Suorilla juhliin

Suorilla juhliin

Aviopari  Möttöset oli kutsuttu juhliin. Suuri tehtaanomistaja Aalto, oli päättänyt, että hänen poikansa saisi pitää syntymäpäiväjuhlansa heillä kotonaan. Poika oli kutsunut myös isänsä tuttuja mukaan juhliin ja niinpä Möttösetkin pukeutuivat parhaimpiinsa ja ottivat taksin alleen ja he lähtivät suurin odotuksin ja jännityksellä, millaista juhlissa olisi.

Juhliin oli kutsuttu kutsukortilla postissa. Kutsussa luki, että juhlan järjestää isä, mutta että poika oli juhliin kutsuja.

Aviopari saapui ison talon, upean kuin kartano, kohdalle. He jäivät ulos hetkeksi henkäisemään tuon komeuden häkellyttämänä.

Rappusilla seisoi vastaanottamassa mitä ilmeisemmin juhlien syntymäpäiväsankari. Hän oli komea ja vaikuttavan näköinen, vain kuin nuorempi painos itse johtajasta,siis hänen isästään..

Aviopari  Möttöset kiipesi rappuset ja aviomies tervehti rennosti syntymäpäiväsankaria -ja kuiskutti vaimolleen: ” jää sinä hoitamaan se kutsukortin näyttö ja tuon  nuoren poijan onnittelut-minä etsin itse tuon pojan isän, tehtaan  johtajan -ja koitan tehdä heti hyvän vaikutelman”.

Vaimo meni hämilleen ja sopersi johtajan pojalle onnittelut ja antoi lahjan, sekä näytti kortista, ketä he olivat. Poika tervehti iloisesti ja johdatti vaimon sisälle juhliin.

Aviomies astui suoraan johtajan eteen takki vielä päällä ja tervehti syvään maahan kumartaen ja pokkuroi ja kiitteli kutsusta. Hän ei muistanut enää, että oli johtajan pojan syntymäpäiväjuhla, vaan hän meni ihan sanattomaksi, kun johtaja sanoikin yllättäen. ”Missä on vaimosi, missä on kutsukorttisi. Poikani lupasi saatella jokaisen vieraan luokseni-missä poikani nyt on?”

Aviomies yski ja  alkoi selittää, mutta samassa poika tuli, ja isä kysyi häneltä, miksi et tuonut tätä miestä luokseni. Poika vastasi: ”Hän käveli ohitseni, enkä tuntenut häntä, mutta  kutsukortista ilmeni, että hänen vaimonsa on isä, sinun tuttu ja siis tuo mieskin.Vaimo on nyt jo juhlissa ja hänellä on siellä oikein hyvin.

Johtaja sanoi aviomiehelle: Ole hyvä ja lähde pois. Olit tulossa suoraan luokseni, koska olit niin varma itsestäsi.Ja pidit poikaani vähäpätöisenä. Minun järjestämiin juhliini tänään, tultiin kuitenkin poikani kutsumana. Sinun olisi pitänyt onnitella häntä ensin ja vasta sitten poikani olisi tuonut teidät minun  luokseni.

Aviomies kääntyi suuttuneena ja lähti yöhön. Vieläkään hän ei ymmärtänyt, miksi vaimo pääsi juhliin -ja hän, tärkeä mies, ei päässyt. 

Ymmärrätkös sinä ?

71 kommenttia

 • Kaisu Hildén sanoo:

  Tarkoitatko ,Martti Pentti, Vanhan ja Uuden liiton porukkojen eroja? Nythän tämä meni jännäksi 🙂

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   En oikeastaan. Varoitan vain siitä, että Raamatusta ei pidä tehdä paperijumalaa elävän Herran tilalle.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti kuinka voit uskoa Jeesukseen ilman Raamattua eli onko ne sanat joita Jeesus on puhunut evankeliumeissa juuri sitä Jumalan sanaa jota tulee uskoa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   En kehota luopumaan Raamatusta. Kehotan katsomaan Raamatun läpi Jeesukseen, jonka Raamattu ilmoittaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti en ymmärrä logiikkaasi olenkaan, siis sano nyt selkeästi mitä ovat ne sanat joista Jeesus seuraavassa puhuu:

   Joh. 12:48 Joka katsoo minut ylen eikä ota vastaan minun sanojani, hänellä on tuomitsijansa: se sana, jonka minä olen puhunut, se on tuomitseva hänet viimeisenä päivänä.

   Mistä löydät ”se sana” joka tuomitsee?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Eiköhän ’se sana’ ole tuolla edeltävissä jakeissa 44-46: ”Joka uskoo minuun, ei usko minuun, vaan lähettäjääni. Joka näkee minut, näkee lähettäjäni. Minä olen valo ja olen tullut maailmaan siksi, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti siis ajatteletko ettei esim seuraavar sanat tuomitse niitä jotka eivät ota niitä vastaan:

   Luuk. 13:3 Eivät olleet, sanon minä teille, mutta ellette tee parannusta, niin samoin te kaikki hukutte.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kaisu Hildén sanoo:

   🙂 Martti Pentti, en ymmärrä tuota paperijumala-asiaa. Mutta ehkä joskus. Kyllä Sana on elävä, se alkaa elämään minussa, kun luen tai kuulen sitä. Niin varmasti kaikilla. Ja elävä Herra voi olla, nousee kädet ilmaan liehumaan, tai ei.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Kyllä Sana on elävä, se alkaa elämään minussa, kun luen tai kuulen sitä.” Yritä erottaa Raamatun sanat siitä Sanasta, jonka Raamattu ilmoittaa. Kristus on Sana, Raamatussa ovat ne sanat, jotka ilmoittavat Hänet meille.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti toteat:”” Yritä erottaa Raamatun sanat siitä Sanasta, jonka Raamattu ilmoittaa. ””

   Mitä ihmettä yrität sanoittaa?

   Siis kun Jeesus sanoo jotain evankeliumeissa niin miten ne sanat tulisi ottaa?

   Miten esim se ettei ulkopuolella olevat ymmärrä vertauksia joita Jeesus sanoo?

   10 Niin hänen opetuslapsensa tulivat ja sanoivat hänelle: ”Minkätähden sinä puhut heille vertauksilla?” 11 Hän vastasi ja sanoi: ”Sentähden, että teidän on annettu tuntea taivasten valtakunnan salaisuudet, mutta heidän ei ole annettu. 12 Sillä sille, jolla on, annetaan, ja hänellä on oleva yltäkyllin; mutta siltä, jolla ei ole, otetaan pois sekin, mikä hänellä on. 13 Sentähden minä puhun heille vertauksilla, että he näkevin silmin eivät näe ja kuulevin korvin eivät kuule, eivätkä ymmärrä. 14 Ja heissä käy toteen Esaiaan ennustus, joka sanoo: ’Kuulemalla kuulkaa, älkääkä ymmärtäkö, ja näkemällä nähkää, älkääkä käsittäkö. 15 Sillä paatunut on tämän kansan sydän, ja korvillaan he työläästi kuulevat, ja silmänsä he ovat ummistaneet, etteivät he näkisi silmillään, eivät kuulisi korvillaan, eivät ymmärtäisi sydämellään eivätkä kääntyisi ja etten minä heitä parantaisi.'(Matt.13)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Mielenkiintoista keskustelua, jossa kaikki ovat omalla tavallaan oikeassa, vaikka mielestäni oikeassa oleminen ei olekaan mikään tavoittelemisen arvoinen asia sinänsä. Joskus ihmettelen, miten helposti me olemme eri mieltä toistemme kanssa, vaikka puhumme kuitenkin ihan samasta asiasta, vain hiukan eri kulmista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   ”Joskus ihmettelen, miten helposti me olemme eri mieltä toistemme kanssa, vaikka puhumme kuitenkin ihan samasta asiasta, vain hiukan eri kulmista.”

   Niin myös minä ihmettelen!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kaisu Hildén sanoo:

   🙂 Kivaa keskustelua , hyvässä hengessä. Ja varmaan ihmisen persoonallisuus, ”astian maku” antaa ne vivahteet. On kiva olla samaa mieltä, mutta jos kaveri on ihan hakoteillä, hyvä ohjata, vaikka käsipuolesta takaisin raitille. Tässä keskustelussa oli mukava olla mukana.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Kaisu,

   Millä perusteella voit olla varma, että ”kaveri on hakoteillä”? Jospa se hakoteillä oleva oletkin sinä itse? Me kaikki saatamme ymmärtää jotain väärin ja silloin olemme ohjaamassa sitä kaveriakin väärään suuntaan…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Jeesukseen tutustumme juuri Raamatun sanan kautta. Jeesusta ei ole ilman Raamattua, joka Hänet ilmoittaa. Me kohtaamme Hänet itsensä Raamatun sanassa. Hän puhuu siinä meille. Raamattu on otettava Jumalan puheena meille, henkilökohtaisesti. Sakramenteissa, kasteessa ja ehtoollisessa Hän on läsnä sanassaan ja kohtaamme hänet ja otamme hänet vastaan. Jos haluaa tuntea Jeesuksen, on luettava ennen kaikkea Raamattua.

  Jeesusta ei voi olla ilman Raamattua, Jumalan sanaa, joka juuri kertoo hänestä ja tekee hänet meille eläväksi. Muunlaiset jeesukset kuin Raamatussa ilmoitettu Jeesus Kristus, ovat vain omien ajatusten ja pohdiskelujen tuotoksia ts. epäjumalia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Totuus on kai niin päin, että Raamattua, tai ainakaan Uutta Testamenttia, ei olisi ilman Jeesusta. Emme toki todennäköisesti tietäisi Hänestä mitään ilman Raamattua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Kohtaamme Kristuksen myös vähäisissä lähimmäisissämme. Senkin Raamattu kertoo meille: ”Kuningas vastaa heille: ’Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.'”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti entäpä se paha jota tehdään vähimmäiselle veljelle, mitä se kertoo?

   Otetaampa esimerkiksi nyt tuolla vieressä käytävä sota jossa samaa uskoa edustavat tappavat toisiaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Samaa uskoa edustavat tappavat toisiaan.” Uskon edustaminen on eri asia kuin uskominen. Ne, jotka tappavat sodassa toisiaan, eivät juurikaan ole vastuussa kolkosta tilanteestaan. Se kuva, joka venäläisistä annetaan, kertoo pelokkaasta kansasta, joka ei tohdi vastustaa hallintoaan. Presidentti Putin esiintyy mielellään uskonnon edustajana, mutta hänen uskostaan se ei erro mitään.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti toteat:””. Ne, jotka tappavat sodassa toisiaan, eivät juurikaan ole vastuussa kolkosta tilanteestaan.””

   Siis eikö jokainenole vastuussa Jumalan edessä vain ja ainoastaan omista teoistaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Eikö jokainen ole vastuussa Jumalan edessä vain ja ainoastaan omista teoistaan?” Miten erotat omat tekosi siitä, missä olet mukana kansan, kulttuuripiirin tai ihan ihmiskunnan jäsenenä? Länsimaisina suomalaisina ihmisinä olemme tahtomattammekin osallisia luonnon tuhoamiseen ja ilmastonmuutokseen. Toisaalta: miten päätät omista teoistasi, kun et tiedä, millaiset seuraukset niistä koituvat lähimmillesi? Totalitaarisessa valtiossa kieltäytyminen aseista saattaa mahdollisesti perheesi vaaraan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti siis ketä kuuntelen ja seuraan, Jeesusta, kyllä Hän käskee elämään toisaalta kunnioittaen esivaltaa mutta ei mihin hintaan tahansa eli kyllä se mitä esivalta käskee rikkomaan Jeesuksen sanaa on se raja jota ei tule ylittää eli ensin tulee kuulla Jumalaa ja totella Häntä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Martti Pentti, ketä kuuntelen ja seuraan? Jeesusta. Hän käskee elämään kunnioittaen esivaltaa, mutta ei mihin hintaan tahansa. Se, jos esivalta käskee rikkomaan Jeesuksen sanaa vastaan, on raja, jota ei tule ylittää. Ensin tulee kuulla Jumalaa ja totella Häntä.” Ensin pieni kieltämme koskeva vinkki: muuta jokainen ’eli’ ja ’siis’ kirjoituksissasi pisteeksi. Näin helpotat ajatustesi hahmottamista. Ratkaisut väkivaltakoneistojen yhteiskunnassa eivät ole niin yksinkertaisia kuin ajattelet, Ari Pasanen. Sodassa voi aseen käytöstä kieltäytyminen johtaa useamman ihmisen kuolemaan kuin siihen tarttuminen. Häikäilemätön valtiokoneisto voi puolestaan kostaa yksilöllisen rauhantahtoisutesi monelle läheisellesi. En osaa sanoa, mikä on oikein ja kristillistä missäkin hankalassa valintatilanteessa, mutta en usko, että sinäkään voit.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Kari, tarkoitan tietenkin sitä, että Raamatusta me luemme Jeesuksesta ja hän kertoo meille siellä itsestään. Meille ei voi olla olemassa Jeesusta ilman Sanaa hänestä ja hänen Sanaansa. Hän tulee siis meille tunnetuksi ja puhuu Raamatussa.

   Tämä kyllä oli täysin ymmärrettävästi sanottu kommentissani. Kuka kuvittelee, että Jeesus, jonka alkuperä on ikuisuudesta, ei voi olla olemassa ilman Raamattua? Tietenkin Hän on meistä riippumatta olemassa ja tulee aina olemaan. Nyt oli kyse siitä miten ME saamme hänestä tiedon ja Jumalan pelastustahdosta ja rakkaudesta. Tämä oli kyllä selvää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Kyllä, tämä on ihan itsestään selvää. Kovin moni muu asia ei sitten olekaan ihan selvää…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Meille ei voi olla olemassa Jeesusta ilman Sanaa hänestä ja hänen Sanaansa.” Jeesus on Sana. ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa.” Johanneksen evankeliumin alkuluvun kuvaus jumalallisesta ihmeestä on toki yritys sanoittaa sellaista, mitä ei oikeastaan voi sanoin ilmaista. Pidän kuitenkin tärkeänä, että yritämme käsittää, mitä se merkitsee. Siihen liittyen tähdennän edelleen, että erisnimen tavoin suurella kirjaimella alkava Sana tarkoittaa Häntä eikä Hänet ilmoittavaa kirjoituskokoelmaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti tuot usein esille tätä iso/pieni kirjain ”viisauttasi”, mitä käytännön merkitystä on sinulle jos toiset eivät käytä niitä oikein, etkö ymmärrä mitä he (me) tarkoittavat?

   Mitä on ne sanat joita Jeesus Raamatun mukaan puhuu, ovatko ne Jumalan antamia sanoja meille?

   Onko niissä sanoissa iankaikkisen elämän sanat?

   Joh. 12:50 46 Minä olen tullut valkeudeksi maailmaan, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen. 47 Ja jos joku kuulee minun sanani eikä niitä noudata, niin häntä en minä tuomitse; sillä en minä ole tullut maailmaa tuomitsemaan, vaan pelastamaan maailman. 48 Joka katsoo minut ylen eikä ota vastaan minun sanojani, hänellä on tuomitsijansa: se sana, jonka minä olen puhunut, se on tuomitseva hänet viimeisenä päivänä. 49 Sillä en minä itsestäni ole puhunut, vaan Isä, joka on minut lähettänyt, on itse antanut minulle käskyn, mitä minun pitää sanoman ja mitä puhuman. 50 Ja minä tiedän, että hänen käskynsä on iankaikkinen elämä. Sentähden, minkä minä puhun, sen minä puhun niin, kuin Isä on minulle sanonut.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Mitä käytännön merkitystä on sinulle, jos toiset eivät käytä niitä oikein? Etkö ymmärrä mitä he tarkoittavat?” Uskon ymmärtäväni. En siis hae itselleni käytännössä merkitsevää asiaa. Sen sijaan epäilen, että kirjoittajat eivät ymmärrä mielestäni tärkeää eroa Raamatun sanojen ja lihaksi tulleen Sanan välillä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti tuntuu kuin välttelisit niitä sanoja joita Jeesus puhui tällä iso/pieni kirjain kikkailullasi?

   Voitko nyt vastata mitä seuraavassa Jeesus sanoo omista sanoistaan?

   Joh. 12:46 Minä olen tullut valkeudeksi maailmaan, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen. 47 Ja jos joku kuulee minun sanani eikä niitä noudata, niin häntä en minä tuomitse; sillä en minä ole tullut maailmaa tuomitsemaan, vaan pelastamaan maailman. 48 Joka katsoo minut ylen eikä ota vastaan minun sanojani, hänellä on tuomitsijansa: se sana, jonka minä olen puhunut, se on tuomitseva hänet viimeisenä päivänä. 49 Sillä en minä itsestäni ole puhunut, vaan Isä, joka on minut lähettänyt, on itse antanut minulle käskyn, mitä minun pitää sanoman ja mitä puhuman. 50 Ja minä tiedän, että hänen käskynsä on iankaikkinen elämä. Sentähden, minkä minä puhun, sen minä puhun niin, kuin Isä on minulle sanonut.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Miten välttelisin Jeesuksen sanoja, kun juuri poimin ne sinunkin luettaviksesi. Laitan ne tähänkin: ”Joka uskoo minuun, ei usko minuun, vaan lähettäjääni. Joka näkee minut, näkee lähettäjäni. Minä olen valo ja olen tullut maailmaan siksi, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Martti Pentti mitä on sitten se usko josta Jeesus puhuu?

   Onko se sitä että kun kuulee Jeesuksen sanat (eli lukee Raamatusta mitä Jeesus on puhunut), niin tekee niiden mukaan vai jotain muuta?

   Eikö tuossa yllä tuomassani Joh.12:46-50 ole selitetty juuri mitä usko on?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Onko se sitä että, kun kuulee Jeesuksen sanat (eli lukee Raamatusta mitä Jeesus on puhunut), tekee niiden mukaan, vai jotain muuta?” Heprealaiskirjeessä määritellään usko näin: ”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kaisu Hildén

  Kaisu Hildén on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Hän harrastaa taidemaalausta, kirjoittamista, käsitöitä ja liikuntaa. Virsien veisuu ja gospelmusiikki ovat lähellä hänen sydäntään. Raamattu tuli hänelle rakkaaksi jo nuorena-ja hän ei vain voi olla evankelioimatta. Perheeseen kuuluu aviomies ja koira-ja kaikki kolme haukkuvat vain tarvittaessa. :)

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit