Päivämies no 48, 24.11.1971 Ohje Uuden Vuoden viettoon

"YKSI ASIA VIELÄ, jonka olen huomannut uskovaisia kasvattajia murheellisiksi saattavan, on uuden vuoden aattona suoritettava tinanvalu. Tämä on maassamme käytössä oleva pakanuuden ajan perinne. Epäuskoinen haluaisi vuoden vaihteessa raoittaa tulevaisuuden esirippua tietääkseen tulevia tapahtumia. Tämä siitä syystä, että elävä usko puuttuu sydämeltä. Uskohan yksin luottaa Isän johdatukseen. Isä antaa minulle ajallisessakin mielessä vain kaikkein parasta, ei salli minulta mitään hyvää puuttua. Miksi pitää sitten leikinkään varjolla kylmältä metallilta hakea ilmoituksia tulevaisuudesta? Syntiä tämä on eikä mitään muuta. Katsotaan yhdessä mitä Herra sanoo, tyydythän Hänen sanomaansa! Ei yksikään pidä sinun seassas löytämän, joka poikansa eli tyttärensä käyttää tulessa, eli joka on ennustaja, päivän valitsija, tietäjä, tahi velho, tahi lumooja tahi noita, tahi merkkein tulkitsia, tahi joka kuolleilta kysyy. Sillä joka senkaltaisia tekee, on Herralle kauhistus" (5 Mos. 18: 10— 12)...."

 

En tiedä, mikä henki pistetään vastuuseen tästä kirjoituksesta, mutta epäilen kenenkään vl-ihmisen vetoovan asiassa Pyhän Hengen ilmoitukseen. Vaikka kirjoitus on ollut aikoinaan Päivämiehessä, jota yleensä luetaan liikkeen parissa kuin Raamattua, kovin paljon jalansijaa tinanvalusynti ei ole kuitenkaan vl-uskovaisten keskuudessa saanut. Tiedän tällä hetkellä ainoastaan yhden vl-perheen, jossa ei uudenvuodentinoja ole saanut valaa. Meillä kyllä lapsuudenkodissani valettiin. Liekkö Päivämies jäänyt huonolle lukemiselle, kun hommaa ei ole osattu aikoinaan kieltää :)

 

Samaisessa artikkelissa oli myös muitakin ohjeita ja otetaanpas nekin tarkastelun alle. Jokainen voi sitten mielessään miettiä, josko päivittäisi omaa tulevaa vuottaan uusin ohjein.

 

"Muodin oikut ovat vaihtelevia. Tänään on naisten leningin helma nostettu säädyllisyyden rajan yläpuolelle, herättämään toisessa sukupuolessa huoruuden himoja. Huomenna taas pukimien helmat maata viistävät. Näin pukeutunut on taas enemmän variksen pelättimen kuin ihmisen näköinen. Sana myös teille rakkaat veljet Herrassa! Käykää pikaiseen parturissa, jos maailman muoti on saanut pauloihinsa. Pitkätukkaisuus kävi kohtalokkaaksi myös Absalomille, kun hän muulilla ratsastaessaan jäi pitkistä hiuksistaan riippumaan tammenoksiin taivaan ja maan välille (2 Sam. 18: 9).

Tämän maailman ruhtinas on tehnyt ajassamme urheilusta epäjumalan ja tuottanut myös kaikki ajanvietepelit ihmisten viihdykkeeksi. Niiden ääressä armon aika nopeasti kuluu. Nämä yrittävät myös tunkeutua Jumalan huoneeseen sisälle. Kun Jason oli kavaluudella ja lahjomalla saanut ylimmäisen papin viran, kerrotaan: "Hävitti vanhat kunnialliset lait, ja asetti toiset häpiälliset tavat sijaan. Linnan alle rakensi hän harjoitushuoneet, ja sääsi, että väkevimmät nuoret miehet sielläitseänsä harjoittelisivat. Ja pakanallinen meno sai niin vallan, ettei papit enää uhrista eikä templistä lukua pitäneet, vaan juoksivat harjoitushuoneeseen ja katsoivat, kuinka pallia lyötiin ja muita koiran paria tehtiin. Ja hylkäsivät niin isäinsä tavat ja pitivät pakanalliset parempana. Heidän täytyi myös se kyllä maksaa. Sillä Jumala lähetti heidän päällensä juuri ne, joidenka perässä he niitä harjoituksia tehdä tahtoivat, rankaisemaan heitä. Sillä ei Jumalan sanasta pidä leikkiä tehtämän, kyllä se viimein maksetaan" (2 Makk. 4: 11— 17)."

 

Joo, taitaa nämäkin ohjeet olla hieman vanhentuneita vl-liikkeessä. Ei oo pakko kulkea alta polvien mittasissa hamosissa, ei ole mitenkään harvinainen näky vl-mies pitkissä hiuksissa ja urheiluahan saa seurata jo ihan johtoporrashenkilön luvan kanssa. Näin ne tavat pikkuhiljaa muuttuvat, se mikä on joskus ollut kadottava synti, on nyt ihan ok ja luvallista, mutta aina hommaa selitellään Pyhän Hengen ilmoituksella. Joko Jumala on vaihtelunhaluinen syntiasian kanssa tahi sitten ihmisoppi jyllää oikein olan takaa. Miten lie.

 

25 kommenttia

 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Minusta olisi kiinnostavaa tietää, hyväksyykö vl-liike joulupukin? Sillähän on partakin, kuten minullakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Hyväksyy vl-liike joulupukin. Tosin vasta kuulin, että eräällä rauhanyhdistyksellä kiellettiin tänä jouluna joulupukki-ohjelmanumero sopimattomana ko. tiloihin. Mutta kodeissa ja pikkujouluissa joulupukit huumoriesityksineen ovat ihan ok.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Vuokko Ilola.

  Anteeksi, kun nyt taas kyselen, mutta mainitsit sanan “pikkujoulut”. Hyväksyykö vl-liike siis pikkujoulut?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Hyväksyy joo. Olen ollut tosi monissa, nimeltään aikuisten pikkujouluissa, sekä ohjelmantekijänä että pelkkä yleisönä ja täytyy sanoa, että naurua on piisannut.

  Noh, näissä asioissa on paikkakuntakohtaisia eroja. Eräällä ry:llä kun oli tämmöinen pikkujoulu tai muu vastaava ohjelmallinen ilta, ryn: eräs puhuja halusi laittaa verhot tiukasti kiinni, ettei ulkopuoliset näe, kuinka siellä nauretaan

  Ja onhan näissä tilaisuuksissa usein myös pahentumisia, se on ihan tavallista. Joku loukkaantuu siihen, että aina samat esiintyy ja joku siihen, että joku ohjelmanumero on ollut sopimaton. Uskosin, että niin pikkujouluja kuin muitakin hauskoja ohjelmallisia iltoja järjestetään edelleenkin suurimmassa osassa ry:itä. Toki aina niissä pitää muistaa ohjelmien sopivuus ja se, ettei ketään pahenneta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Anne-Mari Hirvonen sanoo:

  Vaikken ole koskaan kuulunut VL-liikkeeseen, niin en kyllä ole suosinut siitä huolimatta tinojen valamista. Kyllä kaikenlaiset ennustamiset on Jumalan Sanan ohjeiden vastaista

  Olen kyllä kieltämättä välillä miettinyt, miten VL:t hyväksyy jotkut tietyt asiat “OK juttuina”, jotka mä näen selvästi ei-niin-hyvinä-kristityille ja päinvastoin…mutta eri piireissä on niin erilaiset syntikäsitykset vissiinkin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Vuokko Ilola
  Vuokko Ilola

  Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit