Kyllä kirkossa työtä tehdään

Kun ihan työkseni teen työtä kirkossa työtä tekevien parissa, niin sitä saa kuulla kaikenlaista. Päääntöisesti en kuulemiani julkisuuteen huutele, joskus teen poikkeuksen. Nyt on joskus.

Vuosia sitten olin eräässä seurakunnassa. Siellä kerrottiin meille vieraille, mitä kaikkea siinä seurakunnassa tehdään. Alkoi esittely ja luettelointi: pikkulapsityö, kehtoluokkatyö, kummityö, lapsiperhetyö, päiväkerhotyö, iltapäiväkerhotyö, pyhäkoulutyö, päiväkotien uskontokasvatuksen tukityö ja siinä vaiheessa minä putosin kärryiltä. Kops.

Sitten rupesin miettimään, mikä ihmeen hallintokielivirus siellä oli iskenyt. Miksi kaiken pitää olla työtä tai työmuotoa? Luettelo kuullosti kunnan puhelinluettelolta viime vuosituhannella: Lämpsänperän kunnan koulutus- ja kulttuuritoimen sivistysosaston alaisen kunnan peruskoulun kuntataajaman oppimisyksikön yläluokat.

Miksi seurakunnissa pitää olla rippikoulutyö kun voisi olla rippikoulu, diakoniatyö kun voisi olla diakonia, lähetystyö kun voisi olla lähetys? Kai jossakin on myös taloudenhoitotyö, johtamistyö ja krematoriotyö?

Olen tullut sellaiseen ajatukseen, että työ-sanan ahkeralla viljelemisellä yritetään tiedostamatta vakuutella itselle ja muille, että kyllä täällä ihan oikeasti ja oikeaa työtä tehdään. Niin kuin tehdäänkin ja usein liikaakin. Vähänkin asioista tietävillä ei ole siitä epäilystäkään. Puhe seurakunnista suojatyöpaikkoina on lähinnä kateuden ja pahantahtoisuuden värittämää epähygienian levittämistä. Lisäksi se on loukkaus oikeita suojatyöpaikkoja kohtaan ja osoitus, ettei ymmärretä kuinka tärkeitä paikkoja ne todellisuudessa ovat.

Keskustelu työntekemisestä, työn määrästä ja laadusta, palkitsemisesta, työn rajaamisesta, työssä jaksamisesta jne. on tärkeää kaikkialla työelämässä. Keskustelulle tehdään pelkästään karhunpalvelus, jos se puetaan johonkin näennäisslangiin jolla oikeasti ei sanota mitään.

Sitä paitsi kirkossakin on käsillä työvoiman karsiminen. Lähes päivittäin keskustelen asian kanssa kipuilevien kanssa. Tässä tilanteessa pitäisi pystyä puhumaan selkeästi, avoimesti ja ymmärrettävästi. On aika unohtaa hallintojargonit.

Heivatkaa siis kaatopaikalle ne pyhäkoulutyöt ja diakoniatyöt. Kyllä suomalainen pyhäkoulun ja diakonian ymmärtää ilman työn korostamistakin.

14 kommenttia

 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Kaarina Saari.

  Otan pikkusen takasin. Esimerkiksi jos pariskunta on pappeina. Täällä Porissa on (ei tosin seurakuntapappeina) esimerkiksi Kaartisen pariskunta, joiden etunimi molemmilla alkaa kirjasimella M. Toinen on jo eläkkeellä, toinen perheneuvoja vielä virassa. Mutta M. Kaartinen ei kyllä sukupuolta paljasta. Mutta kyllä naispappeuden vastustajat todella tietävät, millaisesta papista on kysymys. Minustakin sanotaan ilmoituksissa usein vain Kauppinen (itse en ole pyytänyt nimeä mainitsemaan), mutta seurakunta-asioista seuraavat kyllä tietävät, että se kannattaa naispappeutta, vaikka onkin ”mies”. Siksi kaikkein tiukkapipoisimmat ei tule kirkkoon, vaikka naispappia ei olisi edes avustajana.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kaarina Saari sanoo:

  ”Kyllä ne naispappeuden vastuistajat jo sukunimestäkin tietävät, onko pappi sukupuolisesti mies, nainen tai jopa homo.”

  Aivan. Siksi se etunimien poisjättö juuri naispappeuspäätöksen (tai itse asiassa ensimmäisen oman seurakunnan lehtorin pappisvihkimyksen) jälkeen herättikin niin suurta hilpeyttä ja jäi pysyvästi mieleen.

  Ja muuten, siinäkin seurakunnassa oli aviopari töissä – mies pappina, vaimo lehtorina kunnes sai pappisvihkimyksen. Vaimo oli saarnannut lehtorinakin, ja ennen hänen pappisvihkimystään oli aina myös heidän etunimensä ilmoituksessa, vihkimyksen jälkeen pelkkä sukunimi. Kyllä se seurakuntaa nauratti

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Kaarina.

  ”Ei naarata”, sanoi savolainen, kun anoppi putosi veneestä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Yhä enemmän olen sitä mieltä, että nimet pois kirkollisista ilmoituksista, ellei nyt ole joku vieras tulossa. Silloin se on kyllä kohteliasta häntä kohtaan. Mutta etunimi mukaan, että naispappeuden vastustajat tietävät.

  Ilmoita asiaton kommentti