus on pelastanut meidät kerta kaikkiaan, jopa kahdella tavalla: ensiksikin hän on tehnyt kaiken sen mikä meidän pelastumiseksemme oli tarpeen: hän on nimenomaan niin voittanut ja hävittänyt synnin, kuoleman ja helvetin, ettei kenellekään jäänyt siinä asiassa mitään tehtävää, ja toiseksi: tämän kaiken hän on meille antanut kasteessa. Jokaisella, joka uskoo Kristuksen kaiken tämän tehneen, myöskin samassa silmänräpäyksessä on kaikki: menneet ovat menojaan kaikki hänen syntinsä, ja saman tien myös kuolema ja helvetti, eikä hän pelastukseksensa tarvitse mitään muuta kuin tämän uskon.

    Ote Martti Lutherin selityksestä Paavalin kirjeeseen Tiitukselle (Tiit. 3:5, vuoden 1938 käännöksen mukaan!). Kirkkopostilla 1, s. 477─478, vuoden 1941 painos, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys.

  3. Jumalan huolempito tulee ilmi usein yllättävällä tavalla. Miunun ja vaimoni syövät ovat saaneet aikaan paljon sellaista hyää huolenpitoa, josta en aiemmin osannut edes kuvitella. Nuoruudesta asti on rukous ollut tärkeä osa elämääni, mutta koskaan ei mieleeni ole aiemmin tullut se, että Jumalalle rukousyhteys on vielä monin verroin tärkeämpi. Joten hän aina kaipaa meitä yhteyteensä. Aivan samoin kuin rakastuneet kyyhkyläisparit tahtovat aina olla yhdessä. Sellaisia meistäkin on vaimon kanssa tullut. Koemme että jokainen päivä on lahja ja kaikki se mitä elämässä on on valtavan arvokasta. Parisuhteemme nyt aivan kukoistaa.

    Jos Jumala ei olisi pitänyt huolta siitä että minunkin syöpäni tuli juuri oikealla hetkellä esiin. En nimittäin olisi siitä mitään muuten tiennyt, ellei se erityisen johdatuksen kautta olisi palajastunut.
    Esirukousapu on usein tullut avuksemme juuri sekunnilleen oikeaan aikaan. Samalla olemme tiedostaneet miten rakkaita ystäviä ja läheisiä meillä on. Olemme oppineet sanomaan sen. Kummallista miten vaikeaa se on ollut ennen kuin jouduimme katselemaan omaa kuolemaa silmästä silmään.

    • Pekka

      Kiitos henkilökohtaisesta todistuksestasi

      Jumala on todella hyvä

      Esirukouksiin vastaamisessakin hänellä on ”perfect tining”. Siitä hänelle kiitos!

    • Ari

      Kiitos hyvästä kysymyksestä.

      Esimerkki käytännön eämästäni

      Sain sisäisen lähetyskutsun jo nuoruudessani. En kuitenkaan päässyt lähtemään moneen vuosikymmeneen vaikka yritimme eri järjestöjen kautta. Kun sitten lopultakin käytännön mahdollisuus tuli, niin olin jo jäänyt leskeksi. Menin Kameruniin yksin. Tulin takaisin kolme oikeaa prinsessaa mukanani kun tyttömme tulivat siihen ikään, että piti ratkaista koulutammeko heidät Kamerunissa vaiko Suomessa. Tuohon aikaan Suomen koululaitos oli maailman paras. Tulimme siis Suomeen.

      Eräät ystäväni ihmettelivät lähtöäni, arvelivat sen merkitsevän niin paljosta luopumista, mutta päätin lähteä nuoruuteni kutsua seuraten. Tulin takaisin ruhtinassukuun avioituneena.

      Olen onnellinen. Jumala on ollut minulle hyvä.

      Tässä yksi esimerkki lukemattomista tapauksista, missä Jumalan johdatus on tullut näkyviin.

    • Matias Roto mitä siis nöyrtyminen Jumalan väkevän käden alle tarkoittaa? Ketkä ovat ylpeitä???

    • Ari

      Itsekullekin Jumala on antanut oman elämäntehtävänsä. Olkaamme uskollisia siinä kutsumuksessa, mihin Jumala meidät on asettanut.

      Kerronpa esimerkin eräästä koerttelista eräässä kaupungissa. Siellä oli tehty sosiologinen tutkimus ihmisten elämäntilanteesta. Tulokset olivat hälyttävän synkkiä. Oli odotettavissa, että sinne tulee suuria ongelmia muutaman kymmene ,n vuoden perästä Tutkimus unohtui jonnekin hyllylle muutamaksi. Uosikymmeneksi. Kun se löytyi, niin jotain kiinnosti saada selville, miten tilanne oli käytännössö toteutunut. Lista haastatelluista oli tiedossa, vaikka ei mitenkään yhdistettyinä annettuihin vastauksiin.
      Tämä uusi haastattelija sai huomata, että kaikista oli tullut kunnon kansalaisia. Ei mitään ruudinkeksijöitä, koska ihmisaines ei sellaista mahdollistanut, muta kuitenkin ihan ihmisiksi olivat alkaa elää.
      Ja huomaapa tämä. Kaikki kertoivat omista vaikeuksistaan, mutta sanoivat, että heillä oli niin hyvä opettaja, että he olivat saaneet tukea elämään ja selvinneet ihan kelpo elämään.
      Tutkija kiinnostui tuosta opettajasta ja etsi häntä, kunnes löysi hänet.
      Tutkija kertoi, miten hänen oppilaansa olivat häntä kiittäneet elämänsä kuntoon saamisesta.
      Tuohon opettaja hämmästyneenä totesi, ettei hän ollut mitenkään erityisen hyvä opettaja, muuta lisäsi kuitenkin:
      ”Mutta kyllä minä niin tykkäsin niistä lapsist!”

      Tässä se avain oli: Rakkaus!

      Rakkaus oppilaita kohtaan pelasti koko korttelin. Kokonainen kaupunginosa oli saanut uuden elämä siksi, että tuo opettaja oli kutsumuksellen uskolline.

      Vastaan siis kysymykseesi, että uskollisuus kutsumukselleen on oikean nöyryyden toteuttamista elämässä!

    • Roomalaiskirjeen 12. luku antaa paljon vastauksia Ari Pasasen kysymyksiin. Tässä niistä osa: ”Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Auttakaa puutteessa olevia pyhiä, osoittakaa vieraanvaraisuutta. Siunatkaa niitä, jotka teitä vainoavat, siunatkaa älkääkä kirotko. Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa. Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää pitäkö itseänne muita parempina, vaan asettukaa vähäosaisten rinnalle. Älkää olko omasta mielestänne viisaita (Room. 12:12-16).”

  4. ”Jälleen löytynyt”. Käsite tarkoittanee, että joku ihminen, lammas tai esine on kadonnut. – Me saimme Jumalan lapsen aseman ja Jumalan valtakunnan kansalaisuuden kasteessa. Sen jälkeen olemme kasvaneet taaperoiksi, koululaisiksi, opiskelijoiksi , aikuisiksi, äideiksi ja isiksi, isovanhemmiksi ja vanhuksiksi. Eino Leino lausui: ”Me olemme täällä laivalla ja kynnämme suurta merta. Me synnyttiin tänne vaivalla ja kuolemme kaikki kerta. Mutt´ mitä siin´ on välillä; se olkoon lempeä, lämpöä”. Kotoa lähtenyt poika, lammastarhasta kadonnut lammas – ja laivasta pudonnut lapsi katoaa näkyvistä. Paimen etsii, isä odottaa, laivan miehistö hätääntyy. Paimen ottaa koukkusauvan siltä varalta, että lammas on pudonnut suohon tai jyrkänteeltä alas. Paimenella on mukana myös lääkintävälineet, jos lammas on saanut haavoja; pudistusainetta ja sidontalaastaria. – Isä lähettää Pyhän Henkensä pojan luokse kutsumaan, neuvottelemaan ja kääntämään katseen kohti kodin turvallisuutta ja puhdasta ravintoa. – Kapteeni pudottaa pelastusveneen ja pelastusrenkaan, ehkä sukeltajia etsimään pudonnutta. – Ihmisen, lampaan ja esineen etsimiseen käytetään paljon työvoimaa ja rakkautta. Luther kirjoittaa: ”Parannuksesta opetetaan, että ne, jotka kasteen jälkeen ovat syntiä tehneet, saavat syntinsä anteeksi milloin vaan kääntyvät ja seurakunta lausukoon tällaiselle parannukseen kääntyvälle synninpäästön. Sillä oikea katumus ei oikeastaan muuta olekaan kuin vaivaa ja peljästystä synnin tähden ja sen ohessa uskomista evankeliumiin, synninpäästöön, joka tekee mielen iloiseksi ja tyytyväiseksi ja sitten alkakoot hyvät työt.” Seurakunta ei saa kieltää kotiin tuloa, sillä isä odottaa ja sulkee syliinsä kadonneen poikansa ja tyttönsä. – Surullisempaa on sitten se, jos koko kansa katoaa pois Jumalan silmistä. Raamatussa on niitäkin esimerkkejä. Myös ennustetaan tulevasta ajasta, jolloin tulee suuri nälänhätä; ei kuitenkaan leivän perään, vaan Jumalan sanan perään. Hengellinen nälkäkuolema on todella vakava asia. Siitä meitä varjelkoon armollinen Isä ja Poika ja Pyhä Henki.

    • Valma

      Kiitos sinulle suurenmoisesta kommentistasi

      Hyvän tietämyksesi ja elävän uskon esittelysi on taitavasti tehty

      Sydämellinen kiitos sydämellisestä tekstistäsi

    • Ari

      Kiitos kysymästä

      Opetus kuuluu aina uskon elämään.

      – Apostolit olivat OPETUSLAPSIA eli juutalaisen ilmaisun mukaan opettajaa nimitettiin isäksi eli isoksi eli siis rabbiksi ja oppilaita nimitettiin opettajan lapsiksi. Näin aikansa oppinein rabbi Jeesu oli maailmanhistorian kannalta merkittävimpien oppilaitten apostolien opettaja Tuloksena oli että apostolien kautta juutalaisten pyhän kirjan tuolloisen Raamatun eli meidän aikamme Vanhan testamentin profeetallisen sanoman täyttymys eli Jumalan Pojan, Vapahtajamme Jeesuksen pelastustyö julistettiin jo heidän ajastaan alkaen monessa maassa: Armeniassa, Georgiassa, Intiassa, Etiopiassa, Roomassa, Syyriassa jne.

      – Opetuslapseksi vihkiytymistä eli siis Jeesuksen omaksi pääsemostä pyhässä kasteessa seuraa sitten opetus, joka jatkuu koko elämäm iän. ” —- tehkää opetuslapsiksi kastamalla, opettamalla —-” Matt. 28:19-20.

      – Usko tulee kuulemisesta eli siis kun ihminen on Jumalan sanan saarnan ja pyhien sakramenttien välityksellä saanut osallisuuden Jumalan puhuttelusta, niin sitten näiden armovälineitten välityksellä Pyhä Henki antaa uskon missä ja milloin HÄN itse hyväksi näkee.

      Näiden kolmen kohdan avulla haluan sanoa että Pyhän Hengen synnyttävä usko on AINA opetettua uskoa.

    • Ari

      Toinen puoli kommentistasi käsittelee fariseuksia ja kirjanoppineita. Siis tässä toinen vastineeni:

      Jeesus itse oli aikansa oppinein kirjanopinut. Koska hän oli saanut vihkimyksen rabbiksi noin 30 vuotiaana, eli siis heti saatuaan rabbilta vaaditun iän, nin sen jälkeen hän hoiti vain rabbille sallittua tehtävää nimittäin julisti Jumalan sanaa Galilean eri synagogissa. Sen jälkeen hän siirtyi opettajaksi aikansa korkeimmassa ”yliopistossa” eli Jerusalemin temppelissä. Siellä hänen kuulijkuntansa oli poikkeuksellisen suuri, ”koko maailma juoksee hänen perässään”, sanoivat kateelliset.
      Tästä sosiologisesta ympäristöstä johtuu, että useat hänen muistiin pannut keskustelunsa käytiin juuri hänen kollegojensa kirjanoppineitten kanssa.

      Farseukset olivat jatkumoa noin pari vuosisataa eKr. alkaneesta herätysliikkeestä. Heidän erityinen koerostuksensa oli ylösnousemuksen korostaminen voimakkaammin kuin samaisen herätysliikkeen toisen laidan erityisesti saddukeusten esillä pitämä ylösnousemusta vähättelevä puoli.
      Käydyissä keskusteluissa Jeesus liittyi fariseustenkin korostamaan ylösnousemusta korostavaan linjaukseen.
      Eräät ilmaukset Jeesuksen saarnoissa jopa muistuutavat fariseusten itsekritiikkiä: voi meitä fariseuksia, jos me vain ulkonaisesti seuraamme Jumalan sanaa. Mutta emme tee sitä koko sydämestämme. Nimittäin kun Jeesus sanoo tähän itsekritiikkiin liittyen, voi teitä te farisekset, ajatuksen ollessa jokaiselle kuuluvasa kehotuksessa, että koetelkaamme itseämme, onko hartautemme vain ulkonaiata ja pitäkääme huolta että se on Vanhan tastamentin opetuksen mukaisest KOKO sydämestääme ja sielustamme nousevaa Jumalan kunnioitusta.

      5.Mooseksen kirja:

      4:29 Mutta sitten sinä siellä etsit Herraa, sinun Jumalaasi, ja sinä löydät hänet, kun kysyt häntä kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi.

      6:5 Ja rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi.

      10:12 Ja nyt, Israel, mitä Herra, sinun Jumalasi, sinulta muuta vaatii, kuin että pelkäät Herraa, sinun Jumalaasi, että aina vaellat hänen teitänsä ja rakastat häntä, ja että palvelet Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi,

      11:13 Ja jos nyt tottelette minun käskyjäni, jotka minä tänä päivänä teille annan, niin että rakastatte Herraa, teidän Jumalaanne, ja palvelette häntä kaikesta sydämestänne ja kaikesta sielustanne,

      Joten juutalaiste noin 15 eri liikken joukosta juuri fariseukset liikkuivat hyvin paljon opillisesti samoilla linjoilla kuin Jeesus.

      Suurin ero oli kuitenkin siinä että fariseukset eristäytyivat muusta kansasta, kun taas Jeesus liikkui hyvin paljon kansan syntisinä pitämän kansan keskuudessa.

    • Matias Roto mistä on opetus peräisin, voiko sen jotenkin ”tarkistaa” onko se Pyhän Hengen aikaansaamaa vai ihmisistä???

    • Ari

      Jo Toorassa eli Mooseksen kirjoissa tämä tulee esille.

      5.Mooseksen kirja:

      18:18 Profeetan minä olen herättävä heille heidän veljiensä keskuudesta, sinun kaltaisesi, ja minä panen sanani hänen suuhunsa, ja hän puhuu heille kaikki, mitä minä käsken hänen puhua.

      18:19 Ja joka ei kuule minun sanojani, joita hän minun nimessäni puhuu, hänet minä itse vaadin tilille.

      18:20 Mutta profeetta, joka julkeaa puhua minun nimessäni jotakin, jota minä en ole käskenyt hänen puhua, tahi puhuu muiden jumalien nimessä, sellainen profeetta kuolkoon.’

      18:21 Ja jos sinä ajattelet sydämessäsi: ’Mistä me tiedämme, mikä sana ei ole Herran puhetta?’ niin huomaa:

      18:22 kun profeetta puhuu Herran nimessä, ja kun se, mitä hän on puhunut, ei tapahdu eikä käy toteen, niin sitä sanaa Herra ei ole puhunut; julkeuttaan se profeetta on niin puhunut; älä pelkää häntä.”

      Tässä todetaan että

      – oikea profeetta puhuu Jumalan sanan mukaisesti

      – väärä profeetta puhuu ilman asianmukaista valtuutusta, eli omiaan

      – väärä profeetta puhuu muiden jumalien puolesta

      – väärän profeetan puhe ei toteudu, eli ei siis ole reaalitodellisuuden mukaista

      Tässä luvussa kuvataan leeviläisten asemaa PYHÄN KANSAN keskuudessa. Kysymys siis on järjestäytyneestä JUMALAN KANSAN yhteisestä elämästä elävän Jumalan edessä, häntä palvellen ja hänelle kunnian antamisessa.

Matias Roto
Matias Rotohttp://www.roto.nu
Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25