Kiitos Manu Ryösön rehdeistä blogikirjoituksista

Kiitos Manu Ryösö.

Kysyin kerran, miten tullaan evankeeliseksi. Eräs pappi sanoi, että lue Isä meidän ja laula pari siionin kannelta päälle. No, hän ei ymmärtänyt, että todella kipuilin asian kanssa.

Minulle kirkastui Raamatusta naispappien väärä valinta tehtävänsä suhteen noin 10 vuotta sitten. Luin sen Timoteus-kirjeestä, ja vihdoin minullekin aukesi.

Mutta Manu Ryösö, minusta et ole tullut (vain) evankeeliseksi, vaan ehkä syvemmin uskovaksi. Minäkin olen ollut lain alla noin 20 vuotta sitten. Huh, sitä aikaa, kun Armoa ei riittänyt edes/saati itselle.

Juju Jumalan hommissa on varmaankin juuri tuo, että ankarakin saarna saa leppoisan päätöksen, kun Rakas Vapahtajamme Risntiinnaulittuna sanoo: "Se on täytetty". Se on niin kova sana, että luulisi karskinkin miehen saavan silmät kosteiksi, kun Armo pläjäytetään, juuri kun pahimmalta synnintunnossa olevalla sydänalassa tuntuu.

Upea kirjoitus sinulta, Manu. Jos oikein ajattelen, odottelinkin tätä jo. :)

Hyvä SLEY!!! Kiitos Jumalalle kaikesta!!!

76 kommenttia

 • Kaisu Hildén sanoo:

  Ps. Olen kysynyt ylläpidolta 🙂 mitä sitten saan kirjoittaa, jos ei Raamatun Sanaa. Kokeillaan nyt tällälailla-ja katsotaan, koska minut täältä Kotimaa.fi:stä oikeesti diskataan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Nieminen sanoo:

  18 päivää näytti kestäneen päätös lopettaa kirjoittaminen. Yllättävänkin pitkään. Jäämme jännityksellä odottamaan kuinka nopeasti blogistin tyyli lipuu tasolle, joska saa ylläpidon nostamaan punaisen kortin pystyyn.

  Pisteet blogistille siitä, että tämä kirjoitus ei hyökkää minkään vähemmistöryhmän kimppuun.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Minulle kirkastui Raamatusta naispappien väärä valinta tehtävänsä suhteen noin 10 vuotta sitten.” Valinta on kirkon virallinen päätös, josta on turha syyllistää yksittäisiä pappeja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Martti Pentti. Miten Kaisu kommentissaan muka syyllistää yksittäisiä pappeja? Ajatellaan itse asiasta eli kirkon virasta mitä vain, jokin paikallinen kirkko sen enempää kuin kirkon yksittäinen jäsen ei ole päätöksissään ja ratkaisuissaan objektiivisesti erehtymätön. Noin niin kuin luterilaisen perusdogmatiikan mukaan. Vain Itä-Euroopan kommunistipuolueista sanottiin, että ne ovat aina oikeassa. Ja tietysti paavi vuoden 1870 jälkeen julistaessaan jonkin opinkappaleen ex cathedra.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Leo Tihinen sanoo:

   Mikko Nieminen oli laskenut, että Kaisu Hildén malttoi pysyä poissa tältä alustalta 18 päivää. Katsoin Wikipediasta välittömästi, että mitä luku 18 tarkoittaa Raamatussa.

   Tämmöistä sieltä löytyi: ”Luvun 18 raamatullinen merkitys tukee Raamatun sanomaa, joka edistää ajatusta ulkoisten katastrofien ajasta, joka edellyttää kiireellistä hengellistä kääntymistä ja henkilökohtaista parannusta ja joka päättyy ihmisen orjuuden historialliseen loppuun.” Huh. Onkohan maailmanloppu lähellä?

   Sitten vielä hurjempaa tekstiä: ”18 on tulos kertomalla 6 3: lla, mikä tekee siitä merkin suojasta kuusikulmaisen tähden muodossa. Mutta älä unohda, että 6: n yhdistäminen 3: een edellyttää myös hyvin tunnetun kuvan hankkimista blogin tässä kohdassa: 666.” Kun tuohon tuli 666 – pedon luku niin en uskalla jatkaa 🙁

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Miten Kaisu kommentissaan muka syyllistää yksittäisiä pappeja?” Kaisu Hildén kirjoittaa ’naispappien väärästä valinnasta’. Ketään ei kirkossamme vihitä papiksi oman valintansa perusteella. Vaadittavan koulutksen lisäksi tarvitaan seurakunnan kutsu papin työhön.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Manu Ryösö sanoo:

  Kiitos Kaisulle rohkaisun sanoista. Minäkin haluan rohkaista sinua. Älä välitä ivailijoista. Heillä ei tunnu olevan tärkeämpää tekemistä, mikä on heidän oma häpeänsä…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kaisu Hildén sanoo:

   ”Kun Hän (Herra) on puolellamme, kuka voi olla vastaan.” Jeesus on kanssamme. Jumalan Siunausta vain irvileuoilekin, KR 1933/-38 ”Room. 12:19 Älkää itse kostako, rakkaani, vaan antakaa sijaa Jumalan vihalle, sillä kirjoitettu on: ”Minun on kosto, minä olen maksava, sanoo Herra.” Tämäkin on Jumalan omaa Sanaa. Varjelukseen vain Manu ja läheisesi!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kaisu Hildén sanoo:

   Matteus 24

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Kiitos Kaisu blogistasi. Ole rohkealla mielellä. Täällä K24:ssä tulee monien nimimerkkien ivaajat ja kristittyjen vihaajat paikalle. Ihmettelen, miksi K24 sallii nimimerkkien kommentoinnin, vieläpä usealla eri nimimerkillä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kaisu Hildén sanoo:

   Kyllä. Ihmettelen, ettei ylläpito puutu selkeisiin solvauksiin, joista voisi jo viedä asiaa eteenpäinkin… Mutta autappas, kun kirjoittaa Raamatun selkeää Sanaa, niin jo tulee runsasta kieltoa sähköpostiin ! Minua ei pahemmin haittaa, mutta mietin muita uskovia, joilla ollsi varmasti asiaa. Aika moni on hiljennetty. Ja toiset jo ajattelevat, että ”siitäs saa”, kun on aina niin raamattunsa kanssa. usko ei ole joka miehen /naisen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Mutta autapas, kun kirjoittaa Raamatun selkeää Sanaa, niin jo tulee runsasta kieltoa sähköpostiin!” Olisi hyvä pitää erossa Raamatun sanat ja siinä ilmoitettu Sana. Raamatussa jälkimmäinen isolla kirjoitettu ilmaus tarkoittaa Kristuksessa lihaksi tullutta Jumalan Sanaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Ihmettelen, miksi K24 sallii nimimerkkien kommentoinnin, vieläpä usealla eri nimimerkillä.” Minä puolestani ihmettelen tätä väitettä. Tällainen heitto vaatisi tarkempaa perustelua. Jos olet varma asiastasi, kerro esimerkki usean nimimerkin käyttäjästä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Martti Pentti, aina välillä kun nämä nimimerkit kommentoivat laitan kommenttini. Saat tarkemmet tiedot K24:n ylläpidosta, jos antavat.

   Nämä nimimerkit eivät pysty olemaan poissa kommentoimasta edes 18 päivää.

   Omalta blogiltani olen poistanut nimimerkkien kommentit, tosin nyt nimimerkit tietävät sen, eivätkä tule pilaamaan blogiani.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Martti. Ylläpidon on vaikea havaita väärillä nimillä esiintyviä, koska vahvaa tunnistautumista ei vaadita.

   Kun kirjoitin tänne usean vuoden ajan blogeja ja huomasin, että tietyn jakson jälkeen ilmaantui eri nimellä henkilö, joka halusi viedä keskustelun aina samaan suuntaan. Tällaisia ”uudelleensyntymisiä oli muistaakseni neljä: kaikilla sama ip-osoite ja jokaisen sähköpostiosoite muotoa @suomi24.fi. Agressiivisen värikäs kirjoitustyyli on myös edelleen blogieni kommenteissa luettavissa.

   Kun sitten sain meiliini (erittäin kattavasti anonymous) tappouhkauksen, jonka sitaatti oli kopioitu suoraan noiden nimimerkkien tekstistä, ilmoitin asian poliisille. Eipä ole noista nimistä yksikään sen jälkeen täällä näkynyt. Tässä en ilmenneistä yksityiskohdista halua enempää kertoa, eikä se ole tarpeenkaan. Ainakaan toistaiseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Nimim. Juha Heinilä: ”Omalta blogiltani olen poistanut nimimerkkien kommentit”

   Asianlaidan noin ollessa ölisi tietysti varsin toivottavaa, että nimimerkki Juha Heinilä poistaisi myös omat kommenttinsa.

   (Minulla on vahva epäilys siitä, että nimimerkki Juha Heinilä on alias ”Kaisu Hildén”)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Miten on mahdollista, että M.R:n vaimo on naispappi. Odotin ihan, että miespappi. Pappeja ei ole kuin yhtä lajia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Manun ja Kaisan asenne on fundamentalistinen. Raamatun sana on mitä se on ja sitä ei oikeastaan tule lainkaan tulkita. He tuskin huomaavat itse sitä että sellainen lukutapa on uus-lakiuskoisuutta.Livtuksen sijasta Paavali ja evankeliumit ovat tulleet laiksi jolle (näennäisesti) kirjaimellinen uskollisuus on asian ydin. Sellaisessa lukutavassa puolustetaan samalla sen aikaista yhteiskuntaa ja sen aikaiseen kultuuriin liittyviä säädöksi jotka heijastuvat mm Paavalin asenteessa naisiin.

  Sen ajan naiset olivat koteihin sidottuja saaden tuskin edes sellaista koulutusta joka kuului olennaisena osana miehille. Päivän selvää että sen ajan naisilla ei ollut opettajan pätevyyttä joten on parasta että he eivät häiritse seurakunnan kokouksia. Ongelma on se että naiset nykyaikana ovat vähintäin yhtä hyvin koulutettuja kun miehetkin joten ei ole mitään estettä päästää naisia sekä hallinto että opetusvirkoihin. Miten ihmeesssä ihmisen sukupuoli voisi mitätöidä palvelustehtävän pätevyyden?

  Vastaväite on : ” Mutta kun Raamatussa seisoo niin ”. Totta kai siellä seisoo niin .Mitä muuta siellä voisi sen ajan lähtökohdista katsoen seisoa? Mutta ajat ovat muuttuneet.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Seurakunnan vanhimman sukupuolesta keskusteltaessa on hyvä huomata, että ’vanhinta’ tarkoittava sana esiintyy Uudessa testamentissa myös feminiinisenä: πρεσβυτερας (1. Tim. 5:2).

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Tuossahan neuvotaan Tiitusta kohtelemaan πρεσβυτερας (prespyteras) vanhoja naisia, kuin äitejä. Eihän tuossa tarkoiteta sinänsä seurakunnan ”vanhinta” kaitsijana.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   …siis Timoteusta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kaisu Hildén sanoo:

   Ajat ovat muuttuneet. Raamatun Pääsanoma Jeesuksesta Kristuksesta Vapahtajanamme ei ole muuttunut. ”Älkää mukautuko maailman mukaan”-sanoo Jeesus. Missä? Raamatussa. Nythän ei muusta puhutakaan, kuin ihmisten mukauttamisesta. Harhassa on jo moni.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Eihän tuossa tarkoiteta sinänsä seurakunnan ’vanhinta’ kaitsijana.” Sinähän sen tiedät. Pelkästään ikään viittaava sana olisi γεροντες.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”’Älkää mukautuko maailman mukaan’, sanoo Jeesus.” Lause on Paavalin kirjeestä roomalaisille: ”Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.” Pidän tärkeänä tuota kehotusta muuttumiseen ja uudistumieen. Maailman menoon mukautuminen taitaa olla pääasiassa vanhoihin ajatusmalleihin pitäytymistä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Juha H,

  Ensinnäkään en ole täällä juurikaan tavannut kristittyjen ”vihaajia”, kuten sinä sanot. Ihmettelijöitä kylläkin ja se sallittakoon. Toiseksi en ymmärrä tuota sinun ”salattua tietoasi” joistain monella nimellä kirjoittelevista nimimerkeistä. Pyytäisinkin ylläpitoa selvittämään tätä asiaa, että onko näissä väitteissäsi mitään perää, ellet sinä pysty sitä paremmin selvittämään. Minusta on väärin, jos heittelet paikkansa pitämättömiä väitteitä toisista kommentoijista.

  Entä pidätkö ”oikeina” kristittyinä vain yhdenlaisia kristittyjä, jotka ovat kaikesta samaa mieltä kanssasi ja eri tavalla ajattelevat ovat niitä ”vihaajia”?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kari, ole yhteydessä K24:n ylläpitoon, niin saat tietää onko näillä nimimerkeillä lupa kommentoida.

   Kristittyjen vihaajat eivät ole kristittyjä, kuten tiedät.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   No, kai sinulla sitten on jotain ”salattua tietoa” nimimerkeistä. Jos he saavat täällä olla, niin se olkoon sitten heidän omantunnon asiansa ja ylläpidon asia. Arvostan kuitenkin rehellisyyttä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   Blogistilla ei ole keinoa tehdä vahvaa tunnistautumista henkilöille, jotka kommentoivat blogia. Blogisti näkee kommentoijista ainoastaan sen sähköpostiosoitteen, jolla he ovat kirjautuneet kotimaahan.

   Blogisti ei näe edes kommentoijan IP-osoitetta. Sinänsä IP-osoitteesta ei olisi mitään iloa, koska operaattorit jakavat niitä dynaamisesta eli käyttäjän IP-osoite saattaa vaihtua jokaisella yhteyskerralla ja operaattori saattaa antaa saman IP-osoitteen usean käyttäjän käyttöön samanaikaisesti. Ja toisekseen edes poliisi ei saa teleoperaattorilta tietoa IP-osoitteen käyttäjästä ilman tuomioistuimen päätöstä.

   Kenellekään blogistilla ei ole mahdollisuutta selvittää kenenkään nimimerkkejä. Tällainen mustamaalaaminen on täyttä potaskaa. Toki jokainen taaplaa tyylillään. Kirjoittajien leimaaminen nimimerkeiksi on keino pyrkiä mitätöimään muiden mielipiteitä ja lapsellinen tekosyy sensuroida ei-toivottujen kirjoittajien mielipiteitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   Lisään vielä, että on mielestäni epäkypsää mennä tarkoituksella haastamaan riitaa blogien kommenttiosiossa. Tällaisen käytöksen haluan tuomita.

   Toisaalta jos blogisti ei siedä minkäänlaista asiallista kritiikkiä omaan bloginsa kommenteissa, se yleensä heijastuu myös siinä, että blogistilla on epärealistisen näkemys blogikirjoitustensa sisällön tasosta. Tässä mielessä en pidä mielipiteiden sensurointia ongelmana, koska se rajoittuu blogeihin, jotka eivät ole kommentoimisen arvoisia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Kerrot Mikko, että ”Blogisti ei näe edes kommentoijan IP-osoitetta.”.

   Aiemmin oli ainakin toisin, en käynyt tilannetta tarkistamassa juuri nyt. Minulla on edelleen tieto muutaman nimimerkiksi osoittautuneiden yhteisestä ip-osoitteesta. Niiden julkinen esittäminen on kiellettyä, olen oppinut.

   ”Käyttäjän IP-osoite saattaa vaihtua jokaisella yhteyskerralla ja operaattori saattaa antaa saman IP-osoitteen usean käyttäjän käyttöön samanaikaisesti.” Totta puhut. Mutta jos sama nimimerkki ja sitten seuraava ja sitten vielä seuraavat käyttävät täsmälleen samaa numerosarjaa, lienee kyseessä vähintään sama ulospäin näkyvä osoite. Sattumasta ei voi olla kysymys, vai mitä sinä arvelet?

   Blogiini viimeinen aktiivikommentoija aloitti edeltäjien ip-osoitteella, mutta jostakin syystä se alkoi vaihtua ja oli sittemmin joka kerta erilainen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Eräs nimimerkki päätti lopettaa monta kertaa ja kerran ”lavasti” jopa oman kuoleman. Sitten kun poistui, niin ei voinut olla pois K24ssä edes 18 päivää, vaan tuli toisilla nimimerkeillä kommentoimaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   Rauli, jos samasta IP-osoitteesta tulee pienen ajan sisällä kommentteja eri nimillä, onhan siinä ilman muuta suuri todennäköisyys, että kyse on samasta kommentoijasta.

   Muita mahdollisuuksia on, että käyttäjät olisivat samassa työpaikassa, käyttäisivät samaa VPN-palvelua, asuisivat samassa taloudessa tai olisivat sattumalta saaneet operaattorilta saman IP-osoitteen. Tietysti voidaan kysyä, kuinka todennäköistä mikään näistä olisi. Toiset varmaan hieman todennäköisempiä kuin toiset.

   Juhan kommentin osalta jäin miettimään, että keskustelutyyli varmaan antaa perusteltuja syitä epäillä, että useiden nimimerkkien takana on sama kirjoittaja. Itse en ole niin aktiivisesti keskusteluja seurannut, että pystyisin suoralta kädeltä sanomaan ketkä kaksi tai useampaa keskustelijaa täällä ovat yksi ja sama henkilö enkä myöskään keksi motiivia osallistua keskusteluun usealla nimimerkillä jollei sitten saa nautintoa itsensä kanssa kinastelusta.

   Jos nyt oletetaan, että joku keskustelee täällä esimerkiksi kolmella eri nimimerkillä, olen silti sitä mieltä ettei blogistilla ole tosiasiassa mitään keinoa varmistaa, onko kaikkien takana varmasti sama henkilö ja ovatko kaikki tunnukset varmasti nimimerkkejä. Se lienee jokaiselle selvää, ettei kenelläkään voi olla useaa nimeä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   > Minulla on edelleen tieto muutaman nimimerkiksi osoittautuneiden yhteisestä ip-osoitteesta. Niiden julkinen esittäminen on kiellettyä, olen oppinut.

   Tästä halusin vielä varoittaa. Sähköpostiosoite on henkilötieto ja sen lisäksi EU tuomioistuimen mukaan myös IP-osoite voidaan tulkita tietyissä tapauksissa henkilötiedoksi, jolloin myös sen käsittelyä säätelee Euroopan Unionin tietosuoja-asetus (GDPR).

   Tuolloin kiellettyä ei olisi ainoastaan sen julkinen esittäminen vaan myös tiedon kerääminen. Sinulla nimittäin ei ole oikeutta pitää rekisteriä (eli kerätä itsellesi listaa) henkilötiedoista ilman kohdehenkilön suostumusta tai lakiin tai sopimukseen perustuvaa velvollisuutta.

   Muistivihkon kulmaan kirjoitettu lista sähköpostiosoitteista ja niihin liittyvistä IP-osoitteista on lähtökohtaisesti laiton henkilörekisteri.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Kiitos hyvin aiheellisesta varoituksesta, Mikko. Näissä asioissa täytyy olla tarkkana.

   En ole kerännyt minkäänlaista rekisteriä ip-osoitteista, niitä saattoi lukea aiemmin suoraan kaikkien kommenttien esittäjien logitiedoista. Sieltä tein myös sen johtopäätökseni, jossa ei ollut mielestäni mitään osuutta sattumalla. Kaikki ajankohdat oli myös dokumentoitu, ei toki omissa tiedostoissani.

   Se tasan yksi yhteinen ip-osoite on mahdollista kaivaa esiin, muita ei pitkiin aikoihin ollut noilla nimimerkeillä käytössä. Saamani vakavan uhkauksen yhteydessä kerroin siitä myös tutkivalle viranomaiselle, jos oikein muistan poliisin kanssa käymää keskustelua.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Mikko Nieminen, ihmettelen vain kuinka jaksat kirjoittaa noista IP-osoitteiden ja rekistereiden pitämisestä ja niiden laittomuudesta, mutta entäs tappouhkaus? Siitä et kirjoita mitään. Oudon kuvan antaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   > ihmettelen vain kuinka jaksat kirjoittaa noista IP-osoitteiden ja rekistereiden pitämisestä ja niiden laittomuudesta, mutta entäs tappouhkaus?

   Ajatteletko, että minä hyväksyn kaiken, jota en erikseen tuomitse?

   Rauli Toivosen saamaa tappouhkausta käsiteltiin toisessa keskusteluketjussa, joten en edes huomannut sitä ennen kuin mainitsit asiasta. Mutta selvyyden vuoksi totean, että tappouhkausten lähettäminen blogisteille, kommentoijille tai yhtään kenellekään ei tietenkään ole asiallista. Jos uhkauksessa on edes pieni mahdollisuus olettaa, että uhkaaja saattaisi olla tosissaan, yhteyden ottaminen poliisiin on ainoa oikea ratkaisu.

   Minun pointtini tässä keskusteluketjussa on se, että kenelläkään blogistilla ei ole minkäänlaista keinoa selvittää kuka osallistuu keskusteluun omalla nimellään ja kuka käyttää nimimerkkiä. Sivusto ei vaadi vahvaa tunnistautumista, joten Juha Heinilä ei välttämättä ole oikeasti Juha Heinilä, Mikko Nieminen ei välttämättä ole Mikko Nieminen, Kari Roos ei välttämättä ole oikeasti Kari Roos ja sama koskee myös jokaista muutakin keskustelijaa.

   Tappouhkausten lisäksi tuomitsen myös salaliittoteoriat nimimerkeistä. Toki muiden keskustelijoiden leimaaminen nimimerkeiksi on pienempi synti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

   Kuten huomasit Mikko, epäilykseni eivät olleet turhia. Tunnustuksen tultua en tätä asiaa enää kaivele.

   Saamani tappouhkaus liittyi suoraan vain ja ainoastaan kirjoitteluuni tällä foorumilla, se kävi meilistä ykskäsitteisesti selville. Poimintaa oli suoraan täällä kirjoitetusta itseeni kohdistetusta kritiikistä. Kuka täällä esitetystä on provosoitunut uhkailuihin asti, siitä minulla ei ole harmainta aavistusta. Poliisikin lopetti tutkinnan kuulleessaan, etten vaadi tuolle kenties kovinkin onnettomalle uhkailijalle mitään enkä missään.

   Uskoisin, että on meille kaikille miellyttävämpää ja myös tarkoituksenukaisempaa keskustella asioista ennemmin kuin henkilöistä. Emme me enempää kirkkoja, lahkoja kuin luokkiaakaan voi käytäntöineen ajaa nurin, vaikka kuinka kiukkuisesti niistä kirjoittelisimme. Paavali opettaa Raamatussamme, että ”jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa.”

   Otettakoon tähän myönteinen esimerkki eräästä sääntöjen rikkojasta täällä. Nimimerkki Jusu Viheraaran kanssa olimme aivan eri linjoilla aiheesta Raamattu ja homoseksuaalisuus, mutta emme koskaan olleet erimielisiä Jusun ja Raulin kuulumisesta niihin, joille Kaikkivaltias haluaa pelkkää hyvää. Hänen kanssaan voisin koska tahansa käydä kupposet kahvia juomassa samassa pöydässä, kuten niin monen muunkin keskustelijan kanssa täällä. Palstan oletusarvo on kristillinen, siksi pois maalittaminen ja henkilöiden identiteetteihin tarttuminen. Oletko Mikko samaa mieltä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   > Palstan oletusarvo on kristillinen, siksi pois maalittaminen ja henkilöiden identiteetteihin tarttuminen. Oletko Mikko samaa mieltä?

   Olen täsmälleen samaa mieltä. Ja jotta ei jää väärää käsitystä, kritiikkini kohdistui Heinilään, joka tuntuu harrastavan sitä, että hänen agendansa kanssa eri mieltä olevat leimataan nimimerkeiksi ja heidän kommenttinsa poistetaan Heinilän blogeista.

   Sinun tapauksesi on mielestäni erilainen enkä muutenkaan ole huomannut, että sinun toimintatapasi olisi mitätöidä muita keskustelijoita leimaamalla heitä ja kyseenalaistamalla heidän uskottavuutensa. Tappouhkauksesta näyttää Marjaanan kommentin perusteella olevan suuri erimielisyys, mutta ajattelen ettei sen julkisesta puimisesta hyödy kukaan. Eikä asia minulle edes kuulu. Sen suhteen pysyttelen puolueettomassa maastossa enkä ota kantaa kummankaan osapuolen syyllisyyteen.

   Edustan kanssasi samaa linjaa eli keskustelisin mieluummin asioista kuin henkilökohtaisuuksista tai ihmisten identiteeteistä. Pyrin siihen, etten valitse mielipidettäni etukäteen sen mukaan kuka asioista kirjoittaa vaan olen samaa tai eri mieltä vain sen perusteella, mitä kirjoitetaan riippumatta kenen kynästä se tulee.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Martti Pentti. Käsittääkseni ketään ei pakoteta pappisvihkimykseen. Kuten kävi niille lehtoreille, jotka olivat pakkotilanteessa, kun kun lehtorin virat muutettiin papinviroiksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Lehtorin virkaa olenkin ihmetellyt. Eikö siihen kuulu juuri ne seurakunnalliset toimet, jotka ymmärretään joissakin piireissä tiukasti naisilta kielletyiksi: saarnaaminen ja opettaminen?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kaisu Hildén

  Kaisu Hildén on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Hän harrastaa taidemaalausta, kirjoittamista, käsitöitä ja liikuntaa. Virsien veisuu ja gospelmusiikki ovat lähellä hänen sydäntään. Raamattu tuli hänelle rakkaaksi jo nuorena-ja hän ei vain voi olla evankelioimatta. Perheeseen kuuluu aviomies ja koira-ja kaikki kolme haukkuvat vain tarvittaessa. :)

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit