Uskosta voimaa

Saako uskosta voimaa kun kun elämä kohtelee kaltoin? Tätä minulta kysyi eräs vanha tuttavani, kun tapasimme eräänä sunnuntaina. Emme olleet nähneet toisiamme moneen vuoteen ja näinä menneinä vuosina oli ehtinyt tapahtumaan paljon, ehkä jopa liiankin paljon. Mietin vastaustani tuohon kysymykseen tovin ja sanoin, että kyllä siitä voimaa saa. Tuo voima on ainakin minulle itselle hieman vaikea selittää muille... onko se voiman tunne, lämmön tunne sisällä vai tunne siitä, että jokin sinua suurempi huolehtii sinusta? Ehkä se on näitä kaikkia.

Ystäväni ei ole ollut uskossa aikaisemmin, mutta nyt uskon asiat ovat hänellä mielessä. Tähän on johtanut monet vastoinkäymiset ja lähimmäisen menettäminen. Itse ajattelen että ehkä hän on kokenut jo hieman liikaa negatiivisia asioita varsin lyhyen ajan sisällä. Ehkä nämä tapahtumat ovat antaneet tilaa ajatukselle siitä, että mistä voisi saada voimaa jaksamiseen.

Keskustelimme pitkään ja muistelimme menneitä. Oi niitä aikoja kun olimme nuoria ja tunsimme itsemme lähes kuolemattomaksi. Silloin ei huolet ja murheet painaneet mieltä, vaan tuntui siltä että mitä tahansa maailma eteemme heittää, sen yli mennään ilman mitään ongelmia. Nyt reilusti vanhempana ajatukset ovat vähintäänkin toisenlaiset. On monenlaista vaivaa, taloudellista ongelmaa ja sairautta. Pahinta on kuitenkin ollut lähimmäisten menettäminen ja ystävien sairastaminen. Vaikka itsellä on pieni eläke ja omat vaivansa, tunnen kuitenkin että pärjään hyvin kun lainojen yhdistäminen pienensi korkokuluja ja kilpailutan muutkin hankinnat ja olen tarkka siitä, mihin rahojaan laittaa. On vain surkeaa nähdä muita ikätovereita, jotka eivät tunnu pärjäävän yhtä hyvin.

Uskon että ystäväni haluaisi ottaa jeesuksen sydämeensä ja tulla uskoon, mutta minusta tuntuu että hän pelkää. Pelkää mitä? voisi kysyä? Uskon että hänellä on usko ja uskoon tuleminen omassa mielessään ikään kuin hätävarana, sitten kun ei itse enää jaksa, niin sitten otetaan usko avuksi. Luulen näin, mutta en toki voi olla täysin varma. Luulen että jos ystäväni hyväksyisi jeesuksen sydämessään ja sen jälkeen kokisi joitain suuria menetyksiä, voisi hän menettää sen viimeisenkin toivon. Eihän uskossa eläminen meitä ikäviltä asioilta suojele, mutta kyllä se antaa voimaa selvitä niistä. Uskon avulla ainakin itse olen selvinnyt pahimmista elämänkokemuksista ja saanut myös uusia ystäviä.

Joten vastaukseni siihen saako uskosta voimaa, on Kyllä, minä ainakin saan.

7 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Aapeli Saarisalolta opin . että Kristus toimii usein niin, että hän uskon kautta tulee taakkamme alle ja yhdessä hänen kanssaan taakka kevenee,

  Vuosi sitten sain kuulla sairastuneeni vakavasti ja olin jo varma että aikaa on vain vähän enää jäljellä. Se toi yllättävää tehokkuutta toimintaan, kun ei voinut enää sanoa: teen se ja sen sitten joskus. ”Joskus” katosi sanavarastostani. Asiat piti hoitaa heti.

  Huokasin silloin rukouksessa, että miksi sinä hyvä Jumala juuri nyt tämmöistä minulle järjestit. Meinaatko todella pärjätä ilman minua seurakunnassa. Ehkä sinulla on paremmat suunnitelmat, kun pyyhkäisit rätillä ja kerralla kaikki omat suunnitemani pois. Minä en kuitenkaan ymmärrä tätä.

  Myöhemmin selvisi että vain kuukausi, tai pari myöhemmin olisikin ollut jo myöhäistä. Nyt hoito osui juuri siihen aikaikkunaan , jossa se oli mahdollista saada jopa kuntoon. Siinä vaiheessa sukat alkoi pyöriä jalassa ja housunlahkeet tutista, kun tajusin miten tarkasti Jumala oli asiat ajoittanut ja johdattanut senkin että sairauteni paljastui, vaikka oireet ei siitä mitään kertoneet. Sainkin jatkoajan josta ole sanomattoman kiitollinen Hänelle joka minua kantaa kaikessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Leo Tihinen sanoo:

   Uskon voima riippu siitä mihin ja miten uskoo. Kristinusko ei välttämättä anna voimaa elämän kaikkina vaikeina hetkinä. Tapahtuu asioita, jotka voivat viedä sen uskon, johon on elämässään oppinut turvautumaan. Usko siihen, että elämä kantaa, vaikka se saattaa kohdella kaltoin ja tieto, että kärsimys kerran päättyy, voi myös lohduttaa vaikeina hetkinä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Uskon voima on kätkettynä evankeliumissa. Juuri käsittämättömissä kärsimyksissä ja vaikeuksissa, joissa voi kääntyä Hyvän Jumalan puoleen ja purkkaa kaiken. Juuri näin teki Samuelin äiti temppelissä. Raamattu kertoo miten hän vuodatti sydämensä koko murheen Jumalalle. Jumalalle saa jopa raivota ja kysellä miksi, miksi.

  Luulen, että jos usko katoaa vaikeuksien tähden niin silloin on odottanut Jumalalta, jotain sellaista, jota ei ole ollenkaan luvattu. Jolloin oikeasti pettyy omiin odotuksiinsa. Jumala ei toimi meidän odotusten mukaan. Silloinkin kun hän vastaa rukouksiin se tapahtuu useimmiten aivan odottamattomalla tavalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Pekka,

   ”Raamattu kertoo miten hän vuodatti sydämensä koko murheen Jumalalle. Jumalalle saa jopa raivota ja kysellä miksi, miksi.”

   Kolmisenkymmentä vuotta sitten USA:n evankelisisissa, kuten helluntai- seurakunnissa vaikutti psykologi Richard Dobbins. Hän suositteli tai jopa opetti tuo raivoamis-terapiaa esimerkiksi hankkimalla nyrkkeilytyyny, jota mätkiä. Ne opit hyödyttivät psykologista, ihmisen apua ihmiselle.

   Hanna vuodatti sydämensä tuskan Jumalan edessä hoitamatta ihmistään.

   Eli Jumalaa lähestyminen on nöyrtymistä eikä se ole psykologiaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Anne

  Kiitos elämänläheisestä kuvauksesta eläkeläisenä tavallisten ihmisten keskuudessa. Tuntuu hyvältä lukea kuvaustasi aikamme ihmisten jokapäiväisen elämän keskellä koetuista ongelmista ja myös siitä, miten usko on vaikuttanut arkiseen elämän todellisuuteen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Psykologiasta en tiedä, mutta sen tiedän että Jumalaa voi ja saa lähestyä juuri siinä mielentilassa jossa juuri on. Hänellä on aina vastaanotto jokaiselle joka Hänen luokseen tulee. Aabraham lähestyi jumalaa ennen kuin alkoi keskustella Jumalan kanssa Sodoman kohtalosta. Samoin meilläkin on lupa astua askel eteenpäin silloin kun meillä on asiaa Jumalalle. On aivan eri asia kääntää selkä Jumalalle ja raivota sitten, kuin se että olemme Jumalan kasvojen edessä ja raivoamme Hänelle. Miksi Miksi…. Kyllä Jumala meidän raivoamiset kestää aivan hyvin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Pekka, Kohdistat tämän minulle, – siispä! Kuljemme erilaisen käsittämisen raiteita.

   Jumala on siellä missä on murtunut mieli, etenkin siellä. Jumala vihaa ylpeyttä, eli ihmisen, lihan mieltä, jota mieltä psykologia tulkitsee. Vt. Apt. 17:

   27 että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää-hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä;

   Jumala ”kestää”? Niin varmaankin. Raivoamiset ja lempeilyt ovat kumpikin lihan esiintymistä ja voivat hyvinkin olla viesti sisäisestä tilasta, jolla ainoastaan on merkitystä Jumalan edessä. Ihmisen on tyhjennyttävä itsestään, raivoamisistaankin, tai kun hän suostuu tai joutuu tyhjentymään, niin vain silloin Jumalalle järjestyy tilaa.

   Voi tuntua mahdottomalta, mutta Jeesuksen seuraaminen on joka päivä itsestään tyhjentymistä, itsensä kieltämisestä. Näin Jumalan meihin laittama rakkaus ja usko saa toimintamahdollisuuden.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit