Perustetaan puolueeton komitea!

Piispa Jari Jolkkonen kirjoitti Kotimaassa 4.1.2013: Kirkolliskokous päättää vastakin, mitkä ovat kirkon virallisia lähetysjärjestöjä. ... Hyväksymisen yhtenä ehtona on sitoutuminen kirkon lähetyksen periaatteisiin. Hyväksyminen merkitsee laatutakuuta sekä omille seurakunnille että yhteistyökirkoille: tähän järjestöön haluamme luottaa. Järjestöjen työtä arvioi puolueeton asiantuntija elin. … Jos järjestön toiminnassa havaitaan väärinkäytöksiä, johdonmukaisena seurauksena on lähetysjärjestöaseman menetys.

 

 

Tämä kuullostaa hyvältä. Muutaman kriittisen kysymyksen esittäisin arvoisalle hiippakunnan paimenelle.

 

 

Mitä kaikkea kuuluu lähetyksen periaatteisiin? Onko kysymys todellisista konkreettisista periaatteista vai abstrakteista ideaaleista, jotka on sorvattu kirkkopoliittisiksi kompromisseiksi. Ja joita jokainen tulkitsee niin kuin tykkää.

 

 

Millainen voisi olla puolueeton asiantuntija elin? Mistä löytyisivät ne kirkon ja lähetyksen asiantuntijat, jotka eivät olisi kaulaansa myöten sotkeutuneet erilaisiin kirkollisten järjestöjen valtapeleihin? Eri intressiryhmiä edustava konklaavi on 'puolueeton' vain sen perustamista valmistelevissa komiteamietinnöissa ja juhlapuheissa. Ja ehkä jonkun sen työhön tyytyväisen illuusioissa.

 

 

Mikä olisi väärinkäytös? Olisiko järjestön rahojen käyttö kampanjaan, jossa seksuaalivähemmistöön kuuluva rinnastetaan murhaajaan? Voisiko yhteistyökirkkona olla kirkko, jonka piispa tulee Suomeen vihkimään skismaattisen piispan? Voisiko järjestö kieltäytyä tunnustamasta jokaisen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papin pappeutta?

 

 

Minusta eräät viimevuosien episodit kertovat siitä, että vallan kabineteissa tehdyt linjaukset, sekä viralliset että todelliset, ovat luoneet tilanteen, jossa nyt olemme. Eräät kirkon virallisen lähetysjärjestön statusta nauttivat järjestöt ovat eräillä toimillaan vahingoittaneet kirkon mainetta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tästä kukaan kirkon johdossa ei tunnu vaativan heitä vastuuseen; se tehtävä on jäänyt eräiden seurakuntien luottamushenkilöille.

 

 

Kun kansa on barrikaadella ongelmaa ei ratkaista perustamalla komitea!

 

38 kommenttia

 • Eija Moilanen sanoo:

  Ainoa pyyntöni oli, että jätä hänet rauhaan. Voisitko tehdä sen?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Leppä sanoo:

  Eija, se kampanja laukaisi koko tämän sopan. Ilman sitä videota ja muuta siihen liittyvää kukaan ei olisi ruvennut syynäämään asioita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Heikki, hyvä kysymysten asettelu! Sari, itse entisenä pohdin aikoinani juuri kirkon luottamusmieselimen tehtävän merkitystä: miten välttää kumileimasimena oleminen viranhaltijoiden näkemyksille ja ”ennalta laadituille” päätöksille. Olimmeko vain näennäisdemokratiaa kannatteleva seurakuntalaisten ”edustusjoukkue”?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

  Eija, Älä alistu-kampanjasta ja sen sisällöistä pitää voida puhua edelleen. Asia on edelleen ajankohtainen. Kysymyksessä oli julkinen kampanja, joka loukkasi monia. Julkisuuteen saatettuna sen tulee voida olla julkisen keskustelun kohteena.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Janne Hatakka sanoo:

  Ajattelen, niin että kirkon lähetystyön keskuksella (sopivasti vahvistettuna) voisi olla hyvinkin juuri sellainen rooli kuin mihin piispa Jolkkonen viittaa. Mitään uusia komiteoita ei siis tämän asian hoitamiseksi tarvita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Asia on nyt minun puoleltani loppuun käsitelty lopullisesti. En missään tilanteessa palaa asiaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Turunen sanoo:

  Heikki Leppä, tässä vielä Annin tarina: http://www.youtube.com/watch?v=JfPjTvTx5-U . Kohdasta 7,12″ alkaen sanotaan: Ja silleen niinku ett meissä on se kaikki hyvä mitä Jumala on luonu mutta meissä on myös se mitä maailma on meihin laittanu ja mitä meiän perisynti saa aikaan. Ett jos joku murhaaja pystyy tekee parannusta nii miksei joku homoki — Kyseisessä kohdassa puhutaan koko ajan synnistä. Vertailukohtana on Anni (lesbo) ja murhaaja sekä anteeksiannon suuruus. Koko kiistelty ajatus alkaa kohdasta 7,20″. Koko ajatus päättyy kohtaan 7.25″ ja on yhdestä otosta. Tämä äänikuvan perusteella.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Turunen sanoo:

  Sari Roman-Lagerspetz kirjoitti: ”Kysymyksessä oli julkinen kampanja, joka loukkasi monia.”

  Voiko loukkaantuminen olla mikään este sille, että joku kertoo oman tarinansa? Jos on niin kyseessähän on juuri sellainen sensuuri, joka toisin päin käännettynä haluttaisiin kieltää. Toki voidaan osoitella sormella videon tekijöitä mutta yhtä kaikki. Kyse on kuitenkin sensuurista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sari Roman-Lagerspetz sanoo:

  Kiitos Mika Älä alistu-kampanja-viitteen antamisesta. Homoseksuaalisuus esitetettiin tässä kampanjassa perisynnin aikaansaamaksi asiaksi ja ”maailman” meihin laittamaksi asiaksi, ei Jumalan luomaksi hyväksi asiaksi. Maailmallisena ja perisynnin aikaansaamana asiana homoseksuaalisuuden toteuttaminen on samassa (laajassa) kategoriassa kuin murha. Kampanjassa ei sanota että se on yhtä suuri synti tai rikos kuin murha, mutta sanotaan, että (kuten murha) se ei ole Jumalan luoma hyvä asia. Se on asia josta voi tehdä parannusta, kuten muistakin perisynnin aikaamaamista, ei-hyvistä asioista.

  Mielestäni on paikallaan että tästä homoseksuaalisuustulkinnasta keskustellaan edelleen. Suurin osa kirkon virallisista lähetysjärjestöistä on nähdäkseni edelleen tätä mieltä, ja opettavat (kirkon nimissä) asiasta tällä tavalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Leppä sanoo:

  Mika Turunen, kiitos tarkasta sitaatista.

  Ilmoita asiaton kommentti