Psykiatri analysoi wokea

Suomensin itävaltalaisen neurokirurgian ja psykiatrian tohtorin Raphael Bonellin videon, jossa hän analysoi wokeismin psykologiaa. Hän valottaa piilossa olevia wokeismin mekanismeja ja paljastaa miten tämä ajattelutapa vaikuttaa ihmisiin ja suorastaan painostaa ihmisiä. Bonelli osoittaa miten wokeismi lähtien liikkeelle moraalisesta ylemmyydentunteesta päätyen sosiaaliseen painostukseen ja miten nämä rakenteet vaikuttavat psyykeemme ja minkä hinnan yhteiskuntamme maksaa siitä. Vaikuttava analyysi, joka sukeltaa syvälle aikamme psykologiaan ja paljastaa wokeismin taustalla olevat mallit.

Wokeismin tunnusmerkistö (moraalinen narsismi): 1) Ideologia ylittää todellisuuden 2) Taistelu normaalia vastaan 3) Syyttävä, aggressiivinen 4) Kastiajattelu 5) Moralisoiva (hyvä/paha) 6) Uhriajattelu 7) Relativistinen, subjektivistinen.

Video sisältää myös lyhyen videon keskustelusta, jossa wokeismin tunnusmerkit tulevat hyvin esille. Bonelli julkaisi aiemmin videon, jossa hän esitti Donald Trumpin voiton perustuvan mm. siihen, että Trump vastustaa wokelaista ajanhenkeä. Se on yksi Bonellin teeseistä. Toinen teesi on se, että wokeismin ajanhenkeen pohjaava tai sille antautuva ihminen, ei voi milloinkaan tulla hyväksytyksi. Se on yksi teesi hänen kirjassaan ”Die Kunst des Ankommens” (”Hyväksytyksi tulemisen taito”, oma käännökseni kirjan nimelle, Ankommen -sanan voisi kääntää myös ”menestyminen”, ”päästä perille”, ”saada vastakaikua, hyväksyntää”). Tämä ajanhenki tai ideologinen ajattelu on yksi estoista tai esteistä hyväksytyksi tulemiselle ja siksi hän tällä videolla haluaa syventää tietämystä siitä, mitä wokeismi tarkalleen ottaen on.

Miksi tätä ajattelutapaa tai ajanhenkeä on niin vaikea hyväksyä? Tämän kysymyksen käsittelemiseksi Bonelli antaa videossa puheenvuoron myös yhdelle wokeismin edustajalle.

Videossa puhuttu suhteellisen vapaasti suomennettuna:

Mitä wokeismi on? Dudenissa (nykysaksan sanakirja) ”woke” määritellään poliittiseksi heräämiseksi ja sitoutuneisuudeksi syrjintää vastaan. Tämä on woke-ihmisten oma määrittely wokeismille. Ja syrjintää on rasismi, seksismi ja sosiaalinen syrjintä. Kiinnostavaa kyllä eräitä asioita tämä ei sisällä: esimerkiksi syntymättömien lasten syrjintä, rokottamattomien syrjintä tai evankelikaalisten kristittyjen syrjintä. Nämä eivät siis ole wokessa mikään teema, vaan wokella on tietty ideologinen kallistuma. Sitä ei Dudenin määritelmässä mainita. Toisaalta Wikipediasta löydämme, mielenkiintoista kyllä, artikkelin wokeismista, joka ei kerro itse wokeismista mitään, vaan oikeastaan artikkelissa kerrotaan vain miksi kriitikot ovat hyvin vihaisia ja että nämä parhaimmassa tapauksessa ovat konservatiiveja ja muutoinkin oikeistolaisia tai äärioikeistolaisia ja että kohteena olevat yhä harvemmin sanovat olevansa woke.

Luulen että käsitettä voidaan vielä käyttää joutumatta tämän tuulen viemäksi, jos tarkastelemme tätä ilmiötä lähemmin pelkästään neutraalisti psykiatriselta kannalta. Yksi jännittävistä piirteistä on yksistään jo se, että tämä liike, tämä ajanhenki ei mielellään anna koskea itseensä. Ja tässä tartun wokeismin seitsemään ominaisuuteen, jotka olen nyt tutkimuksessani nostanut esille ja jotka haluaisin nyt käydä kanssanne lyhyesti lävitse. Ja selittää sitten myös miksi on niin vaikeaa tulla hyväksytyksi, jos on woke.

Ensiksikin wokeismi on ideologiaa. Se tarkoittaa, että se ei pohjaudu todellisuuteen. Todellisuus on sille vähemmän tärkeä kuin idea. Sehän on jokaisen ideologian ajatuksena. Sitä ei määritellä niin, mutta todellisuudessa se lopulta on näin. Joku voi näyttää mieheltä, mutta jos hän tuntee itsensä naiseksi, niin tämä silminnähtävästi mies onkin nainen. Toisin sanoen, sitä ei voi olla olemassa, mitä ei saa olla olemassa. Tämän fanaattisen asenteen tunnemme jo entuudestaan, se sanonta on jokaiselle tuttu. Siksi woke-ideologian kannattaja ei ole valmis argumentoimaan tai ryhtymään keskusteluun, vaan esittää väitteitä tosiasioiden vastaisesti. Tämä merkitsee sitä, että hän väittää, että asia on näin, että syrjintää on olemassa esim. juuri siksi, että läntinen maailma on rasistisesti rakentunut. Sillä on rasistinen rakenne ja myös niin sanotusti ääritapauksessa se on muuttunut matemaattisen tarkasti rasistiseksi ja kaikkea mahdollista tällaista.

Epänormaalius

Toiseksi sen sisäisen luoteen olennainen parametri on, että se on epänormaali. Tämä tarkoittaa, että se on vihaa tai massiivista vimmaa tai aggressiota normaalia kohtaan. Tämä on hyvin mielenkiintoista. Norbert Bolz analysoi tätä hienosti: ”siksi patologinen tulee normaaliksi ja normaali patologiseksi”. Tämä merkitsee sitä, että käsitteitä aletaan sekoittaa. Tämähän on mielenkiintoisesti jo melkein raamatullista mitä hän sanoo, että hyvästä tulee paha ja pahasta hyvä. Näin hän ei tosin sano, vaan että patologisesta tulee normaali. Tämä ympärikääntäminen, mikä on normaalia ja mikä ei ole, käy ilmi Itävallan erään woke- varakanslerin sanoissa, että normaali on jo esifasistista. Eli normaalit ovat itse syyllisiä normaaliuteensa. Tämähän on todella pahaa!

Kolmanneksi

Syyttäminen

Kolmas ominaisuus, jota pidän hyvin tärkeänä kuten myöhemmin tulen osoittamaan, ja joka tekee hyväksytyksi tulemisen kovin vaikeaksi, on juuri se, että woke on syyttävää. Se on aggressiivista. Wokeismi on syyttävää henkilöryhmiä kohtaan. Henkilöryhmiä kohtaan, jotka eivät ole itsessään vielä tehneet yhtään mitään. Sillä ei ole olemassa kollektiivista syyllisyyttä, mutta tämän wokeismi näkee toisin. Wokelle on olemassa kollektiivinen syyllisyys. Ja se joka esim. on miespuolinen, on jo lähtökohtaisesti syyllinen. Toksinen miehisyys (maskuliinisuus) on käsite, joka ei merkitse sitä, että jokainen mies on aina toksisesti miehinen. Myös tässä on luonnollisesti erilaisia aste-eroja. On olemassa maltillisia wokeisteja ja sitten radikaaleja. Tämä ideologia kallistuu kuitenkin radikaaliin. Siis kolmas kohta vielä kerran: Syyttäminen.

Viholliskuvat

Wokessa on voimakkaita viholliskuvia ja syyllisiä. Ja se suuntautuu vihamielisesti ulospäin, joka tarkoittaa sitä, että siinä ei ainoastaan aiheuteta syyllisyystunteita toisille vaan nimenomaan halutaan aiheuttaa niitä. Minulla ei ole terapiassa yhtä miestä, joka häpeää miehenä olemista juuri tämän woke-ajattelun takia, joka on syvälle tunkeutunut aikamme ajatteluun. 

Neljänneksi:

Kastiajattelu

Kuten intialaisessa hindulaisuudessa on kastiajattelu, on wokessa kastiajattelu. Ihmiset jaetaan ryhmiin sukupuolen, rodun, seksuaalisen suuntautumisen ja kaiken mahdollisen mukaan mitä kuvitella saattaa. Näin kastit tulevan yhä ahtaammiksi mitä useampia parametrejä otetaan siinä huomioon. Esimerkiksi jos joku on valkoinen hyvin miehinen mies, sijoittuu hän hyvin alhaiseen kastiin. Mutta jos hän on vaikkapa transseksuaalinen, silloin hän nousee taas kastissa.

Sillä joka ei ole woke, ei ole puheoikeutta

Näin meillä on siis aivan selvä kastiajattelu ja sillä, joka ei ole asianosainen (uhri) ei ole puheoikeutta. Tämä tarkoittaa siis oikeastaan minua valkoisena vanhempana miehenä. Se on kasti, joka on aivan alimpana. Siinä ovat ulostyönnetyt, paariat, joiden kanssa ei oikeastaan enää saa lainkaan puhua. Heidän on myös kaikkialla pidettävä suunsa kiinni. Ne, jotka ovat kaikkeen syyllisiä, ovat aivan alhaalla. Sieltä sitten noustaan ylöspäin. Kastiajattelu on siis tämä neljäs kohta ja on tärkeä ominaispiirre.

Viidenneksi

Manikealaisuus

Voimakas moralisointi. Monet eivät ehkä tiedä mitä manikealaisuus on. Manikealaisuus oli antiikin ajalla ajatussuunta, joka erotti äärimmäisen jyrkästi hyvän ja pahan. Tämä manikealaisuus tulee nyt tosiaankin takaisin. Manikealaisuus oli myös vihamielinen ruumiillisuutta kohtaan. Tämän huomaan myös nyt wokeismissa.

Subjektiivinen mielentila

Wokeismissa ei biologinen ruumiillisuus merkitse enää mitään, vaan kaikki on subjektiivista mielentilaa. Tähän tulemme vielä myöhemmin. Tässä on siis moralisointi hyvään ja pahaan. Hyvä olemme tietysti me (woke) ja paha ovat toiset. Tämä muodostaa kohdan viisi.

Uhriajattelu

Kohta kuusi on uhriajattelu. Se tarkoittaa tyypillistä erittäin voimakasta uhriajattelua. Minä olen uhri, koska olen esim. nainen tai koska minulla sattuu olemaan tumma ihonväri tai koska olen lähtöisin joltain toiselta mantereelta kuin Eurooppa. Tällöin olen jo heti lähtökohtaisesti uhri ja tätä uhriroolia myös juhlitaan. Psykiatrina voin sanoa, että tämä on hyvin huono ajatusmalli. Tämä uhri tulee myös aggressiiviseksi. Tällöin olemme jälleen kohdassa 3 ja syyttämisen teemassa. Tämä ajatus että olen uhri myös diagnosoidaan itse. Eli olen uhri, koska sinä nyt haavoitat tai loukkaat minua, jolloin tätä paradigmaa ei voida enää kääntää ympäri. Siksi esimerkiksi ei voida sanoa, että kristityt, vaikkakin maailman suurimpana uskonyhteisönä tuntevat itsensä loukatuksi ehtoollisen woke-esityksen vuoksi Olympialaisissa. Se ei ole relevanttia, koska hehän ovat juuri itse sen tunteensa aiheuttajia ja siksi se on täysin yhdentekevää.

Mielenkiintoista siis, että wokeismi saa itse tehdä tämän jaon, koska se on uhri. Eli tällä uhriajattelulla on hyvin monta yhtäläisyyttä kohdan 3 kanssa. Juuri tämä aggressio ja syyttäminen.

Ei objektiivista totuutta

Seitsemäs kohta on juuri tämä voimakas subjektiivinen tai relativistinen elementti. Tämä tarkoittaa, ettei ole olemassa mitään objektiivista totuutta muuta kuin se, että on olemassa syrjintää ja tätä syrjintää on kaikkialla ja kaikki on ”laatikoitu” syrjintään ja että me kaikki ajattelemme syrjivästi ja rasistisesti. Mutta lähtökohtaisesti ei ole olemassa mitään muuta objektiivista totuutta tämän lisäksi, mikä jo itsessään on filosofinen ristiriita.

Siis ei voi olla olemassa mitään totuusväittämää. Joko siis ei ole olemassa mitään objektiivista totuutta, mutta silloinhan ei tätäkään väittämää voi olla olemassa. Mutta wokeismissa ei juuri ole enää tätä suhdetta todellisuuteen ja tällöin olemme taas kohdassa 1.

Nämä seitsemän kohtaa, jotka nyt olen tuonut esiin, nivoutuvat tiukasti yhteen ja luulen että on hyvä myös käsitellä niitä tällä tavoin. Wokeismi perustuu näkemykseni mukaan näihin seitsemään kohtaan.

Feikki vai näytelty?

Nyt tahdon, mikäli se minulle teknisesti onnistuu, esitellä teille erään nuoren miehen. Tästä videosta, joka lähetettiin minulle, olisin varmasti kolme vuotta sitten sanonut, että se on feikki tai että se on näyttelijän esittämä. Mutta nyttemmin en enää ole varma, voisiko joku ihan oikeasti ajatella näin. En ole saanut selville mistä tämä on peräisin, mutta ilmeistä on, että video on julkinen video eikä mikään privaatti nauhoitus, joka ei olisi laillinen.

Katsotaan se yhdessä. Aivan samantekevää onko tämä näytelty vai ei, sillä videossa käy selvästi ilmi juuri nämä seitsemän kohtaa.

(Tästä alkaa video, noin kohdasta 12:01.). Linkki videoon on blogin lopussa.

Videon Woke-mies sanoo: En halunnut ollenkaan puhua tästä, koska minun kantanihan pitäisi jo olla selvä siihen, miten minä suhtaudun juuri toksisen miehisyyden teemaan ja mitä meidän yhteiskunnassamme juuri tapahtuu.

Bonelli kommentoi: Eli tässähän meillä on heti avainsana toksinen miehisyys. Mutta menkäämme eteenpäin. Kuitenkin nyt vielä kerran alleviivaan: valkoisen miehen toksinen miehisyys.

Woke-mies: Entä mitä uutta sinulle kuuluu henkilökohtaisesti? Onko jotain muuttunut? Onko sinulla poikakaveria?

Keskustelukumppani (ei näy videossa): Minulla on nyt tyttöystävä.

Woke-mies: Ai tyttöystävä, sehän on selvä, että haluat pitää yllä tuota kuvaa. Tuota ikivanhaa kuvaa missä miehet ovat yhdessä naisten kanssa.

Keskustelukumppani: Mutta anteeksi vain, mikä tässä on sinulle ongelma? Mikä on sinun ongelmasi tässä?

Woke-mies: Anteeksi vain, mutta elämme pian vuotta 2025.

Keskustelukumppani: Mutta en tunne vetoa miehiin.

Woke-mies: Tuohan on syrjivää.

Bonelli kommentoi: Tässä näette massiivisen syytöksen, hyökkäyksen keskustelukumppanin elämää vastaan. Emme näe häntä videossa enkä minä tunne häntä. Mutta juuri tämä moite, tämä syytös. Tässä meillä on jo tosi monta kohtaa ja tässä on mukana myös juuri tuo antinormaali. Sinun täytyy nyt olla toisenlainen kuin valtavirta on.

Woke-mies: Sinun täytyy myös. On olemassa ehkä tosi paljon miehiä, jotka pitävät sinua upeana ja ehkä sinun pitäisi myös antaa juuri näille miehille mahdollisuus. Mikä siinä on tuomittavaa?

Bonelli: Tämä on niin sanottu käännytys. Sinun täytyy antaa nyt miehille mahdollisuus. Ja mikä siinä on tuomittavaa. Tämä on todella minun mielestäni retorisesti vaikuttavaa.

Keskustelukumppani: En välitä miehistä ja tämä pysyy näin eikä muutu.

Woke-mies: Tuo kuvastaa jälleen sinun henkistä kyvyttömyyttäsi.

Bonelli: Ja tässä näemme kuinka aggressio ja syyttäminen alkaa.

Woke-mies: Näytätpä sinä nyt hyvältä. Et näytä olevan henkisesti korkealla tasolla.

Bonelli: No nyt alkaa olla jo todella alhaista. Olet oikeastaan täysidiootti.

Woke-mies: Et kai ole oikeistolainen?

Bonelli: Ja nyt tulee ns. kortti. Lopulta tulee natsi-kortti.

Siis oletko oikeistolainen?

Woke-mies: Et kai äänestä oikeistoa? Et kai ole AfD-äänestäjä?

Keskustelukumppani: En.

Woke-mies: Miten voi sitten olla niin, että et tunne vetoa miehiin?

Keskustelukumppani: En tiedä, se on minun tuntemukseni. Ei minulle. En voisi kuvitella.

Woke-mies: Etkö edes bi-seksuaalisiin ihmisiin?

Keskustelukumppani: Ei.

Woke-mies: Tuo on yksinkertaisesti suvaitsematonta sinulta, ja eräällä tavalla myös rasistista.

Bonelli:

Eli meillä on nyt rasismi ja syrjintä, kaikki yhdessä. Tämä on niin hyvä ja täydellinen yhteenveto, että minua ei ihmetyttäisi, jos tämä olisi parodiaa. Mutta joka tapaukessa se kokoaa juuri nämä seitsemän kohtaa yhteen.

Ideologia vastaan todellisuus

Nyt haluaisin vielä koota yhteen nämä seitsemään kohtaa ja sen miten ne estävät hyväksytyksi tulemisen. Ne ovat myös oikeastaan kirjani ”Die Kunst des Ankommens” (Hyväksytyksi tulemisen taito) sisältö.

Ensinnäkin ideologia vastaan todellisuus. Me emme voi tulla hyväksytyiksi, jos ideologia määrää niin sanotusti ulkoapäin mitä meidän on ajateltava ja mitä emme saa ajatella. Ideologiathan asettavat ihmiselle ajatuskieltoja. Ja se on yksi 12 esteestä, jotka selvästi tuon esille kirjassani.

Aggressio normaalia vastaan

Ja sitten aggressio normaalia vastaan. Nuorella miehellä on tässä tyttöystävä (jota ei tällä videolla nähdä) ja kuvassa oleva keskustelukumppani (woke-mies) reagoi suurella vihalla tähän. Siis juuri ylhäältä alaspäin ja moraalisesti halveksuen. Tämä on melko tyypillistä wokeismille. Se ei anna toisen olla sellainen kuin toinen on.

Tämä mies siis, jota ei näy videolla on heteroseksuaali, jolla on tyttöystävä. Jos hän nyt juuri omaksuisi nuo woke-ajatukset, ei hän voisi tulla hyväksytyksi rakkaudessa. Se lienee jokaiselle selvää, että ei tässä jollain tapaa voida muuttaa itseään. Kolmanneksi tulee juuri tuo syyttäminen.

Syyttäminen

Yhtäältä videolla tulee selvästi esiin, että tuo syyllistävä ajatustapa ei ole aina kovin mukava. Tarkoitan, että jos hän tuomitsee jokaisen miehen, jolla on tyttöystävä, silloinhan hän tuomitsee lähes jokaisen. Ja kun hän alinomaa tuomitsee toiset ihmiset tällä jyrkkyydellä ja tällä ylimielisyydellä, on se myös este tasapainoiseen elämään. Ja päinvastoin. Joku tällainen ihminen on äärimmäisen epämiellyttävä minun henkilökohtaiselle elämälleni. Minäpä haluan syödä välillä lihaa tai mitä huvittaa. Tai haluan ajaa autolla ja haluan rakastaa vaimoani ja saada lapsia. Tai mitä asioita ikinä vain.

Aggressio

Ja sitten tulee joku ulkopuolinen, joka tuollaisella aggressiolla hyökkää minua vastaan. En tarkoita nyt minua erityisesti, vaan monia ihmisiä vastaan, ja sanoo heille juuri noin aggressiivisesti: Sinun täytyy olla toisenlainen ja ellet ole, olet silloin moraalisesti ala-arvoinen. Eli olet niin sanotusti ali-ihminen, kun et ole woke.

Et ole woke

Tämä pakkosanelu toiselle ihmiselle estää juuri hyväksytyksi tulemisen. Tässä viittaan seuraavan videooni, joka myös selittää miksi niin monet ihmiset äänestivät Trumpia, vaikka eivät hyväksy kaikkia Trumpin teesejä ja hänen persoonallisuuttaan.

Myös kastiajattelu estää hyväksytyksi tulemisen

Kastiajattelu tulee tässä videossa hyvin esiin. Myös kastiajattelu estää hyväksytyksi tulemisen. Sillä jos joku vain miettii enää sitä mihin minä kuulun tai mikä ei ole minun ominaisuuteni, on se minusta varsin erikoista. Minä olen kasvanut sellaiseksi, etten ajattele rotua tai sukupuolta. Se on täysin yhdentekevää minulle. Sen sijaan on merkittävää se, mitä joku ajattelee ja mitä joku tekee. Kyse on teoista, ei ihonväristä. Nyt tämä rasismi sitten tuleekin tietyllä tavalla jälleen takaisin. Ja se on luonnollisesti myös este hyväksynnälle.

Voimakas moralisointi estää hyväksynnän

Moralisointi estää myös hyväksynnän. Tämä tulee loistavasti esiin tämän nuoren miehen tapauksessa tässä videossa. Moralisointi on hyvin outo moraalin muoto, koska se kääntää täysin ympäri kaiken. Hyvää sanotaan huonoksi ja huonoa hyväksi. Kuten jo siteerasin. Mutta tuo moraali on esitetty hyvin suurella itsevarmuudella. Myös tuo uhriajattelu, tuo katkeruus, joka seuraa siitä.

Katkeruus estää hyväksynnän

Kukaan ei voi löytää paikkaansa eikä olla onnellinen tuossa paikassa, jos hän alinomaa esiintyy uhrina: Olosuhteiden uhrina, rasististen rakenteiden uhrina. Ja jos jonkun tunteet, jonkun haavoitetut ja omimmat tunteet ovat ylitse kaiken ja myös tämä relativistinen maailmakatsomus, siis niin sanotusti minun tunteeni menevät kaiken edelle ja ei ole olemassa mitään objektiivista todellisuutta, niin se estää myös oman paikkani löytämisen elämässä.

Olen nimittänyt tätä aina aikaisemmin moraaliseksi narsismiksi. Ja iloitsen kovasti ja suosittelen Esther Bockwytin kirjaa, jossa hän on hyvin analysoinut ja kuvannut tätä narsismia. Hän sanoo, että tämä woke-liike tai ideologia on hyvin voimakkaasti yhteydessä narsismiin. Miksi? Ensinnäkin vaatimusajattelun takia. Uhrina minä katson, että minulla on oikeus vaatia vahingonkorvausta. Siis juuri korvausvaatimus. Sen vuoksi nytpä täytyy valkoisia vanhoja miehiä syrjiä. Eli on kyse valtasuhteiden kilpailusta.

Tyypillinen narsistinen malli. Siinä hän on oikeassa. Toisten halveksiminen. Myös minä selitän niin että narsismissa itselle vieraan halveksiminen on yksi itseidealisoinnin tärkeistä parametreista tai tässä tapauksessa juuri itsensä uhrina esittäminen. Mutta myös toisten halveksiminen. Siis erityisesti juuri enemmistön tai voitaisiin sanoa normaalin. Mikä sitten lieneekin normaalia. Mutta tämä taistelu normaalia vastaan ja sen halveksiminen tulee videolla erittäin hyvin esille. Ja sitten juuri myös loukkaantuvuus. Sillä mehän puhumme psykologiassa tai psykoterapiassa narsistisesta loukkaantumisesta. Narsisti loukkaantuu erittäin helposti ja hän on siis helposti loukattavissa. Erityisesti silloin kun hänelle sanoo totuuden ja kun hänelle sanoo asian niin kuin se on. Tällöin olemme jälleen tekemisissä ideologian kanssa. Siis ideologia on loukkaantunut, kun sille osoittaa todellisuuden, koska todellisuus ei juuri ole relevanttia ideologeille.

Tämä kaikki yhteen koottuna on myös tämän kirjani sisältö. Ja haluaisin suositella sitä teille erittäin lämpimästi. Alla on linkki tähän kirjaan. Iloitsen mikäli piditti videostani ja jos mielenkiintonne heräsi tätä kirjaani kohtaan. Sydämelliset terveiset, teidän Raphael Bonelli.

Linkki alkuperäiseen videoon:

Mainittuja henkilöitä:

https://de.wikipedia.org/wiki/Esther_Bockwyt

238 KOMMENTIT

  1. Muuten Yhdysvalloissa monet mustaihoiset tai vähemmistöt eivät hyväksy sitä, että heillä on ihonvärinsä tai taustansa takia etulyöntiasema työpaikkoihin rekrytoinneissa tai vaikkapa opiskelupaikan saamisessa yliopistoon. He tahtovat että heidän valintansa perustuu heidän osaamiseensa ja kykyihinsä eikä heidän ihonväriinsä, taustaansa tai sukupuoleensa tms.

    Meillä Suomessa on ollut kyllä hyvin tasa-arvoinen yhteiskunta. Ihan köyhistä oloista on voinut ponnistaa korkeille paikoille yhteiskunnassa vaikkapa presidentiksi asti. Mutta nyt kehitys näyttää siltä, että eriarvoisuus kasvaa ja kaikenlainen pahoinvointi. Keltikangas-Järvinen sanoi hyvin tuossa videossa: Jos kadussa on kuoppa ja monet loukkaavat siihen jalkansa, niin kuoppaa ei korjata, vaan halutaan lisää ortopedejä! Nyky-yhteiskunta tuottaa pahoinvointia!

    Ja Yhdysvaltojen vertaaminen meidän tilanteeseemme ja kulttuuriin ei ole lainkaan järkevää eikä kaikenlaisten rasismi -juttujen tänne tuominen. Ne, jotka rasismia eniten esillä pitävät, ovatkin itse pahimpia rasisteja. Ja niinhän tuo wokessa näyttää olevan. Tästä Bonellikin puhui.

  2. Woke on perustaltaan vallankumoukseen pyrkivä rasistinen ideologia. ”Uskomme siis kollektiiviseen prosessiin ja ei­hierarkkiseen vallanjakoon ryh­mässämme sekä – visioon vallankumouksellisesta yhteiskunnasta.” Kirjassaan dosentti Helo lisää, että ”se ei ole vain ideologia, vaan uskonto”, eikä siihen perustuva intersektionaalisuus ole tiedettä eikä sovellu suomalaiseen yhteiskuntaan. Periaate on sama kuin neuvostoideologiassa: ”Olisipa mies, juttu kyllä löydetään.” Valkoinen mies on löydetty. Keinot kyllä keksitään.

    • Woken perusta on rasismista kärsineiden ja sitä vastustaneiden herääminen. Vallankumoushan rasismin kitkemninen todella on. Niin on kaikki kamppailu vallan riistämiseksi pieneltä eliitiltä kaikille kuuluvaksi kansanvallaksi.

  3. Käytännössä kansanvalta tarkoittaa sitä että jokaisen oma mielipide on arvoton. Kansa eli vallitseva ideologia päättää kaikesta. Mitään sen vastaista ei saa eikä voi olla. Siinä annetaan lupa kansalaisten vainoamiseen pelkän mielipiteen vuoksi. Tästä meillä on jo paljon kouluesimerkkejä siitä mitä tämä ideologia saa aikaan, jopa omassa rakkaassa kirkossamme.

    • ”Käytännössä kansanvalta tarkoittaa sitä että jokaisen oma mielipide on arvoton.” Älä sekoita kansanvaltaa kansandemokratioihin. Kansanvalta ei ole enemmistön valtaa vaan sitä, että asioista päätetään säännöllisesti pidetyillä rehellisillä vaaleilla. Kansa voi osoittaa mieltään ennen vaaleja ja niiden aikana äänestää väärin toimineen hallituksen kumoon.

  4. Olen kansakoulun käynyt ja senkin heikoin todistuksin, niin mielelläni otan vastaan korjaavaa palautetta. Joten kiitos Pentti Martti tuosta.
    Paras järjestelmä olisi hyvä ja kansaansa rakastava kuningas, jolla olisi ylin päätäntävalta. Harmi vain kun sellaisia ei ole missään maassa.
    Tässä demokraattisessa systeemissä on se vika, että kunkin vaalikauden jälkeen aletaan entistä purkaa ja rakentaa jotain uutta, joka seuraavien vaalien jälkeen taas puretaan. Naapurissa tässä suhteessa toimitaan pitemmällä tähtäimellä.
    Vallan kahvasta siellä ei irroteta otetta ja niin voidaan jatkaa samaan tapaan pitkiä aikoja. Vaalit eivät ole sotkemassa kuvioita.
    Israelin vaaleissa nähtiin se mihin koko demokraattinen järjestelmä on menossa. Polarisaatio saa aikaan sen, että
    syntyy kaksi yhtä vahvaa klikkiä. Vaalit eivät silloin enää ratkaise sitä kuka johtaa. Sillä määrä-enemmistöä ei enää synny.
    Näin minä ajattelen.

    • ”Polarisaatio saa aikaan sen, että syntyy kaksi yhtä vahvaa klikkiä.” Tämä suuntaus näkyy meillä Suomessakin. Vaalijärjestelmämme on toistaiseksi estänyt tilanteen kehittymisen sellaiseksi kuin Yhdysvalloissa. Eduskuntamme jakautuminen hallituspuolueisiin ja oppositioon on kuitenkin kirjavampi. Orpon ja Purran hallitus tarvitsee ruotsalaiset ja kristilliset kylkiäisekseen eikä Kokoomuksen ja Perussuomalaisten yhteistyökään taida olla niin sujuvaa kuin halutaan näyttää. Oppositiokaan ei ole jähmeän yksituumainen. Näin on hyvä. On ainakin toivoa siitä, että nyksyisiä virheitä voidaan tulevaisuudessa korjata.

  5. Nykyiset virheet ovat tulleet aikaisemmin . Suomen kansantalous on ollut pakkasella pitkään ja lisää byrokratiaa lisätään . Suomessa vallassa olijat jakavat hyvää omalle ryhmälle oman suosionsa takia , mutta juhlat on loppu ja kysytään mistä tingitään. Demokratia tulisi olla niin avointa että rahankäyttö olis läpinäkyvää . Ihmiset äänestää vanhasta tottumuksesta puolueita enemmän kuin asioita . Suomen poliittinen keskustelun taso on surkea ja kun toimittajat eivät osaa keskittyä aina keskeisimpiin asioihin niin ei suurinta osaa kansaa kiinnosta seurata politiikkaa . Puoluetuet pitäsi ensimmäisenä poistaa kokonaan ja järjestöille jotka ei tuota yhteiskuntaan mitään hyvää – rahat pois .

  6. En ole poistanut ainuttakaan Seija Rantasen kommenttia. Rantanen julkaisi blogin, koska luuli että poistin hänen kommenttinsa. Huomasin että Rantasen blogilla keskustellaan tästä kommenttien poistosta. Kirjoitin aiemmin mitkä kommentit poistin (Haukan ja Paajasen) ja sen jälkeen en ole poistanut yhtään ainutta kommenttia. En voi vaikuttaa siihen, jos Kotimaa poistaa jotain. Tämä siis selvennys tähän tunteita nostattavaan asiaan.

  7. Riitta Sistonen aika-ajoin vaahtoaa täällä, kun on rakentanut itselleen ”wokesta” olkinuken!

    Sistosen sorttisiin uskovaisiin sopii oikein hyvin nämä määritelmät eli ”tunnusmerkistö (moraalinen narsismi): 1) Ideologia ylittää todellisuuden 2) Taistelu normaalia vastaan 3) Syyttävä, aggressiivinen 4) Kastiajattelu 5) Moralisoiva (hyvä/paha) 6) Uhriajattelu 7) Relativistinen, subjektivistinen.” Lähes jokaisen tuttavapiirissä on tämän sorttinen voimakkaasti ”uskova”, johon sopivat tämä tunnusmerkistö. Minulla on montakin…

  8. Suosittelen Kimmo Pikkuahoa lämpimästi tutustumaan dosentti Ari Helon kirjaan – Intersektionaalista vai ”valkoista” ylivaltaa Syrjäytymiskeskustelun vääristymät Suomessa ja Yhdysvalloissa. Siitä selviää kuinka mustavalkoisesta asetelmasta wokessa on kysymys.

    Helon mukaan strategia on yksinkertainen: ”Woke-väen käsitys siitä, että kaikki relevantti yhteiskuntakeskustelu ja -tutkimus on syrjäytymistä koskevaa, halutaan normalisoida eli normittaa ainoaksi normaaliksi yhteiskunta-ajatteluksi leimaamalla kaikki muu marginaaliseksi konservatiiviajatteluksi. Samalla pyritään torjumaan kaikki intersektionaalista ajattelua koskeva kritiikki leimaamalla vastustajat arvokonservatiiveiksi, rasisteiksi, sovinisteiksi tai äärioikeistolaisiksi, koska he vastustavat uutta intersektionaalista, ”yleishumanistista” ajattelua.” Helon kirjasta ilmenee varsin hyvin, mitä siitä seuraa kun ideologia ylittää todellisuuden. Löytyyhän noita ”id-kannattajia” runsaasti myös seurakunnista. Minäkin tunnen heitä.

Riitta Sistonen
Riitta Sistonen
Luterilainen kristitty