Taloudellinen riippumattomuus

Kuinka suuri omaisuus täytyy olla, jotta voi kutsua itseään taloudellisesti riippumattomaksi? Kysymykseen ei ole onneksi yhtä oikeaa vastausta, joten jokainen voi päättää itsellensä sopivan summan. Sulle voi siis riittää pienempikin summa!

Taloudellinen riippumattomuus on ollut viime vuosien trendikkäimpiä puheenaiheita varsinkin sijoittajien keskuudessa. Yhä useampi sijoittaja pyrkiikin taloudelliseen riippumattomuuteen trendin myötä, mutta siihen vaadittavasta summasta ei usein puhuta.

Myös taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun realistisuus on puhuttanut ihmisiä ympäri maailman. Tavoitteen saavuttamiseen vaikuttavat esimerkiksi säästötavoite, säästösummat, sijoitusten onnistumiset sekä sijoittamisen aikahorisontti. Ajatuksessa on monta muuttujaa, mutta nuorella tai nuorella aikuisella sijoittajalla kaikki on mahdollista!

Olen itse aina asettanut tavoitteeni korkealle – usein jopa liian korkealle. Mulla oli jo pienenä naurettavan suuria unelmia, mutta unelmat on tehty toteutettaviksi. Tämä on mun tapani saavuttaa tavoitteeni, ja ainakin voin sanoa, että yritin täysillä! Mä suosittelen sulle samaa! Miksi tehdä jotain, jos sitä ei tee täysillä?

Mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa?

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa tilannetta, jolloin sun ei tarvitse työskennellä ”rahan takii”, vaan voit tehdä sitä halutessasi ”rakkaudest lajiin”. Voit rahoittaa elämäsi tällöin sijoitustesi tuotoilla, kuten osingoilla. Asustaa voit vaikka Bahaman saarilla tai Himalajalla, ihan vaan siksi, koska sä voit!

Taloudellisen riippumattomattomuuden tavoittelu on monille elämäntapa, jota he armollisesti noudattavat. Useat työskentelevät vielä tavoitteen saavuttamisen jälkeenkin, sillä se tuo elämään mielekkyyttä ja merkitystä. Työt ovat kuitenkin tällöin enemmänkin harrastuksia tai pieniä harrastuspohjaisia yrityksiä.

Taloudellinen itsenäisyys on taloudellisen riippumattomuuden osa-alue. Taloudellisesti riippumaton ihminen pärjää tällöin itse ja voi kattaa omat kulunsa pörssissä olevien sijoitusten tuotoilla itsenäisesti. Eikö olisikin mahtavaa olla taloudellisesti itsenäinen?

Miten voi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden?

Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista kaikille. Tärkeimmät asiat taloudellisen vapauden saavuttamisessa ovat menojen minimointi ja tulojen maksimointi. Jos sinulla on esimerkiksi kalliita lainoja tai osamaksuja, yhdistä lainat välittömästi. Kalliit korot ovat tarpeeton meno ja ne voivat syödä säästöjäsi nopeasti.

Tulojen nostamisen osalta kannattaa miettiä mahdollisia lisätienistejä eli muita töitä kokopäivätyön päälle. Jos olet onnekas, ehkä onnistut luomaan jopa uuden uran sivustöistäsi.

Miten lasket summan itsellesi?

Kaikki eivät tavoittele täydellistä taloudellista riippumattomuutta, sillä se voi olla liian iso pala haukattavaksi. Tämä suuri joukko tavoittelee vain sopivia passiivisia tuloja, jolloin töitä voi tehdä vähemmän ja vapaammin.

Esimerkiksi 4 % nosto vuosittain vaatisi 1 000 000 euron salkun, jos vuodessa haluaisi saada verojen jälkeen 2 800 euroa. 1 000 euron kuukausituloihin verojen jälkeen taas riittää n. 450 000 euron salkku.

Lisäksi kannattaa huomioida, että saat joka tapauksessa ainakin jonkin verran eläkettä työstäsi riippuen. Tällöin passiivisen tulon ei tarvitse olla niin iso eläkeaikana.

Voit laskea Taloudellinen riippumattomuus -laskurilla, millä summalla ja missä ajassa voit saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden.

Olenko mä firettäjä?

FIRE tulee sanoista (Financial Independence, Retire Early). Suomeksi tuo rotla kuuluu: taloudellinen riippumattomuus, aikainen eläköityminen. Firettäminen on ollut yksi 2010-luvun trendikkäimpiä asioita taloudelliseen riippumattomuuteen liittyen.

Olet ehkä törmännyt uutisiin, joissa parikymppiset opiskelijat kertovat firetyksestään ja siitä, kuinka heistä tulee taloudellisesti omavaraisia jo nelikymppisinä. He tekevät kolmea työtä ja elävät näkkileivällä ja vedellä – tavoitteenaan aikainen eläköityminen.

Ei firettämistä näin tosissaan kuitenkaan yleensä oteta – ja onneksi niin, sanon minä. Monet valitsevatkin firettämistä parhaat puolet, jotka sopivat omaan persoonaan.

Mä en ole firettäjä. En halua elää elämää, jossa kaikki tulot sijoitetaan. En halua kituuttaa koko nuoruuttani vain siksi, että voisin nauttia aikaisesta eläkkeestä nelikymppisenä. Mun mielestä siinä menisi elämä hukkaan, vaikka tulevaisuus kuulostaisi kuinka hyvältä tahansa. Mitä mieltä sä oot?

Firettämisessä on paljon hyvää. Mä olen ottanut siitä mulle sopivia hyviä osia ja karsinut huonot pois. Mä pyrin taloudelliseen riippumattomuuteen, koska mä uskon itseeni ja haluan pitää mun tavoitteeni korkealla. Mua ei kuitenkaan haittaa, jos en pääse mun tavoitteeseen – ainakin mä yritän. Mulle riittää pienempikin passiivinen tulo, joka tekee tulevaisuuden minän elämästä joustavampaa.

FIRE-luku

Taloudellista omavaraisuutta voi laskea myös niin sanotulla FIRE-luvulla. Muista, että summasta vähennetään vielä pääomavero.

Ohjeet oman lukusi laskemiseen:

  • Laske kuukausimenose, eli summa jolla kuukaudessa pärjäät.
  • Kerro kahdellatoista (menot vuodessa).
  • Kerro luvulla 0,04.
  • FIRE-lukusi on laskettu!
  • Tällä summalla siis voit olla taloudellisesti riippumaton, kun nostat vuosittain 4 % salkun arvosta!

Ei muuta kuin säästämään!