Vapaa-aika-ajattelijoilta tuomio: Kolehdinkanto on hengellistä väkivaltaa!

 

On se vaan niin väärin, että  niin tarpeettoman, suorastaan vahingollisen yhdistyksen kuin kirkon jäsenyydestä pitää maksaa!  Eikä tämä vuotuinen jäsenmaksu tietenkään vielä mihinkään  riitä, vaan rahastusta harjoitetaan  joka halvatun sunnuntai kirkonmenoissa. Ensin siellä pöntöstä naristaan, lässytetään ja sössötetään jotakin epämääräistä vähän samalla tavalla kuin nykyisillä helsinkiläispimuilla on tapana pamlata. Ja vaikka tuosta tyhjänpäiväisestä jorinasta ei edes mitään selvää saa, niin kuuntelumaksu siitä kerätään kumminkin. Siinä on viissiinkin sama idea kuin YLE-verossa, että vaikka et YLE:n palveluja käyttäisikään, niin maksumieheksi joudut kuitenkin…

 

Välillä ne pistävät kokoontumisissaan hatun… anteeksi haavin kiertämään kootakseen varoja uppoavan kirkkolaivansa paikkaamiseen. Sitten niillä on joitakin sellaisia kohteita kuin villasukkien hankkiminen Afrikan köyhille ihmisille. Ja mikä törkeintä: Ne saattavat kootta rahaa myös levittääkseen yltympäriinsä tuota narinalässysössöään. Annetaan suomalaisten vaivalla hankkimia rahoja vaikkapa ns. lähetystyöhön, jonka tarpeettomuuden ovat osoittaneet jo valistuneet Kotimaa-lehden kolumnistitkin.

 

Kun jouluna yhdistyksemme tekee sen yhden ainoan, suomalaiseen kulttuuripakkoon liittyvän kirkkoretkensä, olemme joutuneet todistamaan, miten härskisti kirkossa käytetään hyväksi lapsityövoimaa. Esimerkiksi lasten omassa kirkkohetkessä voidaan pieniä ihmisiä velvoittaa kantamaan kolehtia. Jouluna nuo kolehtihaavit voivat olla kolikoista niin raskaina, että lapset saavat pysyviä selkävammoja. Pitäisi ehdottaa, että jos kolehdinkannosta ei voi luopua, niin laittaisivat haaveihin pelkästään setelirahaa, etteivät vielä selkärankaiset lapsoset vallan kieroon kasvaisi. Kirkon omilta ihmisiltä mitään selkärankaisuutta voine enää edes odottaa.

 

Miten on mahdollista, että kesken tällaisten muotomenojen ykskaks yllättäen otetaan kontaktia elävään elämään, kun pahaa-aavistamattomia kansalaisia tuosta vaan kehotetaan kaivamaan kuvettaan?  Ihan häijyä tekee kuulla, miten mummot kuin joukkohurmioon joutuneina yhtä aikaa alkavat räplätä  käsväskyjensä lukkolaitteita auki NIKS-NAKS-NÄPS!  Nuokin rahat olisi voitu antaa suoraan köyhille eikä millekään Jeesuksella ratsastaville aaseille.

b2ap3_thumbnail_kolehti.png

 

 

On se vaan niin kummallista, että uskonnon varjolla voi näemmä tehdä tai teettää ihan mitä vain. Eikö muka kukaan muu ole koskaan ennen meidän Vapaa-aika-ajattelijat-yhdistystämme tajunnut kyseenalaistaa kolehdinkannon perusteita? Eiväthän ne rahat tietenkään mene niihin kohteisiin, joihin niiden väitetään menevät. Ne menevät lyhentämättöminä kirkkoherranvirastojen työntekijöitten kahvi- ja pullataukokuluihin, jotka tunnetusti ovat tajuttoman suuret.

 

Härskein loukkaus meidän Vapaa-aika-ajattelijoitten mielestä on se, että tällä eettisesti ala-arvoisella konstilla päästään koskettamaan ihmisten kaikkein suojatuinta, sisintä, syvintä, pyhintä ja samalla myös kaikkein arinta kohtaa, nimittäin lompakkoa. Mitkään hilut eivät niille tunnu riittävän, vaan ne silmät kiiluen vaativat: ”Avaa sydämesi Herralle ja lompakkosi meille. Anna niin paljon kuin sielu sietää. Anna niin että kirpaisee. Sillä kun iso seteliraha haaviin vilahtaa, niin johan sielu taivaaseen kilahtaa!”

 

Todettakoon lopuksi, että pieni mutta äänekäs yhdistyksemme on tehnyt kaikesta edellä mainitusta kirjallisen valituksen Raha-automaattiyhdistykselle.

 

28 kommenttia

 • Kimmo Wallentin sanoo:

  Hannu: Joo, tää on just niin tätä. Samaa liturgiaa löytämisestä kun etsii ja avaamisesta kun kolkuttaa…

  En nyt ole kokenut olevani erityisemmin kateissa, ja miksi Jumala on salattu, miksei ihan julkinen piällysmies, joka kävis välillä vähän kattomassa mitä täällä maan päällä oikein touhutaan, ettei menisi ihan ranttaliksi?

  En potki tietääkseni mitään tutkainta vastaan ja miksi pitää rukoilla, että Jumala ottaisi omakseen? Mitä tarkoittaa, että Jumala ilmoittaa itsensä meille Jeesuksessa? Jeesuksesta saamme lukea Raamatusta, mutta eikö Raamattukin ole vain ihmisten kirjoittama kirja- ja runokokoelma niinkuin vaikkapa nyt esimerkiksi Kalevala? En minä Väinämöiseenkään usko. Eikö hyvä, ihmisiä rakastava ja kaikkivaltias Jumala voisi hoitaa tyköönsä ottamisen, tahtonsa tuntemisen ja siunaamisen isän ominaisuudessa ihan automaattisesti niinkuin ihmisvanhemmatkin ilman mitään kerjäämistä? Ja jos ei meinaa millään uskoa niin töräyttäisi (tai pistäisi enkelit töräyttämään) pasuunalla semmoiset fanfaarit ja tekisi asian kerralla niin selväksi, että pölkkypäisempikin agnostikko uskoo? Miksi sitä tietoa ei voi kerralla ilmoittaa niin että asia on samantien kaikille universumin ihmisolennoille täysin selvä ja varma?

  En tiedä vieläkään mistä nuo uskon silmälasit saisin edes vaikka vaan lainaksi että pääsisin vähän edes vilkaisemaan asioita uudessa valossa niinkuin sanot. Kovin tää tuntuu vaikeelta vaikka olen vauvana kastettu, rippikoulun käynyt, kirkossa vihitty ja kirkosta eronnut. Anteeksi tää rento kirjoitustyyli. En missään nimessä halua loukata kenenkään vakaumusta tai tunteita, en pilkata, enkä syöttää vapaita ajatuksiani kenellekkään. Ihmettelen vain.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Kimmo: Sama liturgia on jatkunut 2000 vuoden ajan, koska Jumala ei ole päivittänyt noita ohjeitaan, miten hänen luokseen pääsee. Käsitesekamelska on on sitten juttu erikseen. Otan maallisen esimerkin: Käytin kokonaisen lomaviikon selvittääkseni, miten PC, iPad, Apple TV ja Sonyn telkkari voivat päästä keskustelemaan keskenään verkossa niin, että iPadin sisältö näkyisi Sonyt telkkarista. No, siellä oli erilaisia käyttöjärjestelmiä, erilaisia kapuloita ja piuhoja tarvittiin ennen kuin homma alkaisi toimia langattomasti. Welhon väki sanoi, että vika ei ole verkossa, vaan kaikki on ihan OK. Applen väki taas sanoi, että heidän laitteensa ovat vielä OK:mmassa. Ja minä vakuutuin siitä, että kyllä tällainen ratkaistava asia nyt papin koulutuksellakin pitäisi aueta. Kokeilua kokeilun perään. Funtsimista. Kyllä tämä vielä tästä avautuu.

  Ja kas, tänään, viimeisenä lomapäivänä homma valkeni. Pääsin päämäärääni. Sitkeydellä. En tahtonut luovuttaa.

  En tiedä, miten paljon tuosta kokemuksesta voisi siirtää hengellisen elämän alueelle. Monet sanat eivät tarkoittaneet aluksi minulle mitään, saatoin jopa ymmärtää ne väärässä merkityksessä (joskus käännöskin on voinut olla väärä).

  Voi olla, Kimmo, että tiedollisessa mielessä sinulla on jo kaikki palikat kasassa, mutta jotakin keskeistä puuttuu. Paavo Ruotsalaiselle seppä Högman sanoi, että sinulta puuttuu Kristuksen sisällinen tunteminen ja sen myötä kaikki.

  Tämäkin pappi niin mielellään viitoittaisi sinulle tietä vaikkapa oman kokemuksensa pohjalta, mutta ei kannettu vesi kaivossa pysy. Uudessa testamentissa yksi Jeesuksen oppilaista sanoi kyselevälle kaverilleen hyvin: ”Tule katsomaan!” Eli jos vain tohtisit lähteä mukaan vaikkapa paikkakuntasi seurakunnan messuihin, niin siellä Jumalan sana saisi tilaisuuden välittyä sinulle luetun, saarnatun, rukoillun ja lauletun sanan kautta. Ehkä kaikkein uskomattomimmalta tuntuu ajatus, että ne, jotka kaipaavat Kristusta, tulevat tapaamaan häntä ehtoollispöytään.

  Jumala ilmaisee itsensä vielä kerran ihan julkisesti, kun aikain lopulla Jeesus tulee tänne takaisin kunniassaan. Mutta jostakin syystä (älä kysy, miksi, en minä vaan tiedä) Jumala on päättänyt toimia täällä maan päällä vastakohtiensa kautta: Voimakas tuli heikoksi, rikas köyhäksi…

  Kaikki ovat kutsutut, mutta harvat valitut.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Katja Sallinen sanoo:

  Henkinen sietokykytasomme on laskenut. Mielenheikkous on kasvaanut. Emme enää siedä oikeastaan erilaista ajattelua, erilaisia ihmisiä huutamatta apua poistakseen nämät silmistä. Kaikesta asiasta on tehty väkivallan symboli.

  Kun tälle linjalle ihmiset ovat menneet, niin voin minäkin. Minä en siedä heikkomielisiä ihmisiä, jotka huutavat apua poistamaan erilaiset silmistä. Heille tulisi laittaa dnr merkintä papereihin, ja varsinkin silloin kun he humalassa törttöilevät muille ihmisille vammoja oman lisäksi, ei täten ainoastaan vammaisille lapsille. Viina maksaa yhteiskunnalle paljon.

  Tämän kaltaista on meidän ajattelu nykyään kiteytettynä. Sietokyky on kadonnut nähdä tai ymmärtää erilaista. Varmistakseen ymmärrettävyys, tarkoitan tällä yhteiskuntaa ja kaikkia siinä olevia jäseniä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Wallentin sanoo:

  Hannu: Vilpitön kiitos sinulle yrityksestäsi vääntää minulle rautalangasta tätä uskoontulon mysteeriä. Mysteeriksi se vaan taitaa jäädä minulle jatkossakin vaikka olen minä kirkossa messuissa (ennen puhuttiin jumalanpalveluksesta) käynyt, uskontunnustustakin tapaillut tavan vuoksi huulia heilutellen, virsiä veisannut ja ehtoollisellakin käynyt ainakin kahdesti.

