Seuraa tähteä

Reserviupseerikoulun kurssijuhla on käsite. Kolmen kuukauden kurssi huipentuu itse tehtyyn juhlaan.  Daamit ja kavaljeerit ovat iltapuvuissaan, upseerioppilaat ylpeästi maastohousuissa ja maihinnousukengissä. Tosin tanssilattialla ne eivät ole ketterin yhdistelmä. 1300 juhlaan osallistujaa täyttää maneesin katsomon.

Alle tuhannen miehen ja naisen kurssilta löytyy lahjakkuutta ja osaamista. Kurssilaisista koottu mieskuoro – monet kuorolaiset pohjoisten pitäjien sissejä - lauloi vaikuttavasti. Huipentuma oli silti myöhäisillan speksi, johon oli käsikirjoitettu humoristista dialogia, musiikkinumeroita, jopa räppiä ja breakdancea. Riemu ja energia pursuivat yli.  Irralliset numerot kokosi yhteen Petri Laaksosen Täällä Pohjantähden alla.  Esiintyjistä nousi esille laulusolisteja ja näyttelijöitä, jotka voivat vielä olla tähtiä.

Tähdeksi nousi ainakin upseerioppilas Loiri, joka esiintyi juhlassa 40 vuotta sitten.  Näin kertoi puheessaan kummikurssin edustaja. Hän havainnollisti tapahtuneita muutoksia. Kekkonen oli ollut presidenttinä koko oppilaiden elämän ajan. Kylmä sota loi varjonsa. Vasemmistoradikaalit puolustivat Neuvostoliiton ja Kiinan rauhanaseita. Veteraanien arvostus oli miinusmerkkinen. Silloin selvittiin kolikkopuhelimella ja kirjepostilla. Nyt on matkapuhelin, netti, facebook ja twitteri. Presidentti toivottaa uutena vuotena Jumalan siunausta.

_ _ _

Miksi sotilaskurssiin liittyy suuren juhlan järjestäminen sekä kurssikirjan ja julisteiden painaminen, joihin oppilaskunta on kerännyt sponsorirahat? Yhdessä tekemisen ja kokemisen kautta vahvistuu kurssihenki. Nuoret saavat mahdollisuuden hoitaa vastuullisia tehtäviä ja käyttää luovuuttaan.  Juhlassa oli myös varusmiespapin junailema puolustusvoimien kirkollisen työn kahvila, jossa sai istua ja jutella ilman taustamusiikkia.

_ _ _

Oppilaskunnan puheenjohtaja, oppilas Aine valotti kurssin nimeä Pohjantähti. Pysähdyn itsekin tähän hetkeksi. Pohjantähdellä on erityinen merkitys. Ei siksi, että se olisi erityisen suuri tai kirkas tähti.  Pohjantähden merkitys on siinä, että se näyttää pysyvän vakaasti paikallaan. Taivaankansi ja muut tähdet kiertävät akselin ympäri, jonka navan kohdalla Pohjantähti sijaitsee. Se osoitti ennen kulkijoille pohjoisen suunnan ja auttoi siten löytämään tien perille.

Tämän hetken nuoriso tarvitsee seurattavaksi hyviä aatteita ja esikuvia.

Kirkas tähti, Jumalan lähettämä valo, johdatti Itämään tietäjät (Matt 2) Jeesuksen luo. He tulivat kumartamaan Jeesus-lasta. Viisaudestaan ja rikkaudestaan huolimatta nämä miehet tarvitsivat yhteyttä Jeesus-lapseen.  Pienessä lapsessa heille näyttäytyi Jumalan hyvyys. Heille ja myös meille oli syntynyt Vapahtaja, joka pelastaa kuoleman ja pahan vallasta.

Ruotsi-Suomessa perustettiin Pohjantähden ritarikunta Fredrik I:n hallituskaudella 1748. Ritarikunnan tunnuslause Nescit Occasum viittaa Pohjatähteen, joka ei koskaan laske.  Toivon, että varusmiespalveluksen käyneet säilyttävät hyvät opetukset ja kokemukset, jotka eivät koskaan laske. Suomi ja Eurooppa elävät nyt tilanteessa, jossa tarvitaan päättäväisyyttä ja rohkeutta elämän edellytysten turvaamisessa myös seuraaville polville. Katson kurssijuhlassa iloisia ja rohkeita nuoria. He ovat  reservin upseereina tulevaisuuden tekijöitä monilla tärkeillä paikoilla. Toivotan heille mielessäni viisautta, voimaa ja hyvän Jumalan siunausta koko elämään.

14 kommenttia

 • Pekka Särkiö sanoo:

  Olin saanut vaimon kanssa kutsun juhlaan, koska poikani on kurssilla. Heinäkuussa varusmieheksi astuneeseen poikaan on tullut puolessa vuodessa lisää vankkuutta ja levollista itseluottamusta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Toivo Loikkanen sanoo:

  Kiitos hienon juhlakokemuksen jakamisesta. Se nosti mieleeni oman kurssini, Sankari-kurssin juhlan, jota vietimme heinäkuulla 1980, RUK:n 60-vuotisjuhlien kesänä. Juhlien iltashow oli tuolloinkin aivan huikea.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Kiitos Toivo oman kurssisi muistelusta. Omani oli Vasama 172 ja vuosi 1983. Lauloin silloin oppilaskunnan kuorossa ”Kas leivoset ilmassa leikkiä lyö” – ei ollenkaan niin hyvin kuin tämän hetken kurssin kuoro. Lisäksi olin tusinan oppilaan ringissä, joka piti iltahartauksia yksiköissä. Iltahartausporukkaa johti Pelkosen Heikki, joka on hyvä ystävä ja Lahden Launeen kirkkoherra.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Anne Huoponen sanoo:

  Kiitos, että jaoit kokemuksia RUK:n kurssijuhlasta! Molemmat poikani – upseerioppilaat Huoponen TP ja Huoponen KP – ovat myös Pohjantähti-kurssilla ja olivat mukana kurssijuhlissa daameinen viime lauantaina. Meille ei vanhempina tullut kutsua juhliin, mutta olimme kyllä tutustumispäivänä käymässä Haminassa reserviupseerikouluun tutustumassa. Joulun alla kurssilla sattunut järkyttävä kuolemantapaus pysäytti ja laittoi miettimään, vedetäänkö nuoret miehet koulutuksessa liian koville.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Ehkä tässä näkee jotain symbolista… pohjantähti, vakaa ja ikuisesti paikallaan. Paitsi että ei toki ole, koska maapallon akseli ei ole aivan niin vakaa. Maailma muuttuu, joskus tosin hitaasti.

  Onnea pojallesi!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jorma Hentilä sanoo:

  Kummikurssin edustaja on nyt kyllä syyllistynyt oikeistopropagandaan tai sitten blogisti oikoo mutkissa. Seuraava lause ei nimittäin ole totta:

  ”Vasemmistoradikaalit puolustivat Neuvostoliiton ja Kiinan rauhanaseita.”

  Taistolaisista tämän väitteen voi esittää. He eivät kuitenkaan ole sama kuin 60- ja 70-lukujen vasemmistoradikaalit, jotka pääsääntöisesti suhtautuivat kielteisesti kaikkiin aseisiin. Lisäksi NL ja Kiina olivat napit vastakkain, joten NL:n aseiden puolustajat eivät puolustaneet Kiinan aseita – eikä päinvastoin.

  PS. Itse jätin aikoinani kurssijuhlat väliin. ”Daamiani” tuskin olisi juhlaan kelpuutettu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Anne, hienoa, että teidän perheestä oli peräti kaksi poikaa samalla kurssilla. Kysyt, vedetäänkö nuoret miehet koulutuksessa liian koville. Toki koulutus on kovaa, mutta suurempi taakka monille ovat siviilielämän kysymykset. Nuorten kuolemia tapahtuu varusmiesaikan keskimäärin vähemmän kuin nuorille siviilimaailmassa. Silti jokainen kuolemantapaus saa kysymään, onko tukea tarjolla riittävästi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Kiitos Jori kommentista. Tähtitaivaan muutokset ovat ihmismitassa hitaita. Ne kuitenkin osoittavat, että ”kaikki virtaa”, mikään ei ole pysyvää. Ei myöskään nuoren ihmisen mieli. Siksi he tarvistevatkin itseään pysyvämpiä kiintotähtiä. Kiitos onnittelusta!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Särkiö sanoo:

  Jorma, ehkä lainasin tervehdyksen esittäjää epätarkasti. Mahdollisesti hän puhui taistolaisista. Joka tapauksessa ilmapiiri vuonna 1972 oli erilainen kuin tänään. Ymmärrän sen, että ”daamisi” olisi herättänyt ihmetystä. Tänä päivänä daamittomat ja kavaljeerittomat oppilaat osallistuvat juhlaan erilaisissa järjestelytehtävissä, joihin heitä tarvitaan vähintään useita kymmeniä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marja-Sisko Aalto sanoo:

  Oma kurssini oli v. 1979 upseerikoulutuksen juhlavuoden kurssi 160 ”Vänrikki”. Iltajuhlassa mm. Seija Simola. Silloin sitä mainostettiin tasavallan kakkosjuhlana, edellä vain presidentinlinnan vastaanotto.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Särkiö

  Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Kangasniemen seurakunnan vt. kirkkoherra ja ehdokas Mikkelin piispanvaalissa, jonka ensimmäinen kierros käydään 25.5.2023. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.