Missä on kirkon ajatushautomo?

Englanniksi se on think tank. Suomeksi ajatushautomo, ajatuspaja tai jopa ajatusmylly. Toiminta-ajatuksena on tuottaa ideoita ja kehittää näkemyksiä politiikan tai jonkin muun intressiryhmän tarpeisiin. Esimerkiksi suomenruotsalaisilla on Magma, kokoomuksella Suomen Toivo, demareilla Kalevi Sorsa -säätiö ja vasemmistoliitolla Vasemmistofoorumi. Riippumattomia ajatushautomoita ovat ainakin Demos Helsinki ja e2.

Isossa maailmassa think tankeissa voi olla satoja työntekijöitä, Suomessa yleensä vain kourallinen.

Onko kirkolla omaa think tankia? Tarvitseeko se sellaisen?

Kirkon tutkimuskeskus toteuttaa eräitä ajatushautomon piirteitä: se tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi ja  avaa toisinaan ovia hämärään tulevaisuuteen. Toisaalta tutkimuskeskus on kirkkohallituksen työrukkanen ja sidoksissa hallinnon päätöksiin. Tutkimuskeskus ei myöskään ole tehnyt kovinkaan usein tulevaisuustyötä, pikemminkin katsonut menneisyyteen (usein lukujen valossa) ja tehnyt siitä analyysia.

Kirkon viime aikaisissa tulevaisuusselonteoissa on hitunen think tank -henkeä. Tai olisiko kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunta salaa kirkon ajatusmylly?

Ajatushautomon roolia kirkossa voi toteuttaa myös jokin keskustelufoorumi tai säännöllinen tapahtumakokonaisuus, kuten Kirkkopäivät. Kirkkopäivillä voi olla kanavia, joissa on ajatushautomomaisia pirteitä.

Voiko Kotimaa24:n blogistiyhteisö muodostaa kirkon ajatuspajan? Tai joku muu verkkoyhteisö?

Entä onko Suomen Teologinen Instituutti konservatiivisen teologian ajatushautomo? Ovatko Kaunaisten Raamattuopiston vuosittaiset Teologipäivät think tank?

Minkälainen ajatushautomo kirkkoon tarvittaisiin?

Ainakin sen pitäisi olla riittävän vapaa kirkkopoliittisista sidonnaisuuksista.

27 kommenttia

  • petri järveläinen sanoo:

    Ettei vain olisi olemassa pikemminkin kirkon ajatushautaamoja:)

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Maija Mäkelä sanoo:

    Jotain varsin rohkaisevaa oli erään afrikkalaisen kirkon johtoasemissa olleen papin ajatus visiosta (lähetyksen kansainvälisessä ajatusmyllyssä Suomessa kymmenkunta vuotta sitten).

    Visio on jotain, mitä me emme näe. Se on horisontin takana. Vaikka emme sitä näe, tiedämme missä suunnassa se on ja voimme yhdessä suunnata sitä kohti.

    Onko Suomen ev.-lut kirkossa mahdollista löytää yhteinen visio?

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Vaahtoranta sanoo:

    ”Ajatushautomoita” löytänee virallisten kirkon elinten ulkopuolelta – nettifoorumeilta tai vaikkapa Lähetyshiippakunnan lahjakkaiden, nuorten teologien kokoontumisista.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Huttunen sanoo:

    Yksi ajatushautomon toimivuuden indikaattori on sen saama vaikutus tai ainakin huomio. Suomalaisessa elinkeinoelämässä Matti Apusen johtama EVA nousee tämän tästä uutiskynnyksen yli.

    Ajatushautomon pitäisi olla mun mielestäni täyspäiväisesti ajattelemiselle omistautunuttta, ts. nämä erilaiset hengellisluontoiset kokoontumisajot eivät ihan riitä. Mutta verkostona tietenkin: epävirallisia ajatushautomoita ovat sosiaalisen median verkostot, eli se kuuluisa piiri pieni, joka pyörii. Itse vakoilen joka päivä viisaitten käymiä keskusteluja, käyn joskus itekin päätä aukomassa.

    Kirkon tutkimuskeskus ei ole ajatushautomo. Ajatushautomossa tulevaisuuden katsominen on aina menneeseen katsomista, menneisyys on tärkeämpi kuin tulevaisuus, siitä nähdään tulevaisuus. Kirkon kyselytutkimuskeskuksen meininki on muunlainen, sillä sen tapa katsoa menneseen on lyhytnäköistä kyselykuponkien järjesteltyä. Se voisi toimia varsinaisen ajatushautomon alaosastona. Esimerkki: Kun seuraavan kerran prof. Antti Raunio kirjoittaa piispojen sosiaalieettisen kannanoton, se tulee yliopiston suunnalta sillä perusteella, että yliopiston odotetaan olevan jollain tavoin mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Luontevaa olisi, jos tuomiokapitulit olisivat ajatushautomoja ja piispat ajattelijoita. Mutta ne ovatkin ihan toisenlaisia hautomoja, mitä lie munia hautovat.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Janne Hatakka sanoo:

    Ajatushautomon idis lienee se, että sitä kautta saadaan yllättäviä ja luovia ajatuksia esille. Juuri siksi ajatushautomoon pitää pystyä osallistumaan muualtakin kuin ”virallisesta komiteasta”. Kirkon tulevaisuustyöskentelyssä voisi aivan hyvin käyttää virtuaalista ajatushautomoa yhtenä työvälineenä. Ehkä tähänastisista paras esimerkki kirkollisella rintamalla on Helsingin piispan naamakirjassa käynnistämä ”unelmien kirkko”- työskentely.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Eija Moilanen sanoo:

    Ollin ” Voiko Kotimaa24:n blogistiyhteisö muodostaa kirkon ajatuspajan? Tai joku muu verkkoyhteisö?”

    Olli murjas nyt sellaisen , että ihan pakko on lähes säälistä ottaa kantaa. Ensinnäkin minun kulmani on täältä vain Kotimaasta . Ensimmäiseksi välittyy se, ettei pysy asiatiedottamena ja tilanteiden kuvaamisena, joka selventää vaan ihan päinvastoin. Tosin enhän voi tietää, miten paljon jätätte kertomatta, että edes jonkunlainen selkeys olisi. Käytännössä vieläkin joidenkin n uutisen otsikko luo turhia vastakkainasetelmia. Sitä sitten saa selvitellä koko maa.

    Jos te lähdette miettimään kirkon ajatuspajaa esimerkiksi Kotimaa24:n teidän täytyy alkaa itsestänne ja lähteä jakamaan uutisissanne niitä riittäviä välineitä, joiden avulla mahdolliset blokistit voivat lähteä kehittämään ja tuomaan ajatuksiaan. Toinen asia on se, että pyrittekö pienellä provolulla saamaan lisää lukijamääriä ja tätä kautta mainostajia? Vai asiauutisoinnilla niitä lukijoita, joilla on halua ja valmiuksia kehittää kirkkoanne? Iso osa ongelmista varmaan johtuu tiedon huonosta kulkemisesta. Itse koen välillä tunteen uutisia lukiessani, että tiedon sijaan olen pienen manipulaation kohteena. Tavallaan lähtökohta on se, että taustat joutuu tarkistamaan ihan muualta googlaamalla. Selkeä havainto on, että vastakkaisasetelma luo joillekkin tykkäämisnapin painamisen tarpeen.

    Blokimetsää eikun puutarhaa siivoamalla ette pääse tuohon päämäärään, vaan teidän tulisi pohtia, miten teidän omat uutiset vaikuttavat sivuston ilmapiiriin. Tämä kommentti on sen takia, että kokoajan teillä on ollut pyrkimystä muuttaa sivustoa. Tämä ei ole ilkeätä arvostelua vaan kriittinen mielipide, josta toivon olevan apua.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Wallentin sanoo:

    Petri heitti mun mielestäni aika hyvin tossa ekassa kommentissaan. Kyl se niin taitaa olla, ett ainaski tänäpänä kirkolla on enempi ajatushautuumaita ku -synnytyslaitoksia.

    Jos olis enempi uusia raikkaita tuulia niin kukaties mäkin oisin vielä jäsen (kirkon). Olis kyllä syytä pyyhkiä pölyt nurkista.

    Tiä häntä, vaikka tän nuoren teologipolven myötä syntys jotain uutta meininkiä (esmes ton Salmen Mikon, Alarannan Johanneksen tms…). Toi on kans mun mielestä aika hyvä nuor pappi, ku on telkkarissakin tossa Yleleaksissa (en ny just muista nimeä). Mut se on vissiin Kallion kirkkoherra tai jotain (emmä oo ihan varma).

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Wallentin sanoo:

    Joo nyt tuli mieleen ton Yleleaksissa olevan papin nimi, joka on must ihan rennontuntunen ja idearikas kirkonmieheks. Mä takotan tota Laajasalon Teemua. Sitä varmaan diggaa moni muukin pakana kun vaan mä.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

    On vaikeata olla olematta poleeminen kun Kotimaa24 n toimitus kyselee ajatushautomoa. Te olette juuri tukehduttaneet maaperän aidolle ongelmien ja niistä pohtimisten mahdollisuudelle. Vapaasti rehoittava Kotimmaa24 nosti esiin ja ja teki mahdolliseksi keskustella asioista jotka elävät ja välillä häiritsevät kirkon ja uskonnon asioita pohdiskelevia ihmisiä. Nämä muutamat viikot uuden järjestyksen mukaan eivät ole sytyttäneet ihmisten mieliä ja luoneet spontaaneja keskusteluja. Malli Kotimaa24 lle ei ole tai ei ainakaan tulisi olla akateemiset ylätason keskustelut, vaan mallina voisi olla dynaaminen vuorovaikutus ruohonjuuritason ilmaisujen ja kirkon ammattilaisten välillä käytävä keskustelu, joka on mahdollista vainvaapaalla foorumilla.

    Aikasemmin olen saanut vastaukseksi että kyllähän täällä saa vastata blogihin aivan vapaasti. Totta, mutta malli on sama kun koulussa : opettaja päättää tunnin teemasta. ”Oppilailla” ei ole mahdollista tuoda omia teemojaan vaan alistua ”koulukuriin”. Se ei ole aikaihmisten vapautta, vaan siinä on holhoava menttaliteetti ohjaamassa keskustelua.

    Jos Aidosti halutaan aineistoa kirkon ja uskonnollisen elämän ongelmien muotoiluksi niin myöskin ”rikkaruohojen” on saatava löytyä kasvualustasta.

    Miten muuten ongelmat voidaan muotoilla ja niistä kekustella jos niiden olemassaoloa ei edes tahdota nähdä sellaisena kun ne luonnossa ilmenevät?

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Wallentin sanoo:

    Joo, aika hyvin skrivasit Markku:). Mä oon ihan samaa mieltä, ett liikaa viisaat vaan heittä tota omaa jargoniaan ja tämmöset tavalliset (teologisesti)oppimattomat pakanapapparaiset ei hiffaa mitään:(.

    Antaa vaan kaikkien kukkien kukkia, vaikka mä taidankin kuulua sun mielestäs tohon ”rikkaruoho-osastoon” tossa kasvualustassa.

    Ilmoita asiaton kommentti