Millainen tietokone ikäihmisen kannattaa valita?

Ikäihmisten tietokoneen käyttö voi olla välillä haastavaa, jolloin helppokäyttöisyys sekä budjettitehokkuus korostuvat. Myös vakuutuksiin tai internetin yhdistämiseen liittyvät asiat voivat mietityttää. Tärkeintä on löytää ja opastaa kullekin yksilölle parhaimmat ominaisuudet sisältävät laitteet ja riittävä tuki ongelmatilanteissa.

Ikäihmisten ja heidän läheistensä päässä voi pyöriä paljon kysymyksiä, kuten millainen tietokone olisi paras vaihtoehto ikäihmiselle ja millä keinoin tietokoneen käyttöä voidaan tukea.

Ennen uuden tietokoneen ostamista kannattaa etsiä paras mahdollinen tietokone tarjous säästääkseen rahaa. Yksinkertainen ja helppokäyttöinen tietokone riittää.

Tietokoneen tärkeimmät ominaisuudet ikäihmiselle

Toisille senioreille tietotekniikkaan liittyvät asiat ovat aivan kuin hepreaa, mutta jotkut taas ovat opetelleet käyttämään sitä sujuvasti.

On kuitenkin väistämätöntä, että tietokoneet ovat valtaamassa jokaisen arkielämää, eikä esimerkiksi pankkipalveluita ole valitettavasti saatavilla joka päivä varsinkaan pienemmillä paikkakunnilla.

Asiat, jotka on hyvä huomioida:

  • Edullisuus
  • Helppokäyttöisyyttä edistävät toiminnot
  • Yksinkertainen järjestelmä
  • IT-tuki
  • Takuun pituus
  • Näytön koko
  • Akun kesto
  • Tietokoneen koko
  • Alkuopastus

Edullisuus

Ikäihmisen tietokoneen ostaminen on täysin eri asia, kuin mennä ostamaan esimerkiksi parasta ja tehokkainta pelitietokonetta. Monissa elektroniikkakaupoissa myyjät voivat saada provikkaa myynneistään, jonka vuoksi asioista tietämätöntä ei kannata lähettää yksin tietokonekaupoille. 

Helppokäyttöisyyttä edistävät toiminnot

Monet tietokoneiden käyttöjärjestelmät tarjoavat asetuksissaan helppokäyttösyyttä edistäviä toimintoja. Näitä voivat olla esimerkiksi suurennuslasi, tekstin ääneen lukeminen tai visuaalisen ilmeen selkeäksi asettelu.

Yksinkertainen järjestelmä

Eri merkkisiin tietokoneisiin on olemassa eri käyttöjärjestelmiä. Esimerkiksi Applen tietokoneiden järjestelmä voi olla vanhukselle tai uudelle käyttäjälle sekava, kun taas siihen tottuneelle varsin yksinkertainen. Ikäihmiselle kannattaa valita järjestelmä, jossa kuvakkeet ovat selkeitä ja kaikki etusivulla käden ulottuvilla.

IT-tuki

IT-tuki vanhuksille on tärkeää, varsinkin kun esimerkiksi asukastuvat ja muut kerhotilat ovat lakkauttaneet toimintojaan budjettien valitettavasti vähentyessä. On tärkeää järjestää IT-tuki joko lähipiiristä, tai keskustella asiasta tietokoneen myyjän kanssa.

Takuun pituus

Ikäihmiset monesti pelkäävät kuollakseen tietokoneita, koska heitä on peloteltu siinä, että he painavat vääriä nappeja tai heidän pankkikorttinsa esimerkiksi kaapataan, jolloin tili tyhjennetään. Myös tietokoneen hajoaminen on yhtenä yleisenä pelkona. On tärkeää selvittää, miten pitkä on valmistajan takuu tai kaupan tarjoaman takuun pituus. Tarvittaessa koneeseen voi myös ottaa erillisen takuun.

Näytön koko

Näytön koon suuruuden tärkeys korostuu iän karttuessa. Kun askel lyhenee ja näkökin hieman sumenee, on tärkeää, että tekstit ja kuvat näkee esimerkiksi pankissa asioidessa selkeästi. Tämän vuoksi pöytäkonekin voi olla hyvä vaihtoehto, jos tietokonetta ei ole tarvetta raahata mukanaan muualle kotoa. Suuri näyttö voi helpottaa tietokoneella asiointia.

Akun kesto

Ikäihmisen on hyvä miettiä, millainen akun kesto kannettavassa tietokoneessa on. Nykypäivän akut kestävät jopa vuorokausia, mutta on hyvä tietää, tarvitseeko tietokonetta sellaisissa paikoissa, joissa lataaminen ei välttämättä ole mahdollista. Myös mahdollisten varavirtalähteiden tarve on hyvä selvittää.

Tietokoneen koko

Tietokoneen koko on todella tärkeä tietää, sillä heikompikuntoinen ikäihminen ei jaksa kantaa painavaa tiiliskiveä kassissaan kovinkaan kauaa. Jos tietokonetta on mahdollista pitää vain kotioloissa, ei sen painolla ole niin suurta merkitystä. On kuitenkin varmaa, että kannettavat tietokoneet ovat kevyempiä ja helpompia siirrellä, vaikka ne olisivatkin vain kotioloissa.

Alkuopastus

Ikäihmisen tietokoneen hankinnassa tärkeintä on alkuopastus sekä toistojen saaminen, kuten minkä tahansa uuden asian opettelussa. Alkuopastusta olisi tärkeää saada tarvittaessa suoraan kotiin, jolloin tietokoneen käyttöä voitaisiin harjoitella jonkun luotettavan henkilön kanssa.

Lopputulema

On selkeää, että ikäihmisten tietokoneen hankinnan kohdalla helppokäyttöisyys, näytön suuri koko sekä riittävä IT-tuki korostuvat. Moni saattaa joutua avaamaan tietokoneen ensimmäistä kertaa, eikä kaikista edes välttämättä ole voimavaroja tietokoneen käyttäjiksi.

Läheisten tai hoitajien tuki, kannustava ote sekä teknillisesti paras mahdollinen ja myös edullinen tietokone ovat parhaita eväitä tietokoneen ostamisen ja käytön aloittamisessa.