Mitä voi kapitulin kiusaama pappi tehdä? Ainakin voi kirjoittaa?

 

Maakuntalehtemme Lapin Kansa kertoi  5.2. verkkouutisessaan ja 6.2. lehdessä varsin laajasti Oulun tuomiokapitulin laatimasta vastineesta hallinto-oikeudelle tekemääni valitukseen. Siinä oli paljon perättömiä väitteitä, joita ei mielellään lehdestä lukisi. Hiukan mietin lehdenkin vastuuta.

 

Oulun tuomiokapituli on pappien suhteen kova vallankäyttäjä, jotakin tällaista pelkäsin tulevankin. Aina se silti sattuu. Kipeintä on, kun näkee heidän turvautuvan valheeseen, tunnen syvää myötähäpeää.

 

En edes ole tajunnutkaan vielä, miten syvältä ammatillisen identiteetin mitätöiminen tuntuu. Voimiani säästämättä olen tehnyt 25 vuotta papin työtä. Teologin ja tutkijan ja opettajan työtä lisäksi. Kirkkoherrana olen toiminut 8 vuotta. Oulun tuomikapitulin minuun kohdistama järjestelmällinen ja säälimätön mustamaalaus on jotakin, mitä en olisi osannut mitenkään kuvitella kirkossa voivan tapahtua.

 

Myös Rovaniemen papit halusivat valittaa tuomiokapitulin ehdollepanosta vaaliin. Se koettiin laajasti syrjivänä. Valittamiseen sisältyy aina kuitenkin riski joutua kapitulin hampaisiin. Muut eivät uskaltaneet, mutta pyysivät minua valittamaan. Valittamaan pyysivät myös monet Rovaniemen seurakunnan luottamushenkilöt.

Kun vastassa on kapituli laajoine resursseineen, joutuu yksittäinen pappi tiukille. Mustamaalattuna joutuu jatkossakin lujille, jos aikoo tehdä työtä kirkossa.

Minulla on kuitenkin syytä kiittää ja iloita nykyisestä seurakunnastani Kemijärvestä. Se on ollut jo kohta yhdeksän vuotta hyvä paikka tehdä sananpalvelijan työtä. Kiitän päättäjistä ja työtovereista. Kiitos tuestanne.

         Pentti Tepsa

         Kemijärven kirkkoherra

21 kommenttia

  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Jotta kirkossa uskallettaisiin muuttaa oikeasti jotain, niin ensin täytyisi korjata tuo työntekijöiden turvaton asema. Pelko kahlitsee koko kirkon toimintaa. Kukin siellä joutuu toimimaan ylivarovaisesti ja turvaamaan ensin selustansa, ennen kuin voi tehdä mitään. Siitä johtuu se, ettei kirkko kykene uudistamaan toimintaansa. Eikä tässä ole kyse vain pappien ongelmasta. Ketä tahansa kirkon työntekijää voidaan syyttää mistä ja milloin tahansa. Samalla valittajan henkilöllisyys voi jää täysin pimentoon. Valitus voi tulla asiasta jota ei ole tehnyt, tai sanonut, mutta asiaan saatetaan suhtautua heti, sen mukaisesti, että syytös on perusteltu. Tämä juuri johtaa siihen, että kuka tahansa voi siellä joutua epäasiallisen käytöksen kohteeksi. Pelkästään sen tähden, että joku tekaisee valituksen. Ihmeellisen heikko on kirkon työntekijän oikeusturva.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Pentti Tepsa

    Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.