Lähetystä lahden takaa

Kirkosta museo?

Lähetystyöntekijä ei voi enää vaieta, sillä ennen kuin minut museoidaan tai poltetaan roviolla, haluan kertoa oman näkemykseni Kotimaa24:n lähetysdebattiin. Vanhoille blogini seuraajille tiedoksi, että uuden työkauden alkaessa blogini siirtyy pysyvästi tälle sivustolle.

Olen ollut lähetystyössä neljä vuotta Jordanian, kolme vuotta Viron ja kuusi vuotta Suomen ev.lut.kirkossa. Edelleen pohdin mikä on lähetystyössä tärkeää ja mihin kannattaa keskittää voimavaransa. Olen oppinut, että parhaita asiantuntijoita ovat paikallisen kontekstin visionäärit. Etelä-Pohjanmaalla työskennellessä painopiste on ollut vahvasti kristillisessä kasvatuksessa, Jordaniassa rauhantyö oli merkittävin työmuoto ja Virossa julistustyö. Tällä työkaudella olen taas julistamassa evankeliumia, mikä tarkoittaa mm. perheneuvontatyön käynnistämissä Viron ev.lut.kirkossa sekä lasten aseman parantamista evankeliumista nousevien periaatteiden mukaan. Sisarkirkko on kutsunut minut tekemään lähetystyötä, koska köyhällä kirkolla ei ole resursseja eikä tarvittavaa osaamista perhetyön hankkeeseen.

Sana lähetystyö tai evankeliointityö ovat usein termeinä harhaanjohtavia. Kielipeliä sekä filologista viilausta voidaan harrastaa puoleen ja toiseen. Silti säännöllisesti palaan aikanaan piispa Laulajan piispantarkastuksesssa esittämään kysymykseen: ”Mikä on seurakunnan perustehtävä?”

Virossa lähetystyöntekijä opettaa ja kastaa, toteuttaa näin lähetyskäskyä ja perustehtävää. Lähi-idässä opin katsomaan perustehtävää itäisin silmälasein. Lännessä on tapana erottaa julistus ja palvelu toisistaan, mutta esimerkiksi arabi näkee ne samana asiana. Olisiko meillä tästä opittavaa?

Vielä 1930-luvulla 78% virolaisista kuului luterilaiseen kirkkoon, nykyisin enää alle 15%. Kun kirkko lakkasi julistamasta evankeliumia –kommunistisen aatteen pakottamana, jäsenet katosivat. Uuden tasavallan alkuaikana lähetystyötä tehtiin kevyesti -pitämällä pari tuntia rippikoulua ennen kastamista, ja uudetkin jäsenet kaikkosivat. Nigulisten kirkosta tuli museo. Suomessakin vähenee väki jumalanpalveluksessa ja rippikoulussa, uskonnonopetus saa kyytiä. Onko kirkolla tulevaisuutta?   

Piispa Peura on todennut missionaarisuuden olevan kirkon ajallisen olemassaolon ilmaus. Kristinusko on luonteeltaan ilmoitususkonto. Ilman missionaarisuutta kirkosta tulee museo, tai moskeija –kuten Saksassa on tapahtunut. Kirkon on edelleen toteutettava lähetyskäskyä ja annettava lähetyskasvatusta, aina hamaan paruusiaan asti. Evankeliumia voidaan jakaa sanoin tai sanoitta, musiikin, tanssin tai hiljaisuuden keinoin. Lähetys on kokonaisvaltainen tapa suostua käskettäväksi ja kunnioittamaan Kuningasta, kuten pakanallisesta taustasta tulevat itämaan tietäjät aikanaan tekivät. Head Kolmekuningapäeva, hyvää loppiaista!

 

20 kommenttia

 • Elias Tanni sanoo:

  Hmm. Mitä termin ”lähetystyö” tilalle? Ainakin nimessä tulisi olla avoimesti se, että on kirkon työ. Olisiko kauhean paha juttu, jos esim. tuo Pian tekemä työ olisi ”Suomen ev.lut.kirkon tarjoamaa perheneuvontatyötä” ilman sen kummempia määritteitä tai ”Suomen ev.lut.kirkon Raamattuopetusta”, ”Suomen ev.lut.kirkon sairaala” tms.?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Kajander sanoo:

  Tuo ”Suomen ev.lut.kirkko” (sekä auki kirjoitettuna ettö varsinkin näin lyhennettynä) melkoinen nimihirviö. Sitäkö pitäisi käyttää ulkomailla tapahtuvan toiminnan yhteydessä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Elias Tanni sanoo:

  Sitä mietin enemmän, että monessahan ”lähetyskohteessa” on itse asiassa oma kirkko, jota toiminnalla tuetaan. Eli siinä mielessä tuo Suomen kirkosta puhuminen ei olisi totta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Juha Kajander.

  Eihän sitä ulkomaantyötä edes tee Suomen ev.lut. kirkko, vaan sen hyväksymät järjestöt. Kai ne käyttävät siellä omaa nimeään, esim. SLEY, Kansanlähetys, SLS jne. Vai esiintyyvätkö ne siellä Suomen ev.lut. kirkkona?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • keijo Leppioja sanoo:

  Rakkaat ystävät terve teille jalon elämän ilosssa uskossa Herraan ja hänen verensä pelastavaan voitto jokaiselle joka uskoo ja haluaa pelastua taas tänään ja ehkä jatkossakin taas ,jos Herran tulo viipyy.Elämme erittäin jännittävässä ajassa nyt ,katsokaapa Israelia ja kaikkia muitakin puita kuinka ne ovat puhjeneet lehteen,siunausta ja kitos ja iloa Herrassa keijo

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Eiköhän olisi hyvä jättää edes lähetystyö kirkon tehtäväksi eikä joidenkin järjestöjen, ettei kirkosta tulisi museo. Nyt väitetään jopa, että kirkkoa ei olisi ilman herätysliikkeitä. Minä väitän, että kirkkoa ei olisi ilman Kristusta. Ei Hän tarvinnut mitään järjestöjä sanomaansa levittämään, vain tavallisia ihmisiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pia Ruotsala sanoo:

  Kyllä, kirkko tekee lähetystyötä (sis. julistuksen, perheneuvonnan jne.) ja kirkko on siis maailmanlaaja käsite. Me Viron lähetit tulemme eri järjestöjen kautta, mutta olemme kaikki EELK:n eli Viron ev.lut.kkon palvelijoita. Suomen kirkko tekee lähetystyötä järjestöjen kautta ja niiden työtä yhdistää KLK, Kirkon lähetystyön keskus, Kirkkohallituksessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pia Ruotsala sanoo:

  Tavalliset ihmiset ovat elävä Kristuksen ruumis, jokainen meistä on siis kutsuttu jakamaan leipää. Koska olemme erilaisia, tarvitsemme omaa viitekehystämme palvelevia, erilaisia nimiä lähimmäisyyden toteuttamiselle. Yhdelle sopii julistus, toiselle sisä- ja ulkolähetys, kolmannelle avustustyö. Kiitos myös rohkaisusta, meitä jokaista tarvitaan yhteisessä työssä!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Pia Ruotsala.

  Eiköhän yksi Kristuksen kirkko riittäisi meille kaikille viitekehykseksi. Miksi se pitää jakaa osiin?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pia Ruotsala sanoo:

  Hyvä Osmo Kauppinen,

  Olen 100% samaa mieltä ja ekumeeninen sieluni iloitsee kommentistasi. Kirkkoa on jo liikaa rikottu osiin, olisi aika puhaltaa yhteen hiileen. On upeaa liikkua maailmalla ja löytää sama Kristuksen kirkko kaikkialta!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pia Ruotsala

  Suomen Lähetysseuran sponsoroima Viron kirkon perhetyön koordinaattori ja Viron työalueen OTO-tiedottaja. Kirkon nuorisotyönohjaaja, teologi ja aloitteleva perheneuvoja, joka jaksaa ihmetellä monia asioita.