  Tässä on vielä sitten tää valintakysymyskin: kun näitä uskontoja on maailmassa niin hirmusen paljon. Miksi joku islamilaisuus tai hindulaisuus tai shintolaisuus tai….. on huonompi tai uskomattomampi uskonto kuin tää meidän Lutherin puhdistama kristinoppi?? Mistä sen tietää mikä tai kuka on se ainoa ja oikea Jumala, vai onko kenties niin, että on vaan yks yhteinen Jumala ja vain (kuten joskus olen kuullut sanottavan) erilaisia ”polkuja ” jotka Hänen luokseen johdattavat ja joita täällä maanpäällä uskonnoiksi kutsutaan?

  Hannu, avaa minulle tavalliselle tietämättömälle tallaajalle vielä yks asia. Mitä tarkoittaa tää usein minunkin kuulemani: Kaikki ovat kutsutut, mutta harvat valitut? Mua ei ilmeisesti ole kutsuttukaan koska en ole ainakaan mitään koskaan huomannut. Eivätkö kaikki Jumalan luomat pääsekkään hänen tykönsä? Ja pitääkö kuulua seurakuntaan (kirkkoon) ennen kuin homma hoituu? Onko väärin uskottu jos uskoo muttei kuulu kirkkoon? Mielestäni aika epäreilua Isältä jos hän hyväksyy vain osan lapsistaan ja hylkää toiset vain esim. sillä perusteella, että tää on tunnustanut väärää uskontoa tai ei tiedä mistään uskonnoista mitään tai on pakana jostain muusta syystä tai ei kuulu kirkkoon.

  Sitten on vielä tää teodikean ropleema jne. jne…, jotka panee hanttiin mulla tän uskomisen kanssa. Tää tuntuu menevän nyt pelkäksi kyselyksi ja tämmöiseksi inttämiseksi mun puoleltani, mutta kun yksinkertanen pää ei vaan ymmärrä, ei ymmärrä.

  Mulla on nää ulkomaiset uskontokriitikot ja kotimaiset vähän vähempi kriittiset enqvistit, valtaojat, ja räisäset jotenkin hallussa (vaikka en ookkaan niin viisas) ja oon kyllä aikalailla samoilla linjoilla herrojen kanssa. Ei maha mittään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Kirkon jäsenmaksua voisi hyvin verrata muiden yleihyödyllisten yhdistysten tai yhteisöjen jäsenmaksuihin. Paljonko vuodessa maksaa esim. 200 000 euroa vuodessa tienaava varakas sinkkumies? Minkä muun yhdistyksen tai yhteisön jäsenmaksu on tulosidonainen?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Kimmo kirjoitti:

  Hannu, avaa minulle tavalliselle tietämättömälle tallaajalle vielä yks asia. Mitä tarkoittaa tää usein minunkin kuulemani: Kaikki ovat kutsutut, mutta harvat valitut?

  Lyhyesti voisi sanoa, että kutsu Jumalan valtakuntaan kuuluu eli on tarkoitettu kaikille, mutta kaikkipa eivät siitä piittaa. Jokaista ihmistä kutsutaan joko kerran tai joitakin useamminkin. Puhutaan ns. etsikkoajoista, jolloin Jumala tuntuu olevan lähempänä meitä kuin tavallisesti. Tällaisia aikoja voivat olla esim. rippikoululeirit tai erilaiset elämänmuutokset.

  Jokaiselle on varattu paikka Taivaalliselle hääaterialle (Jeesusta siteeratakseni), mutta jos kutsuttu ei syystä tai toisesta saavu, niin tuo paikka jää tyhjäksi, ei siihen kukaan muukaan voi rynnätä.

  Kaikkein hankalin tapaus ei suinkaan ole se, joka kivenkovaan väittää, ettei Jumalaa ole, ei taivasta eikä helvettiä eikä… Hankalin on välinpitämätön ihminen.

  Kiivas ateisti, joka on ottanut hyvin selvää ”vihollisestaan” on sikäli vaaravyöhykkeessä, että hän jo tietämättään voi olla hyvinkin lähellä Taivaan valtakuntaa. Jonakin päivänä olisi mukava laittaa blogiin otsikoksi: JORI MÄNTYSALO TULI USKOON JA LIITTYI KIRKKOON! Jori: ”Mitään en kadu niin paljon kuin Kristuksen kirkon vainoamista!”

  Voin sieluni silmin nähdä lystikkään tilanteen, jossa Jeesus kolkuttaa ateistin ovelle. Ateisti menee varmuuden vuoksi koko vartalollaan estämään, että Jeesus ei pääsisi sisään. No, se ovi onkin sellainen ravintoloista tuttu kaksisuuntainen työntöovi, jolloin vastustaja oveen nojautuessaan lentää suoraa päätä Jeesuksen syliin.

  No, nyt minun täytyy heti mennä kertomaan Jorille, että olen lystäillyt hänen kustannuksellaan…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Seppo: Koska olen ihan tavallinen rivipappi, niin en ole noihin talousasioihin suuremmin paneutunut. Siksi vastauksen etsiminen sinulle vei jonkin aikaa. Mutta tässä se tulee: Jos Varakas SinkkuMies asuupi vaikkapa Hellsinkissä, niin hänen veroprossansa on 1,5 ja hän joutuu maksamaan 2837,40 euroa vuodessa kirkollisveroa. Arvannet kai, mikä taho tietää nämä tällaiset asiat parhaiten koko maassa? No, täällä aina ystävä:Sinun tekstisi linkkiin?

  Minulla menisi 200.000 euron hankkimiseen 5 vuotta…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  ”Jos Varakas SinkkuMies asuupi vaikkapa Hellsinkissä, niin hänen veroprossansa on 1,5 ja hän joutuu maksamaan 2837,40 euroa vuodessa kirkollisveroa.”

  Siis 20 vuodessa yli 56000 euroa jäsenmaksuja yhteisölle, jonka palveluja ei kenties edes käytä. Kalliissa poppoossa on mukana.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Wallentin sanoo:

  No niin Hannu. Tätäpä mä osasin jo pelätä. Taidan olla toi kaikkein hankalin tapaus, kun en mielestäni ole kuitenkaan mikään änkyräateisti, ihan tavallinen välinpitämätön enemmistökansalainen vaan vaikka diggaankin Joria.

  Tuolla ketjun alussa kerroit uudesta vapaa-aika-ajattelun projektistasi ja siitä miten aiot alkaa ajattelemaan asioita muistakin kuin vain kirkonmiehen näkövinkkelistä. Joko olet ehtinyt asettua ateistin saappaisiin. Miten näet ateisitn näkövinkkelistä kysymykseni siitä, että pitääkö kirkon jäsenmaksu olla maksettu ennen kuin voi uskoa oikein ja mikä lukemattomista uskonnoista on loppujen lopuksi se oikea? Miten nää kaikki muut kuin Luterilaiset pelastuvat? (ovatko raukat ihan hakoteillä näissä uskonasioissa). Et muuten vielä antanut näihin kysymyksiin papillistakaan näkökulmaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Wallentin sanoo:

  Joo minä vielä… Tästä sun heiluriovivertauksesta: Kyllä mä ainakin avaisin Jeesukselle oveni ja tarjoisin pullakahveetkin ihan ilomielin, jos vaan sattuis tuleen kolkuttelemaan ja pystyis todistaan ihan satavarmasti, että on Hän. Ei epäilystäkään ja alkaisin uskoa ihan just ja sillä hetkellä. Oon vaan aina luullu, että mun täytyy kolkutella Jeesuksen ovea vaikken ees tiedä missä se ovi on. Ei sitä ole kirkosta löytynyt, eikä rippikoulusta.

  Niin ja tää etsikkoaikakysymys: Onko sitten kaikilla maailman ihmisillä tää ”etsikkoaika”, siis että kutsutaan yläkerran pöytään ihan riippumatta uskonnon lajista tai pakanuudesta?

  Olen kyllä yrittänyt sovitella uskovan saappaita, mutta kyllä ne taitavat olla ihan liian suuret minun pienen ihmisen jalkoihin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121