Pitääkö kirkkoon mahtua...?

Erilaiset mielipideryhmät vaativat edelleen omaa paikkaansa kirkon organisaatiossa. Onko utopiaa vaatia hyväksyntää kirkon opista poikkeaville asioille? Aikaisemmin ovat kirkon herätysliikkeet sopeutuneet sietämään toisiaan kansankirkon piirissä. Naispappeus ja samaa sukupuolta olevien vihkiminen on jo jakanut kirkon piirissä herätysliikkeitä. Tässä joutuu kysymään sitä, että"onko Raamatun syntinä pitävät asiat" muuttuneet. Keskustelu synnistä on "selittäjille" ongelmallinen. Hajontaa piispojen ym. keskuudessa ei voida pitää normaalina , asiaan kuuluvana. Sama Raamattu näyttää antavan selittäjille aivan vastakkaisetkin ohjeet. Kansankirkko hajoaa tälläisessa puristuksessa! Kansankirkko organisaationa ei kestä tällaista tulkintojen viidakkoa!Piispojen ja muiden johtajienkin on alisttuttava Raamatun selkeän opin, tunnustuskirjojen, kirkon oman opetuksen, ja yksimielisyyden ohjattavaksi. Ei voi olla niin, että "synti" selitetään olemattomaksi.

Saattaa olla niin,että varsin pian näemme maassamme kokonaan uusia luterilaisia kirkkoja! Oman tiensä kulkeminen on johtanut ennenkin evankeliumin voitoksi. Jos nyt tuskailemme voimiamme kuluttavissa kiistoissa, vaikutuksemme evankeliumin menestymiseen jää olemattomaksi. Tällaisen riitoihin tukehtuvan kansankirkon aika on ohi!

15 kommenttia

 • Joskus ainakin vähän aikaa oli yhden totuuden alkuseurakunta. Se voisi vieläkin olla niin, jos kaikki olisimme Mestarin ja Raamatun oppilaita eli opetuslapsia. Jos olisi kysymyksiä enemmän kuin vastauksia, niin kaikki olisi mahdollista hänelle joka uskoo.

  Jos yksi totuus on ihmisten muotoilema ja aletaan lävistää sillä koko kirkon väkeä, se tuntuu niin pakottamiselta ja se ei ollut Jeesuksen metodi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Lauri Lahtinen otat todella hyvän asian esille, pakottamisen yhteen totuuteen.

   Ajatellaampa nyt luterilaista kirkkoa, kuinka se ”perustettiin”, ruotsin kuninkaan ja valtiopäivien käskyllä eli kaiken kansan oli pakko siihen ”kääntyä”.

   Tämä systeemi toimi pitkään kun kirkolla oli monopoli kansan uskoon, uskontopakko.

   Entäpä tänäpäivänä kun kirkko on ”kuohittu” eli kaikki valta otettu pois, miten kirkko toimii, samoin kuin ennen eli ylhäältä käskemällä vai toisin?

   Miksi toimintatapa on muuttunut, jäsen paon takia, pelätään ettei se viimeinenkään sammuta valoja.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”Joskus ainakin vähän aikaa oli yhden totuuden alkuseurakunta,”

   No ei ole ollut, aivan alusta asti ajan on ollut myös erimielisyyksiä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Tuossa olet, Lauri, oikeassa. Jospa se totuus voitaisiin pitää noin yksinkertaisena. Mutta kun sen lisäksi tulee ziljoona ”sivutotuutta”, joita ihmiset ovat kehitelleet 2000 vuoden ajan…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Niin ja sama Jeesus sanoo, että pysykää Hänen sanassaan ja tulemme tuntemaan totuuden.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   No tässäpä yksi sivutotuus: Jeesus oli Paavalin mukaa Davidin suvun spermasta. Tämän sperman lahjoittaja tarkoitukseen selvinnee kun tutustuu heprean kielen monimerkityksiä käyttävän heprealaisen narraatio- ja kirjoitustekniikkaan ja hyödyntää sen vaihtoehtoja. Tässä mielessä on tärkeä myös syntymään viittaavat gematriset luvut 216 (GBRH) ja 2160. 216 on ARYEH eli Leijona. Jeesus oli nimisymbolisesti Leijonan pentu ja itse siten myös Leijona. Tämä senior-Leijona oli Jeesuksen isä, mutta kuka oli tuo leijona? Vastaus sisältyy Jeesuksen haudanneen miehen nimeen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Vastaus on meillä edelleen siellä Raamatussa. Kuollut, haudattu ja ylösnoussut Herramme Jeesus.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Miksi Kettunen Jeesusta kutsuttiin Ilmestyskirjassa Juudaan Leijonaksi? Leijonahan on raateleva petoeläin?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ilpo Nurmenniemi sanoo:

  Miten voisimme pelkistää pohdintaamme näistä pyhistä asioista?Uskon salaisuus on olemukseltaan yksinkertainen , Jeesus on ristillään sovittanut meidän syntimme!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

   Odotan aikaa, jossa kirkon toiminta taas alkaa ja vapaudumme erityksistä. Mitään takeita ei kuitenkaan ole siitä, että pandemiat loppuisivat pian. Entä mihin tarvitsemme silloin kirkkoa, joka olisi kykenemätön toimimaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Pekka: ”Mitään takeita ei kuitenkaan ole siitä, että pandemiat loppuisivat pian.”

   Eivät pandemiat koskaan lopu. Pandemioita on aina ollut ja tulee aina olemaan.

   Pekka: ”Entä mihin tarvitsemme silloin kirkkoa, joka olisi kykenemätön toimimaan?”

   Yhteiskunta tulee mainiosti toimeen ilman kirkkoa, olipa toimimaan kykenevä tai kykenemätön.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jorma Hentilä sanoo:

  Ilpo N., kirjoitat: ”Ei voi olla niin, etä ’synti’ selitetään olemattomaksi.” Mitä tällä tarkoitat?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Ilpo: ”Sama Raamattu näyttää antavan selittäjille aivan vastakkaisetkin ohjeet. Kansankirkko hajoaa tälläisessa puristuksessa! Kansankirkko organisaationa ei kestä tällaista tulkintojen viidakkoa!”

  Johtuisikohan ihan vaan siitä, että se teidän Jumalanne ei ole täsmällistä ja yksiselitteistä tietoa koko uskontouhusta ja itsestään lapsosilleen ikinä ilmi tuonut, vaan on esittelynsä tulkinnanvaraiseksi jättänyt ja porukat ovat ihan itse saaneet päätellä, tulkita ja touhuilla mitä ovat pienessä päässään kuvitelleet, mitä mieli on tehnyt ja mitä oma korvasyyhy aikaan saanut.

  Kun koko homma perustuu sokeaan uskoon, ilman täsmällistä tietoa, niin kaikki usovat uskovansa oikein, eikä kukaan loppujen lopuksi tiedä, mikä oikein on.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ilpo Nurmenniemi

  Eläkeukkona päivästä toiseen, siinä on paras hetki tässä ja nyt.