Nyt riitti! :)
NYT RIITTI :)
Näin on moni ”kommentaattori” varmasti huokaissut kirjoituksiani lukiessaan.
No, minä olen myös nyt tullut tämän tien päähän. Olen kirjoittanut teille Raamatusta, Raamatusta, Raamatusta. Ei ole varmaan jäänyt epäselväksi.
Kotimaa ei ole enää niin kristillinen lehti, kuin mitä se on ollut alunperin. Heidän sivuillaan on historiikkia, jos kiinnostaa. Olin itsekin lehden asia”miehenä” (vaikken mies, homo tai lesbo olekaan). Oho, pääsin taas asiaan :)
Eräässä asiamiesten kokouksessa Helsingissä-sanoin jo silloin sanottavani ääneen-ja vain pari pohojalaasta olivat samaa mieltä Kotimaan hengellisestä tilasta.
Nyt kun luette näitä blogeja, niiden kommenttikenttiä-näette varmaan osittain, mistä yritin varoittaa jo silloin aiemmin.
Onhan kristillistä huolehtia vähäosaisista. On kiva, tietää, mitä maailmalla tapahtuu. Henkilöhaastattelut ovat raflaavia myös. Mutta kristillinen lehti voisi aina välillä tarkistaa suuntaansa. Ollanko menossa kohti miellyttämistä. Nimittäin maailman miellyttämistä, josta Jeesus varoitti.
Rehti körttiläänen Jumalansana synnin ja armon julistuksineen, voisi johtaa ihmisiä siihen uskoon, josta täällä vielä Kotimaan blogeissa väännettään. Mutta nyt vain ihmiset riitelevät mielipiteistään, kun Raamattua ei saisi kuulemma oikein enää siteeratakaan näillä leveyksillä.
Jään kuulolle, muuttuuko lehden kanta vuosisaatossa. Mutta vaikuttajana (sillä jokainen luettu kirjoitus vaikuttaa meihin) minun blogini nyt loppuvat. ”Vaihtelu nääs virkistää, sanos pässi kun mummolla pöytää pyyhki.”.
Kiitos teille, joille kirjoitukseni jotenkin kolahti, kiitos teille, joilla se kalahti.
Isän Käteen, Siunausta-ja Voimia arkeen ihan jokaiselle!
Kaisu vaan :)
190 kommenttia
Tällaisena riviluterilaisena ihnetyttää, että maailmassa on kymmeniätuhansia uskonsuuntia, jotka perustavat sanomansa Raamattuun – ja siltikään eivät mahdu saman sateenvarjon alle. Kuinka voi olla mahdollista, että ihan ainoa totuus on vain kaisuhildeneillä? Ehkä tänän Kaisu Hildenin totuus ei olekaan se ainoa oikea?
Kiitoksia kovasti, Kaisu ja terveisiä sille Teidän koirallekin! Lähden juuri kolmen koiran kanssa lenkille. Yksi koira on lomalainen 🙂
Kiitos, Kaisu!
Olof Edsingerin kirjasta ”Tuomio, evankeliumin unohdettu ulottuvuus”: ”Voidakseen toteuttaa kutsumustaan raivata tie pyhälle Jumalalle Johanneksen piti saarnata katumusta ja parannusta. Jollei hän tekisi niin, Jumalan kansa olisi valmistautumaton siihen päivään, jolloin heidän Herransa ilmestyisi. Jumalan läsnäolo koituisi heille tuomioksi eikä pelastukseksi. Jumalan voima paiskaisi tulva-aallon tavoin heidät maahan sen sijaan, että se saisi virvoittaa ja uudistaa heitä.
Kun Israelin kansa nelikymmenenvuotisen erämaavaelluksensa jälkeen oli juuri marssimassa Jordan-virran poikki ottaakseen luvatun maan haltuunsa, heidän johtajansa Joosua sanoi: ’Pyhittäytykää, sillä huomenna Herra tekee teidän keskellänne ihmetekoja’ (Joos 3:5). Voimme sanoa, että samoin oli uuden Joosuan laita – Jeesus Nasaretilaisen – kun hän astui näyttämölle noin vuonna 30 jKr. Ennen kuin armo ja ihanuus, joka oli ominaista Jeesuksen viralle, saattoi ilmestyä, tarvittiin Johannesta, jonka virka oli kutsua katumukseen. Ennen kuin Jumala saattoi voidella ketään pelastukseen, uudistukseen ja parantumiseen, jotka olivat tunnusomaisia Jeesuksen viralle, kansan oli vastattava myöntävästi kutsumukselle pyhyyteen ja mielenmuutokseen, joka taas oli Johannes Kastajan sanoman ydin.
Samoin on laita tänäänkin. Jeesus itse sanoo, että pyhä Henki ’tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio’ (Joh. 16:8). Ainoastaan siinä tapauksessa, että hän saa tehdä niin, hän voi raivata tietä Jeesuksen Kristuksen kirkkaudelle, armolle, totuudelle ja voimalle meidän elämässämme.
Se, joka sanoo ’ei kiitos’ Johannes Kastajan sanomalle, kieltäytyy samalla ottamasta vastaan Jeesusta. Kristillinen usko kutistuu joksikin vallan muuksi. Todellista jumalanpelkoa osoittaa sitä vastoin se, joka ottaa vastaan myös Jumalan tuomion – tuomion elämässämme olevaa syntiä, penseyttä ja kompromisseja kohtaan. Meidän tulee Jeesuksen tavoin rakastaa vanhurskautta ja vihata epävanhurskautta – riippumatta siitä, esiintyykö sitä omassa elämässämme vai jossakin muualla (ks. Hepr. 1:9). Kun epävanhurskaus nostaa päätään, meidän on pyydettävä anteeksi omaa osuuttamme siihen, että maailma on kääntänyt selkänsä Jumalalle.
Tämä yllä esittämäni asia ei millään tavoin sodi sitä käskyä vastaan, että meidän tulee rakastaa sekä itseämme että muita, vaikka jotkut ovatkin sitä mieltä. Raamatun mukaisessa rakkaudessa on nimittäin kysymys muustakin, kuin kanssaihmisten myötäilystä. Apostoli Paavali sanoo jäähyväispuheessaan Efeson seurakunnan vanhimmille: ’En ole vaiennut mistään sellaisesta, mikä on teille hyödyksi, vaan olen julistanut sanaa ja opettanut teitä sekä julkisesti että kodeissanne. Sekä juutalaisia että kreikkalaisia olen todistuksellani taivuttanut kääntymään Jumalan puoleen ja uskomaan meidän Herraamme Jeesukseen.’ (Apt 20:26-27.)
Omalta osaltani olen vakuuttunut siitä, että tärkein syy sille, ettei pohjoismaissa ole ollut viime vuosikymmeninä herätystä, on se, että olemme hylänneet tämän tehtävän. Olemme lakkauttaneet Johanneksen viran ja menettäneet kykymme rakastaa syntistä samalla, kun vihaamme syntiä.” …… ”Sanon tämän vielä kerran: pohjimmiltaan tässä on kyse suhteestamme Jeesukseen Kristukseen. Tunnemmeko me hänet, ja rakastammeko me Herraamme sellaisena kuin hän on, vai sellaisena, kuin toivoisimme hänen olevan? Oikeasta suhteesta maailmankaikkeuden Herraan seuraa nimittäin sekä armoa että vastuuta. Pietari kirjoittaa: ’On tullut tuomion aika, ja tuomio alkaa Jumalan huoneesta. Mutta jos se alkaa meistä, mikä onkaan niiden loppu, jotka eivät taivu uskomaan Jumalan evankeliumia? Jos hurskas pelastuu vaivoin, miten käykään jumalattoman ja syntisen! (1 Piet 4:17-18.)
Harvat ihmiset kutsuisivat omasta halustaan Johannes Kastajan kotiinsa päivälliselle. Mutta ehkä meidän pitäisi kuvaannollisesti tehdä juuri niin. Sillä saattaisi olla hyvät seuraukset perheellemme, seurakunnallemme ja maallemme. Tuomio alkaa Jumalan huoneesta, kirjoittaa Pietari. On ihmeellinen armo saada ottaa vastaan se tuomio, sillä silloin myös Jeesuksen kirkkaus ja siunaus voi vapaasti tulvia meidän elämäämme”. (Olof Edsinger, ”Tuomio, Evankeliumin unohdettu ulottuvuus”.
Venäjä on ottamassa ”luvatun maan” haltuunsa. Että niin ne ”luvatut maat” vaihtavat paikkaa aina ahneimman mukaan.
”Kastaja” on tervetullut juhannuksena syömään uusia perunoita ja mansikkakakkua.
Miten kukaan voi ajatella ”koiran” tarkoittavan tässä eläintä, koiraa? Tuliko Jeesus maailmaan kuolemaan eläinten puolesta ja sovittamaan heidät Jumalan kanssa? Vai? Äly hoi älä jätä!
Luin Timo Eskolan kirjasta ”Uuden testamentin narratiivinen teologia”, että kun Jeesus sanoi Herodesta ”ketuksi”, niin juutalaisille kettu oli kapinen koira. Eli ”sanokaa sille kapiselle koiralle…”
Seppo, kirjoitat:
”Toisin vokalisoituna koira כָּלֵ֖ב voidaan lukea ki lab eli ’kuin sydän’…”
Raamattu ei ole kielitiedettä, vaan asiaa.
Tämän päivän muotojumalisuudessa Itse Asia, on syrjään sysätty. On tunnustettu tosiasia, että Kirjoitusten pelastusopetusta kumoamaan tarvitaan vähintään viiden vuoden koulutus. Tämän koulutuksen(kin) tuloksena kehitellään muotoilua, jotka poikkeavat alkuperäisestä. Näin saadaan muotoja, mitkä tukevat sakramanttien voimaa.
Koira- ja kettu-ilmaisut kuvaavat itse asiaa. Opetus, että ajallisesti oikeaan ympäristöön ”sijoittaminen” on avain, on totta. Kuitenkaan missään ympäristössä koskaan ei ihminen ole ollut erilainen kuin tänään. Tällä ”samalle” ihmiselle kuuluu tänään sama saarna,
Apt. 2:40,” ”Antakaa pelastaa itsenne tästä nurjasta sukupolvesta”
Jes. 45:22 Kääntykää minun tyköni ja antakaa pelastaa itsenne, te maan ääret kaikki, sillä minä olen Jumala, eikä toista ole.
Tätä, etenkään, ei tarvi aikasijoittaa.
Matias Roto 25.06.2022 05:26 Reijo Koska luotat KJV käännökseen, niin pitäydypä aidon käännöksen mukaisesti oikeaan kirkkojärjestykseen eli piispallisen kirkon jäseneksi. PIISPAN virka on nimenomaan Raamatun opin mukainen. —————————————
Matias,
”Kirkkojärjestys”-käsite, ei kutoudu mihinkään raamatulliseen. Sen tueksi voit hakea pätkän sieltä toisen täältä ja käyttää erittäin venyvää liisteriä rihmoittaaksesi ne keskenään. Kirjoitukset eivät ole rihmoitettavissa vaan ne ovat pala kokonaisuutta ja jokainen pala täydentää kokonaisuutta. Vaikk’en sano, niin aavistelet etten arvosta näitä sinun piuhotuksiasi. ”Olkoon teidän sananne, on, on tahi ei, ei” sitten on syy miksi näin tylppä neuvo: ”Mitä siihen lisätään on pahasta” = de perissos toutōn esti ek ponēros
Käytät koko kapasiteettisi murentaaksesi Keskeistä Asiaa, josta ainoastaan on kysymys, josta ollet eri mieltä, muttei väitellä siitä tässä, koska totuus ei ole kiinni meidän mielipiteistä, sinun tai minun.
Vielä: painotat isosti piispan virkaa, minkä olemus ei vastaa kreikaksi vanhimman – valvojan merkitystä. Sanoisin että edustat ”piispallista kallistumaa”, eli paikallisseurakunnan ulkopuolelta tulevaa valvontaa. Sitä kutsutaan ”hierarkiaksi”, nikolaiittain opiksi, minkä ensimmäinen ”edustaja” oli Nimrod, ”ensimmäinen valtias maan päällä”. Kaikki tämä valtava määrä Asian vierestä, koska Jeesus ei riitä!
Matias Roto 25.06.2022 08:08 Reino Aivan aiheetta mollaat UT2020 käännöstä. Ensinnäkin. Suomen kielen kehityksen takia sen teko on ollut välttämätön. Toiseksi. Sen suomen kieli on selkeää ja kertoo asian niin kuin se on. Kolmanneksi. Uskollisuudessa alkutekstille se on hämmästyttävän pätevä. Vaan eipä ole ihme, kun Lauri Thurén on ollut eksegeettisenä asiantuntijana. Todella pätevä. Teoksensa alansa huippua. —————
Matias,
”Kielen kehitys” ei takaa asiaa, tässä yhteydessä Raamatun Sanomaa. Vaikka tämän päivän ilmaisut tuntuvat paremmilta, niin niiden sisältö, ilmaisun kallistuma takaa mihin pyritään. Eli pyrkimyksest on kysymys. Jos kaikki käännökset sanovat, että ”niin te saattte Pyhän Hengen lahjan”KK33, ”and ye shall receive the gift of the Holy Ghost” KJV, ”ei voi riceverete il dono dello Spirito Santo” La nuova Diodati, niin ei voida sanoa, kuten KK92, ja 2020, ”Silloin te saatte lahjaksi Pyhän Hengen.”
Lauri Thuren:kin on ”juonessa” mukana niinkuin koko sakramentalinen opetus. ”uskollisuus alkukielelle” on samanlaista tulkintaa kuin sinunkin kreikasta tulkinnan kautta ”käännökset”. Et vieläkään ola päässyt käsittämään, mitä teknon-sana tarkoittaa. Tähän olet jo vastaillut (et vastannut) eli kantasi silti on selvä.
Mitenkäs Kaisu hyvin sanoikaan, että ”rehti körttiläänen Jumalan sana synnin ja armon julistuksineen voisi johtaa ihmisiä uskoon.” Niinpä! Nyt uskon ytimessä on ekoteologia ja tasa-arvo, ei kysymys siitä mikä on elämämme kallein asia kristinopin mukaan. Tuon kysymyksen johdosta löytää itsensä helposti marginaalista kirkon sisälläkin.
Ilmoita asiaton kommentti