Kirkon tulisi pysytellä kannanotoissaan erossa Lähi-idän tulevasta katastrofista

Jerusalem on pyhä kaupunki juutalaisille, kristityille ja muslimeille. Israelissa ja palestiinalaisalueilla sijaitsee useita kolmelle uskonnolle tärkeitä historiallisia sekä uskonnollisia kohteita

 

Profeettojen ennustama konflikti Israel vs. muu maailma on mahdollisesti saamassa alkunsa Lähi-idässä. Tämä voi tapahtua Israelin ryhtyessä toteuttamaan Trumpin rauhansuunnitelman mukaisia alueliitoksia Länsirannalla. Kirkkojen maailmanneuvosto ja Lähi-idän kirkkojen neuvosto lähetti EU:n ulkoministereille toukokuun alussa kirjeen, jossa EU:ta vaadittiin asettamaan sanktioita Israelille, mikäli em. alueliitokset toteutetaan. Suomen evankelis-luterilainen kirkko yhtyy arkkipiispa Luoman johdolla tähän vaatimukseen avoimessa kirjeessään. Onko Suomi tässä asiassa ja sen myötä myös ev.lut. kirkkomme lyömässä päänsä Lähi-idän oliivipuuhun?

Profeetta Sakarja kuvaa Lähi-idän konfliktia seuraavasti:

1 Ennustus, Herran sana Israelista. Näin sanoo Herra, joka on jännittänyt taivaan ja perustanut maan ja joka on luonut ihmisen hengen hänen sisimpäänsä: 2 Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, ja myös Juudan (nykyinen Israelin valtio) kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä. 3 Ja sinä päivänä minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan. 4 Sinä päivänä, sanoo Herra, minä lyön kaikki hevoset vauhkoudella ja niiden ratsastajat hulluudella. (Sak. 12)

Kannattaa huomata jakeen 2 sanamuoto "minä teen". Siis Jumala tekee! Mutta mikä on tämän seuraus?

9 Mutta sinä päivänä minä tahdon hävittää kaikki pakanakansat, jotka hyökkäävät Jerusalemia vastaan. (Sak. 12)

Taas kannattaa huomata jakeen 9 sanamuoto "minä tahdon hävittää". Siis Jumala tahtoo! Voiko tämä olla se evankeliumin kuvaama hyväntahtoinen Jeesus, joka vuorisaarnassaan käskee kääntämään myös toisen posken? Hän se kuitenkin on, sama Jahve Jumala niin vanhassa kuin uudessakin testamentissa. Jeesus itse todistaa tästä mm. seuraavasti:

Jeesus sanoi heille: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: ennenkuin Aabraham syntyi, olen minä ollut". (Joh. 8:58)

Ja vielä:

Jeesus sanoi hänelle: "Niin kauan aikaa minä olen ollut teidän kanssanne, etkä sinä tunne minua, Filippus! Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän; kuinka sinä sitten sanot: 'Näytä meille Isä'? (Joh. 14:9)

Israelin uuden hallituksen suunnittelemat alueliitokset perustuvat Yhdysvaltojen ja presidentti Trumpin tammikuun lopulla 2020 julkaistuun Lähi-idän rauhansuunnitelmaan, the "Deal of the Centuryyn", eli vuosisadan diiliin. Pääministeri Benyamin Netanyahu on ilmoittanut liittävänsä rauhansuunnitelman mukaisesti noin 30%  Länsirannan alueesta pysyvästi Israelin valtioon. Palestiinalaiset kutsuvat sitä the "Slam of the Centuryksi", eli vuosisadan laimäytykseksi, joka romuttaa lopullisesti kaikki haaveet rauhasta alueella. Niin tai näin, olisi suurta viisautta olla puolueeton tässä asiassa ja olla ottamatta kantaa puoleen tai toiseen. Ainakaan virallisesti. Rauhaa voi ja kannattaa tietysti rukoilla kaikille osapuolille. Rabbi Gamalielin neuvo on sovelias tähänkin tilanteeseen:

38 Ja nyt minä sanon teille: pysykää erillänne näistä miehistä ja antakaa heidän olla; sillä jos tämä hanke eli tämä teko on ihmisistä, niin se tyhjään raukeaa; 39 mutta jos se on Jumalasta, niin te ette voi heitä kukistaa. Varokaa, ettei teitä ehkä havaittaisi sotiviksi itse Jumalaa vastaan." (Ap.t. 5)

Jos siihen Lähi-idän öljypuuhun lyö päänsä tarpeeksi lujaa, on Raamatun sanan perusteella selvää kumpi menee rikki.

 

65 kommenttia

 • Pekka Pesonen sanoo:

  Aikojen merkkejä on hyvä seurata, mutta niistä tehtävät johtopäätökset eivät ole aina oikeita. Niiden kohdalla tulee noudattaa suurta varovaisuutta, ettei tule luvanneeksi sotia ja vaikeuksia lähitulevaisuudessa. Näin luodaan pelon ilmapiiriä kristittyjen keskelle. Jeesus kehotti sen sijaan rohkaistumaan ajan merkkien seuraamisen seurauksena.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Harri Ahdesmäki ja Kari Paukkunen. Totta kai ”aikojen merkkejä” saa lukea ja tutkia. Mutta minusta näyttää vahvasti siltä, että tällainen Israelin valtioon ja juutalaisiin keskittyminen vie pois pääasiasta: Kristukseen turvautumisesta, luottamuksesta ja Hänen paluunsa odotuksesta. Lisäksi raamatuntulkinta on hyvin valikoivaa. Kun lukee esimerkiksi Sakarjan kirjan profetioita tekstiyhteydessään, käy ilmi, että niissä kyse ei ole vain israelilaisiin liittyvistä lupauksista vaan aika hurjista kiroustuomioista kaikille kansoille.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Minun ainoa turvani on Vapahtaja, Herra Jeesus Kristus, elämässä ja kuolemassa.

   Marko, oletko sitä mieltä, että koko VT on jo täyttynyt, eikä siellä ole enää mitään, mikä voi toteutua tulevaisuudessa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   ”Kun lukee esimerkiksi Sakarjan kirjan profetioita tekstiyhteydessään, käy ilmi, että niissä kyse ei ole vain israelilaisiin liittyvistä lupauksista vaan aika hurjista kiroustuomioista kaikille kansoille.”

   Olisiko parempi hypätä näiden kohtien yli ja jättää huomiotta? Minunkin mielestäni ne kohdat ovat ”rumaa” luettavaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Onhan se aika erikoista että Juutalainen kansa on säilyttänyt 2000 vuotta se tiedon, että aikojen lopulla he lentävät kyyhkysten siivin takaisin omaan maahansa. Koko tarina tuon kansan vaiheista on aivan uskomaton, jos se meille kerrottaisiin uutena. Nyt kun tuo kansa kamppailee olemassaolostaan meidän uutislähetystemme kanavilla, niin emme osaa pitää tapahtumia mitenkään erityisinä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Timo Pöyhönen kommentoi vähän samassa linjassa kanssasi aikaisemmin tällä blogilla:”Mitä tulee lopunaikoihin niin olen oudoksunut sitä, että lähes kaikki tahot, jotka aiemmin ovat kunnostautuneet eskatologiassa ovat nyt yllättävän pidättyväisiä.”

   Pesonen: ”Nyt kun tuo kansa kamppailee olemassaolostaan meidän uutislähetystemme kanavilla, niin emme osaa pitää tapahtumia mitenkään erityisinä.” Näin taitaa olla?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Olisiko niin, että tämän päivän valtioiden, järjestöjen ja kirkkojen tulisi keskittyä lähinnä rauhan ylläpitoon ja tehdä kaikkensa sen eteen, oli sitten sympatiat tai antipatiat minkä tahansa osapuolen puolella?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Aarnio sanoo:

   Eiköhän se rauhan eteen ponnisteleminen olisi kaikkein paras tie.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Onkohan niin, että ihmiskunta ei ole oppinut mitään? Olen ollut 12kk Etelä-Libanonissa ”rauhaa turvaamassa”. Sitä työtä suomalaiset tekevät edelleen. Poliitikot tarvitsevat viisautta päätöksentekoon. Rauhan tie on oikea, tottakai!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Kari Paukkunen. Jos nykyisellä Israelin valtiolla on jokin erityinen lopunajallinen rooli, Jumala huolehtii siitä. Meidän tulee huolehtia evankeliumin julistamisesta sekä juutalaisille että kaikille muille. Sekä huolehtia oikeudenmukaisuuden ja rauhan toteutumisesta. Kristillisen sionismin (Kristillisen uskon ja modernin juutalaisen nationalismin) värittämä raamatuntulkinta unohtaa kovin kepeästi sekä palestiinalaisten arabien että monien muiden ihmisryhmien tarpeet sekä oikeudet ”raamatullisen” näkemyksen varjolla ja asettuu lähtökohtaisesti yhden osapuolen taakse. On traagista, että palestiinalaisten hallinto on korruptoitunut ja ihmiset hädän keskellä pelinappuloina. Mutta on myös traagista, että Benjamin Netanjahu on korruptiosta epäilty. Minunkin sympatiani ovat taatusti israelilaisten puolella monessa asiassa, mutta en pidä perusteltuna ajatusta, että Israelin tukeminen olisi erityinen hengellinen kuuliaisuuden askel tai arvo.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Marko Sjöblom. ”Jos nykyisellä Israelin valtiolla on jokin erityinen lopunajallinen rooli, Jumala huolehtii siitä.”

   Aivan varmasti huolehtii, olen samaa mieltä, näin on kirjoitettu. Raamatun historia on sidoksissa juutalaisen kansan historiaan ja Jumalan pelastussuunnitelmaan Jeesuksessa Kristuksessa. Rooli on olemassa. Evankeliumin julistaminen kaikille kansoille on käynnissä. Juutalaisten evankelioiminen on tosin hyvin haasteellista niin kuin tiedämme.

   En ole missään kommentissani asettanut kumpaakaan osapuolta toisensa edelle. Raamattu taitaa sen kuitenkin tehdä meidän kummankaan mielipiteistä huolimatta?

   Kiusallinen Jumalan valinta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kristillinen siionismi menee siinä harhaan, jos ei pyritä evankelioimaan juutalaisia. Heilläkään ei ole muuta pelastustietä kuin Jeesus Messias. Mutta siinä mielessä he ovat oikeassa, että onhan Raamatussa Israelille annettu lupaus; ”Siunattu olkoon, joka sinua siunaa, kirottu, joka sinua kiroaa!”. Se koskee juutalaisiakin.

   Olen joskus miettinyt viime sodan aikaisia juutalaisvainoja Euroopassa. Itä-Euroopan kansat yhtyivät niihin innokkaasti saksalaisten rinnalla, mm. Baltian maissa. Sen sijaan Länsi-Euroopassa pyrittiin juutalaisia piilottelemaan. Ja miten Itäiselle Euroopalle sodan jälkeen kävi? Ateistinen Neuvostoliitto miehitti niitä lähes 50 vuotta. Suomi oli tästä poikkeus. Ei osallistunut vainoihin eikä miehitetty.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Z´harja todistaa kansansa uskoa, että Herra on palauttava sen entiseen loistoonsa ja suuruuteensa. Profeetta ennustaa myös maailmanlopun päiviä , jolloin M´siah on tuova kansalle lopullisen voiton ja jolloin täydellinen rauha on vallitseva.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Raamatussa on nämä asiat vain ilmaistu niin arvoituksellisesti, että niitä on lähes mahdoton ihmisen avata muuten kuin ehkä hyvin suuntaa antavasti. Emme vain tiedä, miten ja milloin mikäkin asia tapahtuu. Kaikki voi lopulta näyttää kovin erilaiselta kuin me kuvittelemme.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Mielestäni Raamattu ilmaisee näitä asioita ihan yhtä selkeästi, kuin mitä muita asioita tahansa. Jotkin kohdat ovat tietysti hankalampia, mutta toiset hyvin selviä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Kari Paukkunen ja Harri Ahdesmäki.

  Kari: Näissä teksteissä ei voi sanoa kaikkea, mitä pitäisi ja voisi. Vetoat käsittääkseni argumenttiin, että Raamattu kuitenkin asettaa juuri juutalaiset ja Israelin kansan erityistapaukseksi. Tuosta lähtökohdasta käsin ei tietysti voi päätyä muuhun kuin juuri kristillisen sionismin mukaisiin poliittisiin painotuksiin: Juutalaisilla on (yksin)oikeus alueeseensa, sanovat kv. sopimukset, palestiinalaiset, etiikka jne mitä tahansa. Toisin sanoen palestiinalaisten arabien tulee ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tyytyä siihen, mitä valittu kansa heille suo… Sitten tätä peruslinjaa voi kuorruttaa ja perustella aina tarpeen mukaan.

  Myönnän mieluusti kallistuvani maltillisen korvausteologian ja ennen kaikkea täyttymysteologian kannalle, koska tämä malli tekee käsittääkseni parhaiten oikeutta Raamatun kokonaisilmoitukselle. Samalla teen eron uskon ja kv.politiikan sekä etiikan välille. Tällöin jätän täysin Jumalan asiaksi sekä sen, mitä aivoituksia Hänellä on juutalaisen kansan osalta.

  Me voimme nähdä nyky-Israelin ja sen syntymishistorian sekä juutalaisen kansan paluun Jumalan suunnitelmana ja luottaa siihen, että tuo kansa joskus kääntyy Kristuksen puoleen. Sen sijaan varoitan vakavasti tekemästä Israel-kysymyksistä keskeisiä kristillisen opin kokonaisuudessa sekä yrittämästä soveltaa VT:n profetioita kovin yksityiskohtaisesti nykyhetkeen. Koska nuo tulkinnat ovat mielivaltaisia jotain suuria linjoja lukuun ottamatta. Me vain tuppaamme unohtamaan kaikki tähän asti esitetyt hätäiset ja virheelliset tulkinnat.

  Mietipä tätä: Kristus valitsi 12 apostolia ja lähetti heidät koko maailmaan. Paavali puhui kristillisestä kirkosta Abrahamin oikeina lapsina ja Jumalan Israelina. Minä teen tästä sen päätelmän, että Jumalan omaisuuskansaan kuuluvat kaikki kastetut Kristukseen uskovat: sekä juutalaiset että muut. Kirkon historiassa ei muuten koskaan ole ollut aikaa, jolloin ei olisi ollut juutalaiskristittyjä (=jäännöstä). Minä luotan siihen, että juutalaiset Jumalan armosta käsittävät uskon suurin joukoin, ja tämä erikoisasema heille on varmasti luvattu Nyt näyttää toki siltä, että juuri Nyky-Israel on myös monien VT:n kohtien täyttymys. Hyvä niin.

  Harri: Suomi ei laaja-alaisesti osallistunut juutalaisvainoihin, vaikka juutalaisia meilläsyrjittiin ja luovutettiinkin. Tanska miehitettiin, mutta he pelastivat lähes koko juutalaisväestönsä Ruotsin puolelle. Japanilaiset diplomaatit pelastivat joukon juutalaisia, mutta huonostihan heille lopulta kävi. On aika ongelmallista yrittää selittää 2 maailmansodan kuvioita juuri juutalaisiin suhtautumisen perusteella.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • ”On aika ongelmallista yrittää selittää 2. maailmansodan kuvioita juuri juutalaisiin suhtautumisen perusteella.” Marko

   Israelin valtio palasi kaikkien odotusten vastaisesti ja yllättäen takaisin maailmannäyttämölle 1900-luvulla. Valtion itsenäistymiseksi lopun ajan näyttämöä varten tarvittiin kuitenkin ensin kaksi maailmansotaa. Ensimmäinen maailmansota mahdollisti esi-isien maa-alueen palauttamisen takaisin juutalaisille ja Toinen maailmansota tarvittiin juutalaisen kansan palauttamiseksi Euroopasta takaisin tälle maa-alueelle, Erets Israeliin, Lähi-Itään. Maailmansodat olivat tuhatvuotisen valtakunnan synnytystuskien alkua, jotka mahdollistivat Israelin valtion muodostumisen takaisin omalle paikalleen Lähi-itään.

   Ennen Toisen maailmansodan syttymistä Hitler puhui Saksan Valtiopäivillä Berliinin Kroll Operassa tammikuussa 1939. Silloin hän syytti juutalaisia myös Ensimmäisen maailmansodan sytyttämisestä, tosin väärin perustein;

   ”…Olen ollut elämässäni hyvin usein profeettana ja enimmäkseen minulle on naurettu. Taistellessani vallasta etupäässä juutalaiset suhtautuivat naurulla profetointeihini siitä, että eräänä päivänä tulisin ottamaan Saksan valtion ja samalla koko kansan johtooni, ja tulisin silloin saattamaan muun ohessa myös juutalaisen ongelman ratkaisuun. Luulen, että Saksassa silloin kaikuneet juutalaisten naurut ovat jo tällä välin tukahtuneet heidän kurkkuihinsa. Haluan olla tänään jälleen profeettana: Jos kansainväliselle finanssijuutalaisuudelle onnistuisi Euroopassa ja sen ulkopuolella suistaa kansat vielä kerran maailmansotaan, niin tuloksena ei olisi maailman bolshevisoituminen ja juutalaisuuden voitto, vaan juutalaisen rodun tuho Euroopassa.” (Ote Hitlerin puheesta Reichstagille 30.1.1939)

   Hitler uskoi juutalaisten orkestroineen Saksassa 1918 puhjenneen demokraattisen vallankumouksen, mikä johti Saksan antautumiseen Ensimmäisessä maailmansodassa. Toisen maailmansodan puhjettua Hitler ja kansallissosialistit uskoivat myös, että juutalaiset valvoivat hallituksia maissa, jotka taistelivat Saksaa vastaan Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa. Natsien propaganda rakentui sen ajatuksen ympärille, että todellisuudessa sotaa käytiin ennen muuta juuri juutalaisia vastaan kaikilla rintamilla. Siksi juutalaiset olivat natsien ensisijaisia vastustajia ja tämä myös johti Holokaustiin.

   No, mitä tapahtui? Kun Euroopan suursota laaajeni maailmansodaksi joulukuussa 1941 Saksan julistettua sodan Yhdysvalloille, Hitler lunasti 30.1.1939 antamansa lupauksen Euroopan juutalaisten tuhoamisesta. Tammikuun 20. päivä 1942 pidettiin Hitlerin käskystä Wannseen konferenssi Berliinin lounaisessa kaupunginosassa, missä tehtiiin päätös ”juutalaiskysymyksen lopullisesta ratkaisusta” Saksan hallitsemassa Euroopassa. Tämä johti Holokaustiin kaasulla ja Israelin valtion itsenäistymiseen pian sodan jälkeen. Tuhkasta nousi uusi aamu.

   Vain kymmenen päivää Wannseen kokouksen jälkeen, 30. tammikuuta 1942, kansallissosialistien valtaannousupäivän juhlassa Berliinin Sportpalastissa, Hitler syytti puheessaan juutalaisia myös vasta puhjenneen Toisen maailmansodan sytyttämisestä:

   “…Olemme selvillä siitä, että sota voi päättyä vain joko arjalaisten kansojen sukupuuttoon hävittämiseen tai juutalaisuuden häviämiseen Euroopasta. Sanoin Saksan valtiopäivillä – ja varon ennenaikaista profetointia – että tämä sota ei tule menemään niin kuin juutalaiset kuvittelevat, nimittäin että eurooppalais-arjalaiset kansat hävitetään sukupuuttoon, vaan tämän sodan tulos tulee olemaan juutalaisuuden tuho. Tällä kertaa sovelletaan ensi kerran vanhaa juutalaista lakia -silmä silmästä, hammas hampaasta-.” (30.1.1942 Berliinin Sportpalastissa)

   Pian tämän jälkeen keväällä 1942 käynnistyivät juutalaisten junakuljetukset Auschwitziin.

   Juutalaiset olivat Hitlerin päävihollinen ja yksi sodan rintamista.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Korvausteologia kun kieltää sen, että Juutalaisella kansalla olisi mitään erityistä asemaa Raamatussa, eikä kansana muiden kansojen joukossa. Korvausteologia lukee sanan Israel, sana kirkko joten kaikki Israelille annetut lupaukset kuuluvat kirkolle. Näin varmaan täytyykin olla, jotta kirkko ja kaikki kansat kääntyvät Israelin kansaa vastaan ja hyökkäävät sinne yhdessä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Harri Ahdesmäki

  Eläkkeellä oleva kirkonpalvelija ja entinen kapiainen, yliluutnantti evp