Myötätunto vs. raivo

Brysselin lentokentän terrori-iskun jälkeen menin heti Twitteriin, niin kuin tuhannet muutkin. Niinpä metroisku näkyi ruudullani vain pari minuuttia räjähdyksen jälkeen. Toimituksessa alkoi tuttu säpinä: mitä tästä kerrotaan Kotimaan ja Kotimaa24:n lukijoille? Mikä on meidän näkökulmamme? Minkälaista uskontojournalismia nyt tarvitaan?

Toki kysymykset eivät jääneet ammatilliselle tasolle. Moni kollega otti heti yhteyttä Brysselissä asuviin ystäviin ja sukulaisiin. Helpotus oli yhteinen, kun heiltä saatiin kaikki kunnossa -kuittauksia.

Mielen taustalla oli myös suurempi ja vaikeasti hahmotettavampi huoli siitä, mihin Eurooppamme on menossa. Eri kulttuurien, uskontojen ja etnisten ryhmien rauhallinen rinnakkaiselo tuntuu muuttuvan yhä kaukaisemmaksi ihanteeksi jokaisen terrori-iskun ja niistä lisää vettä myllyynsä saavan muukalaisvastaisen vihapuheen myötä. Rasistinen puhe lisääntyy, siitä saavat osansa myös suomalaiset, ei-valkoihoiset lapset päivittäin, kuten Ylen haastatteleman Valtterin tapaus osoittaa.

Melko pian Brysselin uutisten jälkeen twiittivirtaan ja Facebookiin ilmestyi kirkkokuntien johtajien viestejä. Aloin etsiä ulkomaisia kirkollisia viestejä tehdäkseni niistä käännöskoosteen Kotimaa24:ään. Ensimmäisenä huomasin Ruotsin arkkipiispan Antje Jackelénin ja Canterburyn arkkipiispan Justin Welbyn twiitit.

"Tankar och bön för drabbade och hjälpare på Bryssels flygplats, twiittasi @BiskopAntje. Tuskailin hetken käännöksen kanssa, päädyin tähän: "Ajatukset ja rukoukset Brysselin lentokentän uhrien ja auttajien luona." Antje-piispa (tai hänen avustajansa) on muutenkin aktiivinen Twitterissä. Eilisen aikana hän re-twiittaili muiden kirkollisten tahojen viestejä aiheesta ja lopuksi vielä twiittasi itse: "Ikväll tänder jag ett ljus för Bryssel."

Justin Welbyn twiitit ja päivitykset vaikuttavat sympaattisilta englanniksi, mutta kääntyvät usein vaikeasti suomeksi. Nytkin pähkäilin hetken, ennen kuin muotoilin hätäisesti: "Rukoilkaamme tällä pyhällä viikolla uhrien ja rauhan puolesta ja että palvelisimme uskollisesti rakastavaa Jumalaamme." Tunsin itseni käännösrobotiksi, jonka jälki ei ole juuri Google-kääntäjää sujuvampi.

Aloin odotella Twitteriin hiljattain liittyneen paavi Franciscuksen twiittiä, mutta sitä ei tullut vielä päivän aikana. Vasta illalla Pyhällä Isällä oli aikaa somelle: "I entrust to God's mercy all those who lost their lives.#Brussels"

Toki Vatikaanin ulkoministeri oli asialla nopeasti. Hän lähetti jo aamupäivällä paavin tervehdyksen Belgian katolisen kirkon päämiehelle: "Hänen Pyhyytensä paavi Franciscus jättää rukouksessa Jumalan haltuun ne, jotka menettivät henkensä ja yhtyy rukoukseen heidän läheistensä kanssa", kardinaali Pietro Parolin viestitti. "Pyhä Isä pyytää kärsiville perheille ja belgialaisille Jumalan siunausta."

Luettuani ja käännettyäni monien kirkon ihmisten viestejä tunsin yllättävää hyvää mieltä ahdistavien uutisten keskellä. Ymmärsin, että päivitysten ja twiittien sisältö oli puhdasta myötätuntoa. Viestit eivät keskittyneet tuomitsemiseen ja poliittisiin päämääriin, vaan lohduttamiseen, osanottoon, ihmisten kärsimyksen todesta ottamiseen, heidän osaansa eläytymiseen ja Jumalan puoleen kääntymiseen. Ihmisille toivotettiin hyvää onnettomuuden keskellä.

Monet someviestit oli kirjoitettu aseman velvoittamana, viran puolesta, ja ne oli todennäköisesti naputellut avustaja eikä hengellinen johtaja itse. Se ei kuitenkaan vähennä viestien arvoa.

Myötätuntoiset viestit tuovat kauhistuttavien tapahtumien keskelle sitä näkökulmaa, josta Bonhoeffer kirjoitti virressä 600: "Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman".

Raivo ja väkivalta eivät saa viimeistä sanaa. Hyvyys ja myötätunto voittavat lopulta.

37 kommenttia

  • Ari Pasanen sanoo:

    Martti Pentti, nyt sitten on murentunut myös väitteesi että uudestisyntynyt olisi vielä sidottu synnin tekoon, siis kun on voima voittaa kaikki kiusaukset niin ei voi olla sidottu, mot.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Martti Pentti sanoo:

      Syntisyys ja synnin tekeminen ovat eri asioita. Taipumus syntiin eli jumalattomuuteen ei aina johda synnin tekemiseen ajatuksin, sanoin, teoin tai laiminlyönnein. Syntisyys kuitenkin vielä sitoo myös kristittyä, eihän hänellä muuten olisi kiusauksia, joita vastaan joutuu taistelemaan. Vertauksena voisi olla alkoholismi, joka on parantumaton sairaus. Alkoholisti voi kuitenkin taudistaan huolimatta elää juomatta pisaraakaan viinaa. Se vaatii sairauden tunnustamista ja kestävää kilvoittelua sitä vastaan.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

    Martti Pentti, siis oliko Jeesuskin ”syntinen” kun kerran Häntäkin kiusattiin?

    Eli väitteesi on väärä, mot.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Martti Pentti sanoo:

      ”Omista teoistaan me uskoimme hänen kärsivän rangaistusta, luulimme Jumalan häntä niistä lyövän ja kurittavan, vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet. Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat, jokainen meistä kääntyi omalle tielleen. Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen.”

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

    Martti Pentti et muuten ollenkaan kirjoita kiusauksista, siis asiasta josta on puhe.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Martti Pentti sanoo:

      Puhumme vihapuheesta tai myötätunnosta. Vihaa kohdistetaan niihin. jotka koetaan toisenlaisiksi ja usein itseä huonommiksi. Myötätunto sisältää ajatuksen samassa asemassa olemisesta. Uskon, että kristityn asema ’maailmassa vaan ei maailmasta’ tarkoittaa samastumista koko syntiseen ihmiskuntaan, vaikka Kristus onkin voittanut synnin. Eikö hän ole voittanut kaikkien synnin? ”Johannes sanoi: ’Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!'”

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Kirjoittajan viimeisimmät blogit

    Kirjoittajan luetuimmat blogit

    Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit