Käykö näin myös Suomessa?
Kun kristinuskon asema heikkenee, tuleeko tilalle harrypotterhengellisyys?
Suomessakin on uutisoitu siitä, miten Englannin anglikaaninen kirkko on kriittisessä tilassa osallistujamääriensä kanssa. Maan muutkin protestanttiset tunnustuskunnat kärsivät samasta ongelmasta. Kristityiksi itseään pitävien määrä laskee jatkuvasti.
Voisi siis päätellä, että yhä useammat eivät piittaa muusta kuin näkyvästä maailmasta. Tosiasiassa osan perinteiselle kristinuskolle kuuluneesta tilasta täyttää kaikenlainen huuhaa, sekä kristillinen että ei-kristillinen.
Käytännön esimerkiksi voisi ottaa pikkukaupungin, jossa asuu vaurasta ja koulutettua väkeä. Paikallinen anglikaaninen seurakunta tarjoaa omien sanojensa mukaan ”korkeatasoisia” jumalanpalveluksia - mutta harvalukuiselle joukolle. Samaan aikaan pääkadulla palvelee henkiparannuskeskus ja katukuvassa näkyy mainoksia rajatiedon tapahtumista. Hyvin varustetussa kirjastossa uskonto-osasto on vaihtunut kirjoihin spirituaalisesta hyvinvoinnista.
Mutta kaikki liikehdintä ei ole tapahtunut kristinuskosta poispäin. Kristillinen kenttä on itsessään muuttunut nopeasti. Perinteisten ja ikääntyvien seurakuntien lisäksi on niitä, jotka ovat remontoineet jumalanpalveluksiaan vedotakseen nuorempiin sukupolviin.
Muutos alkoi jo vuosikymmeniä sitten, kun karismaattinen herätys toi toisenlaisen musiikin ja tavan kokoontua yhteen. Syntyi sekä uudenlaisia että kokonaan uusia ja itsenäisiä seurakuntia. Anglikaaninenkin kirkko alkoi ”istuttaa” erilaisia seurakuntia pysyäkseen mukana kehityksessä – ja tämä jatkuu edelleen.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että uusia seurakuntia syntyy yhä useammalta suunnalta etenkin isoimmissa asutuskeskuksissa. Hälyttävää tässä kehityksessä on se, että monen taustoja ja kytköksiä alkaa olla vaikea selvittää. Alkuna voi olla Australiasta, Amerikasta tai Afrikasta lähtenyt liike tai vain jonkun yksilön tai ryhmän oma visio. Opetukseen sekoittuu helposti oppeja, joilla ei ole paljon tekemistä historiallisen kristinuskon kanssa.
Erityisen muodikasta näyttää tällä hetkellä olevan opettaa ”yliluonnollista” elämäntyyliä. Ehkä kristityt ovat tässä lähteneet seuraamaan ajassa liikkuvaa kiinnostusta yliluonnolliseen, joka voi olla ihmisen itsensä hallittavissa. Tavoitteena on saavuttaa sellainen hengellisen elämän ulottuvuus, että sekä seurakunta että sen jäsen vaikuttaa ihmeiden, parantumisten ja muiden merkkien kautta ympäristöönsä. Tämä amerikkalaisperäinen trendi näkyy myös anglikaanisen kirkon uudistusliikkeessä. Enää ei vain rukoilla Pyhän Hengen lahjoja vaan maksetaan koulutuspäivistä, joissa koettu voima varustaa yliluonnolliseen elämään.
Kun käsitys kristinuskosta ja sen sisällöstä on heikentynyt, harva osaa enää sanoa, miksi joku opetus ei olekaan kristinopin mukainen, etenkin kun sitä perustellaan raamatunjakeilla. Ei ole helppo hylätä sellaista, mikä tuntuu hyvältä. Teologisenkin tutkinnon suorittanut innostuu mukaan, kun luvataan hengellistä menestystä ja kasvua. Enää ei tarvitse tyytyä ristin kantamiseen eikä kaitaan tiehen. Hengellisen elämän harrypotteruus lupaa voiman ja ihmeet nyt. Sen antamaa visiota on vaikea vastustaa.
Palataan vielä edellä mainittuun pikkukaupunkiin. Kaupungin liepeillä on nyt pari vuotta kokoontunut yksi uusista seurakunnista, jolla on enemmän siteitä ulkomaille kuin kotimaahansa. Teinit, nuoret aikuiset ja entisiin seurakuntiinsa väsyneet keski-ikäiset tungeksivat sinne kuulemaan, että heillä on ainutlaatuinen elämäntehtävä, jonka toteuttamiseen heidät varustetaan. Saarnat ovat usein kannustuspuheita tai kristillisin sanoin välitettyä psykologiaa. Vierailevat ulkomaiset puhujat profetoivat hyvää sekä yksilöille että seurakunnalle. Valitettavasti vielä voi tulla päivä, jolloin tähän elämään luvattu rooli ja kaikki hyvä alkaa näyttää toteutumattomalta fantasialta. Silloin luottamus koko kristilliseen sanomaan voi mennä saman tien.
Mitä tapahtuu, kun Suomessa kirkkoon kuulutaan yhä vähemmän? Mikä tulee täyttämään tilan ihmisten elämässä? Onko suomalaisilla enemmän vastustuskykyä huuhaalle? Tuleeko suomalaisista vain ateisteja ja agnostikkoja vai myös uuspakanoita ja kristillispohjaisia ihmeidentekijöitä?
33 kommenttia
Tervetuloa Riitta taas kirjoittamaan blogia. Olit aikoinaan yksi suosikki blogisteistani.
Sikäli kuin olen seurannut Suomessa hengellistä kenttää, niin olen saanut vaikutelman, että vanhemmat kirkkoyhteisöt sekä kansankirkossa että vapaissa suunnissa ovat ikäänkuin paluumatkalla takaisin yksinkertaiseen evankeliumiin. Jumalan valtasuuruutta pelastajana ja parantajana ei kielletä, mutta sitä ei käytetä myöskään katteettomien lupausten antamiseen. Ympäri käydään ja yhteen tullaan. Palataan siihen, mikä on isiltä opittua ja varmaksi havaittua.
”Kun kristinuskon asema heikkenee, tuleeko tilalle harrypotterhengellisyys?”
Missä suhteessa harrypotterhengellisyys on huonompi hengellisyyden laji kuin kristinuskohengellisyys?
”Enää ei vain rukoilla Pyhän Hengen lahjoja vaan maksetaan koulutuspäivistä, joissa koettu voima varustaa yliluonnolliseen elämään.”
Miten tämä eroaa suomalaisesta systeemistä, jossa maksetaan kirkon jäsenmaksua, jotta saataisiin kuulua oppijärjestelmään ja yhteisöön, jossa koettu voima varustaa ja antaa ohjeita yliluonnollisen elämään.
”Mitä tapahtuu, kun Suomessa kirkkoon kuulutaan yhä vähemmän?”
Maallistumista.
” Mikä tulee täyttämään tilan ihmisten elämässä?”
Oikea tieto.
” Onko suomalaisilla enemmän vastustuskykyä huuhaalle?”
Toivottavasti ja ilmeisesti, koska kirkosta eroaminen kiihtyy vuosi vuodelta ja kirkkoon liittäminen (lapsikaste) vähenee hyvää vauhtia.
” Tuleeko suomalaisista vain ateisteja ja agnostikkoja vai myös uuspakanoita ja kristillispohjaisia ihmeidentekijöitä?”
Kun oikea tieto lisääntyy, synkät uskonnot väistyvät ja suloinen tiede hallitsee.
Kehitys kehittyy ja sivistys sivistyy kaiken aikaa, vaikka kaiken sorttiset henkimaailman uskomukset yrittävätkin vielä prosessia hidastaa.
Kiitos Riitta B.
Erinomainen katsaus. Suomessa kehitys lienee samalla uralla.
Yhtenä osoituksena on erään keskeisen seurakuntapäättäjän julistus että hän luo itse oman uskontonsa ( https://www.kotimaa.fi/artikkeli/kolumni-ainoa-mahdollisuuteni-on-uskoa-rehellisesti-niin-kuin-uskon/ ).
Eikö juuri tästä ole kyse: jokainen muotoilee itselleen oman uskonnon monista fragmenteista? Koska onneksi voimassa on uskonnonvapaus, ei tätä pidä paheksua. Hieman ongelmallista on mielestäni, että näitä ”tuunattuja” omauskontoja nimitetään kristinuskoksi. Mutta vapaassa maassa toki saa toimia niinkuin itse haluaa.
Ehkä kirkon esipaimenten olisi kuitenkin syytä kertoa selvästi, että itse muotoiltu uskonto ei pelasta vaan ainoa pelastus on Kristuksen Kirkossa.
Hyvää joulua! Kristus syntyy – kiittäkää!
Riitta Bonny: ”Kun käsitys kristinuskosta ja sen sisällöstä on heikentynyt, harva osaa enää sanoa, miksi joku opetus ei olekaan kristinopin mukainen, etenkin kun sitä perustellaan raamatunjakeilla. Ei ole helppo hylätä sellaista, mikä tuntuu hyvältä. Teologisenkin tutkinnon suorittanut innostuu mukaan, kun luvataan hengellistä menestystä ja kasvua. Enää ei tarvitse tyytyä ristin kantamiseen eikä kaitaan tiehen. Hengellisen elämän harrypotteruus lupaa voiman ja ihmeet nyt. Sen antamaa visiota on vaikea vastustaa.”
Hyvin kiteytetty menestysteologian ydin.
Harrypotter-uskonto on hyvin plajon lähempänä kristinuskoa kun täällä tunnutaan ymmärrettävän. Sen lähtökohtanahan on hyvän ja pahan välinen taistelu jossa demooniset voimat luovat kaaosta. Harry Potter on Kristushahmo joka kantaa synnin arpea otsassaan. Lopullinen voitto pahasta tulee hänen alistumisesta kuolemalle pelastaakseen ystävänsä.
Harry Potter ei ole kovinkaan kaukana C S Lewiksen Narnia maailmasta.
Onko tarujen sisältämien symboolien ymmärtäminen jotenkin heikentynyt nykyajassa?
Aikuisten ihmisten hupaisaa tarinointia ja uskomuksia. Mutta kukin tulkoon autuaaki uskollaan, eikö se riitä? Mikä määrä ihmisten aivoenergiaa kuluukaan joutavien asioiden vatvontaan.
Kiitos kiinnostavasta blogistasi!
Jonkunlaista okkultismia on maailmassa varmaan aina ollut. Nykyiset tekniikat vain antavat tietynlaisille liikkeille paljon lisäänäkyvyyttä.
Mietin, miten paljon näiden amerikkalaisperäisten ’New Age’ -uskontojen näkyvyydessä ja vaikuttavuudessa on kyse kielestä. Arvelen, että vaikutus siellä saarivaltakunnassa on suurempi kuin Manner-Euroopassa. Kaikkea sitä pseudouskonnollista jargonia, jota tietyt amerikkalaismediat syytävät on vain mahdotonta ilmaista ranskaksi tai saksaksi.
Ja tosiaan: sitten tuo amerikkalaisperäinen menestyksen teologia. Se ei vain istu umpikatoliseen Belgiaan tai Ranskaan. Suomessa ehkä lestadiolainen liike on lähinnä tuota ajatusmaailmaa. Siellä kai selkeimmin uskotaan siihen, että Jumalan nimissä saa riistää ympäristöä ja vähempiosaisia ilman omantunnontuskia.
Ilmoita asiaton kommentti