Lunastuskuntoinen seurakunta

 

Samppa Asunnan tekstistä ”Kirkkokahvit”-sivustolta kaappasin mielenkiintoisen määritelmän. Sen mukaan seurakunta on lunastuskuntoista porukkaa.

”Lunastuskuntoinen” viittaa arkisessa kielenkäytössä ajoneuvon vaurioitumiseen siinä määrin, ettei vakuutusyhtiö näe mielekkääksi sitä korjauttaa, vaan arvioi jälleenmyyntiarvon ennen vahinkoa. Aika rypistelty ja kolhittu ajoneuvo silloin on.

Millainen sitten on lunastuskuntoinen seurakunta?

Rypistelty ja kolhittu? Siinä tilassa, ettei sitä kannata enää korjata?

Ei nyt ihan niinkään. Toki Jumalan seurakunta on – Lutheria muistaen – suuri sairastupa.  Kirkon isät puhuivat compositio oppositorum et permixtasta, siis että kaikenlaiset ainekset ovat sekaisin. Eikä se ole kaukana Jeesuksen vertauksesta pellon lusteesta (rikkavilja), joka saadaan pois vasta sadonkorjuun yhteydessä.

Paavalin seurakunnissa oli älyttömiä galatalaisia ja korinttilaisia, joilta hän kyseli, tuleeko kepin kanssa tervehtimään.

Seurakuntaa leimaa synti ja rajoittuneisuus, ei siitä mihinkään pääse. Ilman tahraa ja ryppyä se on vasta iankaikkisuudessa.

Minua on kauan viehättänyt tarina K.R. Kareksesta. Hän sanoi ihmetelleensä, miksi pyhä Jumala uskoi niin suuren tehtävän kuin evankeliumin viemisen meille heikoille ja syntisille. Miksei hän pannut enkeleitä asialle? Tarinan mukaan hän olisi  jatkanut:      - Mutta kun minä teitä lapualaisia katselen, niin tiedän, että te viimeistään kuukauden päästä tulisitte kuiskuttamaan, että Ilmajoen kirkon enkelillä on pitemmät siivet…

Mutta totta on myös toinen puoli. Seurakunta on myös pyhien yhteisö. Sitä kuvaa esim. evankeliumin julistaminen ja sakramenttien toimittaminen Kristuksen käskyn mukaisesti. Tai että pyhyyden antaa Kristus itse läsnä olollaan ja toiminnallaan.

Lunastuskunnosta kertoo esim. Ef. 1:7  ”Kristuksen veressä meillä on lunastus, rikkomustemme anteeksianto.”

 

 

 

5 kommenttia

 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Kares-kasku mainio! Kilpaillaan sitä kaikella, enkeleilläkin! Parempi jättää juttu ihmisten kesken Jumalan haltuun!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Raimo Turunen sanoo:

  Sen verran korjausta, että nykyauton ei tarvitse kovinkaan rypistelty olla, mennäkseen lunastukseen. Elektroniikan ja turvalaitteiden korjaaminen on vaan turhan kallista. Huhutaan, että lunastustoiminta on myös businesta. Ei sieltä omiaan pois saa. Oma kokemus vahvistaa tämän.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Hieno teksti.

  Tuli mieleen, kuinka mustavalkoinen kuvani Kareksesta on. Pitäisi tietysti suhteuttaa mies omaan aikaansa, erityisesti 30-lukuun.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Mietin, että lunastuskuntoinen seurakunta on vähän sellainen, että vaarallista ajaa. Lunastettu kertoo jotain edes tapahtuneen. Katoin tuota Novumista lunastus, vapaaksi ostaminen ja vapautus lunnaita vastaan. Efessolaisille kirjoittaessaan Paavali ei moiti vaan iloitsee.

  ”Sentähden, kun kuulin siitä uskosta, joka teillä on Herrassa Jeesuksessa, ja teidän rakkaudestanne kaikkia pyhiä kohtaan,en minäkään lakkaa kiittämästä teidän tähtenne, kun muistelen teitä rukouksissani,” . http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible?chp=1&ref=Ef.+1%3A1&rnd=1357508280120

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Marja-Sisko Aalto

  Pappi, rovasti, kirjailija, entinen kirkkoherra Imatralla ja sitten tuomiokapitulin notaari Kuopiossa, nyt eläkemuorina. Ihmisen ja uskon puolesta. Sattuneesta syystä sydämellä monet asiat, vaikkapa eri tavoin siipeensä saaneet ihmiset. Vapauteen Kristus vapautti meidät!

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit