Presidentin ei ole sopivaa toivottaa "Jumalan siunausta"

Moni ehkä ajattelee, että oli hienoa, kun presidentti Sauli Niinistö toivotti Jumalan siunausta. Se ei ollut hienoa. Poliittisessa puheessa ei ole kivaa, että ratsastetaan Jumalalla. Ei ole sopivaa, että presidentti ikään kuin panee tekstinsä allekirjoittajaksi Jumalan. Tällainen jumalapuhe ei toimi omanatuntona.

Vanhan testamentin profeetat pystyivät tehtäväänsä vain siten, että he olivat poliittisen vallankäytön ulkopuolella, eikä heillä ollut kytkentöjä herrojen politiikkaan. He näkivät tilanteen puhtain sydämin ja puhtain silmin. Kun Jumala-puhe otetaan osaksi poliittista puhetta, "Jumalasta" tulee vallankäytön pyhittäjä. Niinistön siunaus on teokratiaa, jossa valta pyhitetään jumalalla. Historia näyttää, että missä vain vallankäyttö pyhitetään jumalalla, siellä valtaa ei enää voi kritisoida millään eväillä. Kirkkojen ja uskontojen pitää olla poliittisen vallankäytön ulkopuolella, jotta ne voivat puhtaasti olla sen vallan kritiikkinä.

Joulu on kristillinen juhla, ja on idioottimaista yrittää siivota joulusta pois Jeesus. Jeesukseton joulu on niin kuin vanhoillislestadiolainen ehkäisymenetelmä. Siinä mielessä en kannata sitä, että kaikki hengellisyys täytyisi saneerata julkisesta elämästä. Rakennettakoon kirkkoja ja moskeijoita, pysyköön synagoga ylväänä pystyssä, kaikkea hyvää vain voin toivoa hare krishna -porukoille. Tuputtamista en siedä, mutta se, että jokin on esillä, ei ole tuputtamista.

Siunauksen toivottaminen kuuluu hengelliseen diskurssiin, se on liturgiaa ja runoutta. Se on mielekäs vain sille, joka on sisällä kyseisessä kielenkäyttötavassa. Ulkopuoliselle se on hölynpölyä. Täten presidentin puheen siunaus on itse asiassa rajaava, sen ulkopuolelle jäävät ne, joille käsite Jumala ei missään oloissa ole millään tavalla mielekäs. En vastusta sitä, että ihmisiä siunataan. Pidän sitä silti niin intiiminä asiana, että vieroksun sen tuomista poliittiseen puheeseen. Olisi eri asia, jos presidentti vierailisi tuomasmessussa ja siellä pitämänsä puheen lopussa toivottaisi siunausta.

Mielestäni me emme tarvitse yhtään päiviräsästä sekoittamaan jeesuksia ja politiikkaa, emme tarvitse politiikkaa, jossa argumentoidaan raamatunjakeilla. Kannatan Barack Obaman näkemystä, että julkisessa elämässä täytyy kyetä argumentoimaan sellaisilla periaatteilla, jotka ovat kaikille tasapuolisesti yhtä selvät. Oma asia täytyy voida perustella niin, ettei perusteluna ole jokin sellainen seikka, jolla ei muille ole mitään arvoa. Ei käy laatuun, että veroprogressiota perustellaan sillä, että kun joulupukki haluaa jakaa lahjoja kaikille. Se argumentti on pätevän tuntuinen silloin, jos uskoo joulupukkiin.

Tässä tullaan vielä siihen, että kun monikulttuurisessa ympäristössä toivotetaan Jumalan siunausta, on tämä "Jumala" tietenkin yleiskäsite, jonka sisällöt riippuvat täysin kuulijan näkemyksistä. Tällöin Jumala etääntyy hajuttomaksi ja värittömäksi "yleisjumalaksi", jonkinlaiseksi kaitselmukseksi. Yhdysvaltain 32. presidentti Franklin D. Roosevelt eli FDR keksi sota-aikana, että kukin omalla tavallaan uskova rukoilkoon Kaitselmukselta varjelusta Amerikalle. Siten kaikista uskonnoista tuli olemuksellisesti samaa. Ajatus on sikäli hindulainen, että hindulaisuudessa eri uskonnot ovat vain eri teitä saman vuoren huipulle. Kun presidentti toivottaa monikulttuurisille kansalaisille Jumalan siunausta, toivotus on hindulainen.

Ja jos Sauli Niinistö olisi lausunut jonkin muslimisiunauksen tai toivottanut jotain Gaiaan liittyvää, niin ihmiset olisivat loukkaantuneet syvästi.

Kristinusko ei levinnyt antiikissa siksi, että kristityt olisivat rakastaneet enemmän kuin muut. Kristinuskon voittoputki alkoi siitä, kun Konstantinus oivalsi sen tehokkuuden vallankäytössä. Zarathustralaisuudesta omaksuttiin kätevä tapa, että maallisen valtahierarkian paralleelina on hengellinen hierarkia. Se on aivan olennainen osa kristinuskon suurta kertomusta: miten vainotuista tuli totuuden omistavia vainoajia, ja missä suhteessa vainoajat olivat vallanpitäjiin.

Minusta kristinusko on erittäin hyvä hengellisyyden muoto, tykkään siitä silloin, kun siinä on mukana parhaat uusplatoniset herkut ja paljon hajuja ja suitsukkeita. Tykkään siitä, jos ja vain jos se on liberaalia ja yltiösuvaitsevaa. Jotta se voisi olla oikeasti totuudellinen, sen täytyy jatkuvasti tutkistella historiaansa ja sitä, miten kerta toisensa perään poliittinen valta on sen turmellut.

Toivoisin myös, ettei yliopiston lukukauden avajaisseremonioihin kuuluisi jumalanpalvelusta. Uskonnon kannalta ne muotomenot ovat lähinnä rienausta, ja tiedeyhteisön kannalta sellainen uskonnollissävytteinen urkukonsertti on kiusallinen. Toivoisin, ettei dogmatiikan professori Miikka Ruokanen milloinkaan tämän virkanimikkeensä suojista lausuisi, että Jeesus Kristus on Jumalan Poika. Pidän ihan luontevana, että tuomasmessussa pastori Miikka Ruokanen julistaa niin.

56 kommenttia

  • Kalevi Kauppinen sanoo:

    ”Kristillisen käsityksen mukaan siunaus on Jumalan läsnäoloa ja huolenpitoa tässä maailmassa.”

    Tämä maa tarvitsee huolenpitoa ja varjelusta juuri tällä hetkellä. Meitä uhkaa suuret muutokset taloudellisella ja henkisellä alueella. Ollaanko me sokeita, emmekö näe mitä on tulossa.

    Presidentti on arvojohtaja, ja hänen ajatukset olisi syytä ottaa vakavasti, eikä kannattaisi arvostella hänen puhettaan vain sen takia, ettei se sovi kaikkien mielentilaan.

    Näemme, miten ahneus ja oman edun tavoittelu on yhteiskunnassamme lisääntynyt. Olisi syytä pysähtyä miettimään sitä, missä mennään. Tätä juuri miestäni uuden vuoden puheessa tarkoitettiin. Eikä pitäisi unohtaa kristillisiä arvoja. On syytä ottaa huomioon se, että meistä valtaosa on kirkoon kuuluvia.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Eija Moilanen sanoo:

    Osmon”Quod licet Jovi, non licet bovi”

    Osmo eiks se kirjoiteta näin?

    ”quod licet iovi non licet bovi”

    Osaakko joku kertoa kummin?

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Lahtinen sanoo:

    Kun presidentti Niinistö toivotti Jumalan siunausta puheensa päätteeksi Suomen kansalle niin aivan spontaanisti taputin käsiäni kiitokseksi. Onneksi meillä on niin hyvä ja itsenäinen presidentti että hän tekee itse päätöksensä, mitä hän sanoo.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Osmo Kauppinen sanoo:

    Eija Moilanen.

    Latinan kielessäkin virke aloitetan isolla kirjaimella. ”Iovi” on suomeksi Juppiterille. Juppiter on erisnimi ja kirjoitetaan siten isolla alkukirjaimella, kuten esimerkiksi vaikkapa Augustus.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Lähdesmäki sanoo:

    Tohtori Luther sanoi aikanaan, että se vasta todellinen tohtori on, joka erottaa arjessa maallisen ja hengellisen toisistaan. Tunnut, Juhani, olevan hyvin perehtynyt teemaa. Ole kanssasi monesta asiasta samaa mieltä. Kuitenkin näen,että ajassamme on tarpeetonta yliherkkyyttä valtapiirien rajoilla. Vaikka hengellinen ja maallinen valtapiiri tulee pitää erillään toisistaan, ei pidä alkaa seuloa hyttysiä. Se voi myös johtaa tekopyhyyteen. Valtapiirit tarvitsevat toisiaan onnistuakseen tehtävissään. On luontevaa, että maallisen vallan edustaja tunnustaa hengellisen vallan ja samoin päinvastoin. Yhteistyön tulisi Martti Lutherin mukaan olla saumatonta ja siitä hyvänä esimerkkinä toimii esim. siunauksen toivotus, kuten presidenttimme teki. Kiitos hänelle siitä. Toivottavasti se johtaa laajempaankin suhteiden lientymiseen. Sitäkin me nykyisessä Suomessa tarvitsemme.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Lehtinen sanoo:

    Huttunen: ”Toivoisin, ettei dogmatiikan professori Miikka Ruokanen milloinkaan tämän virkanimikkeensä suojista lausuisi, että Jeesus Kristus on Jumalan Poika.”

    Huttusen blogin lopetukseen sisältyy mielenkiintoinen kuriositeetti. De facto näin esitettynä toive tarkoittaa, ettei dogmatiikan professori Miikka Ruokanen enää milloinkaan opettaisi kristologiaa sellaisena kuin se Raamattumme sivuille on kirjoitettu. Eikä hän myöskään eläisi uskoaan todeksi.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Juhani Huttunen

    Olen toimittaja. Verkkolokikirjaani kirjoitan yksityishenkilönä, tällä tarkoitan kirjoittajan vastuuta sekä sitä, että tekstit ovat ärsyttävän pitkiä, koska en jaksa ajatella asioita tai mitenkään olla ammattimainen.