Uskonnonvapauden lakkauttamisen aikataulu

Suomessa on uskonnonvapaus. Mitä se on ja koska se katoaa?

Uskonnonvapauden määritelmää voi hakea kääntämällä kysymyksen. Mitä on uskonnonvapauden puuttuminen? Tähän kysymykseen on kaksi erilaista vastausta.

Ensinnäkin uskonnonvapauden puuttuminen tarkoittaa uskontokieltoa. Raamatut takavarikoidaan, moskeijaa ei saa rakentaa, sananvapaus ei kata uskonnollista julistusta.

Tätä en tarkoita, kun puhun uskonnonvapauden katoamisesta.

Toisaalta Suomessa on aivan erityinen uskonnollisen toiminnan vapaus, joka näkyy poikkeuksina laeissa tai niiden tulkinnassa. Esimerkiksi eläinsuojelulaissa on rituaaliteurastusta koskeva poikkeus ja kieltolain aikana ehtoollisviini oli sallittu. Jumalanpalveluksen häiritseminen on rikoslaissa aivan erityisesti kielletty, ei pelkästään samalla tavoin kuin missä tahansa tilaisuudessa häiriköinti.

Vertailun vuoksi: Nenää saa kaivaa, vaikka ei ole nenänkaivamisenvapauslakia.

Poikkeuksilla uskonnonvapauden vuoksi on rajansa. Vauvojen ympärileikkausta ei sallita suoranaisen uskonnollisin perustein, ja on tapauskohtaista milloin uskonnollisin perustein saa kieltäytyä työstä menettämättä työttömyyskorvausta. Papin messukasukan anastaja saa saman rangaistuksen kun muunkin vaatteen varastanut.

Kaikenlaiset poikkeukset uskonnollisista syistä tulevat poistumaan. Tätä tarkoitan uskonnonvapauden katoamisella.

Tämä muutos ei tapahdu nopeasti. Yhteiskunta maallistuu ja uskontojen kannatus vähenee. En tiedä katoaako uskonto milloinkaan, mutta ainakin se marginalisoituu. Väkivalloin tämä ei tietenkään tapahdu; tiedämme tämän, koska sellaista on valitettavasti yritetty.

Jonain päivänä uskonnollinen ajattelu on harvinaisuus, jotain kummallista. Jotain mitä ihmetellään ja sallitaan vaarattomana hupsuutena, mutta jota varten ei laadita erillisiä lakeja.

Avoin kysymys on vain aikataulu tälle.

26 kommenttia

 • Juha Hyrsky sanoo:

  Markku, sitä vallankäyttöä löytyy aina. Aiemmalla foorumilla se oli vaan luonteeltaan epävirallisempaa, vaivihkaista poissulkemista, jos ei kirjoittanut tänne säännöllisesti sataa kommenttia päivässä.

  Tätä kommenttia en ymmärrä. Se, mitä näen kirjoitettuna, ei pidä paikkaansa. Mitä tarkoitat? (Tämä lipeää Jorin blogista, joten eiköhän tzurnalistisen ihanteen mukainen moderointi iske… )

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Se osa uskonnonvapautta, jota ns. vapaa-ajattelijat näyttävät vastustavan on uskonnonharjoituksen julkisuus ja uskonnollisen propagandan levittämisen vapaus. Todellista uskonnonvapautta ei voi olla, jos nämä puuttuvat. Samat oikeudet vakaumuksensa ilmaisemiseen ja vakaumusyhteisönsä jäsenhankintaan toki kuuluvat myös uskonnottomille ryhmittymille. Valtio luonnollisesti ottaa toiminnassaan huomioon eri vakaumusryhmien kannatuspohjan suuruuden. On myös selvää, että kulttuuriperintöämme emme voi kieltää emmekä piilottaa. Uskontojen kuihtuminen on vapaa-ajattelijoiden toiveuni vailla reaalisia toteutumisen mahdollisuuksia. Historiassa on toki esimerkkejä siitä, että vallanpitäjien epäsuosio kaventaa kannatuspohjaa, mutta tuollainenkin ilmiö voi jäädä tilapäiseksi, Albania on tästä hyvä esimerkki.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Eiivät vapaa-ajattelijat yritä – näin oletan – kieltää minkään lallisen aatteellisen sanoman levittämistä sinänsä vaan he pyrkivät takaamaan sen, että levittämisen kohteena olemisen voi niin tahtoessaan myös välttää. Jos on vapaus propagoida tulee olla myös mahdolisuus ja vapaus päästä pois ko propakandan alta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Harri Ahdesmäki sanoo:

  26 ’Minä sanon teille: jokaiselle, jolla on, annetaan; mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mikä hänellä on. Joh. 19:26

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Kirjoitin mm. ”- – Tätä en tarkoita, kun puhun uskonnonvapauden katoamisesta.” ja saan vastauksen ”Se osa uskonnonvapautta, jota ns. vapaa-ajattelijat näyttävät vastustavan on uskonnonharjoituksen julkisuus ja uskonnollisen propagandan levittämisen vapaus.” Ääh…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Miikka Leskinen sanoo:

  Ei oikein vakuuta. Tätä uskonnon loppuahan on ennustettu vuosisatoja, eikä se näytä olevan sen uskottavampaa kuin maailmanlopun laskelmat. Menneet sukupolvet ovat lähes järjestelmällisesti ennustaneet ihmiskunnan tulevaisuuden väärin.

  Ilmoita asiaton kommentti