Onko Libanonin ja Syyrian yllä kirous?

Libanon

lebanon explosion today

Kuva Beirutin satamasta ammoniumnitraatin räjähtämisen jälkeen 4. elokuuta 2020.

Libanon on poliittisesti hauras ja etnisesti sirpaleinen maa. Se on ollut sitä aina vuosien 1975–1990 sisällissodasta lähtien. Sisällissota sai alkunsa sen seurauksena, kun Yasser Arafatin johtama PLO siirsi päämajansa Jordaniasta Beirutiin vuonna 1973. Siirto tapahtui pakon edessä kuningas Husseinin karkottaessa PLO:n Jordaniasta. Ennen sisällisotaa vauras Beirut tunnettiin "Lähi-idän Pariisina".

Sanomalehti The Guardian kirjoitti tällä viikolla libanonilaismiehestä, joka oli loukkaantunut Beirutin satamassa tapahtuneessa ammoniumnitraattivaraston räjähdyksessä ja totesi reportterille "meidät on kirottu". Räjähdyksessä kuoli noin 150 ihmistä, loukkaantui yli viisi tuhatta ja jätti kodittomiksi jopa useita satoja tuhansia beirutilaisia. Useita on edelleen kateissa. Mies viittasi räjähdyksen lisäksi maan talouteen, joka on konkurssin partaalla.  Köyhien osuus ennen niin vauraasta kansasta hipoo jo 50%. Talouskriisin synnyttämät mielenosoitukset maan korruptoitunutta hallitusta vastaan ovat jatkuneet viime vuoden lokakuusta alkaen ja kärjistyneet ajoittain rajuiksi mellakoiksi. Tiistain räjähdys tuhosi Libanonin tärkeimmän sataman ja sen lisäksi satamassa olleen valtavan viljavaraston. Maata uhkaakin nyt myös ruokapula, koska Libanon tuo 80% viljastaan ulkomailta ja on täysin ruokatuonnin varassa. Lisäksi maassa on 90%:n inflaatio ja koronapandemia kurjistaa maan taloutta entisestään. Maahan on siirtynyt myös yli miljoona pakolaista Syyriasta sen sisällissodan aikana.

Libanon on käynyt kaksi sotaa Israelin kanssa eikä mailla ole tälläkään hetkellä rauhansopimusta, vaan ainoastaan tulitauko. Sitä vartioi maan etelärajalla YK:n UNIFIL rauhanturvaoperaatio. Iranin tukemalla Libanonin shialaisella Hizbollah-järjestö on varastoinut maan eteläosaan Israelin rajan läheisyyteen tuhansia tykistöraketteja ja ohjuksia, jotka se on valmiina ampumaan Israeliin tarpeen niin vaatiessa. Yhdysvallat ja Kanada on luokitellut sen terroristijärjestöksi. EU luokittelee vain Hizbollahin sotilaallisen siiven terroristiseksi. Hizbollahia pidetään sotilaallisesti maailman voimakkaimpana ei-valtiona. Sen hallussa arvioidaan olevan 40 000–140 000 tykistörakettia ja ohjusta, 25 000 palkkasotilasta ja jopa 50 000 reserviläistä. Hizbollah on tukenut Syyrian hallitusta sen taistelussa kapinallisia vastaan.

Lisäksi Iranin vallankumouskaarti tukee järjestöä kouluttamalla sen sotilaita ja antamalla rahallista avustusta. Hizbollahin aiheuttaman uhan takia Israel on ryhtynyt rakentamaan maiden vastaiselle rajalle turvamuuria. Israel on torjunut useita Hizbollahin taistelijoiden yrityksiä soluttautua maahan mm. maan alle kaivetuista tunneleista käsin.

Syyria

Aleppo: Before and after images - BBC News

Kuva Aleppon kaupungista Syyriassa sisällissodan aiheuttaman tuhon jälkeen.

Toinen Israelin rajanaapuri, millä ei ole sen kanssa rauhansopimusta, vaan ainoastaan tulitauko, on Syyria. Israelin ja Syyrian välisellä rajalla tulitaukoa valvoo YK:n UNDOF rauhanturvaoperaatio. Vuonna 2011 alkanut sisällissota on raunioittanut maan infrastruktuurin ja talouden. Sodassa on kuollut lähes puoli miljoonaa syyrialaista ja yli viisi miljoonaa on joutunut pakenemaan maasta. Viime aikoina Syyria on syöksynyt kohti entistä syvempää talousahdinkoa, sillä Syyrian valuutan arvo on romahtanut. Reutersin mukaan yhdellä Yhdysvaltain dollarilla on tällä viikolla saanut 3 000 Syyrian puntaa, kun ennen sotaa yhdellä dollarilla sai 47 Syyrian puntaa. Syyrian viranomaiset selittävät kurssiromahdusta länsivaltojen asettamilla pakotteilla. Romahdus on nostanut ruoan, bensan ja muiden perustarvikkeiden hintoja, mikä on johtanut tänä vuonna hallituksen vastaisiin levottomuuksiin.

Myös Syyria on käynyt Israelin kanssa kaksi sotaa. Viimeksi vuonna 1973 nk. Yom Kippurin sota, jonka yhteydesä Syyria menetti hallitsemansa Golanin ylängön. Tappio johti myös maan hallituksen vaihtoon ja Assadin suvun valtaannousuun. Nykyisin Syyriaa hallitsee 1973 valtaan nousseen Hafez al-Assadin poika Bashar al-Assad. Syyrialla on hallussaan useita satoja isoja Scud B-D tykistöohjuksia, joilla se voi tarvittaessa iskeä syvälle Israeliin. Scud D-ohjuksen kantama on jopa 700 km, joten sillä voi iskeä aina Tel Aviviin asti. Sisällisota on rampauttanut kuitenkin myös tykistöohjusten kykyä ja valmiutta hyökkäykselliseen toimintaan, vaikka al-Assad on käyttänyt niitä myös kapinallisjoukkoja vastaan maan pohjois-osassa. Vaikka hallituksen vastainen kapina ja terroristijärjestö Isis on pääosin kukistettu tänä vuonna 2020, niin maa on jakautunut kolmeen osaan. Pääosa maasta on Venäjän ja Iranin tukeman hallituksen valvonnassa, mutta pohjois-osassa on autonominen kurdien hallitsema alue. Syyrian luoteisosassa on viimeinen kapinallisten hallitsema maakunta Idlibissä, missä Turkki suojaa aluetta hallituksen joukoilta.

Minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat

Historia osoittaa, miten nämä Herran Aabrahamille lausumat sanat ovat toteutuneet. Juutalaisia vainonneet kansat ovat aina saaneet myös itse kärsiä. Raamatun mukaan Aabrahamin ja hänestä polveutuneen kansan viholliset ovat myös Jumalan vihollisia. Asia on mainittu esim. seuraavissa raamatunkohdissa:

Ensin Herra siunaa Aabrahamin ja kiroaa hänen vihollisensa.

Ja Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. Niin minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet tuleva siunaukseksi. Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä." (1.Moos. 12:1-.3)

Sitten Herra siunaa Iisakin ja kiroaa hänen vihollisensa.

Kansat palvelkoot sinua, kansakunnat sinua kumartakoot. Ole veljiesi herra, ja äitisi pojat kumartakoot sinua. Kirottu olkoon, joka sinua kiroaa, siunattu, joka sinua siunaa. (1.Moos. 27:29)

Ja vielä Herra siunaa Bileamin kautta Israelin kansan ja kiroaa kansan viholliset.

Kuinka ihanat ovat sinun majasi, Jaakob, sinun asuinsijasi, Israel!  Se on kyyristynyt, se on laskeutunut maahan kuin leijona, niinkuin naarasleijona-kuka uskaltaa sitä häiritä? Siunattu olkoon, joka sinua siunaa (Israel), kirottu, joka sinua kiroaa! (4.Moos. 24:5 ja 9)

Israelilla on vain kaksi rajavaltiota, joiden kanssa sillä on edelleen teknisesti voimassa sotatila, Syyria ja Libanon. Muiden rajanaapurien kanssa on rauha ja diplomaattisuhteet. Molemmat valtiot suhtautuvat Israeliin avoimen vihamielisesti ja ylläpitävät vihaa lietsovaa propagandaa sitä vastaan. Molemmilla mailla on myös varastoituna huomattava määrä nykyaikaisia aseita, ohjuksia ja tykistöraketteja, jotka on hankittu käytettäväksi Israelia vastaan. Molemmat maat ovat käyneet läpi sisällissodan, mikä on raunioittanut niiden infrastruktuuria rajulla tavalla ja romuttanut maiden talouden sekä ajanut kansan syvenevään kurjuuteen aina nälänhätään asti. Syyria ja Libanon näyttävätkin olevan "kuin kirouksen alla". On mielenkiintoista pohtia, onko sillä mitään tekemistä Israelin ja juutalaisen kansan vihollisille Raamatussa annettujen lupausten kanssa.

 

 

28 kommenttia

 • Martti Pentti sanoo:

  Luuk. 6:27-36 neuvoo, miten meidän kristittyjen tulisi suhtautua kiroamiseen. ”Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Nokelainen sanoo:

  Martti Pentti: Juuri näin. Jumalalla on tuomiovalta. Sitähän Ahdesmäen blogikirjoitus juuri käsitteli. Kiitos Harrille ajattelemisen aihetta antavasta kirjoituksesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Hizbollah pitää valtaa libanonissa, Iranin tuella ja sen ensisijainen päämäärä on Israelin tuhoaminen, suuri sota Israelia vastaan ja sen mahdollistamiseksi Libanonin kautta, se on sanonut tukevansa libanonilaisia, vastustaessaan Israelia.

  ” Hizbollah johtaja Hassan Nasrallah uhkasi aiemmin tuhota Israelia, aiheuttamalla massiivisen räjähdyksen Haifan satamassa käyttämällä ammoniakkisäiliöitä, joiden hän sanoi olevan ” ydinräjähdys ” . ”

  Tässä nyt kävi, niinkun kävi, ” kun toiselle kuoppaa kaivaa, niin itse siihen putoaa ” eli räjähtikin omassa satamassa.

  Näyttää siltä, että puhe ei ole vain puhetta, vaan silläkin on seuraukset, jopa hyvinkin rajut. Ehkä Israelin Pyhä karjuu Sionista niin, että kattopellit lentää halutessaan sanoa, He ovat minun kansani, ja minä itse kaitsen heidät, olen kutsunut heidät kotiin, Israeliin ja joka heihin koskee, koskee Israelin Pyhään ja sillä on seuraukset.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Paukkunen sanoo:

  Raamatun tekstin ja tapahtumien kohdalla näyttää olevan kausaliteetti.

  Naapurit varustautuvat hyökkäämään? Kuinka monta kertaa Israel on hyökännyt? Entä naapurit? Itsenäisyyssota 1948, Suez 1956, Kuuden päivän sota 1967, Jom Kippur-sota 1973. Naapurit ovat hyökänneet.

  Blogissa kuvataan kuinka Libanon ja Syyria ovat toimineet Israelia vastaan, pääperiaate on sama kuin aikaisemmissa sodissa, juutalaisvaltion olemassaoloa ei hyväksytä. Näyttää siltä, että Israel ei ole kuitenkaan yksin? Jotain suurempaa asiayhteyksien takana taitaa sittenkin olla? Mielivaltaista Raamatun tulkintaa jälleen?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jumalan myllyt pyörivät hitaasti, mutta varmasti. Annetaan aikaa tehdä parannus, mutta lopulta tulee tuomio. Tämä koskee sekä yksilöitä että myös kansakuntia. Jeesus ennusti Jerusalemin tuhon, mikä tavoitti silloisen juutalaisen kansan noin 40 vuotta myöhemmin:

   ”Sentähden, katso, minä lähetän teidän tykönne profeettoja ja viisaita ja kirjanoppineita. Muutamat heistä te tapatte ja ristiinnaulitsette, ja toisia heistä te ruoskitte synagoogissanne ja vainoatte kaupungista kaupunkiin; että teidän päällenne tulisi kaikki se vanhurskas veri, joka maan päällä on vuodatettu vanhurskaan Aabelin verestä Sakariaan, Barakiaan pojan, vereen asti, jonka te tapoitte temppelin ja alttarin välillä. Totisesti minä sanon teille: tämä kaikki on tuleva tämän sukupolven päälle. Jerusalem, Jerusalem, sinä, joka tapat profeetat ja kivität ne, jotka ovat sinun tykösi lähetetyt, kuinka usein minä olenkaan tahtonut koota sinun lapsesi, niinkuin kana kokoaa poikansa siipiensä alle! Mutta te ette ole tahtoneet. Katso, ’teidän huoneenne on jäävä hyljätyksi’.”/ Matt. 23

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Harri Ahdesmäki mitä tarkoittaa parannus ensinnäkin yksilölle ja toiseksi kansakunnalle?

   Kuinka parannus tehdään?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Jeesuksen profetia Matt. 23 toteutui todella nopeasti, 40 vuoden kuluessa, yhden sukupolven aikana.

   Tuomioiden julistaminen ei ole modernia, joidenkin mielestä se on jopa rakkauden kaksoiskäskyn vastaista. Jumalan rakastaminen ”yli kaiken” kattaa kuitenkin sisälleen uskon siihen, ettei pelkästään kirkollinen, vaan myös viimeinen tuomiosunnuntai tulee kerran. Ajallisia tuomioita on jo tullut lukuisia, niin kuin kirjoituksissa on luvattu. Koko luomakunta on jo kohdannut synnytystuskat, Room. 8:22.

   Monien VT:n profetioiden toteutuminen odottaa vielä aikaansa, mutta vahvasti näyttää siltä, että useiden avautuminen on ”hyvin lähellä”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Jumalan myllyt pyörivät hitaasti, mutta varmasti.

   Miksi nuo ’Jumalan myllyt’ jauhavat hengiltä myös asioihin täysin syyttömiä pikkulapsia ja vielä’ syntymättömiä sikiöitä? Eikö Kaikkivaltias Jumala osaa erottaa akanoita jyvistä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   ”Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat; 20:6 mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.”

   Kun paikallista aluetta kohtaa mikä tahansa onnettomuus, luonnonmullistus, sota tai kapina, niin siinä rytäkässä ei ole ole erottelua lapsen eikä vanhuksen tai uskovan tai uskottoman välillä. Kaikki menehtyvät laidasta laitaan. Sama asia on sairauksien kohdalla. Miksi 4-vuotias lapsi kuolee syöpään? Miksi tuli Covid-19? Emme saa Seppo kaikkeen vastauksia tässä elämässä. Tässä elämässä kaikkea tällaista tapahtuu. Jumalaa voimme tietysti syyttää onnettomuuksista tai huonosta toteutuksesta. Minä en uskalla, mutta valitettavasti purnata osaan, asiasta jos toisesta. Ylipäätänsä tämä maailma syyttää Jumalaa kaikista vaikeuksista. Kansa huutaa, ”ristiinnaulitse.”

   ”..ja vielä’ syntymättömiä sikiöitä?”/ Seppo Heinola. Heitä tapetaan myös demokraattisten yhteiskuntien lainsäädäntöjen mukaisilla päätöksillä terveydenhuollon toimesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Mikäs ihme se on että syntinen ihminen syntiä tekee, mutta että rakkauden Jumala pikkuvauvoille ja sikiöile kostaa- se tässä kumastuttaa. Eli eihän se ihme ole jos juoppo juo, se on ihme jos raitis ryyppää… No kristillinen o p pi Jumalasta on ehkä perin juurin poskellaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • ”No kristillinen oppi Jumalasta on ehkä perin juurin poskellaan.” SH

   …sillä usko ei ole joka miehen. /2.Tess. 3

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Seppo Heinolalle:

   Ja Herra sanoi Abramille: ”Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. Niin minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet tuleva siunaukseksi. Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä.” (1.Moos. 12:1-.3)

   Siunaus, Yli 20 % Nobelin palkinnoista on annettu juutalaisille. Jos lasketaan vain ns. kovat tieteet, niin osuus on jopa suurempi. Palkintolautakunnassa ei ole koskaan ollut yhtään juutalaista.

   Siunaus, Erämaa on saatu tuottamaan hedelmää sekä viime vuosina on Israelin merialueelta tehty suuria öljy- ja maakaasulöytöjä.

   Kuinka monia vihamielisten naapureiden kansalaisista on Nobelin palkinnolla palkittu? Onko sittenkin niin, että se mitä Jumala sanassaan lupaa ja ilmoittaa, niin se tapahtuu? Näin olen uskonut vuodesta 1981 lähtien.

   Jumala on myös kurittanut omaa valittua kansaansa hirvittävillä kärsimyksillä. Keskitysleirit ovat vielä lähihistoriaa. Miten ovat Heinolan Seppo jyvät ja akanat? Ymmärrämme Jumalaa vai emme? Pitäisikö Raamattua lukea tarkemmin? Onko Jumalalla olemassa suunnitelma ihmiskuntaa varten, vai onko kaikki sattuman seuraamusta?

   Siunaus: Kristus syntyi juutalaisena. Kristukseen uskomalla sinä ja minä (kuulumme kaikkiin sukukuntiin) tulemme siunatuiksi iankaikkisen elämän armolahjalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Kari, asiassa epärelevantti pitkä selostuksesi ei millään tavalla antanut selitystä oikeutuksesta puhumattakan sille, että rakkaudeksi opetetu Jumala k o s t a a isien tekoja niihin täysin syyttömille pikkulapsille. Theodokian ongelma on ja pysyy. Juutalaisten neroudesta olen samaa mieltä, tosin syy siihen löytynee siemenen salaisuuden ’enkeli’ Razielin opetuksista ja nefilim/gibborimien genetiikasta ynnä Anakin ja Shamgarin rooleista. Sekä Meroz-arvoituksesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Seppo, asia on harvinaisen selvä sinun antamasi vastauksen perusteella. Et olisi tietenkään voinut antaa minulle mitään muuta kuin tarkan vastauksen omasta viitekehyksestäsi käsin. Kiitos siitä. Epärelevantti tunnustan olevani monella tavalla kuten tässäkin kommentissani. Sinun kommenttisi on sen sijaan hyvin relevantti? ”Theodokian ongelma on ja pysyy.” En ymmärrä?

   Näyttää siltä, että hahmotamme blogin ajatusta eri lähteistä käsin, emmekä päädy samanlaisiin tuloksiin? Hahmotamme Jumalaa ja hänen sanaansa eri tavalla.

   Seppo, hyvää syksyä omien lähdemateriaalien parissa!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Seppo, Jumala nimenomaan sanoo Raamatussa että poikaa ei panna vastaamaan isänsä synneistä. Voit lukea esim koko Jeremianja Hesekuelun kirjat, joissa tämä tehdään selväksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Hesekielin siis 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ”Mitä tarkoittaa parannus ensinnäkin yksilölle ja toiseksi kansakunnalle?” Ari P

  Jumala tekee tiettäväksi, että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus, Apt. 17:30. Hän myös antaa aikaa parannuksen tekoon, Ilm. 2:21.

  Libanonin ja Syyrian tapauksessa se varmaankin tarkoittaisi rauhan ja diplomaattisuhteiden solmimista Israelin kanssa. Samalla se tarkoittaisi juutalais- ja Israelin valtion vastaisen vihapuheen lopettamista. Mutta ehkäpä Ari P tarkoittaakin ”kääntymystä”? Se ei kuitenkaan ole tämän blogin aiheena.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Kumpaakin sanaa käytetään samassa merkityksessä. Lisäksi voidaan puhua mielenmuutoksesta. Yleensä on paljon parempi tehdä itse parannusta kuin edellyttää sitä toisilta. Tämä koskee varmasti myös vihanpidon lopettamista ja ystävällisten suhteiden solmimista.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Harri

  Jeesuksen ennustukset Jerusalemin tuhosta on kirjoitettu jälkikäteen, joten ne eivät ole ennustuksia vaan pyrkimys siirtää roomalaisten julmuus ja kansanmurha uhrien itsensä syyksi.

  Pitää muistaa nämäkin Jeesuksen sanat ristiinnaulitsemisen yhteydessä : ”Se on pahempi sille, kenen kautta se tulee,” tällä hän siirtää oman uhrautumisensa Juudaksen syyksi ja kavallukseksi. Sama pätee tietysti myös Jerusalemin tuhoon, ” Se on pahempi sille kenen kautta se tulee ”, koska Roomalle kävi huonosti, vaikka kukaan ei sitä muista mainita, kun asiasta puhutaan. Vesuvius purkautui vain yhdeksän vuotta Jerusalemin tuhon jälkeen ja peitti laavaan ja tuhkaan kokonaisen kaupungin, paljon muitakin katastrofeja tapahtui, osa maasta jopa valui mereen. Koko Suurvalta- aika heikkeni ja loppui.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Käytetään nyt edes oikeita käsitteitä. Kyse on varmaankin teodikean ongelmasta 🙂 Eli siitä, miksi hyvä ja kaikkivaltias Jumala voi sallia äärimmäistä pahaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Hyvä kysymys ja nyt on termi myös oikaistu. Kiitos Marko Sjöblom. Jotain silti edellä kommentoin käsitteen suuntaisesti. Vastaukseni kysymykseen on, että en tiedä. Ehkä joku tietää?

   Siunauksen ja kirouksen käsitteet jotenkin hahmotan, tosin hyvin vajavaisesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Harri

  ”Libanonin ja Syyrian tapauksessa se varmaankin tarkoittaisi rauhan ja diplomaattisuhteiden solmimista Israelin kanssa. Samalla se tarkoittaisi juutalais- ja Israelin valtion vastaisen vihapuheen lopettamista. Mutta ehkäpä Ari P tarkoittaakin “kääntymystä”? Se ei kuitenkaan ole tämän blogin aiheena. ”

  Miten on Jeesuksen vihapuheiden laita, onko kristityillä kuitenkin oikeus jeesuksen nimessä harjoittaa vihapuhetta kansaa kohtaan ja demonisoida heidät. Helppo tieteysti osotella sormella muita, mutta parannuksen teko pitää lähteä aina itsestä. Ja voi muistaa senkin, että Syyriassa ja Libanonissa on paljon kristittyjä, joten ???

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Tämän blogin ”vihapuheiden” juuret löytyvät VT:sta, lainaukset ovat sieltä. Jumala pitäisi panna niistä vastuuseen? Miksi hyvä Jumala sallii?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Tarja,

   Raamatun tekstit ovat pääasiassa juutalaisen kansan sisäisiä asioita. Jumala valitsi alunperin heidät ja eli heidän kanssaan sekä rakastaen että nuhdellen.

   Toiseksi pitää erottaa sekä siihen aikaan että nykyään kansat ja kansojen/valtioiden poliittiset ja uskonnolliset johtajat. Jeesuskin osoitti kovia sanojaan usein johtavissa asemissa olevia kohtaan, ei kansaa kohtaan.

   Kolmanneksi käsittääkseni tämän päivän kristityt pääosin siunaavat juutalaista kansaa eikä suinkaan vihaa. Siis ne kristityt, jotka näistä asioista ylipäänsä perillä ovat.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ”Toivottakaa rauhaa Jerusalemille, menestykööt ne, jotka sinua rakastavat.” Ps. 122

  Mutta mitä Jeesus sanoikaan itsestään:

  ”Luuletteko, että minä olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa? Ei, sanon minä teille, vaan eripuraisuutta.” Luuk. 12

  Tämä johtuu siitä, että maailma vihaa totuutta ja Jeesus Messias on totuus.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Niin, tässäkin pitää muistaa, että ei Jeesus sitä eripuraisuutta tarkoituksella tuo, vaan me ihmiset sen eripuraisuuden aiheutamme usein omalla itsekkäällä oikeassa olemisen tarpeellamme.

   Jumala ei myöskään aiheuta sotia yms vaan ihmiset. Hän on nähnyt kaikki ihmisten aiheuttamat pahuudet etukäteen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Tämäkin blogi osoittaa sen, että Jumala on vuorovaikutuksessa sekä kansojen että yksittäisen ihmisen kanssa. Kaikkien on syytä tehdä parannusta ja aloittaa se itsestä. Tässä ajassa ja heti voin pyytää anteeksi ja saada anteeksi Kristuksen tähden.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Harri Ahdesmäki

  Eläkkeellä oleva kirkonpalvelija ja entinen kapiainen, yliluutnantti evp