Kannattaako Lapuan tuomiokapituli siirtää Seinäjoelle?

Hanke siirtää Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin Lapualta Seinäjoelle on tämän viikon aikana puhuttanut mediaa. Vaikka pääkaupungin horisontista käsin on varovainen lähtemään neuvomaan pohjalaisia siinä, mihin he piispanistuimensa sijoittavat, kirkkohistorian ja kirkon perinteiden näkökulmasta on paikallaan kysyä olisiko kuitenkin viisaampaa pitää tuomiokapituli siellä, minne se vuonna 1956 hiippakunnan ensimmäisen piispa Eero Lehtisen toimesta perustettiin.

Piispanistuimen sijaintipaikoilla on kirkoissa historiallisesti ollut varsin suuri merkitys maailmalla ja myös meillä Suomessa. Esimerkkejä tästä löytyy niin ortodoksisista, katolisesta kuin protestanttisistakin kirkoista. Paavi on Roomassa, ortodoksinen patriarkka Konstantinopolissa (Istanbulissa), Ruotsin arkkipiispa Upsalassa ja niin edelleen. Aivan heti tuskin kukaan lähtisi siirtämään Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispaa Turusta Helsinkiin, vaikka varmaan käytännöllisempää olisi, että kapituli olisi pääkaupungissa. Traditio painaa ja hyvä niin.

Rauhanoloissa tuomiokapitulien sijaintipaikkojen siirrot ovat Suomessa olleet varsin harvinaisia. Nykyisen Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli siirrettiin vuonna 1923 Savonlinnasta Viipuriin, josta se evakuoitiin kesällä 1944 Neuvostoliiton suurhyökkäyksen vyöryessä kohti kaupunkia ja sijoitettiin lopulta rauhantulon jälkeen Mikkeliin. Uusia hiippakuntia maahamme on perustettu näiden dramaattisten vaiheiden jälkeen, mutta olemassa olevat kapitulit on pidetty paikoillaan.

Aikaa Lapuan hiippakunnan perustamisesta on kulunut vasta hieman alle kuusikymmentä vuotta. Tämä ei ole kirkon vuosisataisessa historiassa maassamme oli pitkä ajanjakso. Oman hiippakunnan saaminen Pohjanmaalle ja sen sijoittuminen nimenomaan Lapualle oli pitkällisen työn tulos. Sijaintia aikanaan pohdittaessa vastakkain olivat juuri Seinäjoki ja Lapua. Poliittisen vaikuttamisen ohella Lapun valtti oli tuomiokirkoksi sopiva kirkkorakennus, joka Seinäjoelta vielä tuossa vaiheessa puuttui. Lakeuden risti valmistui vuonna 1960.

Tuomiokapitulissa on laadittu varmasti perusteelliset selvitykset siitä, että miksi oli käytännöllisempää  siirtää kapituli Seinäjoelle. Kirkkohistorian ja tradition näkökulmasta on todettava, ettei kapitulien siirtäminen ja hiippakuntien nimen muutokset ole kirkossa arkipäiväistä toimintaa. Lapuan naapurista Kauhavalta paikkakunnan talouden ja identiteetin kannalta tärkeä ilmasotakoulu on päätetty lopettaa ja toimintoja olla siirtämässä Jyväskylään.   Tehokkuusajattelu ei kuitenkaan välttämättä ole sellainen signaali, joka kirkon kaltaisen yhteiskunnallisen toimijan on viisasta nykyisessä talouskeskeisessä ajassa antaa ja siksi asian jatkokäsittelyssä kannattaa tarkoin punnita onko siirto lopulta  tarpeellista vai ei. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

13 kommenttia

  • Teemu Kakkuri sanoo:

    Lehdissä ja kirkolliskokouksessa vastakkain olivat Seinäjoki ja Vaasa. Lapua oli opetusministeri Virolaisen yllätys, jonka takana oli lapualaispoliitikko Kustaa Tiitu.

    Mutta itse asiassa Ville on oikeassa. Tuomiokapitulien siirroista ymmärrettävin on ollut oikeastaan Kuopion vaihtuminen Ouluksi, koska Kuopio oli laajan pohjoiseen, aina Jäämeren rantaan, ulottuneen hiippakunnan etelälaidalla.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

    Miksi ihmeessä hiippakunnan nimi (ja piispan titteli) pitäisi vaihtaa? Rooman paavit olivat Rooman paaveja myös Avignonissa asuessaan, Aleksandrian paavit joutuivat lähes tuhannen vuoden ajan asumaan Kairossa, Antiokian patriarkaatin pääpaikka on nykyään Damaskos, ja Idän apostolinen kirkko on edelleen Idän apostolinen kirkko, vaikka patriarkka asuukin Chicagossa.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Elias Tanni sanoo:

    Vastauksena otsikon kysymykseen: ei.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

    Jos siirto on taloudellisesti järkevää, niin kiireesti tuumasta toimeen. Kirkon nimenomaan pitäsi tämän kaltaisissa, byrokraattis-hallinnollisissa asioissa harrastaa tehokkuusajattelua. Eikä Lapualta muutenkaan koskaan ole mitään hyvää tullut..

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Raimo Turunen sanoo:

    Kun tuomiokapituli ja piispanistuin siirrettiin v. 1900 Kuopiosta Ouluun, niin hiippakunnan nimenä säilyi Kuopion hiippakunta (Oulussa) vuoteen 1923 asti, jolloin nimi muutettiin asetuksella Oulun hiippakunnaksi. Miltä kuullostaisi Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli Seinäjoella, sivutoimipiste Jyväskylässä?

    Kuka osaa sanoa, miksi Savonlinnasta Viipuriin siirrettyä piispanistuinta ei palautettukaan Savonlinnaan vaan vietiin Mikkeliin? Oliko takana mahdollisesti sotilaspoliittisia syitä, ehkä vahvistusta päämajakaupungille?

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Ville Jalovaara sanoo:

    Hyvä kysymys Raimolla. Ilmari Salomiehen johtama kapituli oli ensin väliaikaisessa paikassa ja sijoitus Mikkeliin tuli vasta rauhan tultua. Mikkelissä tärkeä tehtävä oli huolehtia luovuttejun alueiden kirkonkirjoista, jotka on yhä Mikkelin maakunta-arkistossa. Olisko tämä vaikuttanut?

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Raimo Turunen sanoo:

    Savonlinnahan on nyt ainoa kaupunki, jossa on tuomiokirkko mutta ei piispanistuinta. Tästä voi tietysti oivaltaa sellaisen juonen, että mahtipontiset pohojalaiset haluavat laittaa paremmaksi. Ensin kapituli siirretään Seinäjoelle ja vähän ajan kuluttua Jyväskylään ja niin Lapuan-Seinäjoen-Jyväskylän hiippakunnalla on enemmän tuomiokirkkoja kuin millään muulla. Tosin metropolialueen yhdistämisen ja yhdeksi seurakuntayhtymäksi muuttumisen jälkeen sielläkin on sitten kaksi tuomiokirkkoa ja sen päälle vielä yksi toimeton piispa.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

    Eihän kaikkien samaan seurakuntayhtymään kuuluvien seurakuntien tarvitse kuulua samaan hiippakuntaan. Helsingin seurakuntayhtymässä on jo nyt kahden hiippakunnan seurakuntia.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Raimo Turunen sanoo:

    Juha Kajander. Järjestelyssä on kielelliset perusteet, vai olenko väärässä?

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Kajander sanoo:

    Olet oikeassa, Raimo, perusteet ovat kielelliset. Mutta Espoon hiippakunta perustettiin siksi, että Helsingin hiippakunnassa oli niin paljon väkeä – ja lisää tulee koko ajan, vaikka toisaalta kirkosta erotaan alueella suhteellisen paljon.

    Kannattaisiko ennakoiva tuleva tilanne ja siirtää piispanistuin Lohjalle?

    Ilmoita asiaton kommentti