Voi, voi meitä bloggaajia

Hyvät ystävät ja kylänmiehet! Mikä on tämän blogikirjoitamisen käytöstapa? Mikä kirjoitustyyli toimii parhaiten? Mikä saa kommentoinnin pysymään asiallisena? Juupas - eipäs väittely ei ainakaan ole asiallista!Samat tyypit ilmestyvät kehiin, eivätkä kunnioita kenenkään mielipiteitä mistään.

Jokaisella on omat käsityksensä ja niitä pitäisi uskaltaa tuoda esiin, mutta ... Sana ei ole mediassakaan niin vapaata, että kirkonväki voisi sylkeä toisiaan silmille.Tämä Kotimaan blogialusta kaipaisi kurinpalautusta.

65 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Lqin aika on mennyt eli ei voi käskemällä ja kielloilla ja rangaistuksilla ohjata, nyt vallitsee rakkaus eikä siihen voi pakottaa, kuinka kaunista onkaan keskinäinen rakkaus uskovien kesken.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hajalleheittäjä on päässyt maaliinsa. Jos alkaisimme keskustella Jumala-kuvasta, tuskin siinäkään enää päästään yksimielisyyteen. Sieltä kumminkin pitäisi aloittaa. Hebrealaiskirje 11:6 Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Ilpo: ” eivätkä kunnioita kenenkään mielipiteitä mistään.—————Jokaisella on omat käsityksensä ja niitä pitäisi uskaltaa tuoda esiin, mutta ………..”

  Taitaa se nyt olla herra blogisti itse jolta palaa hihat jos joku toinen suvaitsee esittää hänen mielipiteestään poikkeavan mielipiteen. Onhan tuo jo nähty lukemattomia kertoja, että herra blogistilla on suorastaan maaninen tapa poistaa omat bloginsa jos jjoku uskaltaa kirjoittaa niihin herra blogistin mielipiteestä poikkeavan kommentin. Joten tuohon blogistin murheeseen löytynee helpotusta ihan vaan peiliin katsomalla. Miten se nyt menikään ”Pata kattilaa soimaa…”

  Ilpo: ”Tämä Kotimaan blogialusta kaipaisi kurinpalautusta.”

  Niinkö, että blogistin kanssa eri mieltä olevien kommentit pitäisi kieltää?

  Minä olen aina ymmartänyt, että keskustelun tarkoitus on jakaa keskustelijoiden omat (perustellut) näkemykset ja käsitykset keskustelun aiheena olevasta asiasta toisten keskustelijoiden kesken, jotka taas voivat eri mieltä ollessaan esittää niihin omat vasta-argumenttinsa.

  Keskustelu ei mielestäni ole sitä, että ensin esitetään oma kanta johonkin asiaan vaikkapa blogikirjoituksen muodossa (ei välttämättä aina kovinkaan hyvin perusteltu) ja sitten kun joku suvaitsee esittää tuosta omasta kannasta poikkeavan mielipiteen, lopetetaan keskustelu ja poistetaan koko blogi kommenttiketjuineen. Kommenttien poistaminen ilman kommentoijan lupaa lienee tekijänoikeudellisestikin jossain määrin arveluttavaa.

  Jos herra blogisti ei mielipiteitään puolustaakseen kykene esittämään perusteltua argumentaatiota (=keskustelemaan), kannattaisi miettiä koko blogikirjoittelun mielekkyyttä. Ei se, että väittää jonkin asian olevan jotenkin, tarkoita sitä, että asia olisi niin.

  Koko keskusteluketjun poistaminen on pelkästään lpsellinen toimenpide eikä se ainakaan tue blogistin esittämän mielipiteen uskottavuutta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   ”Miten se nyt menikään “Pata kattilaa soimaa…”

   -Tämä sanonta itse asiassa sisältää oman syyllisyyden tunnustamisen. Ja tarkoittaa lähinnä: ”et ole sen parempi itsekään.”

   Se voi olla tässä yhteydessä paikallaan, ainakin parempi kuin määräys toiselle katsoa peiliin ja olettaa itse olevansa täysin syytön… Syytä on epäilemättä meissä kaikissa, jos keskustelu menee asiattomaksi.

   Minusta olisi aika mielenkiintoinen kokeilu kiistakysymyksissä kirjoittaa kommentti perusteluineen vastapuolen esittämällä tavalla, tai sen mukaisesti miten on toisen perustelut ja kannan ymmärtänyt.

   Tai sitten voidaan yrittää (virtuaalisesti) jotain tämäntapaista 🙂 :

   https://www.youtube.com/watch?v=sR528E5_8yI

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   En ole koskaan nähnyt sinun yrittävän mitään tällaista, vaikka olet kirjoittanut tänne jo parikymmentä vuotta, vähintäin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Ilpo Nurmenniemi

  Minun mielestä sinä voivottelet täällä aiheettomasti ja kaipaat Kotimaan blogialustalle kurinpalautusta. Keskustelun taso täällä on ihan OK ja sen asiallisuuden valvonnan voit jättää ylläpidon huoleksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Minä haluan astua Ilpon rinnalle tässä asiassa. Keskustelun asiallisuudesta on niin monta mielipidettä. Silloin, kun käydään keskustelijan henkilöön ja aletaan määritellä häntä jotenkin ollaan huonolla tiellä. Me koemme asioita niin eri tavalla. Joksus hyvääkin tarkoittava avaus tulkitaan ihan toiseksi ja joskus kommentaattorit alkavat käydä omia kaksintaistelujaan toisen alustalla. Kyllä parantamisen varaa aina on, jos pyrkimys on yksituumaisuuteen. Jos on takoitus vain hajottaa niin silloin mitä suurempi leka sitä parempi jälki.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mauno Vilminko sanoo:

  Mauno Vilminko

  Kyllä minäkin poloinen rohkenen asettua blogistin kannalle sekä yhtyä Lahtisen Laurin kommenttiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Missä on hyvää ja asiallista keskustelua , niin siellä se näkyy osallistujien määrässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leeni Luukko sanoo:

  Blogisti voi silloin kun kommentteja tulee, olla varsin tyytyväinen. Jos kirjoittaa tosi tylsää kamaa, niin eihän siihen kukaan kommentoi.

  Mutta kun blogisti sanoo ”Samat tyypit ilmestyvät kehiin, eivätkä kunnioita kenenkään mielipiteitä mistään”, niin sehän merkkaa sitä, että kommentoijia ei kunnioiteta eikä eri näkökantoja kunnioiteta.

  Keskustelu tällä areenalla on ollut ihan säällistä, ei täällä ketään ole kasvoille syljetty, ollaan oltu vain eri mieltä. Blogistien on aina tietysti suvaittava se, että kaikki eivät ole samaa mieltä.

  Maailma on vaan tällainen, ollaan eri mieltä – ja aina jotkut sanovat ’voi voi’, kun eivät hyväksy muita mielipiteitä. Hyvä kun tulee erilaisia näkemyksiä, se Raamatun sanakin kun vaan on ihan tulkinnanvarainen ja aikaansa sidottu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Leeni/ ”Keskustelu tällä areenalla on ollut ihan säällistä, ei täällä ketään ole kasvoille syljetty, ollaan oltu vain eri mieltä. Blogistien on aina tietysti suvaittava se, että kaikki eivät ole samaa mieltä.”

   Blogistit ovat myös karsineet pois kommentteja, jotka vievät ohi blogin teeman, hyvä niin! Olen itse ”ottanut nokkaani”monta kertaa, monesti omaa tyhmyyttäni ja ajattelemattomuuttani. Kommentoija on silloin hyvällä tavalla saanut minut täsmentämään ajatustani/mielipidettäni. Spontaani keskustelu haastaa pohtimaan sitä, millä tavoin kommentoin. Jos joskus kuvittelee ns. olevansa ”niskan päällä” lähettäessään omasta mielestään pätevän kommentin, niin hyvin pian palautteen saatuaan voi jo todeta olevansa ojassa oman hienon ajatuksen kanssa. Haasteita on ja haasteita saa olla myös jatkossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Kasvoille sylkemisestä täällä on syytellyt ainakin yksi tomera neito, joka ensin piikittelee muita.

   Mutta ei tämä ”KASVOILLE SYLKEMINEN” taida olla kovin vakavaa, kun on sadan kilometrin turvavälit. Ja kaikilla on mahdollisuus käyttää visiiriä ja kuonosuojusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  En oikein voi yhtyä Ilpon voivotteluihin.

  Jos vertaa tätä K24-keskustelua siihen, mitä se oli vaikka sanotaan kymmenenkin vuotta sitten, niin onhan se nyt toki paljon siistiytynyt.

  Henkilöön kohdistuvia solvauksia on paljon vähemmän. Ilmeisesti ne kommentoijat, jotka olivat erityisen misogyynisiä, ovat jättäneet tämän palstan ja siirtyneet seura…fi -palstalle. Ja hyvä niin. Sielläpä saavat riehua ihan vapaasti.

  Minä luen tällä palstalla mielelläni Ilpon, kenttäpiispan tai joitakin muitakin blogeja, jotka sotivat omia arvojani vastaan, mutta joista tajuan, että nämä kaverit tuntuvat menettäneen jotakin omasta kirkostaan. Menettäneen siksi, että minä ja kaltaiseni ovat yhä enemmän läsnä. Heidän bloginsa ovat jonkinlaisia hätähuutoja, pelon sekaisia.

  Voin tavallaan jakaa heidän tunteensa. Vuosikymmeniä minäkin tunsin pelkoa olla omana itsenäni kirkossa ja sen toiminnassa. Nyt vanhana minun ei enää tarvitse pelätä. Kirkossamme on rohkeita pappeja, jotka siunaavat minun ja vaimoni avioliiton. Jotka uskaltavat astua rohkeasti eteenpäin. Jumalan jatkuvaa siunausta heille.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Seija olet kyllä aika itsekeskeinen.

   Mitäs vaikka liittiasi on siunattu. Siunaako liittosi kirkkoa? Vahvistatko? Vai kulutatko vähäisiä voimia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Olen pahoillani, että olen itsekeskeinen. Toisinaan vain konkreettiset oikeisiin ihmisiin kytkeytyvät esimerkit saattavat tuoda esiin jotensakin kasvottoman ja pelottavan queer-massan inhimilliset ja kristillisetkin kasvot.

   Rehelliseen kysymykseen rehellinen vastaus: Kyllä liitomme siunaa kirkkoa ja me parina siunaamme kirkkoa jokapäiväisissä rukouksissamme. Ja rukoushan tunnetusti vahvistaa. Mitenkäs sinun liittosi Werner? Vai oletko enempi näitä Incel -kavereita?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Anteeksi paljon Werner, mutta en tiedä, mitä tarkoittaa: ” Mitäs vaikka liittiasi on siunattu. ” . Olen asunut niin kauan ulkomailla, etten tiedä mitä kaikki nykysuomen ilmaisut tarkoittavat. Mikä on ’liittiasi’?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Seija eikö ne siellä maailmalla antanut teille kunnon siunausta. Kun täytyy täältä köyhästä, kurjasta Suomesta sitä vielä pyydellä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Werner: Ole huoletta avioliittomme saamista siunauksista. Ne pätevät ihan kaikissa maissa.

   Ja kuten olen (ainakin joidenkin K24-palstan seuraajien mielestä) liian useinkin toistanut, meillä on yhteistä siunauksellista elämää takanamme jo monta vuosikymmentä.

   En pyytele siunausta koskaan mistään maasta, missä olevan asunut. En siis, sinun sanojesi mukaan ’köyhästä, kurjasta Suomesta’, kuten sinä minusta varsin epäoikeudenmukaisesti kuvaat syntymämaatani.

   Kas, minun näkemykseni mukaan Jumala on kaiken siunauksen antaja. Häneltä saamme pyytää siunausta elämäämme olimme sitten pikkuwernereitä tai pikkuseijoja. Hän kyllä tunnistaa meidät lapsikseen.

   Ole vain luottavaisella mielellä Werner.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Joo ja muistetaan, että Jumalan laki on lapsilleen kurittaja Kristuksen tykö.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Tuo on hyvä muistutus meille kaikille Werner. Vaikka en sitä täysin ymmärrä. En tosin kaikkea muutakaan, mitä tänne kirjoitat, mutta suokaa anteeksi minu hoono Soomi.

   Mitenkäs on Werner, antaisitko meille syntisille esimerkin, miten tuo on omaan elämääsi vaikuttanut? Tuo ’kurittaja Kristuksen tykö’. Ja millä tavoin me köyhät poloiset voisimme sinun esimerkkiäsi seuraten päästä kaikista synnin kahleista? Kiitos jo etukäteen, että toimit meille tiennäyttäjänä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Seija Rantanen tuot todella hyvän näkökohdan esille, pelon.

  Kun ajatellaan kirkkoa niin ennen oli ”yksimielisyys” kun oli kovat rangaistukset niille jotka potkivat kirkon ”totuutta” vastaan, ei ollut mahdollisuutta olla erimieltä.

  Nykyään kun ei enää olekkaan uskontopakkoa eikä kirkon monopolia niin ”usko” on vapautunut kahleista, ei enää olekkaan pakko uskoa kirkon vanhan mielen mukaan.

  Tämä saa aikaan pelon, kuinka samasta lähteestä tuleekin erilaista vettä, kuinka samat sakramentit antavat toisille erilaisen ”totuuden”, eihän Jumala voi niin tehdä, eihän Pyhä Henki voi kirkastaa Totuutta toisille eritavalla kuin toisille?

  Toisaalta nykyään taas aletaan ”pakottamaan” omaan ”totuuteen” eli kaikkien tulisi suvaita kaikkia,.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   ”Tämä saa aikaan pelon”

   -Voi olla totta, pelko eri tavalla ajattelevia sekä omasta poikkeavia näkemyksiä kohtaan on inhimillistä. Mutta eikö tämä koske kaikkia? Ei vain tietyllä kannalla olevia, saati vain tiettyjä yksittäisiä ihmisiä…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Sari Weckroth rakkaudessa ei ole pelkoa, kun kuulee Jeesuksen äänen ei pelkää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Pasanen: ”kun kuulee Jeesuksen äänen”

   Jos alkaa kuulla sisäisiä ääniä, kannatta kuitenkin tutkkituttaa päälääkärillä, ettei kyse ole vain skitsofreniasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kimmo Wallentin tähän olisi parasta vastata kasvotusten, voisit itse ”tutkia” missä mennään.

   Kuitenkin yritän sanoittaa mitä tarkoitan, siis kun ajatellaan pientä lasta niin kun hän kuulee isän äänen ja seuraa tätä niin eikö silloin menekkin hyvin, entäpä kun isä ei olekkaan paikalla niin kun pieni lapsi touhuaa omillaan niin eikö silloin voi mennä moni asia pieleen, vaikkapa hukkua lampeen?

   Samoin on ihmisten suhde Jumalaan, eivät he ”kuule” Jumalan ääntä eli eivät voi tehdä sen mukaan, Jumala salaa sen ja ilmoittaa vasta kun nöyrtyy ottamaan sen lapsenkaltaisesti eli aikuinen nöyrtyy parannukseen.

   Ajatteleppa nyt Pietaria kuinka hän oli seurannut Jeesusta ja sitten vielä uhosi seuraavansa jopa kuolemaan asti ja vieläpä väitti jeesusta vastaan kun Jeesus sanoi tämän kieltävän Hänet. Mikä muutti Pietarin, nöyrtyminen ja sen jälkeen Pyhän Hengen saanti, ilman Jumalan henkeä ei voi ymmärtää evankeliumia eli ”kuulla” Jeesuksen ääntä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Pasanen: ” menekkin hyvin, entäpä kun isä ei olekkaan”

   Menekkin oikeakielinen irjoitusmuoto on menekin. Olekkaan = olekaan. Kirjoitat suomen kielen liitepartikkelit jatkuvasti väärin. Tämä on erittäin ärsyttävää.

   Suomen kielessä sanan vartaloon voidaan liittää erilaisia päätteitä ja muita elementtejä, joita kutsutaan affikseiksi. Yksi affiksien tyyppi on liitepartikkelit, jotka ovat epäitsenäisiä, sanan loppuun liittyviä partikkeleita, esimerkiksi -han, -kaan, -kin, -kään, -pa, -pä ja -s. Lliitepartikkelit -pa ja -s ovat tarkemmin ottaen sävypartikkeleita. Niiden tehtävä on tuoda käyttöyhteyteen jokin lisämerkitys eli sävy, esimerkiksi lieventävä tai toteava vivahde.

   Esimerkkejä: ole-han, ole-pa-s, tule-kaan, mene-kään, ole-kin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   ”Minä olen aina ymmartänyt, että keskustelun tarkoitus on jakaa keskustelijoiden omat (perustellut) näkemykset ja käsitykset keskustelun aiheena olevasta asiasta toisten keskustelijoiden kesken, jotka taas voivat eri mieltä ollessaan esittää niihin omat vasta-argumenttinsa.”

   ”Jos (herra blogisti) ei mielipiteitään puolustaakseen kykene esittämään perusteltua argumentaatiota (=keskustelemaan), kannattaisi miettiä koko blogikirjoittelun mielekkyyttä.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   ”Menekkin oikeakielinen irjoitusmuoto on menekin. Olekkaan = olekaan. Kirjoitat suomen kielen liitepartikkelit jatkuvasti väärin. Tämä on erittäin ärsyttävää.”

   -Viitaten edellisiin sitaatteihin, mielekästä ja asiallista keskustelua ei ole puuttua kirjoitusvirheisiin, ja kirjoittaa vastakommenttiin pelkästään niitä koskeva luento, kun toinen on juuri hyvin asiallisesti perustellut oman näkemyksensä ja kantansa. Vaikkei olisikaan samaa mieltä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Sari, kyllä kauniin äidinkielemme oikean käytön ja kirjoitusasun varjeleminen on mielestäni aina paikallaan, olipa tilanne mikä hyvänsä. Maailmanlaajuisesti katsoen suomen kieli on niin pienen ihmisryhmän käyttämä, että se on vaarassa kadota ellei oikeakielisyyteen kiinnitetä erityistä huomiota.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Lisäisin vielä edelliseen, että oikeinkirjoituksella on mielestäni suuri vaikutus myös tekstin uskottavuuteen. Paljon kirjoitusvirheitä sisältävä esiteys ei todellakaan anna kovin luotettavaa ja sivistynyttä kuvaa kirjoittajasta.

   (Meni tämä lisäys ensin väärään kohtaan ketjussa. Sorry).

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kimmo Wallentin anteeksi oppimuuteni, toisaalta olen kaiketi ”hyvässä” seurassa olihan Jeesuksen opetuslapsetkin oppimattomia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Pasanen, eipä mitään. Virheistä voi aina ottaa opiksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   ”Paljon kirjoitusvirheitä sisältävä esiteys ei todellakaan anna kovin luotettavaa ja sivistynyttä kuvaa kirjoittajasta.”

   -Ehkä ei, mutta on muistettava, että on paljon älykkäitä ihmisiä, joilla saattaa olla lukihäiriö. Tai kirjoitusvirhe voi tulla puhelimella kirjoittaessa. Kyllä se itseänikin harmittaa, juurikin, koska pistää silmään ja voi viedä huomion itse viestistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Sari: ”Tai kirjoitusvirhe voi tulla puhelimella kirjoittaessa.”

   Juu, niin voi, mutta nyt ei olekaan kysymys lyöntivirheistä, vaan selkeistä oileinkirjoitusvirheistä. Lukihäiriö ja siitä johtuvat virheet ovat tietysti asia erikseen.

   On ikävää, ettei täällä ole enää mahdollisuus korjata omissa kommenteissa ilmeneviä virheitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ilpo Nurmenniemi

  Eläkeukkona päivästä toiseen, siinä on paras hetki tässä ja nyt.