Tapahtuiko Holokausti Jumalan sallimatta?

Ennen toista maailmansotaa Euroopan juutalaiset olivat jakautuneet vähemmistönä oleviin siionisteihin ja suurena enemmistönä oleviin, ympäröiviin yhteiskuntiin assimiloituneisiin reformijuutalaisiin, jotka näkivät tulevaisuutensa olevan siinä maassa, missä he asuivat. He suhtautuivat juutalaisuuteen enemmän "vain uskontona", kuin kokonaisvaltaisena elämäntapana. Lisäksi Itä-Euroopassa ja Neuvostoliiton läntisessä osassa, nk. juutalaisalueella (the Pale of Settlement), asui ortodoksijuutalaisia, jotka eivät hyväksyneet kumpaakaan vaihtoehtoa, assimiloitumista tai omaa juutalaisvaltiota. He elivät perinteisen juutalaisen halakhan mukaan omissa oloissaan ja odottivat Messiaan vievän heidät aikanaan takaisin Israelin maahan. Ortodoksijuutalaisia yhdistävänä tekijänä oli jiddisin kieli.

Siionistien kovasta vaivannäöstä huolimatta Euroopan juutalaiset eivät olleet halukkaita tekemään nk. alijaa, eli muuttamaan Palestiinaan. Juutalaiset menestyivät Euroopassa kohtuullisen hyvin. Alijan Palestiinan olivat tehneet lähinnä vain Venäjän juutalaiset siellä esiintyvien juutalaisvainojen, eli pogromien seurauksena. Bolshevikkien noustua valtaan Venäjällä 1917, myös sieltä alkanut muuttoliike pysähtyi maan rajojen sulkeuduttua. Tarvittiin siis vielä jotain muuta, että juutalaisten muutto takaisin luvattuun maahan Erets Israeliin toteutuisi. Profeetta Jeremia profetoi tästä 1900-luvun kehitysvaiheesta seuraavasti:

14 Sentähden, katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin ei enää sanota: 'Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti israelilaiset Egyptin maasta',
15 vaan: 'Niin totta kuin Herra elää, joka johdatti israelilaiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin hän oli heidät karkoittanut'. Sillä minä palautan heidät heidän omaan maahansa, jonka minä annoin heidän isillensä.
16 Katso, minä käsken tulemaan monta kalastajaa (sionistit), sanoo Herra, ja ne heitä kalastavat, ja sen jälkeen minä käsken tulemaan monta metsästäjää (natsit), ja ne heitä metsästävät kaikilta vuorilta ja kaikilta kukkuloilta ja kallioiden rotkoista. (Jer. 16:14-16)

 

Profeetta Jeremiaan mukaan tulee aika, jolloin Israelin Jumala johdattaa kansansa udelleen takaisin maahansa. Silloin ei ole kyseessä paluu Egyptistä niinkuin Jeremiaan aikana, vaan paluu kaikkialta maailmasta, ensin pohjoisesta maasta (Venäjältä) ja sen jälkeen myös kaikista muista maailman maista, jae 15. Näin myös tapahtui. Kaksi ensimmäistä Alijaa, eli siirtolaisaaltoa Palestiinaan tuli vuosina 1882-1914 ennen Ensimmäistä maailmansotaa lähes pelkästään Venäjän juutalaisalueelta. Toisen Alijan aikana myös heprean kieli elpyi kuin ihmeen seurauksena ja tuli maassa asuvien juutalaisten käyttöön jiddishin ohella.

Israelin valtion itsenäistymisen jälkeen 1948 sen väkiluku kaksinkertaistui muutamassa vuodessa vuonna 1950 annetun paluumuuttolain seurauksena. Sen jälkeen juutalaisia muutti maahan kaikkialta maailmasta, mm. Euroopasta ja ympäröivistä arabimaista.

Herra lupasi palauttaa juutalaiset heidän omaan maahansa jakeessa 15 ja jakeessa 16 Hän kertoo miten se tulee tapahtumaan. Ensin Herra lähettää israelilaisille kalastajat vetämään heitä ja sen jälkeen vielä metsästäjät työntämään heitä sinne.

Kalastajat

Siionistisen liikkeen perustajahahmoihin kuulunut Theodor Herzl ja siionistit saivat aikanaan valtavaa vastustusta assimiloituneilta Euroopan juutalaisilta ja myös rabbeilta. Esimerkiksi Herzlin syntymämaan, Unkarin päärabbi Samuel Cohen julisti; " Poliittinen siionismi, jonka tarkoituksena on perustaa juutalaisvaltio, on vaarallinen hengellinen hullutus eikä se tule koskaan menestymään Unkarissa". Unkarin ortodoksijuutalaisten johtaja, rabbi Aryeh Leib Lifschitz, julisti "käsityksemme siionistiliikkeestä on se, että vastustamme tätä pahaa hanketta, Unkarissa olevat juutalaiset etsivät omaa onneaan Unkarista eivätkä edes ajattele perustaa valtiota Israelin maahan".

Time Line | יד חיים ויצמן

Kuvassa yllä Israelin valtion ensimmäinen presidentti Chaim Weizmann, joka ollessaan British Zionist Federationin puheenjohtajana sai vuonna 1917 Britannian ulkoministerinä toimineen Arthur Balfourin antamaan  lupauksen Palestiinaan perustettavasta juutalaisten kansallisesta kotimaasta. Lupaus toteutui 1. maailmansodan jälkeen, kun Britannia sai Palestiinan mandaatin Kansainliitolta. Turkki oli sodan hävinneellä puolella ja joutui luopumaan Lähi-idän alueistaan, joita se oli hallinnut 400 vuotta.

Metsästäjät

Holokausti muutti myöhemmin Unkarissakin kaiken. Juutalaiset olivat olleet siellä sodan aikana suhteellisen turvassa, kunnes Saksa miehitti liittolaismaansa maaliskuussa 1944 sen yrittäessä irrottautua sodasta. Miehityksen syynä oli Unkarin käymät salaiset rauhanneuvottelut liittoutuneiden kanssa. Miehityksen seurauksena kesällä 1944, vain kahdeksan viikon aikana, noin 438.000 Unkarin juutalaista kuljetettiin Auschwitziin Aadolf Eichmannin järjestettyä heidän kuljetuksensa leirille. Heistä noin 60.000 selviytyi leiriltä hengissä.

Unkarin_juutalaiset_Auscwitzissa_kesalla_1944.jpg

Kuvassa yllä vasta saapuneita Unkarin juutalaisia Auchwitzin ratapihalla kesällä 1944

Natsien juutalaispolitiikkaan kuului ennen Toisen maailmansodan syttymistä yritys karkottaa kaikki juutalaiset pois Saksan hallitsemalta alueelta. Tämä oli Hitlerin ja natsien tahto ja se perustui Hitlerin mielestä hänen saamaansa "historialliseen tehtävään" tehdä Saksasta ja koko Euroopasta juutalaisvapaa (judenfrei) alue. Satoja tuhansia lähtikin, mutta miljoonia jäi. Varsinkin sodan syttymisen jälkeen, Saksan nopeasti vallattua salamasodalla melkein koko Euroopan, siellä olevat juutalaiset jäivät natsien loukkuun. Hitler totesi propagandaministeri Joseph Goebbelsille jo 30. marraskuuta 1937, 20 vuotta Balfourin julistuksen antamisen jälkeen, että:

"Juutalaisten on poistuttava Saksasta, niin, koko Euroopasta. Siihen menee vielä aikaa, mutta sen on tapahduttava ja se tapahtuu." (Göbbelsin päiväkirjat)

Juutalaisten karkotukset Saksasta muihin maihin päättyivät lopullisesti 3.1.1942, jolloin Himmler kielsi juutalaisten maasta poistumisen. Tämä tehtiin sen vuoksi, että päätös juutaliskysymyksen lopullisesta ratkaisusta oli valmistumassa 20.1.1942 pidettävässä Wannseen kokouksessa. Hitlerin valtaannousun jälkeen ja ennen sodan syttymistä 1933-1939 Palestiinaan muutti lopulta vain noin 60.000 juutalaista Saksan hallitsemalta alueelta.

Venäjällä sijainneen juutalaisten asuinalueen (the Pale of Settlement) natsit miehittivät kesällä 1941 hyökättyään Neuvostoliittoon. Sitä ennen he olivat miehittäneet Puolan syksyllä 1939, missä sijaitsi itäisen Euroopan suurin juutalaisten väestökeskittymä. Hyökättyään Neuvostoliittoon kesällä 1941 natsit toimeenpanivat miehittämillä alueillaan nk. Holokaustin luodeilla ja myöhemmin Wannseen kokouksen jälkeen 1942 he aloittivat miehittämällään Puolan alueella nk. Holokaustin kaasulla.

Holokaustin seurauksena juutalaisvaltio itsenäistyi Toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1948 entisellä paikallaan Lähi-idässä, Erets Israelissa.

Muista palvelijoitasi Aabrahamia, Iisakia ja Israelia, joille olet itse kauttasi vannonut ja sanonut: 'Minä teen teidän jälkeläistenne luvun paljoksi kuin taivaan tähdet; ja koko tämän maan, josta olen puhunut, minä annan teidän jälkeläisillenne, ja he saavat sen ikuiseksi perinnöksi'. (2. Moos. 32:13)

5 kommenttia

 • Antero Syrjänen sanoo:

  Miljoonia juutalaisia asuu pitkin palloa, eikä useimmilla heistä ole aikomustakaan muuttaa Israeliin, eikä se olisi heille mikään paluu, sillä he eivät ole edes koskaan asuneet siellä.

  Onko joku aikaraja sille, milloin voimme todeta, että tämäkin Raamatun ennustus karahti kiville? Vai onko tämä samaa jatkumoa Jeesuksen paluulupauksille, joiden piti realisoitua jo 2000 vuotta sitten?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Onnettomuuksiin liittyen, on Sakarjassa lause: 1:15 ” Suurella vihalla minä olen vihastunut suruttomiin pakanoihin, jotka, kun minä vähäksi aikaa vihastuin, auttoivat onnettomuutta tapahtumaan. ”

  Tässä tulee esille se, että Jumala ei järjestä onnettomuuksia, vaikka voi vihastua väliaikaisesti. Lause ei liity holokaustiin muuten kuin suhteessa onnettomuuksiin, se on sanottu kuningas Daarejaveksen toisena hallitusvuonna, kun Jumala oli ’ toden totta vihastunut heidän isiinsä.’ Ja sitten ihmiset auttoivat onnettomuutta tapahtumaan.

  Tästä voi tehdä joitakin johtopäätöksiä myös Holokaustiin liittyen, olihan se suurtakin suurempi onnettomuus, jota ihmiset auttoivat tapahtumaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Paukkunen sanoo:

  Tapahtuiko Holokausti Jumalan sallimatta?

  Vastaus blogissa esitettyyn kysymykseen: Ei tapahtunut Jumalan sallimatta. Kaikki kuuluu Jumalan käsittämättömään suunnitelmaan koskien koko ihmiskunnan historiaa. Blogi tulkitsee Raamatun mukaisesti Jumalan ilmoitusta. Kuka uskoo, kuka ei?

  Kiitos blogista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Paukkunen sanoo:

  Kuka oli se, joka lausui:”Raamattu voidaan osoittaa todeksi yhdellä ainoalla sanalla, juutalaiset”?

  Joka tutkii Raamattua tarkkaan, tulee samaan tulokseen. Tutki siis Raamatusta kaikkea sitä, mitä juutalaisille on ennustettu ja vertaa sitä sitten siihen, mitä heille on tapahtunut historian saatossa? Tämän tehtävän jälkeen tule takaisin blogille kertomaan siitä, onko Raamattu oikeassa vai väärässä?

  Raamattu kertoo, että Jumalan suusta on tullut peruuttamaton totuus. Se, mitä on kirjoitettu, myös tapahtuu niin kuin se on kirjoitettu.

  Ilmoita asiaton kommentti