Lapsi vai lemmikki?

Kohtasin kävelylenkillä Thamesin varrella pari naista, joista toinen työnsi lastenrattaita. Lapsen sijaan niissä istui iloinen terrieri. Ehkä koira ei pystynyt kävelemään.

Näky sai kuitenkin ajattelemaan, miten tavalliseksi on tullut lemmikin kohteleminen lähes lapsena. En tiedä, onko Suomessa havaittavissa samaa ilmiötä. Se alkaa näkyä jo nimissä: ei enää Musti vaan Martta. Lemmikille myydään ja hankitaan varusteita, joille joskus olisi naureskeltu. Jotkut katsovat, että he eivät ole koiran omistajia vaan sen vanhempia, eivät isäntä tai emäntä vaan isä tai äiti.

On kuitenkin aika uskaliasta ruveta ehdottelemaan, että tässä olisi mitään kummallista. Alkuvuodesta itse paavikin sai lemmikkien omistajat vihastumaan esittäessään, että ihmiset ovat itsekkäitä, kun eivät hanki lapsia vaan ottavat sen sijaan eläimen.

Lemmikeillä on tärkeä ja korvaamaton rooli monenlaisissa kodeissa ja tilanteissa. On myös niitä, joilla ei ole mahdollisuutta lapsiin tai perheeseen. Kun monilla on kuitenkin tarve hoivata ja saada rakkautta, lemmikki voi olla vastaus siihen.

Mutta onko jokin silti muuttumassa? Olisiko paavin näkemyksessä mitään perää? Olisiko nykyään enemmän ihmisiä, jotka eivät halua sanoa hyvästejä nuoruuden vapaudelle tai saavuttamalleen elintasolle ja sitoutua lapsiin? On myös ihmisiä, jotka pelkäävät muutoksia maailmassamme eivätkä halua tuoda lapsia elämään epävarmuuteen.

Koirien tai kissojen hyvistä puolista huolimatta olisi kuitenkin surullista, jos lemmikki olisi ensi sijassa rakastamisen ja huolehtimisen mukavuusvaihtoehto. Elämään kuuluu riskien ottaminen ja kehittyminen ristiriidoissa tai paineissa. Kristilliseen maailmankatsomukseen kuuluu toivo, joka kannattelee päivästä toiseen.

Jos lemmikki on mukavuusvalinta, eläimelle on myös annettu rooli, joka ei kuulu sille. Alun perin se eli ihmisistä riippumatonta, ”vaarallista” elämää. Ehkä lemmikki itse voisi siksi valita perinteisemmän kotieläinelämän lapsena olemisen sijaan.

Pope Francis says choosing pets over kids is selfish

14 kommenttia

 • Antero Syrjänen sanoo:

  Jos ihminen ei koe haluavansa hankkia lapsia, miksi hänen tulisi?

  Ja miksi vapaaehtoisesta lapsettomuudesta tulisi tuntea syyllisyyttä? Siksikö, että lapseton saa viettää vapaampaa elämää? Keneltä se on pois?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Keneltä se pois jos lemmikki korvaa lapsen, ja häntä kohdellaan kuin lasta, lastenrattaissa. Onko jokin kääntynyt päälaelle. Vai voiko ihminen valita mikä hänestä tuntuu parhaalle. Vai onko jotakin suurempia periaatteita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Sami: ”Keneltä se pois jos lemmikki korvaa lapsen, ja häntä kohdellaan kuin lasta, lastenrattaissa.”

   Ei keneltäkään.

   Sami: ”Onko jokin kääntynyt päälaelle. Vai voiko ihminen valita mikä hänestä tuntuu parhaalle.”

   Tässä asiassa ainakin, tietenkin voi valita.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Maapallon liikakansoitus on kuitenkin yksi suurimmista uhkista koko planeetallemme, joten globaalisti ajatellen on vain hyvä asia, etteivät kaikki hanki lapsia. Kissa kuluttaa elinympäristöämme huomattavasti vähemmän kuin ihminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sami Paajanen sanoo:

   Seija, liikakansoitus ei ole yksinkertainen asia. Maa pystyy hyvin kantamaan enemmänkin ihmisiä. Ongelma on nähdäkseni miten resurssit jaetaan. Ihmisen ahneus, epäoikeuden mukaisuus tekevät elämästä vaikeaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Totta tuokin. Jostakin vain luin, että suurin teko ympäristön puolesta, minkä yksi aikuinen ihminen voi tehdä on se, ettei hän hanki lapsia. Köyhissä maissa on paljon lapsia, sieltä me rikkaat voisimme adoptoida.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  On kaikinpuolin hyvä, että eläinten arvo on noussut. Lapsena näki tarpeeksi kaltoinkohtelua. Meillä on kissa, jolle olemme enemmän kuin ”isä” ja ”äiti”, hän (!) pitää meitä palvelijoinaan, mikä huvittaa meitä suuresti. Hän on oppinut sylkemään kuppiinsa, jos ruoka ei ole mieleistä. Sen jälkeen nostetaan häntä pystyyn ja kävellään arvokkaasti paikalta.

  Koira arvostaa ihmisen yläpuolelleen, kissa alapuolelleen, sika pitää vertaisenaan !

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  Riitta,

  Tämä blogisi on todella tervetullut ja ajankohtainen.

  Ei pelkästään koirien hoivaaminen vaan eläinten se-muoto on muuttunut hän-prononimiksi. Asia ja asetelma, minkä opin lapsena ja olen sen mielessäni maailmalla pitänyt ja

  Yhden ihmisen huomio ja hoiva on haastavampaa kuin kymmenen koiran paapominen. Jumala hoitaa meitä jokaista yksi kerrallaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Lauri Frosti sanoo:

   ”Jumala hoitaa meitä jokaista yksi kerrallaan.” Keitä ovat ”me”?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Lauri,

   Jumalan ”me” ovat Jumalan lapset, ne, jotka ovat tulleet uskoon. Siis tiukasti, hengellisesti ottaen.

   Kaikki ihmiset ovat syntyessään ”me”. He liukuvat tästä tilasta ja ovatkin ”he”. Siis vain hengellisesti, raamatullisesti.

   Jumala loi lait, ajallisen ja iankaikkisuuteen, taivaassa tai helvetissä, johtavan. Asetti ihmiseen tajun hyvästä ja pahasta. Jumala loi ihmisen lähes Jumal’olennoksi, vain vähän enkeleitä alemmaksi.

   Jumala haluaa pitää huolta ja muistaa kaikki ihmiset, mutta tuo ihmiseen asetettu vapaa tahtominen rikkoo tämän huoltoketjun. Ps. 36: 6 Sinun vanhurskautesi on kuin Jumalan vuoret, sinun tuomiosi niinkuin suuri syvyys, ihmistä ja eläintä sinä autat, Herra.

   Eläin pysyy Jumalan luoman avun puitteissa, vaistomaisesti. Ihminen Saatanan vihjeestä on ottanut ”vaarin” ja pyrkii ymmärtämään asiat kuin Jumala, eikä turvudu Jumalan huolenpitoon.

   Me, uskovaiset tiedämme kuka ja mitä Jumala on, mutta paholainen yrittää vaikuttaa koko ajan lihan tartuntapinnan kautta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Koko systeemi romahtaa juuri silloin kun koiraa lastevaunuissa työntävä sukupolvi alkaa kaivata yhteiskunnan apua ja hoitoa. Hoitajia, eikä edes hyvinvointiyhteiskuntaa, josta nyt nautimme enää silloin ole. Ne hoitajat ja muut työntekijät, jotka silloin olisivat hoitaneet homman, eivät koskaan sytnyneet.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  ”Meillä kuolee tarpeettomasti joka vuosi 80 miljoonaa eläntä” ???!!!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Tämä kysymyksiä herättävä lausuma on lainaus, Jenni Haukion puhe-esitelmästä, eläinten hyväksi.

   Lapsena nuorisopäivillä esitettiin usein kysmys ”saaka (uskova) vetää kissaa hännästä?”

   Vaikka olin vain 9-vuotias, niin käsitin, että uskova ei ole koskaan eläinvihaaja. Kuitenkin Haukion ilmaus ohittaa suhteellisuuden eläimiin suhtautumisessa. Niin ajallinen, kuin hengellinen laki ei kumoa toistaan. Meidän tekemisen, asumisen rajat on Jumala Sanassaan asettanut. Ne kuitenkin ovat liian yksinkertaisia, inhimilliselle ymmärrykselle, eivätkä ”ota huomioon”, että me asumme täällä alhaalla ja Jumala asuu Ylhäällä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Riitta Bonny

  Ulkosuomalaista näkökulmaa elämään ja uskoon

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit