Sähkön hinnan roima nousu saattaa ihmiset ahdinkoon

Kuten kaikki tiedämme, sähkön hinta on kallistunut huomattavasti viimeisen muutaman kuukauden aikana, ja tulee varmaankin vain jatkamaan nousuaan, jopa niin paljon, että monia kotitalouksia huolettaa jo etukäteen, miten selvitä ensi talvesta. Yhä useampi meistä joutuu kohta pohtimaan, miten saada palkka kestämään niin, että siitä jäisi jotain säästöönkin, palkathan kun eivät ole nousemassa. Ja niille, joilla on jo vaikeuksia saada rahat riittämään, tilanne on sitäkin katastrofaalisempi. Ilman sähköä selviämme tuskin kukaan, mutta aika pahalta tämä kyllä näyttää jo.

Nyt alkaisi olla hyvä hetki politiikkojen tehdä asialle jotain, tavalla tai toisella, vaikka se tuntuu tapahtuvan melkoisen hitaasti, jos ollenkaan. Vaihtoehtoisesti firmat voisivat nostaa palkkojaan, mutta kuinka moni uskoo näin todella tapahtuvan. Ahdingosta selviäminen jää siis meidän tavallisten ihmisten käsiin. On vain pakko löytää tapoja, joilla kykenee kompensoimaan sähkön hinnan roiman nousun, niin että sähkölaskun kykenee vielä maksamaan, mutta ei tarvitse paljosta luopua sen vuoksi.

Miten tavallinen ihminen kykenee taistelemaan nousevaa sähkölaskua vastaan?

Myönnettäköön, että tilanne on melkoisen katastrofaalisen oloinen. Sähkön hinta nousee, bensan hinta nousee, ja tavallisten ruokatavaroidenkin hinnat nousevat, mutta palkat – usein liian pienet sellaiset – junnaavat vain paikallaan. Kuinka moni meistä on kohta tilanteessa, jossa joutuu valitsemaan mitä kykenee enää tekemään, esimerkiksi valitsemaan autolla ajamisen tai television katselemisen väliltä?

Kun nämä kaikki kauhukuvat on seinille maalattu, voi kuitenkin todeta, että mikäli ei ole jo kaikkensa tehnyt, on onneksi joitain tapoja, millä jokainen tavallinen kuluttaja kykenee vielä vaikuttamaan sähkölaskuunsa niin, ettei seuraavan sähkölaskun avaaminen aiheuta sydänkohtausta. Oletko jo käynyt läpi kaikki artikkelit, joissa annetaan erinäisiä neuvoja siihen, miten sähkölasku pidetään minimissä? Jos vastauksesi tähän on kyllä, tilanteen korjaus voi olla hankalampi. Mutta mikäli koet olevan mahdollista, että voit muokata sähkön kulutustasi tehokkaammaksi tai ainakin pienemmäksi, peli ei ole vielä menetetty.

Sähkön myyjät taitavat olla juuri nyt valppaina ja aktiivisena liikkeellä, ja monet meistä saattavat saada puhelun useammaltakin eri sähkön myyjältä tässä lähiaikoina, jos näin ei ole jo käynyt. Etenkin tämänhetkisessä tilanteessa kannattaa kuitenkin itsekin pysyä valppaana siitä, minkälaisia tarjouksia kuulee ja mikä tulee ottaa vastaan. Puhelimitse tehdyt tarjoukset kuulostavat usein houkuttelevilta ja vain puhelun hetkellä mahdollisilta, mutta paras ratkaisu löytää halpa sähkösopimus saattaa sittenkin olla sähköyhtiöiden tarjouksien vertaileminen.

Päivittäisten tekojen vaikutus sähkölaskuun

Oikeastaan voi vain huokaista helpotuksesta tajutessaan miten pienilläkin teoilla voi vaikuttaa sähkölaskun hintaan. Sanoisin ”suuresti”, mutta jos sähkön hinta vain kasvaa nousuaan, jäävät tekommekin pienemmiksi, kuin mitä niillä ideaalisti olisi potentiaalia olla. Parempi sekin kuitenkin kuin ei mitään?

Miten teillä ajateltiin säästää sähkössä nyt lähitulevaisuudessa? Omasta takaa olen kiitollinen kesän nyt päästyä kunnolla vauhtiin, kun voi patterit ja lattialämmitykset sammuttaa, eikä valojakaan tarvitse pitää päällä kuin vasta myöhään illalla, jos sitäkään. Jos viime vuoden kaltainen helleputki iskee päälle, tulee ilmastointi tietenkin haukkaamaan omalta osaltaan suuren palan sähkölaskua, mutta ehkä voi yrittää viimeiseen asti selvitä pelkällä tuulettimellakin – tai ainakin kokeilla sitä vaihtoehtoa. Kun sitten vielä muistaisi ne pienistäkin pienimmät teot kuten ettei pidä puhelintaan tuntitolkulla laturissa kiinni ja laturia seinässä yötä päivää.

Tietenkin se on loppupeleissä aivan sama mitä teemme ja teemmekö mitään, jos sähkön hinta vain nousee nousemistaan, mutta toivottavasti kykenemme jokainen löytämään jonkinlaisia säästötapoja, ja toivottavasti valtio saa lopulta jonkinlaista huojennusta aikaiseksi kansalaisilleen sähkön hinnan osalta. Ja tietenkin bensan ja ruuan hintaan myös.

Kirjoittaja

Kirjoittajan viimeisimmät blogit

Kirjoittajan luetuimmat blogit

Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit