Nuoriin aikuisiin kannattaa satsata – 1980-luvun opiskelijapiiri koolla Vaasassa

Ensimmäinen oikea työpaikkani oli Vaasassa. Saavuin länsirannikolle pimeänä marraskuun päivänä vuonna 1981 ja asetuin tilapäisesti asumaan matkustajakotiin. Minulla ei ollut keittomahdollisuutta. En tuntenut paikkakunnalta ketään, eikä minulla ollut seurana edes radiota. Aika ankea alku.

Toisaalta uusi, koulutusta vastaava työpaikka tuntui muutaman kuukauden työttömyyden jälkeen taivaan lahjalta, työ oli mielenkiintoista ja työyhteisö mukava. Myös tutustuminen uuteen paikkakuntaan oli kiehtovaa, ja asuntokin aikanaan löytyi. Silti vanha päiväkirja kertoo, että olin yksin. Totaalisen yksin.

Vaasan seurakunnassa toimi opiskelijapiiri, johon en ensin halunnut mennä, koska ehdottomasti en ollut enää opiskelija! Sinne kuitenkin helmikuun alussa päädyin, ja se muutti elämäni paljon iloisemmaksi.

Opiskelijapiiri toimi Vaasan suomalaisen seurakunnan siipien suojassa. Saimme seurakunnalta kokoontumistilan, tarvikkeet tarjoiluihin ja mahdollisuuden tehdä retkiä seurakuntayhtymän leirikeskuksiin. Periaatteessa joku työntekijä kai oli vastuussa opiskelijatoiminnasta, mutta käytännössä piiriläiset huolehtivat ohjelmastaan itse. Ilmeisesti myöhempinä vuosina, jolloin en enää ollut Vaasassa, palkattu työntekijä oli enemmän opiskelijapiirin tukena.

Nykyään ei kai puhuttaisi opiskelijapiiristä vaan nuorten aikuisten toiminnasta, sillä mukana oli myös aika monta jo työelämään siirtynyttä nuorta ihmistä. Toiminnan painopiste oli kyllä opiskelijoiden maailmassa, sillä tilaisuuksia järjestettiin myös korkeakoululla ja muissa oppilaitoksissa. Opiskelijat itse järjestivät!

Ystävien löytymisen lisäksi minulle piirissä oli antoisinta tutustuminen eri taustoista tuleviin kristittyihin. Luterilaisen kirkon osalta melkein kaikki herätysliikkeet olivat edustettuina. Lisäksi oli vahva helluntaiseurakuntien, vapaakirkon ja baptistien edustus. Yhteinen usko yhdisti, vaikka opilliset painotukset olivat erilaisia. Umpiluterilaisesta taustasta tulevalle se oli todella terveellistä.

Huhtikuun viimeisenä lauantaina 2025 me 1980-luvun alkupuolen opiskelijapiiriläiset tapasimme Vaasassa. Elämässä oli 40 vuoden aikana tapahtunut paljon ja monenlaista, mutta silti koolla tuntuivat olevan ne samat nuoret aikuiset, kukin omalle tyylilleen uskollisena. Tapaaminen alkoi puolilta päivin Vaasan yliopiston kauniilla kampuksella ja päättyi puolen yön aikaan olosuhteiden pakosta, kun paikallisen ravintolan tarjoilija ilmoitti, että sulkemisaika oli koittanut. Siinä välissä ehdittiin puhua monta asiaa, nauraa monta naurua ja vähän itkeä tirauttaakin.

Suuri yksimielisyys vallitsi siitä, että opiskelijapiiri oli ollut merkittävä sosiaalinen ja hengellinen yhteisö, vertaistuen antaja ja yksinäisyyden poistaja siinä elämänvaiheessa, kun opeteltiin elämään omillaan uudella opiskelu- tai työskentelypaikkakunnalla. Monet opiskelijapiiriläiset kertoivat olevansa edelleen aktiivisia seurakunnissa, herätysliikkeissä ja muissa kristillisissä yhteisöissä. Voisi ajatella, että Vaasan opiskelijapiiri on vuosikymmeniä kantanut hedelmää monilla eri paikkakunnilla.

Nuoriin aikuisiin satsaaminen ehkä tarkoittaakin juuri sitä, että seurakunta tarjoaa toiminnalle tilat ja muut ulkoiset puitteet. Seurakunnan työntekijä on myös kuvioissa mukana mutta antaa nuorille aikuisille tilaa itse suunnitella ja toteuttaa omaa toimintaansa. Ikävuosien 20-30 välillä ihmiset ovat ennakkoluulottomia, heillä on paljon hyviä ideoita ja tavoitteita, ja he ovat valmiita näkemään vaivaa niiden toteuttamiseen. Myös yhteiskristillinen lähestymistapa on tuottanut hyviä tuloksia muuallakin kuin Vaasassa.

Annetaan nuorille aikuisille mahdollisuus!

5 KOMMENTIT

  1. Pirjo

    Kiitos kauniista kuvauksestasi
    Olen iloinen että tuot tämän esille
    Jaat kanssamme opiskelijain ja nuorten aikuisten maailman keskuudessa tapahtuneen toiminnan merkityksen

    Itse toimin 1960 -luvulla aktiivisesti opiskelijaporukoiden mukana eri puolilla. Oma erityispiirteeni oli AVL:n (Akateemisten Vapaaehtoisten Lähetysliitto) jäsenenä lähetystyön esillä pitäminen, niin opiskelijapaikkakunnallani Helsingissä, kuin kristillisten porukoiden keskuuteen Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussakin.

  2. Vaasassa oli joskus 80- luvun alkupuolella nuorten juhlat ( sley tai sekl ) ja Jukka Leppilampi ja Outi Terho piti konsertin jossain saaressa ja jäänyt mieleen : Jumalan valtakunta tulee , kun lauloivat .Olivat silloin Suomen gospelkentällä aika isoja tähtiä ja veti yleisöä . Heillä oli myös vuonna medialähetystyöprojekti Vaasan opiskelijatyön kanssa Monacossa . Siitä on ehkä joku filmi jossain kun lauloivat siellä .

  3. En ole käynyt lukiota, joten samalla koko kristillinen opiskelumaailma jäi minulle täysin vieraaksi. Vasta nyt harmaapartaisena olen päässyt Suomen Opiskelija ja kolulaislähetyksen toimintaan mukaan. Siihen sain huomattavasti apua, kun osallistuin Pereheniemen opistolla vuoden kestävään OPKON:n Rukouksenkouluun. Tuo vuosi suorastaan mullisti koko rukouselämäni. Sinne ilmoittautuessani luulin ihan tosissani tietäväni rukouksesta jo todella paljon. Olinhan sitä aktiivisesti jo yli puoli vuosisataa harjoittanut. Rukouksen koulussa syntyi rukouksen oppimisen halu ja opittavaa riittää loputtomasti. Innostus asiaan sen kun vain kasvaa. Ehkä parasta mitä opin on se, ettei rukoustyöhön keskittyminen ole ollenkaan niin helppoa, kuin miksi sen olin kuvitellut. Siksi suurimmatkin rukoilijat kuvaavat omaa rukouselämäänsä heikoksi.

Pirjo Pyhäjärvi
Pirjo Pyhäjärvi
Kotipaikka Rovaniemi. Eläkkeellä oleva riviseurakuntalainen. Entinen kirkkovaltuutettu ja kirkolliskokousedustaja. Työura hallinto-oikeudessa esittelijänä, tuomarina ja ylituomarina. Harrastuksena monivuotiset kukat, kompostointi ja kirjat, muun muassa.