Tavallisen erityinen tyttö
Ehkä ensimmäsiä asioita elämässäni oli oppia, että on kahdenlaisia ihmisiä: uskovaisia ja epäuskoisia. Meidän perhe oli uskovainen. Uskovainen. Se sanottiin aina arvostaen ja kunnioittaen. Se oli jotain erityistä.
Uskovaiset lapset olivat jotain erityistä myös. Heidän tulee olla kilttejä, istua kauniisti seurapuheet, juoda mehunsa väliajalla kiltisti, käydä kiltisti pyhäkoulussa, päiväkerhossa, ompeluseuroissa ja seurakuntapäivillä. Tai no, mihin tahansa heidän vanhempansa nyt heidät sattuivatkaan viemään Sanan Kuuloon.
Erityisesti kiltit uskovaiset lapset olivat Tottelevaisia vanhemmilleen ja kaikille vanhemmille ihmisille. Se oli Erityisen Tärkeää. Auttaa äitiä kotitöissä, pienenpien sisarusten hoidossa, kaikessa, mitä vanhemmat nyt pyysivät. Tottelevaiset lapset Herra hyvästi siunaa ja tottelemattomat lapset saivat uskoa tottelemattomuuden synnin viimeistään sunnuntai-illan seuroissa puhujan saarnasta hyvin murheellisella äänellä anteeksi. Silloin kannatti näyttää erityisen kiltiltä ja katuvalta. Koska tottelemattomuuden synti on lasten synti. Sitä pitää varoa aina ja kaikkialla.
Seuroissa oli tylsää. Istua kovalla penkillä pitkiä seurapuheita, joista ei oikeastaan ymmärtänyt yhtään mitään. Mutta koska uskovaisen lapsen pitää olla erityisen tottelevainen ja kiltti, sitä nyt istuttiin sitten. Kiltit lapset saivat väliajalla mehua ja pullaa tai karkkiaskin. Kissakarkkeja. Niitä piti toisella puheella imeskellä hitaasti, jotta aika kuluisi. Kun kissakarkit loppuivat, voi heilutella varovasti puutuvia jalkoja, jotka eivät yltäneet lattialle. Tai laskea Siionin Laulujen numeroita virsitaulussa yhteen. Minä opin aikaisin laskemaan. Siinä kului aika, kun ensin opetteli ja sitten laski. Yhteen, vähennettynä ja myöhemmin kertolaskuina. Pikkuveli laski kattolamppuja ja sai joka kerta eri tuloksen. Ja aloitti alusta.
Minulla oli erityishuvi. Sitä ei voinut sanoa kenellekään ääneen, mutta se oli hauskaa.
Puhujasetä sanoi aina lempeällä ja väräjävällä äänellä, miten Jumalan Lapset ovat Siionin ostolaumaa, lammaslaumaa. Ja pahat ihmiset, ne ovat susia lammasten vaatteissa.
Aloin kuvitella, miltä ihmiset näyttäisivät lampaina. Yhdellä kalju ja nuokkuvat silmälasit, toisella tiukka nuttura ja ankara selkä, kolmas nukkuvana keppiinsä nojaten, ja niin edelleen, loputtomiin. Sillä seuroissa oli paljon ihmisiä. Paljon lampaita lammashuoneessa.
Olin minä lampolassa käynyt. Ajattelin, että jos oikeasti olisi niin paljon lampaita yhdellä koolla, ei sitä hajua kestäisi kukaan. Kun aloin ajatella lampaita määkimässä lauluja yhteen ääneen, tirskahdin. Naapurin täti katsoi tiukasti ja äiti tuuppasi hieman. Seuroissa ei todellakan saanut tirskua, ei varsinkaan, jos puhujasetä on Murheellinen ja itkee suureen nenäliinaan niistäen, miten hyvä Jumala meillä on. Piti muistaa olla hiljaa, vaikka ei ymmärtänyt, mitä itkemistä on hyvässä Jumalassa.
Kun väliaika alkoi, alkoi seurojen paras osuus: Livahdin penkin alta käytävälle ja minusta tuli jotain Erityistä: Balettitanssija! Pyörähtelin, hypin ja tanssin ihana uusi hame keinuen ja viuhuen. Olin kaunis, suloinen ja äidille ja isälle jotain hyvin erityisen ihanaa. En pelkästään yksi monista ruokittavista suista ja yksi väsymyksen syy. Niin ainakin kuvittelin. Äidin ja isän kiusaantuneet, ehkä vähän huvittuneetkin ilmeet kertoivat muuta. Mutta minä tanssin.
Sitä ei saanut sanoa tanssimiseksi, koska Tanssiminen on Syntiä ja Erityisen Pahaa. Niin meille oli opetettu ja niin me uskoimme. Joten minä Hypin.
Mutta hiljaa mielessäni minä Tanssin iloista ja keveää tanssia. Minusta tulisi isona suloinen balleriina suurille näyttämöille. Jotain hyvin kaunista, eikä lainkaan tottelevaista. Niin minä unelmoin, tavallisen erityinen ja kiltti tyttö.
Tai kiltti. Yritin minä, mutta aina epäonnistuin ja tuotin Surua ja Murhetta kaikille, jopa taivaan enkeleille ja itse Jumalalle.
7 kommenttia
Jyrkkä jako kahteen ei ehkä tee oikeutta ihmiselämän monivivahteisuudelle. Lujinkin usko voi ainakin tilapäisesti pettää, jos joutuu kokemaan jonkin hyvin vaikean kärsimyksen. On Jumalan armoa, että useimmiten näistä tilanteista kuitenkin päästään takaisin Jumalan yhteyteen, ehkä jotakin oppineinakin. Toisaalta julkijumalattomankin huulilta saattaa puristua rukous, kun joutuu oikein pahaan paikkaan.
Lapsi elää siellä, missä elämä ja koti on. Vertailukohtia tiiviin yhteisön sisällä voi olla vähän alle kouluikäisellä. Asiat vain ovat. Ei osaa kaivata sellaista, mitä ei ole. Ehkä varovasti ymmärtää, että kaikki kielletty ei ole pahaa silti.
Ei oikeasti ole olemassa vain mustaa ja valkoista tai musta-valkoista elämää. Harmajan eri vivahteet ovat todellisuus, elämää. Tai ehkä räsymatonraitainen tilkkutäkkielämä. Jokaisella omanvärisensä.
Lapsi, jolle usko on kuin ennen syntymää puettu huppu, ei tiedä, että on olemassa elämää ilman uskonnollisen yhteisön määreitä. Pakotettu ja istutettu usko ei ole uskoa ensinkään. Vain rakkaudella kylvetty voi kasvaa. Vain vapaana tuulessa keinuva tähkä voi tuulentua.
Uskova vai julkijumalaton? Oma elämänkokemukseni pohjalta näen tässäkin ennemmin valöörien koko kirjon, en laisinkaan ääripäitä. Hartaimmaltakin näyttävä usko voi olla näytelty ja taitava kulissi, suurimmalta näyttävä jumalan kieltäminen verho omalle epävarmuudelle. Kuka meistä näkee toisensa sielun? Ei kukaan. Vain Jumala näkee sydämeen ja sieluun.
Kiitos Maria blogistasi. Hienoa kun voit jakaa sisimpääsi meille kaikille. Meille tapahtuu elämämme aikana paljon erilaisia asioita. Jotkut asiat on helppo käsitellä ja joidenkin asioiden käsittely voi viedä koko ikämme. Minä käyn psykoterapiassa, jossa voin käsitellä myös aikaa jolloin olin pieni lapsi tai jopa ennen syntymääni liittyviä asioita. Tärkeää on että saamme käsitellä asiamme loppuun (käsittelytapoja on monia erilaisia), niin että ne eivät enää meitä satuta.
Tuttuja ajatuksia Marialla. Sen asian olen itse kokenut eritavalla, että seuroissa ei saisi tirskua. Mun mielestä suurin osa seurapenkkiläisistä suhteutuu lapsiin tosi ihastuneesti ja lasten äänekkäisiin lausahteluihin ja tirskuntaankin myötäilolla. Mutta tässäkin asiassa on varmasti sekä paikkakunta-, että perhekohtaisia eroja, joten kumpaankaan kokemuksen suuntaan ei voi tehdä yleistystä.
Lasten mekkalointia ja riehumista ei tietty hyväksytä. Olen kuullut usein arvosteluja niistä. Monet vilkkaiden lasten vanhemmat, ovatkin kovasti kiusaantuneita ja ahdistuneita, kun eivät meinaa saada lapsiaan käyttäytymään kunnolla. Mekin ollaan jouduttu usein lähtemään seuroista kesken pois lapsen raivarin takia. Yhteen aikaan käytiin pelkkä eka puhe olemassa ja sekin nikuin-naukin. Erityislapsen kanssa kun on omat kuvionsa
Tuosta lasten tottelevaisuudesta vanhemmille puhutaan tai ainakin ennen puhuttiin seurapuheissa usein. Ja lasten kiukutteluja saarnattiin usein anteeksi saarnapöntöstä: ”tekin pienet lapset saatte uskoa kaikki synnit ja kiukuttelut anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä..” Eli kyllä siinä lapsikin kokee suurta syntisyyttä kiukuttelujensa kanssa. Tää on vähän semmonen..miten sen nyt sanois…?
Johonkin ikävuoteen astihan lapsi reagoi automaattisesti itkulla, eli olisi niin kuin normaalia käytöstä. Vanhemmat taas auttavat lasta pääsemään irti tällaisesta ja opettavat puhumisen jaloa taitoa asioitten selvittämisessä. Nyt jos joutuu jo lapsena kokemaan itsensä syntiseksi tunneilmaisujensa puolesta, niin se ei ole kyllä hyvä asia. Se aiheuttaa tunteiden piilottamista ja vääränlaista kiltteyttä, jotka taas altistavat ympäristön huonolle kohtelulle ja näin uskoisin, että myös hyväksikäytölle.
No tää on kyökkipsykologiaa tää
Haapajärven rauhanyhdistyksellä seurasalin katossa loisteputkilamppuja on muistaakseni 64. Vaiko sittenkin 68?
Muistan, miltä ne pitkät penkit maistuvat.
Olen minäkin papin lapsena seurapenkillä istunut. Ne olivat körttiseuroja, koska vanhempani lukeutuivat siihen liikkeeseen. Puheet pidettiin istualtaan. Kerrotaan, että eräs seurapuhuja natisutteli penkkiä peffallaan aloittaessaan puheensa tähän tapaan: ”Tämä penkki natisee. Miksi se natisee? Se natisee painojen alla. Näin on myös meidän elämässämme laita.” Jos joku alkoi puhua höpöjä, katkaistiin puhe Siionin virrellä. Olen ollut sellaisessa tilanteessa. Suomalainen kristillisyys on aika vakavahenkistä. Siksi kai lapsilla seuroissa voi aika käydä pitkäksi, varsinkin, kun liikkeillä on omat terminologiansa, joita ei aina edes aikuinen täysin ymmärrä.
Blogin kuvaama tavallisen erityinen kiltti tyttö koki varmaan että hänet oli laitettu pussiin, jossa liikkuminen ja oleminen oli sidottua ja vaikeaa.
Ilmoita asiaton kommentti