Radiohartauksien moninaisuus

Olen yrittänyt siirtyä radiohartauksien vakiokuuntelijoiden joukkoon.
Voi miten hyvä olisi kuunnella jotenkin yksinkertaista virrenveisuuta ja Sanaa!
MUTTA...

7 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Radiohartauksia en kovin ole seurannut mutta lehtikirjoitukset ovat hävinneet hyvin. Ei kai niitä kielletty ole, ja varmasti alueittain on eroja kiinnostuksessa asiaan.

  Luulisi pappiemme tarjoavan niitä runsauteen asti jollon omansa julkaisemista saisi tovin odottaa.

  Julistus, opetus, ja hengellinen tiennäyttö näyttävät papeillemme olevan turhanpäiväistä asiaa katsoa miten työnsä maksajat elämässä vielä jäseninä huomaavat toimettomuuden hyvässä työssä, ja vielä usein virassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Anteeksi kun syntyi toiseen kertaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Tuori sanoo:

  Hyvä aamuhartaus herättää ajatuksia. Tänä aamuna satuin kuulemaan toimittaja Jussi Rytkösen aamuhartauden, jota edelsi muutama virsi ja päättyi rukoukseen. Aiheena oli työnteon ilo Edenissä ja sen raskaus syntiinlankeemuksen jälkeen. Ajattelin, kuinka raskasta ja tärkeätä työtä monet tekevät, jotta meillä muilla olisi hyvä olla. Kun lähtee aamulla kaupungille kävelemään, näkee miten tärkeitä töitä on jo aamuvarhain tehty: tiet aurataan, jätteet kerätään, lehdet jaetaan, kauppojen hyllyt täytetään, junat ja autot vievät ihmisiä töihin. Näin mieli täyttyi kiitollisuudesta siitä, että saa taas uuden päivän alkaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Oletteko todella mieltä syntiinlankeemusasian määränneen silloin Ihmisen anomalian diskontinuiteetin fysiologian kehittymisessä eteenpäin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Olen niin vanha eukko, että nukun aamulla pitkään ja missaan kaikki aamuhartaudet.

  Mutta iltahartaudet kuuntelen lähes joka ilta ja kyllä tulee sielulle ravintoa! Kuunnelkaapas te ’valittajaukot’ (ottakaa tämä itsekeksimäni termi huumorilla), miten esim. näyttelijä Krista Kosonen lukee Luukaksen evankeliumin uusinta suomennosta. Voi hyvänen aika, koko Luukaksen evankeliumi herää ihan uuteen loistoon!

  Kiitos tuhannesti YLE:lle kaikista hienoista hartausohjelmista! Ja erityiskiitos myös harteista sävelistä, joista joskus saa enemmän hengellistä ravintoa, jos vaikka hartauspuheen sisällöstä ei sitä saisikaan.

  Minusta on myös kiinnostavaa kuunnella muiden uskontokuntien, kuten vaikkapa metodistien, helluntailaisten tai adventistien hartauksia. Monesti heidän puheissaan on todella kiinnostavia nostoja esim. yhteiskunnallisiin kysymyksiin, joita ei meidän perusluterilaisten hartauksissa ole.

  Blogistin valitusta en ihan ymmärrä. Hartaissa sävelissä on enimmältään ihan virrenveisuuta ja hartauksissa en ole törmännyt mihinkään muuhun kuin Sanan julistukseen.

  Tietysti, jos ajattelee niin, että radion hartausohjelmissa pitäisi soittaa vain Ilpon mielivirret tai hengelliset laulut ja puhua vain Ilpon uskonsuunnan äänellä, niin toki sitten YLE:n ohjelmatarjonta voi näyttää köyhältä.

  Mutta täytyy ottaa huomioon, että YLE tarjoaa ohjelmistoa noin keskimääräiselle kuuntelijakunnalle. Jos se profiloituisi Ilpolle, pelkäänpä pahoin, että kaikki hartausohjelmat katoaisivat YLE:ltä kokonaan. Olisiko se sitten parempi vaihtoehto? Sinne mustaan aukkoon katoaisivat myös jumalanpalvelukset. Tätäkö haluat? Tai siis ehkä haluat, kun jumalanpalveluksissakaan ei puhuta, kuten sinun lahoksi haluaa?

  Ja on kai Suomessa nyt jo joku RadioDei, joka tarjoaa hengellistä ohjelmaa niille, joita perus ev.lut. ei kiinnosta?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Samuel Kettunen sanoo:

  Niin asia on, kuin Ilpo antaa ymmärtää. Valjuksi on ajan henki vienyt yleisten hartauksien sisällöt sanan pohjalta, tai mennekö läpikään enää muu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   En ymmärrä paljoakaan vastauksestasi Samuel. Voitko selvittää ulkosuomalaiselle, jolla on ”hoono soomi”?

   ” Valjuksi on ajan henki vienyt yleisten hartauksien sisällöt sanan pohjalta, tai mennekö läpikään enää muu.” Siis mitä tämä tarkoittaa noin käytännössä?

   Jotkut puheet ovat aina ”valjuja”, riippuen kunkin omasta lähestymistavasta. Sen ymmärrän.

   Mutta en nyt pääse kärryille tästä: ” on ajan henki vienyt yleisten hartauksien sisällöt sanan pohjalta, tai mennekö läpikään enää muu.” Tuo on kieliopillisesti niin vaikea lause minulle, etten sitä ymmärrä. Ehkä voit sitä minulle avata?

   Kuten aikaisemmassa kommentissani sanoin, nautin suuresti suomalaisten YLE:n tuottamien iltahartauksien sekä hartaiden sävelien / hengellisen musiikin toivekonserttien kuuntelusta.

   Onkos täällä nyt joillakin herroilla jäänyt sellainen ’mielensäpahoittaja’ -asenne päälle?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ilpo Nurmenniemi

  Eläkeukkona päivästä toiseen, siinä on paras hetki tässä ja nyt.