Obama ja Trump mediasta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Valkoisessa talossa työskenteleville toimittajille viime huhtikuun lopussa näin (oma käännökseni):

"Journalistit kotimaassa ja ulkomailla pyrkivät hellittämättä jakamaan tietoa kansalaisille, pitämään valtaapitävät tilivelvollisina ja tekemään kansanvallan mahdolliseksi. Se on valtava velvollisuus ja ymmärrän, että se on suuri haaste aikana, jolloin talous pakottaa korvaamaan syvällisyyden nopeudella ja jolloin vastakkainasettelut ja konfliktit vetävät puoleensa eniten lukijoita ja katsojia. Hyvä uutinen on, että teitä, jotka vastustatte noita trendejä, on niin paljon.

Tämä on aika, jolloin ympäri maailmaa liberaalien demokratioiden perustavat ideat ovat hyökkäyksen kohteena, ja objektiivisuuden, lehdistön vapauden, faktojen ja todisteiden merkitystä vähitellään tai ne sivuutetaan kokonaan. Tässä mielipideilmastossa ei riitä, että antaa ihmisille megafonin. Sen vuoksi teidän voimanne ja velvollisuutenne kaivautua syvälle aiheisiin ja nousta vääristelyä ja valheita vastaan on tärkeämpää kuin koskaan ennen. Asettuminen totuuden puolelle ei suinkaan vaadi teiltä objektiivisuuden karistamista. Päin vastoin se on hyvän journalismin ydin. - Kiitos, olen hyvin ylpeä työstänne."

* * *

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui toimittajista vierailullaan CIA:n päämajassa viime lauantaina, ensimmäisenä virkapäivänään. Aiemmin hän oli hermostunut oman maansa tiedustelupalveluun hänen Venäjä-yhteyksiensä julkistamisesta ja verrannut CIA:ta natsi-Saksaan. Isäntiensä edessä Trump vieritti syyn median harteille:

"He saivat sen kuulostamaan siltä kuin minulla olisi ollut vihanpitoa tiedustelupalvelun kanssa."

"Kuten tiedätte, minulla on meneillään sota mediaa vastaan. Toimittajat ovat epärehellisimpiä ihmisiä maan päällä."

Omissa virkaanastujaistanssiaisissaan hän sanoi pitävänsä Twitterin päällä, koska "sillä tavoin ohitan epärehellisen median."

* * *

Kaksi presidenttiä, kaksi erilaista tapaa suhtautua mediaan ja toimittajiin, mutta myös totuuteen ja sananvapauteen, joka on demokratian tärkeä edellytys. Missä ei ole vapaata lehdistöä, sieltä puuttuvat pian muutkin vapaudet.

3 kommenttia

 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Mikäli Yhdysvaltain media lainkaan noudattelee samaa linjaa kuin Suomen vastaava , en itseasiassa lainkaan ihmettele, että Trump twiittaa. Jos Obama olisi twiitannut, niin toimittajien housut/mekot olisivat en sano mitä.

  Asioilla on myös toinen puoli. Trumpille Venäjä ei ole pelkkä uhka kuten venäjänpolitiikassaan mustavalkoiselle Obamalle. Trumpille uhka on islamilainen terrorismi ja Venäjä mahdollinen liittolainen sen torjumisessa.

  Obama sai Yhdysvaltain suhteet Israeliin jäätävään pisteeseen. Trump on tapaamassa pääministeri Netanjahua piakkoin. Se ei varmastikaan ole – etenkään kristillisestä näkökulmasta – pelkästään huono asia.

  Trump on ajamassa rikoksia tehneet maahanmuuttajat maasta ulos.Sitä muuten tekee nykyään Suomikin. En ole Trumpin kannattaja, mutta minua puistattaa se lapsellinen yksisilmäisyys/-ulotteisuus, mikä suomalaisessa mediassa vallitsee: sopulilaumassakin löytyy enemmän vivahteita.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

   Between 2009 and 2015 his administration has removed more than 2.5 million people through immigration orders, which doesn’t include the number of people who ”self-deported” or were turned away and/or returned to their home country at the border by U.S. Customs and Border Protection (CBP).

   [Siis Obaman hallinto vuosina 2009-2015, Viimeisin vuosi puuttuu vielä tuosta määrästä.]

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Itseasiassa viittaisikohan Trump tuossa tv-ohjelman käsikirjoittajaan, joka oli ottanut Twitterissä Trumpin 10-vuotiaan pojan hampaisiinsa tai johonkin muuhun vastaavaan. Tuo kuten tiedätte viittaa siihen, että asia on turvallisuusviraston tiedossa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit