Seuraa tähteä

Reserviupseerikoulun kurssijuhla on käsite. Kolmen kuukauden kurssi huipentuu itse tehtyyn juhlaan.  Daamit ja kavaljeerit ovat iltapuvuissaan, upseerioppilaat ylpeästi maastohousuissa ja maihinnousukengissä. Tosin tanssilattialla ne eivät ole ketterin yhdistelmä. 1300 juhlaan osallistujaa täyttää maneesin katsomon.

Alle tuhannen miehen ja naisen kurssilta löytyy lahjakkuutta ja osaamista. Kurssilaisista koottu mieskuoro – monet kuorolaiset pohjoisten pitäjien sissejä - lauloi vaikuttavasti. Huipentuma oli silti myöhäisillan speksi, johon oli käsikirjoitettu humoristista dialogia, musiikkinumeroita, jopa räppiä ja breakdancea. Riemu ja energia pursuivat yli.  Irralliset numerot kokosi yhteen Petri Laaksosen Täällä Pohjantähden alla.  Esiintyjistä nousi esille laulusolisteja ja näyttelijöitä, jotka voivat vielä olla tähtiä.

Tähdeksi nousi ainakin upseerioppilas Loiri, joka esiintyi juhlassa 40 vuotta sitten.  Näin kertoi puheessaan kummikurssin edustaja. Hän havainnollisti tapahtuneita muutoksia. Kekkonen oli ollut presidenttinä koko oppilaiden elämän ajan. Kylmä sota loi varjonsa. Vasemmistoradikaalit puolustivat Neuvostoliiton ja Kiinan rauhanaseita. Veteraanien arvostus oli miinusmerkkinen. Silloin selvittiin kolikkopuhelimella ja kirjepostilla. Nyt on matkapuhelin, netti, facebook ja twitteri. Presidentti toivottaa uutena vuotena Jumalan siunausta.

_ _ _

Miksi sotilaskurssiin liittyy suuren juhlan järjestäminen sekä kurssikirjan ja julisteiden painaminen, joihin oppilaskunta on kerännyt sponsorirahat? Yhdessä tekemisen ja kokemisen kautta vahvistuu kurssihenki. Nuoret saavat mahdollisuuden hoitaa vastuullisia tehtäviä ja käyttää luovuuttaan.  Juhlassa oli myös varusmiespapin junailema puolustusvoimien kirkollisen työn kahvila, jossa sai istua ja jutella ilman taustamusiikkia.

_ _ _

Oppilaskunnan puheenjohtaja, oppilas Aine valotti kurssin nimeä Pohjantähti. Pysähdyn itsekin tähän hetkeksi. Pohjantähdellä on erityinen merkitys. Ei siksi, että se olisi erityisen suuri tai kirkas tähti.  Pohjantähden merkitys on siinä, että se näyttää pysyvän vakaasti paikallaan. Taivaankansi ja muut tähdet kiertävät akselin ympäri, jonka navan kohdalla Pohjantähti sijaitsee. Se osoitti ennen kulkijoille pohjoisen suunnan ja auttoi siten löytämään tien perille.

Tämän hetken nuoriso tarvitsee seurattavaksi hyviä aatteita ja esikuvia.

Kirkas tähti, Jumalan lähettämä valo, johdatti Itämään tietäjät (Matt 2) Jeesuksen luo. He tulivat kumartamaan Jeesus-lasta. Viisaudestaan ja rikkaudestaan huolimatta nämä miehet tarvitsivat yhteyttä Jeesus-lapseen.  Pienessä lapsessa heille näyttäytyi Jumalan hyvyys. Heille ja myös meille oli syntynyt Vapahtaja, joka pelastaa kuoleman ja pahan vallasta.

Ruotsi-Suomessa perustettiin Pohjantähden ritarikunta Fredrik I:n hallituskaudella 1748. Ritarikunnan tunnuslause Nescit Occasum viittaa Pohjatähteen, joka ei koskaan laske.  Toivon, että varusmiespalveluksen käyneet säilyttävät hyvät opetukset ja kokemukset, jotka eivät koskaan laske. Suomi ja Eurooppa elävät nyt tilanteessa, jossa tarvitaan päättäväisyyttä ja rohkeutta elämän edellytysten turvaamisessa myös seuraaville polville. Katson kurssijuhlassa iloisia ja rohkeita nuoria. He ovat  reservin upseereina tulevaisuuden tekijöitä monilla tärkeillä paikoilla. Toivotan heille mielessäni viisautta, voimaa ja hyvän Jumalan siunausta koko elämään.

14 kommenttia

  • Osmo Kauppinen sanoo:

    ”Sven Tuuvaa siellä ei näy.” Meillä aliupseereilla ei ollut muuta juhlaa kuin ”siviilipiikin” iskeminen takapuoleen.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Särkiö sanoo:

    Kiitos Marja-Sisko muistelusta. Sinä taidat naispuolisena reservin upseerina edustaa vanhinta kurssia? Tuo upseerikoulutuksen juhlavuosi liittyi Haapaniemen Sotakoulun perustamiseen Rantasalmelle, joka sai alkunsa Savon Prikaatin komentajan, eversti Georg Magnus Sprengtportenin Ruotsin kuninkaalle Kustaa III:lle 20.3.1779 tekemästä aloitteesta. Sittemmin hän siirtyi Venäjän Katariinan palvelukseen.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Yki Räikkälä sanoo:

    Seuaa tähteä. Tai johtajaa. Itselleni tuli tästä vähän sellainen ”me upseerit olemme parasta A-ryhmää” -henki. Upseerikokelaat ovat sitä kyvykästä porukkaa, josta tulee sitten johtajia, kirkkoherroja ja muita esikuvia, joilla on henki, aatteet sekä kunto kohdallaan ja mieli kirkas. Mosuriporukka ja raukkilaiset ovat rahvasta, niitä johdettavia.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Yki Räikkälä sanoo:

    Pakko todeta tähän jatkoksi, että omana varusmiesaikanani muutama koksu, jotka tuli takaisin yksikköönsä, oli olevinaan jo ihan eri maata kuin ne luuserit, ne pelkiksi varusmieheksi jääneet, joiden kanssa olivat vähän aikaa sitten juosseet pöpelikössä muiden alokkaiden mukana. Ja kyllä he yrittivät sen osoittaa. Ja kyllä heille naurettiinkin. Yksi joutui nolaamaan itsensä kun tuli komentelemaan minua, lääkintämiestä. Kun sanoin, että älä viitsi jaksaa, hän sanoi tekevänsä ilmoituksen minusta. Sanoin että antaa mennä. Ei kehdannut sitten kuitenkaan.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Pekka Särkiö

    Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Kangasniemen seurakunnan vt. kirkkoherra ja ehdokas Mikkelin piispanvaalissa, jonka ensimmäinen kierros käydään 25.5.2023. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.