Miten työnteon saisi kannattavaksi?

Keskustelijat ja arvojohtajat ovat puhuneet työllisyysasteen nostamisen puolesta. Kansallista ylpeyttä ovat varmaankin kolhaisseet toteamukset, etteivät suomalaiset olekaan kansainvälisessä vertailussa erityisen ahkeria. Onko korjattava topeliaanista mielikuvaa sisukkaasta raivaajakansasta, tai työlle ahneista suomalaisista, joilla oli malttia vaurastua – samalla kun he täyttivät tavaralla sotakorvausjunat ja -laivat?

Minut pysäytti kymmenkunta vuotta sitten kuulemani keskustelunpätkä. Koulunsa päättävä nuori sanoi toiselle: ”Työ ei ole se mun juttu”. Näyttäytyykö opiskelu- ja työmaailma liian kovana, vai onko nuorilla mielessään muita, mieluisampia selviytymiskeinoja? Peruspäiväraha on pieni, mutta silti se tyydyttää monia eivätkä he odota elämältä enempää.

Presidentti Niinistön mukaan suurin syy suomalaisten nuorten syrjäytymiseen ovat köyhyys, rikkinäinen koti tai periytyvä työttömyys. Kotien alkoholiongelmat nousivat tutkimusryhmän työssä myös esille. Näiden asioiden edessä ei ole pakko antautua. Kirkko voi omalta osaltaan vahvistaa avioliiton ja ydinperheen merkitystä. Alkoholin haittoihin voidaan vaikuttaa hinnan, saatavuuden, valistuksen ja alkoholipitoisuuden kautta.

_ _ _

Viime aikoina on keskusteltu työhön kannustamisesta. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen on ehdottanut palkkojen laskemista työllisyysasteen nostamiseksi. Vartiaisen ajattelun mukaan työttömiä on sitä vähemmän, mitä enemmän on matalapalkkaisia töitä. Etelä-Suomen Sanomien mukaan ”on parempi, että ihminen pääsee työn syrjään kiinni vaikka pienellä palkalla, jos hänellä ei ole muuta mahdollisuutta työllistyä” (pk 3.2..). Ilman työn lisäämistä talouskasvuakaan ei tule ja kestävyysvaje vain kasvaa. Silloin edessä on valtion lisääntyvä velkaantuminen ja lopulta umpikuja.

Sama ESS:n pääkirjoitus siteeraa prof. Heikki Hiilamoa: ”Kenenkään edun mukaista ei ole, että ihminen on pitkän aikaa työmarkkinatuen varassa ja makaa kotona. Ongelmana kuitenkin on sosiaaliturvan ja pienten palkkatulojen yhdistäminen.”  Kannustinloukut eivät ole kadonneet. Työtä ei aina kannata ottaa vastaan. Saksan ja Tanskan työttömyys lähti laskuun vasta kun työn vastaanottaminen tehtiin kannattavaksi. Hiilamo on oikeassa, että keskustelun avauksia ei nyt pidä lähteä torppaamaan. Syrjäytymisen ja köyhyyden kierteestä ei päästä eroon ilman uudistuksia ja suunnan muutosta. Kansakunta nousee vain työtä tekemällä. Tästä perusasiasta on vieraannuttu ja siihen on pakko kasvaa uudelleen kiinni.

_ _ _

Kummityttömme Elli luki tänään reippaasti Kynttilänpäivän evankeliumin Vantaan lastenkirkosta tulleessa TV-jumalanpalveluksessa. Vaimoni toimitti iltapäivällä perhemessun Liipolan seurakuntakodissa. Hän piirsi piirtoheitinkalvolle evankeliumin, samalla kun luin sen. Messussa oli mukana perheensä kanssa myös pieni vauva, joka oli jouluna Liipolan aatohartaudessa Jeesus-lapsena. Silloin elävät lampaat määkivät kun laulettiin Enkeli taivaan. Nyt lapsi kuunteli äitinsä sylissä, kuinka Kynttilänpäivän evankeliumissa Simeon-vanhus otti Jeesus-lapsen syliinsä – ei pelkkänä lapsena, vaan Jumalan lähettämänä Pelastajana kaikille kansoille. Jeesus, Valo, tuo uuden elämän koko maailmalle.

Perheitä, lapsia, vanhempia, isovanhempia, maahanmuuttajia, oli messussa 120. Ihmisiä tuli vielä lisää Perheolkkariin, jossa oli iltapalaa, askartelua ja leikkiä. Sytytin nuotion seurakuntakeskuksen pihalle metallikehikkoon. Monet lapset eivät olleet koskaan aikaisemmin paistaneet nuotiolla makkaraa. Se oli heille elämys. 

16 kommenttia

 • Kaarina Saari sanoo:

  Pekka Särkiö, paljonko olet valmis laskemaan omaa palkkaasi? Ja jos et ole valmis laskemaan sitä reilusti – kuinka siis odotat, että muutkaan ovat valmiit tekemään työtä ilman kunnon palkkaa? terveisin akateeminen työtön

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Janne Onnela sanoo:

  Ihmetyttää, kun hinnat nousevat joka tammikuu, että mikä niitä nostaa. Teollisuus kuluttaa lähes kaiken sähkön, mitä tuotetaan, mutta kuluttajan sähkölasku nousee tasaisen varmasti ja voitot kilisevät sähköyhtiöiden loputtomaan kitaan. Sähkön hinta on niin kova, että kaupunkeja pimennetään. Sitä ei tapahdu muualla maailmassa kuten vaikkapa Japanissa tai USA:ssa. Erilaisia keinotekoisia veroja keksitään koko ajan. Silti ei ole varaa hoitaa vaikka vanhuksia kunnolla, mkä on erikoista, koska terveydenhuolto on maailman huippuunsa tehostettu-ei ole löysiä! Väitän, että hintojen nousu on keinotekoista ja osin turhaa, koska ei ole tahtotilaa ottaa kohtuullisia voittoja, kuten vaikka muutama prosentti. Verottaja iskee hanakasti kuluttajan kukkarolle, mutta ei teollisuuden päästöihin tule rajoituksia, ei tule. Työtä olisi, mutta töitä ei jaeta, koska otetaan irti mitä lähtee ja osin on työntekijä tullut kertakäyttöiseksi. Yli 40-vuotias ei saa Suomessa(Euroopassa) mitään muuta kuin tyhjää kättä, vaikka pitäisi olla töissä 25 vuotta. Jos ei jaksa, saa lähteä kilometritehtaalle. Moni on lähtenyt. Työnantajia ei pakoteta pitämään työntekijöitä, vaikka saavat valtion tukia kuten Nokia sai-ja valtavia summia, koska ne salattiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • René Malmström sanoo:

  Globaliasaatio on erinomaisen suuri ongelma useassakin mielessä. Käytännössähän se tarkoittaa sitä, että työ tehdään sellaisessa paikassa, jossa sen teettäminen on mahdollisimman kustannustehokasta. Kuulosta ihan kivalta, eikö niin. Kustannustehokkuuden taakse kätkeytyy nimittäin monta pahaa. Aasialaistyyppinen valtiokapitalismi, jota esimerkiksi Kiina harjoittaa, on huonosti puleerattua fasismia orjatyövoimineen kaikkineen.

  Rahalla ei ole isänmaata, sanoivat sekä parta-Kalle Marx että Milton Friedman ja tässä sitä nyt ollaan. Meillä eriarvoistuminen lisääntyy kun kaikille ei riitä korkeaa lisäarvoa tuottavaa työtä, sillä kaikki eivät siihen kykene. Se että kahden euron raaka-aineista tehdään kolmen euron lenkkarit, joiden kuljetus Kiinasta Suomeen maksaa 20 senttiä pari ja jotka sitten myydään hintaan 85 € Stockan urheiluosastolla on tästä oiva esimerkki suomen sisämarkkinoilla ja vientimarkkinoilla esimerkki voisi olla paperikoneen vienti Kiinaan.

  Nyt kun vasemmistoa ei enää käytännössä ole, globalisaatiosta seuraavaa kapitalismin seuraavaa vaihetta, eli korporaatiofasismia ei vastusta enää mikään. Se että Nalle ehdotti demokratian kaventamista kilpailukyvyn turvaamiseksi myös Suomessa ei ole mikään vitsi, vaan ihan totisinta objektivismiä.

  Globalisaatio on totta ja maailma on muuttumassa sen johdosta paljon huonommaksi paikaksi elää hyvin suurelle osalle ihmisiä kuin mitä se on nyt, myös meillä Suomessa.

  Tarttis varmaan tehdä jotain.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kaarina Saari sanoo:

  Tätä vähän arvelinkin. Kyllähän sitä ollaan toisten palkkaa valmiita alentamaan, kunhan omaa palkkaa ei alenneta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Lauri Lahtinen sanoo:

  Kun TT viittasi Alfaan, niin olipa noiden linkkien sisältö mikä tajansa, niin en voi tehdä tyhjäksi kokemuksiani.

  Olen luennoinut myös vankiloissa. Erään kerran aiheenani oli: Miksi Jeesus kuoli. Huomioni kiinnittyi nuoreen naiseen, joka melkein heti luennon alusta alkoi pyyhkiä kyyneleitään ja lopuun mennessä kyyneleet olivat vuolaat. Keskusteluosisossa hän kertoo luopion ytiestään ja anoen kyselee paluun mahdollisuutta ottaako Isä takaisin. Tlikaisuus päättyi vapauttavaan rukoushetkeen. Oli mitä oli Jumala toimii siinäkin formaatissa. Kumpi on parempi olla puhdasoppinen vai käyttää tilaisuus päästä ihmistä lähelle vaikkapa Alfan kautta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Särkiö

  Kenttäpiispa ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.