KUNNIOITTAVAA KESKUSTELUA

KUNNIOITTAVAA KESKUSTELUA
Kuvitellaanpa, että lapsesi lyö nuorempaa lastasi. Ensin varmaan kehotat. Sitten kiellät. Sitten ojennat. Sitten annat rangaistuksen. Jos lapsi aina vain jatkaa lyömistä. Rakastat lastasi edelleen. Mutta ihan varmasti sinunkin kärsivällisyytesi alkaa olla lopuillaan. Huudat, että eikö se sana kuulu, vai eikö se mene perille.
Kirkko ja me vanhoilliset konservatiivit olemme olleet tukkanuottasilla jo kauan.Maailma taputtaa mediamyllytyksessä. Me olemme ylläolevaan tapaan kehottaneet, kieltäneet, ojentaneet pappeja, kirkkoherroja, kirkkovaltuuston jäseniä, piispoja, arkkipiispoja. Olemme vedonneet Raamatun Sanaan-ja nyt jo menemme IImestyskirjan varoituksilla.Mutta sanamme ei kuulu, eikä mene perille.
Miten kykenisimme enää kunnioittavaan keskusteluun, kun ihan aikuisten oikeasti jurppii.
Me saamme kyllä osamme kirkolta-ja maailmalta. Meitä haukutaan jälkeenjääneiksi, kehityksen estäjiksi. Meille sanotaan,että teillä vasta on synnillinen elämä. No, niin on. Meillä kaikilla ihmisillä on. Paraskin siivosyntinen kompastuu ylpeyteensä ja toisten moittimiseen. Vain Jeesuksessa sitä jotenkin uskaltaa edes yrittää elää. Peruskauraa.
Mutta Raamatun (Jumalan siis) Sana ON JA PYSYY. Sitä ON luettava niinkuin on kirjoitettu. Aina kun ihminen tulkitsee, hän lisää omia ajatuksiaan, tai ottaa pois Sanasta jotain. Tämän Raamattu kieltääkin viimeisillä sivuillaan.
Kun naispapit ja sukupuolivähemmistöt , sekä muut syntiä tekevät saavat aplodit, ja heitä kehotetaan olemaan ylpeästi synnin tiellä. Eikö sinun/teidän herätyskellot pärähdä soimaan? "Jumala on ylpeitä vastaan", lukee Raamatussa. Kuinka senkin sanan voisi tulkita muuten?
Anteeksi, mutta kunnioitus alkaa olla mennyttä. Jäljellä on suru. Huoli rakkaan kirkkoni tilasta. Antaisiko laivan hukkua? Vai rukoilisiko vielä? Hyppäisikö pelastusveneeseen?
Pelastukoon ken voi.

141 kommenttia

 • Kari Roos sanoo:

  Kaisu,

  Ei tässä kukaan mitään vihapuhetta esitä. Minäkin vain kyselen, kun en kaikkea ymmärrä, vaikka 40 vuotta olen Raamattua lukenut ja yrittänyt parhaani mukaan ymmärtää. Olen vain huomannut sen, että asiat eivät ole niin helppoja, että voisi mennä linjalla lue-usko-ymmärrä-toteuta. Vaikka tuo ymmärtäminen jäisi välistä pois, niin sittenkin menisi aika oudoksi tämä elämä, jos kaiken vain toteuttaisi suoraan niin kuin se luetaan. Olen koettanut kysymyksilläni osoittaa sen, mitä monet täälläkään ei oikein ymmärrä (tai halua ymmärtää), että asioiden tulkitseminen on välttämätöntä ja sanomattakin selvää, jotta ne tulisivat edes jotenkin ymmärretyksi. Selkeän oikeita vastauksia ei taida kellään meistä olla, ei edes piispoilla tai paavilla. Siksi keskustelua käydään, jotta oppisimme jotain toisiltamme, ei siksi, että riitelisimme.

  Se kunnioittava keskustelu jatkukoon edelleen. Ehdottomia oikeita vastauksia ei moneenkaan asiaan löydy.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leeni Luukko sanoo:

  Kaisu Hildenille:

  Kirjoitit: ”Me olemme ylläolevaan tapaan kehottaneet, kieltäneet, ojentaneet pappeja, kirkkoherroja, kirkkovaltuuston jäseniä, piispoja, arkkipiispoja. Olemme vedonneet Raamatun Sanaan-ja nyt jo menemme IImestyskirjan varoituksilla. Mutta sanamme ei kuulu, eikä mene perille.”

  Kirjoitit myös: ”…mutta säälin teitä itseänne, kun myrkytätte mielenne vihapuheillanne.

  Jos lähtee siitä, että vain me olenmme oikeassa, vain meidän sanaamme pitäisi kaikkien noudattaa, niin kyse ei ole mistään keskustelusta vaan yksipuolisesta näkemyksestä.

  Erilaisten mielipiteiden esittäminen ei ole vihapuhetta. Näissäkin blogikommenteissa on ainoastaan asiallisia tekstejä.

  Joku viisas on todennut, että kun osoittaa sormella jotakin toista, niin suurin osa sormista osoittaa itseään. Aikamoinen totuus tässäkin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kaisu Hildén sanoo:

   Ketäs sinä juuri osoitit sormellasi 🙂 Anteeksi kaikille, en yleensä vastaa näihin kommentteihin, joissa tavoite on negatiivinen. Kirjoitan Raamattuun pohjautuvia blogikirjoituksia-ei niitä ole pakko lukea. Vai onko? Saati kommentoida. En minä niitä kommentteja odota. Saatte te kirjoitella keskenänne tietenkin, mutta Raamatun Sana ei muutu. Ovatko kommenttinne aina asiallisia 🙂 Elämme vihapuheiden aikaa, sitä ette voi kieltää. Vai ettekö enää tunnista vihapuhetta normaalista. Hyvää päivänjatkoa kaikille.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Kaisu, keitä sinä tarkoitat, kun käytät sanoja ”me” ja ”te”?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   Mielestäni tässä on ongelmana Raamatun monipolisointi. Rakennetaan asetelma, että vain ”me” lukee ja tulkitsee Raamattua oikein ja ”te” on automaattisesti väärässä jos tulkitsee Raamattua eri tavalla.

   Blogistin rakentamassa maailmassa hänen mielipiteensä ovat oikeita ja eri mieltä olevien mielipiteet joko vääriä tai vihapuhetta.

   Minä pitäisin tätä aika itsekkäänä ja itsekeskeisenä tapana osallistua tähän keskusteluun, mutta sekin mielipide on varmaan vihapuhetta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Mikko: ”Blogistin rakentamassa maailmassa hänen mielipiteensä ovat oikeita ja eri mieltä olevien mielipiteet joko vääriä tai vihapuhetta.”

   Melko tuore vertailukohta varsin samansuuntaisine ajatuksineen löytyy rapakon takaa herra Trumpin maailmasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Jotenkin näin se varmaan menee. Ei ”heidän” kanssaan oikein vain pysty keskustelemaan mistään uskonasioista vaikka kuinka yrittäisi. Heidän ymmärryksensä on oikea ja piste. Vaikka kuinka lempeästi ja varoen yrittäisi jutella, niin saa kuulla kunniansa ja sitten vetäydytään pois. Jos vaikka jossain raamattupiirissä on tällaisia henkilöitä niin keskustelu tyrehtyy heti alkuunsa, kun he ovat oikeassa eikä asiassa ole mitään selitettävää tai tulkittavaa. Mielestäni tällainen on Raamatun väärinymmärtämistä ja toisten ihmisten aliarvioimista. Heille ei riitä, että keskustelukumppani on uskossa vaan pitää olla täsmälleen samanlaisessa uskossa, muuten on harhassa ja negatiivista vihapuhetta esittämässä. Aivan yhdentekevää, mitä heille sanoo, he eivät peräänny mistään. Kun Raamattu sanoo näin, niin siinä ei ole mitään epäselvää tai edes keskusteltavaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Paitsi että ns. jumalan sana on muuttunut alkuperäisestä monin tavoin. Kukaan ei tiedä ”alkuperäisiä”. Raamattu on tuottanut tuhansia lahkoja, mistä ne syntyvät, ellei erilaisista tulkinnoista. Se ympäristö ja kulttuuri, johon ihminen on sattunut syntymään, muokkaa tekstejä omanlaisikseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Tulkintoja on enemmän kuin kuuluisassa Vilkkilässä kissoja.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kaisu Hildén sanoo:

   Hyvä Charlotta!!! ”Raamattu on tuottanut tuhansia lahkoja, mistä ne syntyvät, ellei erilaisista tulkinnoista.” Sen verran korjaan, että Raamattu ei ole tuottanut lahkoja, VAAN TOSIAANKIN ERILAISET TULKINNAT!!! Minähän kirjoitin sinulle, että pian pääset messiin 🙂 Kun Raamattua luetaan niinkuin siinä lukee, eikä vääristellä-ollaan kaikki samaa mieltä 🙂 eikä eriseuroja ja lahkoja tarvittaisikaan 🙂 Mutta ok, olen realisti, näin ei tule käymään. Ei myöskään Raamatun mukaan. Mutta hyvä oivallus sinulta!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Kaisu, sinä siis olet oikeassa ja kaikki muut väärässä? Näinkö ajattelet?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Hildén: ”VAAN TOSIAANKIN ERILAISET TULKINNAT!!! ”

   Joista rouva Hildénin tulkinta on vain yksi niiden tuhansien muiden joukossa – ei sen kummempaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Hildén: ”Me olemme ylläolevaan tapaan kehottaneet, kieltäneet, ojentaneet pappeja, kirkkoherroja, kirkkovaltuuston jäseniä, piispoja, arkkipiispoja. Olemme vedonneet Raamatun Sanaan-ja nyt jo menemme IImestyskirjan varoituksilla.Mutta sanamme ei kuulu, eikä mene perille.”

  Ihmettelen syvästi millä oikeudella Kaisu Hildén ja kumppanit kuvittelevat olevansa oikeutettuja ja voivansa komennella muita aikuisia, itsestään ja omasta elämästään vastaavia ihmisiä? Melkomoiset ovat rouvalla kuvitelmat itsestään.

  Henkimaailman asiat, uskominen tai uskomattomuus henkiolentoihin on ihan tasan tarkkaan jokaisen ihmisen yksityisasia, joka ei muille kuulu, ei sitten niin pätkänkään vertaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Totta kai Raamattua luetaan juuri niin kuin siinä lukee. Näin tekevät kaikki lukijat. Mutta asioita ymmärretään eri tavoin. Aivan päivänselvä asia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Olipa ympäripyöreä teksti Nummelalta. Takaisin Raamattuun eli Kristukseen. Olen tuosta ihan tasan samaa mieltä. Mutta kun he eivät tarkoita sitä vaan jotain muuta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Kristus on Raamatun Herra ja Kuningas, löytyy myös kirjahyllystäni SRKY:n painotuotteena. Lestadiolaisilla saarnan ydin on anteeksiantamuksessa Herran Jeesuksen nimessä ja kalliissa sovintoveressä. Liike on lisännyt monia muita ulkonaisia merkkejä kristityn tunnistamiseksi. Seuroissa nämä merkit löydetään helpommin naisista kuin miehistä.

   ”Takaisin Raamattuun ja Kristukseen”, komppaan Nummelaa ja Kari-kaima-Roosia. Kristuksen lisäksi ympätään sitä sun tätä ympärillä olevalle kehälle ja kehille.

   Kaisu, en luule, mutta tiedän, että rakkaan Herramme vaelluksesta sekä rakkaasta Raamatusta on erilaisia tulkintoja paljon. Monesta olen myös samaa mieltä kanssasi.

   Miten tulkitaan, ”jokainen, joka huutaa avuksi Herran Jeesuksen Kristuksen nimeä, pelastuu”?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Ehdotan uudenlaisia saarnoja papeille: Lukekaa saarnatuolista vain päivän evankeliumi ja sanokaa perään aamen ja astukaa alas. Seurakunta sitten miettiköön tykönään kukin, että miten se tulisi ymmärtää. Mitä niitä selittämään kun kerran asia on niin kuin se luetaan. Näin olisivat kaikki papit seurakunnan suosiossa eikä mitään riitoja tulisi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Tai voisi tehdä niin, kuin aikoinaan piispa Hannes Leinonen, joka aloitti saarnansa toteamalla: ”Aika on lyhyt!”, johon hän myös saarnansa lopetti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Kaipaan enemmän sanan selitystä. Saarnan jälkeen alkaa ”ruodinta”. Vastasiko saarna sitä, mitä Raamattu opettaa? Joskus nälkä tyydyttyy, joskus jää nälkäiseksi. Laiha leipä pitää myös tiellä. Leivätön leipä nälkiinnyttää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Mutta kun nuo ”viisaat ja ymmärtäväiset” sanovat, ettei mitään tarvitse selittää tai tulkita ? Miksi sitten vaivautua niitä saarnoja tai puheita valmistelemaan tai edes raamattupiirejä pitämään. Luetaan vain Raamattua ja that’s it!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Ihminen ihmettelee, kyselee ja kommentoi. Sanoiko kuka mitä, Jumala vai vastustaja? Mitä Raamattu opettaa? Mitä se tarkoittaa? Joskus saarnat pidettiin latinaksi. Myöhemmin tuli muuan kyselijä jonka johdosta saarnoja ruvettiin pitämään ymmärrettävällä kielellä. Sen jälkeen on kyselty kysymysten jälkeen. Roos kyselee, Paukkunen kyselee ja joku muu? Mikä on totuus, kysyi Pilatus. Kristus ei vastannut.

   Kristus tosin toisessa kohtaa kertoo olevansa tie, totuus ja elämä.

   Kysymyksiä asetetaan, joskus vastataan, joskus ei. Ajattelen, että kerran kaikkiin kysymyksiin saamme oikeat vastaukset, perillä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Kari: ” Lukekaa saarnatuolista vain päivän evankeliumi ja sanokaa perään aamen ja astukaa alas. ”

   Hommanhan voisi hoitaa vielä tyylikkäämmin ja aikaa säästävämmin. Sieltä saarnapöntöstähän voisi ilmoittaa vain Raamatun kohdat ja sillä siisti. Jokainenhan voisi kotosalla sitten etsiä isosta kirjasta ilmoitetut kohdat ja lueskella itsekseen, jos tarvetta siihen tuntee. Saarnojen aikana nukkuneita seurakuntalaisiakin olisi kirkossa varmasti huomattavasti vähemmän.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Otan nyt kirjaimellisesti, kuten raamattu on otettava . Olen ollut messissä (mäss), joten ei ole tarvetta päästä enää. Miehet olivat komeat ja antimet hyvät.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Paukkunen sanoo:

  Hajoittaja, käärme on susi, joka on hypännyt lauman keskelle ja saanut kaikki erilleen ”kyräilemään” keskenään. Näin susi toimii. Erillään oleva on helpompi poimia kuin laumassa oleva.

  Viimeisenä aikana on hengellinen sekamelska ennen Kristuksen toista tulemusta. Kristus itse varoitti susista. Kuka on susi ja kuka on lammas? Lampaat tuntevat paimenen äänen sanoi Kristus. Kristus myös tuntee omansa.

  Kunnioittavaa keskustelua, mihin suuntaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Paukkunen:””Lampaat tuntevat paimenen äänen sanoi Kristus. Kristus myös tuntee omansa.””

   Näinhän se on, kun tuntee todellisen Paimenen niin osaa myös erottaa ne jotka valhetta puhuvat ja tekevät.

   Mistä tuntee väärät profeetat, hedelmistä, sieltä löytyy väkivaltaa ja pakottamista, ei sieltä löydy rakkautta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Pasanen, kiitos! Onko ensimmäinen kerta, että olemme samaa mieltä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Paukkunen olemme siis samaa mieltä siitä että kun kuulee oikean Paimenen äänen erottaa väärät, olemmeko tästä samaa mieltä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Tottakai Pasanen. Oikean Paimenen ääni on aina oikea. Rauhaa, lepoa ja siunausta oikean Paimenen ohjauksessa!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Paukkunen oliko Luther oikea paimen vai väärä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Luther oli ehdottomasti väärä paimen. Niin on kaikki muutkin – paitsi Jeesus.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Siis heitätkö kiukaan sytykkeeksi kaikki tunnustuskirjat ja Lutherin selitelmät ja katekismukset?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   En viitsi sähkökiukaaseen heittää 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Oikeastaan jo aavistin vastauksen, entäpä kuinka suhtaudut asiaan eli kaikkien Lutherin kirjoitelmien hylkäämisen ja pelkän evankeliumin lukemisen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Selityksiä riittää Lutherilla ja muilla teologeilla. Niitä on jo 2000 vuotta luettu ja kuunneltu. Varmaan siellä jotain hyvääkin on, mutta en nyt yksin Lutheria syyttäisi. Kaikki me yritämme selitellä asioita vastoin parempaa tietoamme. Saarnat ja puheet pannaan ja pelkkä evankeliumiteksti tilalle! Pappienkin hommat helpottuvat. Ymmärtäköön kukin miten lystää.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Ai että, kun helpottaa… 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kari Roos mitä mieltä olet siitä kun luterilaisuus antaa kasteessa jo kaiken eli eipä muuta tarvitakkaan, eiku Raamattua lukemaan ja siitä omaa tulkintaa saamaan ja kaikki on hyvin vai onko sittenkään?

   Toisaalla kuitenkin Jeesus sanoo evankeliumissa että Jumala salaa evankeliumin ”viisailta ja ymmärtäväisiltä” ja ilmoittaa lapsenmielisille?

   Siis summa summarum voiko ihminen omalla viisudellaan ja ymmärryksellään ymmärtää Raamattua, varsinkin KUN Jumala sen salaa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Kaikki ymmärtää kaiken ja kukaan ei ymmärrä mitään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Nämä jutut menevät niin yli hilseen välillä, että pakko turvautua huumorin kauniiseen kukkaan. Ei täällä oikein asiallisuudella pärjää…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kaisu Hildén

  Kaisu Hildén on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Hän harrastaa taidemaalausta, kirjoittamista, käsitöitä ja liikuntaa. Virsien veisuu ja gospelmusiikki ovat lähellä hänen sydäntään. Raamattu tuli hänelle rakkaaksi jo nuorena-ja hän ei vain voi olla evankelioimatta. Perheeseen kuuluu aviomies ja koira-ja kaikki kolme haukkuvat vain tarvittaessa. :)

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit