Virren voimaa maan korvessa

 

Finlandia-palkitun Ulla-Lena Lundbergin romaani Jää on järisyttävä lukukokemus. Huomaan yhä  pohtivani Monan ja kahden pienen tytön kohtaloa sen jälkeen kun he joutuivat muuttamaan pois Luodolta. Oppiko Mona itkemään? Miten tytöt selviytyivät rakkaan isän menetyksestä? Kirja on myös erinomainen saaristoseurakunnan elämän kuvaus sotien jälkeisestä Suomesta. Erityisen mieleenpainuva on nuoren papin ensimmäisen jumalanpalvelus. Lukija saa eläytyä jokaisen veisattuun virteen, tietää kuinka monta säkeistöä veisattiin ja millaisella volyymilla. Alkuvirren "Soi kunniaksi luojan" kajahtaessa ilmoille pappi toteaa, että hän ei ole koskaan kuullut sellaista veisaamista. "He veisaavat täysin palkein, hyvin harjoitettu pallea antaa laululle vahvan tuen, he laulavat rintakehä paisuneena, ilmatiehyet avoimina. He laulavat väkevästi ja he laulavat hitaasti, ja miesten matalan mylvinnän ja kuolemaa uhmaaviin korkeuksiin kohoavien naisäänten välillä vallitsee suurenmoinen jännite. Loppuvirren "Kuin nousee valossansa" seurakunta veisaa "sellaisella innolla, että hän käsittää, että vastedes hänen on valittava pitempiä virsiä."

Virret rakentavat siltaa

Kuvauksessa näkyy kirjailijan, papin tyttären, syvällinen perehtyneisyys aiheeseen.
Lehtihaastattelussa Ulla-Lena Lundberg kertoi alkaneensa vierastaa kotinsa kirkollisuutta 11-vuotiaana ja ryhtyneensä agnostikoksi. Mutta Kilimanjaron vuoren rinteillä vuonna 1976 tapahtui jotakin, mikä vaikutti hänen asenteeseensa omaa taustaansa kohtaan..
Yhdellä kantajista oli mukana kasettisoitin, josta kuului swahilinkielinen jumalanpalvelus. "Kantajat yhtyivät virsiin ja tajusin, että osasin samat virret ruotsiksi. Niinpä aloin veisata. Siitä lähtien minun on ollut helpompi myöntää, että kulttuurini on kristillinen.”

Siinä on virren voima. Yksi tehtävämme Virsikirjan lisävihkotyöryhmässä on ollut etsiä sellaisia virsiä, jotka yhdistävät ihmisiä yli kieli- ja kulttuurirajojen. Olemme kahlanneet läpi materiaalia eri kirkkojen virsi- ja laulukirjoista. Olemme saaneet mapillisen ehdotuksia lauluista, joita lisävihkoon voisi liittää. Olemme kartoittaneet aihepiirejä, joista vielä puuttuu virsiä. Kuitenkin niin, että emme pääsääntöisesti etsi "täsmävirsiä" vaan virsiä, jotka voisivat elää monenlaisissa tilanteissa ja elämän käännekohdissa.

Kulkeeko Lapsosen tie virsikirjan lisävihkoon?

Yksi ryhmänsä ovat tutut laulut, jotka ovat aiemmin olleet ehdolla virsikirjaan mutta eivät ole syystä tai toisesta sinne päätyneet. Näihin kuuluu Immi Hellénin sanoittama ja P.J.Hannikaisen säveltämä Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Jotkut seurakuntien työntekijät ovat esittäneet toiveen tämän laulun sisällyttämisestä lisävihkoon. Perusteena on, että ”sitä lauletaan kuitenkin". Laulun neljästä säkeistöstä kolmas, "Ja syntikin mustia verkkoja vaan on laajalle laskenut korpehen maan" on jo pitkään ollut poissa laajemmasta käytöstä. Välillä huomaa, että myös tuttu säkeistö "On pimeä korpi ja kivinen tie ja usein se käytävä liukaskin lie” jätetään laulamatta, kenties siksi, että säkeistön lopussa puhutaan lankeamisesta.

Kyseisen laulun arvo suomalaisessa sielunmaisemassa on kiistaton. Se on sanallinen vastine suojelusenkeli-taululle, joka tuhansissa suomalaiskodeissa ripustettiin lapsen vuoteen viereen. Mutta tulisiko laulun sisältyä virsikirjan lisävihkoon? Tästä asiasta on käyty vilkasta keskustelua.Monille suomalaisille laulu on käsite, joka ymmärretään kokonaisuutena, ei analysoiden jokaista säkeistöä erikseen. Laulu merkitsee lohdutusta ja turvaa. Silloin kun surulle ei löydy sanoja, lauletaan Suojelusenkeli. Se lauletaan myös silloin, kun rukoillaan lapselle johdatusta ja varjelusta. Mutta entä laulun sanoma? Onko laulun mukaan Jumalan huolenpito riippuvainen siitä, miten vahvasti lapsi jaksaa pitää enkelin kädestä kiinni? Entä jos lapsen ote herpaantuu? Putoaako lapsi? Vai viekö enkeli lapsen perille asti vaikka lapsi, vastoin laulun nimenomaista ohjetta, vetää kätensä enkelin kädestä pois?  Kiinnittääkö laulu katseen enkeliin, vaikka uskon kohde tulisi olla Taivaan isä ja Jeesus. Vai olisiko lopultakin niin, että enkeli tässä laulussa edustaa Jumalan läsnäoloa maailman keskellä?

Kiitosvirsiä veisaavat elävät pitempään

 

Tuntuu hyvältä, että virret ja lisävihko kiinnostavat ihmisiä. Noin viikko sitten sain puhelinsoiton  lähetystyön legendalta Päivö Parviaiselta. Hän halusi keskustella hengellisten laulujen merkityksestä nuoren elämässä. Erityisesti hän painotti duurivoittoisten laulujen vaikutusta ihmisen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Kiitoslaulut ja virret auttoivat häntä kestämään työn paineet lähetyspioneerina Kiinassa. Kertoipa hän senkin, että tieteellisten tutkimusten mukaan ihminen, joka laulaa iloisia lauluja ja ylistysvirsiä, elää pitempään. Ehkäpä tässä onkin pitkän iän salaisuus: 100-vuotias Päivö Parviainen aloittaa jokaisen uuden päivän kiitosvirrellä Jumala loi tai Päivä vain ja hetki kerrallansa!

4 kommenttia

  • Risto Ahti sanoo:

    JÄÄ-kirja oli yllätyksellinen ja puhutteleva. Monesti Kökarissa porukan kanssa käyneenä oli lukiessa Luodon kirkko silmieni edessä. Poismuutto 40 vuotta samassa paikassa Ypäjällä olleena oli koettelemus sanoin kuin kirjan ruustinnalle tyttöineen. Omat suuret hukkumiset oli minulla ja koko perheellä viime vuonna joten saaristopapin yllättävä kuolema pysäytti. Ja tuossa kirjoituksessa vieläpä Kilimanjaron vaellus puhutti. Sama kokemus lauluineen on minulla 2002 kiivetessäni Afrikan korkeimman vuoren huipulle. Hyvä virsi ja laulu on voimanantaja ihmiselle. Kristillinen usko menee uusille sukupolville nimenomaan musiikin ja laulujen kautta.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Olli Seppälä sanoo:

    Jää ansaitsee tulla luetuksi. Pidän ensi viikon tiistaina Radiossa aamuhartauden, lähtökohtani on juuri Lundbergin Jää-romaani. Siitä on vielä monen hartauden (ja blogin) aiheeksi.

    Radion tiistain aamunharudet ovat romaanilähtöisiä. Tämän viikon tiistaina Virpi Hyvärisen lähtökohta oli Antti Hyryn novellikokoelma Maantieltä hän lähti. Hartaus on kuultavissa täällä

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Anna-Mari Kaskinen sanoo:

    Kummelin pappisperheen muutto Luodolle nosti vahvasti mieleen muistot pienen perheemme muutosta maapallon toiselle puolelle, australiansuomalaisten kielellisesti eristäytyneelle ”luodolle” 1980-luvun lopulla. Sielläkin oli vastassa tiivis yhteisö, jolla oli omat tapansa ja kulttuurinsa..Sekin yhteisö otti nuoren pastorin, pastorskan ja kaksi pikkuista tyttöä lämpimästi vastaan ja jakoi elämäänsä meidän kanssamme.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirsi Hämäläinen sanoo:

    Jää -kirja on todella lukuelämys, luin sitä joulun välipäivinä, villasukat jalasssa ja röijy harteilla. Papin elämään pystyn pappina todella samaistumaan. Kehittelin siitä pientä juttusarjaakin tänne Kymenlaaksoon. Joulukirkot, ensimmäinen ja toinen ovat kirjassa kuin vedenjakajia. Millaista on tulla uuteen yhteisöön ja sen odotusten keskelle, mitä papilta odotetaankaan – ja sitten tuo viimeinen joulukirkko johon mennään suntion kanssa ja valtameren takaa kantautuvat jo kaiut takapenkkiin sipinänä. Kuvaus papin joustavuudesta saarnan kohdalla oli myös puhutteleva. Mikä tulee sydämestä, menee sydämeen. Täytyy todella kuunnella ensi tiistain aamuhartaus!

    Ilmoita asiaton kommentti