Verkko tulee, oletko valmis?
Otsikko valehtelee! Ei se mitään tule, se on jo täällä. Ja vahvistaa otettaan jokapäiväisestä leivästämme ja arjen askareistamme. Halusimmepa tai emme.
Moderni erakko ei mene metsään, vaan vetää nettipiuhan seinästä ja heittää mobiillilaitteella vesilintua.
Vuosi 2013 vain lisää verkkoriippuvuutta. Ericssonin ConsumerLab listasi alkaneen tilikauden verkkotrendejä, joten sallittakoon suora lainaus heidän tiedotteestaan:
1. Pilvipalvelut vähentävät laiteriippuvuutta. Tablettien ja älypuhelinten käyttäjät arvostavat helppoutta. He tahtovat, että samoihin sovelluksiin ja tietoihin pääsee pilvipalveluiden ansiosta saumattomasti käsiksi eri laitteilta.
2. Tehtävät halutaan hoitaa tehokkaasti. Perinteiset rajatut toimintatavat teknologian käytössä halutaan unohtaa. Juoksevat asiat hoidetaan alta pois hetken mielijohteesta, esimerkiksi kassajonossa tai kahvilassa seurustellessa. Ostoaikomukset ovat tablettien osalta korkeammat kuin pöytätietokoneilla, ja älypuhelinten osalta korkeammat kuin kannettavilla tietokoneilla.
3. Oma laajakaista seuraa mukana töihin. Yli puolet älypuhelinten omistajista maailmanlaajuisesti käyttää henkilökohtaista verkkoliittymäänsä myös töissään muun muassa sähköpostien lähettämiseen, työmatkojen suunnitteluun ja sijaintitietojen selvittämiseen.
4. Kaupunkilaiset ovat tauotta verkon äärellä. Kuluttajat ovat tottuneet pääsemään internettiin jatkuvasti ajasta ja paikasta riippumatta. Vuoteen 2018 mennessä älypuhelinliittymien kokonaismäärä yltää jo 3,3 miljardiin. Mobiiliverkon kattavuus on yksi kaikista tärkeimmistä tekijöistä, jotka lisäävät tyytyväisyyttä kaupungissa asumiseen.
5. Henkilökohtaiset sosiaaliset turvaverkot löytyvät verkosta. Taloudellisen epävarmuuden seurauksena luottamus perinteisiin yhteiskuntarakenteisiin vähenee, ja kuluttajat luottavat yhä enemmän omiin henkilökohtaisiin verkostoihinsa verkossa. Sosiaalisesta mediasta tulee vakava haastaja perinteisille rekrytointikanaville.
6. Naiset vauhdittavat älypuhelinmarkkinoita. Tuoreet luvut osoittavat selkeästi, että naiset ovat älypuhelinmarkkinoiden kasvua edistävä voima. 77 prosenttia naispuolisista älypuhelinkäyttäjistä lähettää ja vastaanottaa kuvia, 59 prosenttia toimii sosiaalisissa verkostoissa, 24 prosenttia ilmoittaa liikkuessaan paikkatietonsa ja 17 prosenttia lunastaa mobiilikuponkeja. Miesten kohdalla vastaavat luvut ovat pienempiä.
7. Kaupungeista sosiaalisen luovuuden keskittymiä. Kaupunkien keskustassa asuvilla on verkossa huomattavasti enemmän ystäviä kuin esikaupunkialueilla asuvilla. Monille kaupungeissa asuville tärkein syy käyttää sosiaalista mediaa heti ystävien välisen kuulumistenvaihdon jälkeen on yhteydenpito ja ideoiden vaihto muiden kanssa.
8. Verkkokauppa yhdistyy perinteiseen kaupassakäyntiin. Suuri osa älypuhelinten käyttäjistä tekee jo ostoksia matkapuhelimellaan. Nyt he tahtovat yhdistää perinteisen kaupankäynnin ja verkkokaupan parhaat puolet sen sijaan, että tekisivät ostokset pelkästään verkossa. Älypuhelinten käyttäjät haluavat yhtä aikaa nähdä tuotteet, saada tietoa, vertailla hintoja ja maksaa ostoksensa ilman kassalle jonottamista.
9. TV muuttuu sosiaaliseksi. Yli 60 prosenttia televisionkatsojista käyttää sosiaalista mediaa samalla, kun katsoo televisiota. Näistä yli 40 prosenttia keskustelee viikoittain niistä sisällöistä, joita samaan aikaan katselee. Moni kuluttaja onkin halukas maksamaan TV-sisällöistä, joita katsellaan yhteisöllisesti.
10. Oppiminen muuttaa muotoaan. Nuoret tuovat teknologiatuntemuksensa mukanaan kouluun ja edistävät siten alhaalta ylöspäin tapahtuvaa muutosta. Tekninen kehitys muuttaa maailmanlaajuisesti lasten tulevaisuutta. Intiassa 69 miljoonasta 9–18-vuotiaasta kaupunkilaislapsesta noin 30 miljoonaa omistaa matkapuhelimen.
(Koko tutkimus luettavissa täältä)
---
Sopii olla Ericssonin ConsumerLabin kanssa samaa tai eri mieltä. Eivät he täysin metsässä voi olla, varsinkaan kun kaupunkilaisuus painottuu trendeissä…
Lisäksi kaikella edellä sanotulla on oma uskontoelämän adaptaationsa. Hengenelämän hedelmiä korjataan entistä enemmän virtuaalisesti. – Tai sellaisiahan ne henkiset hedelmät ovat jo tähänkin mennessä olleet – elleivät sattumalta muutu toiminnaksi.
3 kommenttia
Verkko tuli, onko kirkko valmis? Kirkkohan on läsnä sosiaalisessa mediassa. Parilla rintamalla se on kuitenkin jäänyt jälkeen. Verkon mahdollisuuksia on toistaiseksi hyödynnetty vähän kirkon omassa henkilöstökoulutuksessa, jossa yleisin malli lienee edelleen paikanpäällä istuminen. Kirkossa ei myöskään ole käytössä sen sisäiseen viestintään tarkoitettua ”suljettua sosiaalista mediaa”. Jonkinlaista uudenlaista kollegiaalisuutta näyttää versoavan vaikkapa facebookin työntekijäryhmissä.
Hei,
Kai nyt tuohon saattaa kyetä olemaan valmis. Mutta elämään ja sen päättymiseen ei ehkä koskaan. Se surettaa toisinaan minua.
ystävällisesti Matti
Minä käytän tv-ohjelmien tallennuspaikkana operaattorin pilvipalvelua. Palvelun tuottaja hallinnoi tallennustilaa ja huolehtii, että kovalevy on aina käytettävissä (max 3000 h tv-ohjelmia) kun sitä tarvitsen. Eipä haittaa tallenteiden tallennuspaikan laiterikot, koska pilvipalvelun tuottajalla on ne hallussa ja tallenteeni on aina toimivalla levyllä. Minun ei tarvitse tietää missä maassa tallennuspaikka sijaitsee, koska minulle riittää, että tallenteeni on halutessani minun käytössä ja pystyn sitä hallinnoimaan mistä vain vaikka tietokoneella, tv:llä tai älypuhelimella.
Ilmoita asiaton kommentti