Murhaajat syljeskelevät seimen ympärillä?

Lauloimme sydämen kyllyydestä ihanaa ”Heinillä härkien kaukalon” kansainvälisten joululaulujen illassa Kirkkonummella. Ensimmäisen säkeistön jälkeen vaihdoimme kielen ranskaksi, mikä oli illan juju, sillä näin eri maista tulleet ihmiset saattoivat laulaa rakkaita joululauluja omilla äidinkielillään.

Ääntäminen ja sanojen istuminen säveleen tuottivat melkoista päänvaivaa, mutta innolla ja tunteella vedimme kaikki säkeistöt. Kunnes viimeisessä värssyssä iski niin kova yllätys, että sanat olivat tarttua kurkkuun: ”Mille Juifs mutins, cruels assassins, crachent à l’entour  de ce Dieu d’amour”. Eli vapaasti kääntäen: ”Tuhat pahansuopaa juutalaista, julmaa murhaajaa, syljeskelee rakkauden Jumalan ympärillä.”

Kaikissa aiemmissa säkeistöissä seimen ympärillä olivat lennelleet tuhannet enkelit ja serafit, mutta loppuun oli varattu julistus, jossa juutalaiset ”jumalan murhaajat” saivat kuulla kunniansa.

Ranskalaisen Wikipedian mukaan rankan antisemitistinen viimeinen värssy löytyy keskiaikaiseen laulun lopusta ensi kertaa 1790-luvun kokoelmassa. Nykyisin tämä hartaan tunnelman pilaava säe jätetään yleensä pois.

Heinillä härkien eli "Entre le bœuf et l'âne gris" on vanhin yhä laulettava ranskalainen joululaulu, sitä on veisattu 1600- tai ehkä jopa 1300-luvulta lähtien. Laulun juutalaisvastainen juonne on valitettavasti yhä erittäin ajankohtainen Ranskassa ja muuallakin Euroopassa.

Antisemitistiset rikokset ovat lisääntyneet ja juutalaiset alkavat tuntea olonsa turvattomiksi Euroopan sydänmailla. Siksi juutalaisten maahanmuutto Israeliin on kiihtynyt viime vuosina. Vaikka ei sekään maa rikkumatonta rauhaa pysty tarjoamaan.

En kaipaa joululaulussa muistutusta kristinuskon pöyristyttävästä juutalaisvastaisuuden historiasta, jossa myös Lutherin nykykatsannossa törkeillä kirjoituksilla on roolinsa. Laulan mieluummin suomeksi ”Ristillä rinnalla ryövärin nukkuu uhri puhtahin.  Enkelparven tie kohta luokse vie rakkautta suurinta katsomaan.”

28 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Ismo Malinen Pietarin kirjoitukset eivät ole missään kohdassa ristiriidassa evankeliumin kanssa eli kun hän ensimmäisenä helluntaina julistaa Pyhässä hengessä siitä kuinka tullaan uskoon ja saadaan synnit anteeksi ja Pyhä Henki:

  37 Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: ”Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?” 38 Niin Pietari sanoi heille: ”Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. 39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu.”(Ap.t.2)

  Tuossa on selkeääkin selkeämpi järjestys niinkuin kaikissa evankelimin kohdissa kasteen kohdalla, ensin syntien tunnustaminen ja sitten vasta kaste.

  Ihminen joka on saanut Pyhän Hengen ei voi tuomita toisia sillä hän tietää itsekkin eläneensä pimeydessä ymmärtämättä ollenkaan Jumalan Sanaa, siis se näkyy jokaisen ihmisen teoista ennen kuin he todella kääntyvät ja uudestisyntyvät.

  Kun joku hallitsee omaa oikeaa uskoa ”pyövelinä” ja kun joku sanoo tällaisella opetajalla olleen Pyhän Hengen, niin onko tuo Pyhän hengen pilkkaa, voiko kenessäkään murhaajassa ja vainoojassa olla Pyhää Henkeä, ei voi ja jos joku väittää voivan olla niin hän pilkkaa Pyhää Henkeä.

  Sanoohan Raamatun Sana seuraavasti:

  1. Joh. 3:15 Jokainen, joka vihaa veljeänsä, on murhaaja; ja te tiedätte, ettei kenessäkään murhaajassa ole iankaikkista elämää, joka hänessä pysyisi.

  Kuinka kukaan oikeassa uskossa oleva voisi tappaa toisia ns samalta perustalta olevia tai yleensä ketään, niinkuin lapsikastetut katolilaiset, luterilaiset ja protestantit? Miksi he sotivat toisiaan vastaan jos heillä olisi ollut Pyhä Henki?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Miksi sinä Ari sitten taistelet luterilaisia vastaan? Miten monta murhatyöhön syyllistynyttä luterilaista arvelet tavoittavasi ja katumuksen kautta uudestisyntymiseen johdattavasi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Elias Tanni nyt et taida ymmärtää ollenkaan mitä sanon eli kun nämä Lutherin ajan oppi-isät eivät ole löytäneet oikeaan uskoa joka näkyy selvästä heidän teoistaan niin kuinka sinä olet löytänyt heidän opeistaan sen oikean uskon?

  Jos väität ettet ota mitään heiltä vaan Raamatusta ammennat kaiken niin näytä mistä löytyy lapsikaste esimerkiksi? Näytä edes yksi selkeä kohta jossa sanotaisiin lapsia kastetun tai kehotettaisiin lapsia kastamaan?

  Mikä oli se rakkaus joka Jeesuksessa vaikutti, oliko se Jumalasta? Miten tämä rakkaus kohtasi ihmisiä, tekikö kertaakaan väkivaltaa, puolustiko kertaakaan itseään väkivallalla, puolustiko omaa uskoa kertaakaan väkivallalla?

  Miten uskova saa tämän saman rakkauden?

  Room. 5:5 mutta toivo ei saata häpeään; sillä Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu.

  Siis Jumalan rakkaus on niillä joilla on Pyhä Henki ja se vaikuttaa samalla tavalla kuin Jeesuksessa. Voiko siis Pyhän Hengen omaava tehdä väkivaltaa missään tilanteessa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Vahinko että alkuperäinen ongelma ,antisemitismi, on häviämässä keskustelusta.

  Olen vakuuttunut siitä, että ihmisillä on ennkkoluuloja juutalaisten suhteen avoimesti tai latentisti. Juutalaisuudessa on jotakin provosoivaa siitä erillään oleville. Luulen että vanha syytöstä Jumalan murhaajakansasta ei koskaan ole lopullisesti haudattu.

  Vasta meidän aikanamme ovat kristityt pysähtyneet ja pyytäneet anteeksi kaikkea mitä me olemme vuosisatojen kuluessa heille aiheuttaneet. Siihen tarvittiin Holokaust ja sekin tuntuu unohtuvan ja juutalaiset saavat jälleen kerran syntipukin osan.

  Syntipukki ajettiin erämaahan kuolemaan kansan syntien edestä. Minulla on parempi ehdotus.:Tehkäämme erämaat niin hiekkaiset kun hengellisetkin , hedelmiä tuottavaksi niin kenenkään ei tarvitse kuolla. Ja antakaamme ranskalaisille anteeksi heidän ajattelemattomuutensa, olemmehan samassa veneessä kaikki.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Markku Hirn toteat seuraavaa:””Vasta meidän aikanamme ovat kristityt pysähtyneet ja pyytäneet anteeksi kaikkea mitä me olemme vuosisatojen kuluessa heille aiheuttaneet. Siihen tarvittiin Holokaust ja sekin tuntuu unohtuvan ja juutalaiset saavat jälleen kerran syntipukin osan. ””

  Siis myönnät olevasi niiden ns ”kristittyjen” perillisiä jotka tekivät noita kauheuksia, siis ”samassa veneessä”.

  Nyt onkin kysymys miksi et itse tee niitä samoja ”kristillisiä” tekoja joita noina aikoina tehtiin? Entä olisitko itse osallistunut niihin niinä aikoina?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha heinilä minä elin, vaikkakin luterilaisena lapsena kastettuna pyhäkoulut rippikoulut käyneenä ja konfirmoituna, tietämättömyyden aikaa eli sen mukaan mitä tämä luterilainen yhteiskunta piti ns ”kristillisenä”, hväksyi avoliitot, esiaviollisen seksin jne…., mutta kun kohtasin Jeesuksen sain armon ja antteksi ennen tehdyt synnit.

  1. Piet. 1:14 Niinkuin kuuliaisten lasten tulee, älkää mukautuko niiden himojen mukaan, joissa te ennen, tietämättömyytenne aikana, elitte,

  Siis nyt kun todella kuulen Jeesuksen äänen niin olen kuin kuuliainen lapsi enkä enää mukaudu siihen luterilaiseen harhaan ja valheeseen jossa ennen elin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Ari, meille kaikille pyhän Pietarin sana:

   ”Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niinkuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä. Vastustakaa häntä lujina uskossa, tietäen, että samat kärsimykset täytyy teidän veljiennekin maailmassa kestää. Mutta kaiken armon Jumala, joka on kutsunut teidät iankaikkiseen kirkkauteensa Kristuksessa, vähän aikaa kärsittyänne, hän on teidät valmistava, teitä tukeva, vahvistava ja lujittava. Hänen olkoon valta aina ja iankaikkisesti! Amen. (1.Piet. 5: 8-11)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Ari.

   Tottakai olen niiden kauheuksia tehneitten protestanttien ja katolisten jälkeläinen. Entä sitten?Me kannamme isen ja omien tekojen taakkaa. Sehän on ihmisenä olemisen traaginen totuus. Ajattelevaala ihmisellä on suuri suru tästä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Markku Hirn mitä on sitten Jeesuksen kutsu parannukseen eli kääntymiseen ?

  Eikö se ole uudestisyntymistä Jumalan lapseksi eli enää ei olekkaan esim suomi isänmaana vaan Jumalan valtakunta?

  Kun Jeesus kutsuu niin silloin tulee luopua kaikesta vanhasta, siis myös tuosta uskonnollisesta perinnöstä jonka hedelmät luultavasti ”näet” kun tunnustat olevasi niiden kauheuksien tekijöiden perillinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

   Miksi luopuisin tuosta uskonnollisesta perinnöstä? Eihän se ole ketään vahingoittanut vaan antanut lukemattomille ihmisille uuden elämän.

   Että sokeutuneet vallakäyttäjät ovat käyttäneet myös uskontoja hyväkseen vietellessään kansoja pahaan , ei tee viellä uskoonsta pahaa.

   Yksi luterilaisuuden suuria lupauksia on se, että uskonkilvoitus alkaa joka aamu uudestaan. Jos olemme tosissamme ja tietoisia synneistämme ja siitä miten helposti niihin lankeaa, niin ymmärrämme myös esi-isiämme jotka olivat samalla lailla heikkoja ja antoivat eksyttää itseään.

   Jollen osaa olla armollinen menneitä sukupolvia kohtaan, niin millä oikeudella anon armoa ja anteeksiantamusta omalle sukupolvellemme?

   Armossa on toivomme ei tuomitsemisissa!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä en oikein ymmärrä tuota copy-paste teologiaasi mitä sillä pyrit tuomaan esille?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kommenttini oli tarkoitettu kaikille valvoville kristityille. Muut eivät siitä mitään ymmärrä. Pyhässä Raamatussa on paljon parempia ajatuksia kuin minulla. Jos kertoo ainoastaan sen, mitä Raamatunkohta puhuu juuri minulle, niin suurin osa lukioista jää paitsi jostain tärkeästä. Useimmat kohdat Raamatusta puhuu nuorelle kristitylle vähän eri lailla kuin vanhemmalle kristitylle, vaikka perussanoma on sama. Esimerkiksi miten perkele käyttää ihan eri menetelmää sinun kohdalla kuin esimerkiksi minun tai jonkun muun lukijan. Raamattupiirissä on hyvä avata kohtia, jolloin kaikki voivat täydentää avattua kohtaa ja täten osallistujat saavat oikean ymmärryksen. Sinun kanssasi minun on hyödytöntä pohtia Raamatunkohtien sisältöä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Juha Heinilä olet oikeassa ettei meidän kahden yhteistä Raamatun tutkistelua kannata tehdä sillä meissä on eri henki, siis minussa ei ole luterilaisuuden henkeä joka ei ole Jumalasta vaan Pyhä Henki joka on Jumalasta ja kirkastaa Jeesusta ja näin koko Raamatun Sanan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Hyvää Joulua kaikille!

  ”Jumala lähetti enkeli Gabrielin Galilean kaupunkiin, jonka nimi on Nasaret, neitsyen tykö, joka oli kihlattu Joosef nimiselle miehelle Daavidin suvusta; ja neitsyen nimi oli Maria. Ja tullessaan sisälle hänen tykönsä enkeli sanoi: ”Terve, armoitettu! Herra olkoon sinun kanssasi.” Mutta hän hämmästyi suuresti siitä puheesta ja mietti, mitä tämä tervehdys mahtoi tarkoittaa. Niin enkeli sanoi hänelle: ”Älä pelkää, Maria; sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus. Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimen, ja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman.” Niin Maria sanoi enkelille: ”Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä?” Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: ”Pyhä Henki tulee sinun päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi. (Luuk.1)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit