Luova kaaos on kirkon pelastus

Kirkon viestintäohjelman kannessa viittoilee virnuileva varhaisteini jääkiekkomaila kädessä. Hän selittää ilmeisen innostuneesti jotain hymyilevälle hiippalakkipäiselle piispalle. Kuvassa puhuttelevinta on se, että piispa on laskeutuneena pojan tasolle. Hän ei lähesty poikaviikaria asemastaan tietoisena hengellisenä johtajana, vaan ihmisten palvelijana.

 Viime aikaista kirkollista keskustelua seuranneena (ja siihen itsekin osallistuneena ;-)) juuri tuon kuvan mukaista asennoitumista olen kaivannut esipaimeniltamme. Vuoden 2004-2010 kirkon viestintäohjelma oli nimeltään Vuoropuhelun kirkko. Kun jonkun keskustelijan avaukset tyrmätään murrosikäisinä, eikä suostuta avoimeen keskusteluun, ei aidosta vuoropuhelusta voida puhua.

 

 Kirkon viestintäohjelma 2004-2010 on mielenkiintoinen asiakirja. Se kertoo osuvasti, millaiseksi kirkollinen viestintä- ja keskustelukulttuurin OLISI pitänyt muotoutua viime vuosikymmenen loppuun mennessä. Sen mukaan kirkon työntekijöiden olisi pitänyt omaksua vuoropuhelun kulttuuria ja vahvistaa sitä omalla henkilökohtaisella viestintäosaamisellaan. Lisäksi asiakirjassa kehotetaan ottamaan avoimesti ja rohkeasti kantaa asioihin.

 

 Kirkon viestintäkulttuuri on rikastunut viime vuosina hurjasti. Syynä siihen on sosiaalisen median tuoma murros ihmisten elämässä. Hengellinen elämä verkossa –hanke on kouluttanut verkkotyön osaajia kirkkoon jo sadoittain. Kirkon johdossakin on ymmärretty, että sosiaalisessa mediassa mukana olo on kirkolle elintärkeää. Harmi vain, että vain muutama kirkon ylimmän johdon ihminen on ottanut haasteen vastaan myös henkilökohtaisesti.

 

 Kirkossa on siis syntymässä viestinnällisesti hyvin erilaisten ihmisten ryhmät. On niitä, joiden mukaan kirkko julkisoikeudellisen yhteisön nimissä antaa julkilausumia, pitää huolta kirkkojärjestyksestä ja oikean opin noudattamisesta. Sitten on niitä, jotka vuoropuhelun hengessä elävät ihmisten keskellä kahviloissa ja tietoverkossa, uskovat enemmän hyvän kertomuksen voimaan  kuin oppiin ja ovat valmiita keskustelemaan kirkon asemasta yhteiskunnassa ilman pelkoa ja puolustelua.

 

 Tämä viestintäkulttuurin kahtiajako näkyy myös käsityksestä kirkon tulevaisuudesta. Sosiaalisen median myötä Suomeen on rantautunut ajatus ”alhaalta kasvavasta kirkosta”. Sen edustajat ovat hylänneet oikeaoppisuuden vaatimuksen ja sen sijaan puhuvat ”oikein tekemisestä”. He eivät usko kirkon hierarkiaan, vaan luovaan kaaokseen, jossa kirkon uudistukset voivat lähteä miltä tasolta tahansa. He ovat hyväksyneet sen tosiasian, että vain tunne on totta. 

 

2 kommenttia

 • Maija Mäkelä sanoo:

  Mielenkiintoinen postaus, koska otsikkoon voisin yhtyä täysin, mutta en viimeiseen lauseeseen. Tunteet ovat tietysti aina totta niitä kokevalle, mutta kuten tiedämme, ne tulevat ja menevät. On jotain, joka ei horju ei heilu. Ja on joku, joka on Reilu.

  Luova kaaos sen sijaan aina elämässä jatkukoon.

  Niin paljon kuin sitä viime aikoina on kritisoitukin, uskon edelleen, että kirkko on siellä, missä sen yksi jäsen on paikalla. Varsinainen tiedotus kulkee edelleen ihmiseltä ihmiselle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Wallentin sanoo:

  Justiinsa juu, Mikko sanoi jetsulleen niin kuin minäkin, pahanen pakana ajattelen. Varsinkin justiinsa toi viimeinen kappale iski.

  Kiitos Mikko!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit