12 askelta hyvään messuun

Hyvän messun rakennuspuita koottiin yhteen Jaetut eväät – jumalanpalveluspäivillä helmikuussa Jyväskylässä. Ainakin 12 hyvää näkökohtaa nousi esille:

1. Anna valtaa

Työntekijöiden pitää ymmärtää, että he eivät toimita ja tee messua, vaan pelkästään mahdollistavat sen.

2. Perusta messuryhmät

Seurakuntaan perustetaan useita jumalanpalvelusryhmiä. Ryhmät rakennetaan hallitusti vuoden kuluessa. Tämän jälkeen ei tarvitse sattumanvaraisesti huhuilla seurakuntalaisia talkoisiin.

3. Kouluta ryhmät

Kirkkoherra kutsuu valitut ryhmäläiset koulutukseen, jossa annetaan ohjeet, mitä tehdään sekä innostetaan käyttämään mielikuvitusta.

4. Hoida ryhmiä

Nimetty seurakunnan työntekijä hoitaa ryhmiä. Heille järjestetään kahdesti vuodessa tapaamisia, kokemusten vaihtoa, koulutusta ja ehkä retki sekä juhlaruokailu ainakin kerran vuodessa.

5. Musiikkia ja tervetulotoivotukset ennen messua

Messuryhmän jäsenet toivottavat kirkkovieraat tervetulleiksi. He jakavat virsikirjat ja messun esitteen.

6. Juonna messu

Seurakuntalainen juontaa messun. Juontaja kertoo, ketkä toimittavat messun ja missä tehtävässä kukin palvelee, mitä musiikkia soitetaan ja ketkä kuorolaiset esiintyvät.

7. Kerro kolehdista

Messuryhmäläiset keräävät kolehdin. Seurakuntalainen kertoo, mihin kolehti kerätään.

8. Heijasta messu seinälle

Ryhmäläiset voivat visualisoida messua niin, että sen kaikki tapahtumat, virret ja hymnit heijastetaan valkokankaalle, kirkon seinille tai digitaalisille näyttötauluille.

9. Saarnaa eloisasti

Saarna on messun keskipiste. Saarnaaja voi irtautua puhujapöntöstä ja liikkua kirkon etuosassa. Näin saarnasta tulee vapaampi ja saarnaaja tavoittaa seurakuntalaiset paremmin.

10. Herra siunatkoon sinua

Herran siunauksen pappi lukee sinä tai me-muodossa, mutta ei te-muodossa.

11. Muista lapset ja nuoret

Lapsille järjestetään pyhäkoulu messun aikana kirkkotiloissa, jotta vanhemmat voivat osallistua helposti messuun. Pyhäkoulunopettaja tuo lapset kirkkosaliin ehtoollisen alkaessa, jolloin lapset voivat vanhempiensa mukana mennä ehtoolliselle tai siunattaviksi.

12. Seurustelun sakramentti

Messuryhmäläiset keittävät ja tarjoilevat kahvit sekä seurustelevat kirkkovieraiden kanssa. Ensin keskustellaan vieraampien ihmisten kanssa niin, että he tuntevat olonsa tervetulleiksi, ja vasta sitten tuttujen kanssa. Keskusteluun liittyvät myös seurakunnan työntekijät.

Lue lisää 12 askeleesta Kotimaa Prosta.

Kuvassa esilaulajia Helsingin Agricolan kirkon Tuomasmessussa. Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliKilometri kerrallaan kohti Pariisin ilmastokokousta
Seuraava artikkeliTurun kastemaljanäyttelyssä uutta designia

Ei näytettäviä viestejä