Miksi jumala sallii sodan?

Pian on kulunut vuosi siitä, kun venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Vuoden 2022 alussa pidetty "sotaharjoitus" muuttui täydeksi todeksi, vaikka venäjä vakuutteli että ei aio hyökätä.

Vuoden 2022 aikana kuoli kymmeniä tuhansia sodassa ja valitettavan suuri osa uhreista oli siviilejä.

Nyt vuoden 2023 alussa Venäjä on näyttänyt ettei se välitä siviiliuhrien määrästä, vaan jatkaa silmitöntä tuhoamistaan Ukrainassa.

Miksi jumala sallii tämän silmittömän välivallan jatkumisen?

Miksi niin monen perheen täytyy menettää läheisiään tässä konfliktissa?

Näitä mietteitä on varmasti pohtinut moni ihminen kuluneen 12 kuukauden aikana.

Sotia on toki ollut aina ja ne tuskin tulevat ikinä loppumaan. Ainut mitä tässä voi tehdä, on auttaa sodasta kärsiviä ja rukoilla paremman huomisen puolesta.

 

Yritykset ja yhteisöt Ukrainan tukena

Suomessa on ollut hienoa nähdä se, kuinka monet yritykset ja yhteisöt ovat lähteneet mukaan Ukrainan tukemiseen tämän kriisin keskellä. Suomestakin monet yritykset niin puualanyrityksistä,  kuljetuspuolelta, vähittäiskaupoista, rahoituspalveluista, teleoperaattoreista ja pankit ovat avoimesti tukeneet Ukrainaa monin eri tavoin.

Aina tuen ei tarvitse olla rahallista ja suurta, vaan jopa yksittäinen henkilö voi osallistua vapaaehtoistyöhön monen eri yhdistyksen kautta.

 

Yksityishenkilöt Ukrainan lasten tukena

Miten auttaa lapsia jotka ovat menettäneet kaiken? Miten löydän lohduttavia sanoja, varsinkin kun emme puhu edes samaa kieltä? Nämä olivat minun ajatukseni kun olin paikkakunnallemme saapuvien pakolaisten vastaanotossa. Toki turva, lämpö, ruoka ja juoma toi helpotusta monelle sotaa pakoon lähteneelle, mutta huoli on varmasti suuri niitä kohtaan, jotka jäivät kotiin.

Olen itse seurannut vierestä miten auttamisen halu näitä hätää kärsiviä kohtaan on kasvanut. Moni haluaisi auttaa enemmän kuin edes pystyy. Jotkut taas auttavat esimerkiksi kirkon ulkomaanavun kautta rahallisesti, kun toiset taas haluavat auttaa osallistumalla itse vapaaehtoistyöhön. Jatkuipa sota vielä viikon, kuukauden tai vuoden, toivon suuresti että sota loppuisi mahdollisimman pian.

11 kommenttia

 • Kaisu Hildén sanoo:

  http://www.pohjanmaankirjailijat.fi/blogi/pikku-myrna. Samaa kait olen joskus miettinyt… Mutta nostan hattua tässä kohtaa. Miksi Jumala sallii. Ei ole meidän asia. Raamattu puhuu sodista. Sieltä voi katsoa syy-seurauksia. Meillä on rakastava Jumala. Ei sitä mikään! muuta. Laajassa kuvassa kaikki varmaan näyttää toisenlaiselta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Janne Virtanen (vai pitäisikö kirjoittaa janne virtanen?) kysyy aiheellisen kysymyksen, mutta otsikossaan herjaa kristittyjä, muslimeja ja juutalaisia, jotka eivät usko kuvitteelliseen jumalaan, vaan uskomme mukaan todellisenn, ainoaan Jumalaan. Siis: kysymys ”miksi Jumala sallii sodan?” on oikeutettu ja mielekäs kysymys. Siihen ei ole helppoa vastausta. Mutta eräs näkökohta tulkoon mainituksi. Sotia on käyty läpi ihmiskunnan historian. Jokainen sota toistaa myyttiä Kainista ja Abelista, siis ihminen murhaa ihmisveljensä/sisarensa. Sota syttyy aina kun joku haluaa tehdä pahaa joillekin. Tässä näkyy yksi syntiinlankeemuksen tuoma kirous. Ihminen tekee valintoja oikaen ja väärän, hyvän ja pahan välillä. Ja usein tehdään vääriä valintoja, joiden seurauksista sitten monet viattomatkin kärsivät.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   ”…herjaa kristittyjä, muslimeja ja juutalaisia”

   Kristityt ja juutalaiset palvovat Jumalaa, muslimien jumala lienee eri. En uskalla arvailla heidän palvontansa kohdetta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  ”Äläkä SALLI meidän joutua kiusaukseen” – on Jeesuksen opettamassa, antamassa mallissa, mitä ja kuinka tulisi rukoilla.

  Milloin tällainen rukous tulee rukoilla?

  Silloin kun kiusaus ei kiehdo, eli ennen kiusauksia.

  Toistan taas, että Raamattua, uskovan ohjekirjaa, rakkauskirjettä Jumalalta tulee lukea kokonaa ja koko ajan. On julmaa sanoa, ”uskovan ohjekirja”. Kuitenkaan Jumalan Sana ei hyödytä, ellei se uskossa lukijaan sulaudu. Siis usko toimii ikäänkuin hengellisen ruoan entsyyminä. Ilman uskoa Jumalan Sana vain kipristelee vatsassa tai kulkee kanavien läpi sellaisenaan, hyödyttämättä lukijaa.

  Seuraavakin on epämiellyttävää luettavaa: Paavi ehdotti Isämeidän sanamuodon muuttamista, koska eihän meidän maallinenkaan isä salli meille vahingollista eikä johdata meitä kiusaukseen.

  Jaak. 12-16, selvittää tyhjentävästi miksi kohtaamme kiusauksia.

  -Jakeet: 13 Älköön kukaan, kiusauksessa ollessaan, sanoko: ”Jumala minua kiusaa”; sillä Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän ketään kiusaa.

  14 Vaan jokaista kiusaa hänen oma himonsa, joka häntä vetää ja houkuttelee;

  Ihmisellä on täysi vapaus hyvään ja pahaan. Taivaallinen Isämme opastaa ja varjelee, ettemme lankeaisi, mutta Hän ei pakota tahtoonsa. Uskossa, uskovaisen vaellus on yhteistyötä ja valvominen on avain pysyä oikeassa.

  Siis Jumala sallii meidän langeta, koska Hän on luonut ihmiseen vapaan tahdon, jota Hän ei sido eikä manipuloi. Jumala aina kysyy, että ”tahdotko?”

  Muistutan vielä ilmiöstä, eli tyhmyydestä, mikä on verhoutunut hurskauden kaapuun. Se ei ole raamatullisuus vaan teologinen pohdinta. Eli itsekehu on ollut jo vuosituhannet teologien ominaisuus.

  Room. 1:22 ”Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet”.

  Samaan pari vahvistusta jo ammoisesta asianlaidasta 1.Kor. 1:20 ja Jer. 10:14,15

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Janne

  Koskien ukrainalaisten auttamista maassamme.

  Olen ollut tyytyväinen, että meillä on löytynyt myötätuntoa ja auttamisen halua maahamme saapuneita ukrainalaisia kohtaan. Täällä kotikaupungissani Somerollakin on ukrainalaisia sijoitettu ja heitä on autettu elämisen alkuun. Seurakuntakin on järjestänyt yhteisiä tilaisuuksia ukrainalaisten kanssa.

  Jo ikääntyneenä oma osuuteni on jäänyt lähinnä moraaliseen tukeen. Ukraina on ollut mielessäni päivittäin. Kuluneen vuoden aikana olen lukenut ukrainankielistä kirjallisuutta merkittävästi enemmän kuin aikaisempina vuosina.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Planeettamme hallintavalta on täällä elävien olentojen hallinnassa, nyt meidän ihmisten. Jumala on ainoastaan syntymässä saamassamme lähimmäisen rakkauden hengessä mukana jonka merkityksen ymmärtäminen on sitten kunkin ihmisen oma asia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Kysymyksen voisi muotoilla myös niin, että miksi jokainen kaikista tuhansista jumalista sallii sodan. Vastaus saattaa olla sama jokaisen kohdalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Antero S.

   Jumala ”sallii” ihmisen tehdä hyvää tai/tai pahaa. Eli Jumalalla on ohjeet oikeaan ja hyviin seuraamuksiin. Syyn ja seuraamuksen laki on jokaisen ihmisen tiedossa, tunnossakin, vaikkei olisi uskossakaan. Hyvästä seuraa hyvää ja pahasta pahaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Tuota Mänttärin tarkoittamaa Karman lakia opettivat intialaiset jo tuhat vuotta ennen kristinuskoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Seppo,

   Kyllä, nimenomaan Vanha Testamentti tätä ”karmaa” opettaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit