Sängyn merkitys lepoon ja rentoutumiseen

Hyvä sänky on kuin hyvä elämänkumppani. Kun elämää elää eteenpäin, tajuaa, ettei “sitä oikeaa” välttämättä ole, sillä elämää voi elää hyvinvoivana hyvin erilaisten persoonien kanssa.

Sängyn valinnassa kyse on siitä, mikä sopii parhaiten kullekin. Osalle ihmisistä esimerkiksi kovempi makuualusta voi olla parempi vaihtoehto kuin pehmeä. Ihmisten pituus ja paino esimerkiksi määrittelevät paljon sitä, millainen makuualusta sopii parhaiten. Lisäksi mieltymykset parhaasta nukkumisasennosta vaihtelevat.

Kokonaisuudella on väliä ja siksi sängyn merkitys korostuu varsinkin kun nukumme keskimäärin noin kolmasosan elämästämme. Moni miettii, millä tavoin sänky vaikuttaa hyvinvointiimme ja kuinka onnistuisi sopivan sängyn valinnassa.

Unen merkitys terveyteen

Uni on lähes yhtä tärkeässä asemassa terveyden kannalta kuin liikunta ja ruokavalio. Riittävä ja laadukas uni on avainasemassa suorituskyvyn, mielialan ja terveyden edistämisessä. 

Aivoissa sijaitsee erityinen hermosolujen alue eli hypotalamus, joka tunnistaa niin luonnollise kuin keinotekoisenkin valon. Aivot määrittelevät valon kautta sen, onko yö vai päivä. Pimeässä aivot alkavat tuottamaan melatoniinia, joka on luonnollinen unihormoni.

Kehon niin sanottu sisäinen kello on todella tärkeä osa unisykliä, ja valitettavasti keinotekoisen valon lisääntyminen sekä kehon omien signaalien huomiotta jättäminen vaikeuttavat rauhoittumista ja kehon kuuntelemista. Hyvä sänky on avainasemassa myös tälle rentoutumiselle, joka vaikuttaa terveyteemme.

Hyvä sänky osana laadukasta unta

Sängyn valinnassa on hyvä kuunnella omaa kehoa ja kokeilla eri vaihtoehtoja. Esimerkiksi Turku on loistava shoppailukaupunki, jossa on hyvä viipyä pidempään kuin yhden päivän ajan. Eri sänkykauppoja löytyy laaja valikoima, ja asiantuntevat myyjät auttavat varmasti itselle parhaan sängyn valinnassa.

Tärkeintä on seurata omaa asentoa niin selkärangasta kuin hartiaseudultakin. Koska olemme eri kokoisia, tuntuvat eri kovuiset patjat ja petauspatjat erilaisilta kehomme alla. Olisikin hyvä testata sänkyjä ja mahdollisuuksien mukaan jopa nukkua niissä yö. Esimerkiksi hotelleissa tämä voi onnistua ja jotkut tekevätkin niin sanottuja sänkytutkimusmatkoja

Monissa huonekalukaupoissa myös palautusoikeus on voimassa tietyn ajan, jolloin patjaa on mahdollista vielä vaihtaa. Sänky on myös mitä mahtavin suurempi lahja esimerkiksi itsenäistyvälle nuorelle tai selkävaivaiselle läheiselle. Hyvän sängyn vaikutusta terveyteen ei voi liiaksi korostaa.

Paljonko laadukasta lepoa on tarpeeksi?

Vaikka vain yhden tunnin univaje ei välttämättä heti heijastu koko tulevaan päivään, riittää se heikentämään sekä  reagointi- että ajattelukykyä. Univaje varsinkin pitkällä tähtäimellä kohottaa sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä altistaa herkemmin infektioille.

Unen tarve vaihtelee siis ihmisestä riippuen. Sen huomaa parhaiten esimerkiksi siinä, että osa sopeutuu vuorotyöhön suhteellisen hyvin, mutta toisten kroppa ei kestä varsinkaan kolmivuorotyötä kovinkaan kauaa. Joidenkin ihmisten kohdalla vain parin tunnin aikavyöhykkeen ero tai yövuoroista palautuminen voi kestää kokonaisuudessaan jopa viikon.

Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että kuusikin tuntia todella laadukasta unta voi olla parempi kuin kymmenen tuntia huonoa ja katkonaista unta. Unen laatuun kannattaa todella panostaa niin elämäntapojen kuin hyvän sängynkin kautta.

Arvosta itseäsi ja untasi

Unen kanssa ei kannata pelleillä, vaan oikeasti panostaa itselle parhaaseen sänkyyn sekä yrittää rauhoittaa omaa elämää siten, ettei nukkumatin odottaminen veisi turhan kauan aikaa joka ikinen ilta. Jos luonnollista väsymystä ei tunne koskaan, kannattaa alkaa pohtimaan esimerkiksi lääkärin tai unispesialistin kanssa, mikä voisi olla vialla.

Harvoin kyse on pelkästään yhdestä asiasta, vaan kyseessä voi olla elämänhallinnalliset ongelmat tai jokin sairaus. Arvostetaan siis untamme ja hoidetaan itseämme mahdollisuuksien mukaan. Hyvään uneen ja sänkyyn panostaminen maksaa itsensä monin verroin takaisin, kun saamme ahertaa virkeänä sekä energisenä päivästä toiseen.