Jumalanpalvelukset > Lähetys

Messu Raahen kirkosta | Raahen seurakunta

Raahen seurakunta

17.07.2022 10:00

Raahen kirkossa vietämme sunnuntaina 17.7. Hedberg- juhlaa. Fredrik Gabriel Hedberg (15. heinäkuuta 1811 Saloinen - 19. elokuuta 1893 Kemiö) oli suomalainen luterilainen pappi ja evankelisen herätysliikkeen perustaja.

Liturgia Marko Visuri Saarna Tom Säilä Kanttorina Niina Ylikulju

Virret: 404, 130, 168:1-3, 164:1-, 178, 329:1,5

Messun jälkeen lounas ja päiväjuhla Raahen seurakuntakodilla. Puheenvuoroissa Marko Visuri, Teemu Kakkuri, Tuomas Lukkaroinen ja Tom Säilä. Musiikkivieraana Mauri Tastula. Eija Turunen esitelmöi Hedbergin ajan Raahesta.

Apostolien päivä Herran palveluksessa Jo varhain keskiajalla on vietetty apostolien Pietarin ja Paavalin päivää heidän marttyyrikuolemansa muistoksi (29.6.). Heidät surmattiin perimätiedon mukaan Roomassa keisari Neron toimeenpanemissa vainoissa vuonna 67. Kun apostolien päivät Ruotsi-Suomessa poistettiin vuonna 1772, myös Pietarin ja Paavalin päivä erillisenä pyhänä lakkasi. Sittemmin sen tekstit on sijoitettu tähän sunnuntaihin.

Nykyisin tänä sunnuntaina (6. sunnuntai helluntaista) muistellaan kaikkia apostoleja. Sunnuntain tekstit puhuvat apostolien kutsumisesta ja opetuslapsen tehtävästä laajemminkin. Kristus on katsonut myös meidät arvollisiksi osallistumaan työhönsä. Kuuliaisina Jumalan sanalle olemme osallisia uudesta elämästä Kristuksessa.

Ensimmäinen lukukappale Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta, luvusta 12

Herra sanoi Abramille: ”Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. Minä teen sinusta suuren kansan ja siunaan sinua, ja sinun nimesi on oleva suuri ja siinä on oleva siunaus. Minä siunaan niitä, jotka siunaavat sinua, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinun saamasi siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille.” Niin Abram lähti Herran käskyn mukaan, ja Loot lähti hänen kanssaan.

Toinen lukukappale Kirjeestä roomalaisille, luvusta 1

Paavali, Kristuksen Jeesuksen palvelija, kutsuttu apostoliksi ja valittu julistamaan Jumalan evankeliumia, tervehtii kaikkia Roomassa olevia Jumalalle rakkaita ja hänen kutsumiaan pyhiä. Julistamani evankeliumi, jonka Jumala on profeettojensa suulla edeltäpäin luvannut pyhissä kirjoituksissa, on sanoma hänen Pojastaan. Inhimillisen syntyperänsä puolelta hän oli Daavidin jälkeläinen; pyhyyden Hengen puolelta hän oli Jumalan Poika, jolla on valta, ylösnousemuksessa tähän asemaan asetettu. Hän on Jeesus Kristus, meidän Herramme, ja häneltä minä olen saanut armon ja apostolinviran, jotta hänen nimensä kunniaksi johtaisin ihmisiä kaikista kansoista uskonkuuliaisuuteen. Näitä Jeesuksen Kristuksen kutsumia olette myös te. Jumalan, meidän Isämme, ja Herran Jeesuksen Kristuksen armo ja rauha teille.