Kastettujen määrä romahtamassa

 

Ennustin kirkosta eroavan noin 44000 jäsentä vuonna 2012. Ennuste meni pieleen lähes 10 prosenttia. Lukija suhtatutukoon tähänkin kirjoitukseeni siksi kohtuullisella skeptisyydellä. Silti, tilastoja taas...

 

 

Kirkon ennakkotietojen mukaan viime vuonna kastettiin 44408 lasta. Määrä on tavan mukaan liian pieni; olettaen virheen olevan sama 511 kuin vuotta aiemmin on oikea luku 44919. Tämä tarkoittaisi 3,9 prosentin vähennystä, mutta toisaalta vauvojakin syntyi vähemmän. Marraskuun loppuun mennessä vähenemä oli 0,6 prosenttia. Näistä riittävällä tarkkuudella arvioiden:

 

 

Kastettujen osuus väheni 2,5 %-yksikköä.

 

 

Aiempi ennätys on vuosi 2009, jolloin osuus väheni 2,3 %-yksikköä. Mikäli ennakkotiedoissa ei ole suuria virheitä, on nyt siis saatu uusi ennätys.

 

 

Samalla kastettujen osuus syntyneistä alittaa kirkkoonkuuluvuuden.

 

 

Kastettujen osuus vuonna 2012 oli yli 75% syntyneistä, ei kuitenkaan kovin paljon. Voitaneen olettaa, että osuus laski myös vuoden sisällä. Siis:

 

 

Tällä hetkellä alle kolme neljäsosaa kastetaan ev. lut. kirkon jäseneksi.

 

 

Toki Suomessa on toinenkin valtionkirkko, ja vielä joukko pienempiä uskontoja. Toisaalta, jos tahti evlut kirkon osalta jatkuu nykyisellään, saavutetaan pienuskonnot huomioidenkin 75% raja jo ensi vuoden lopussa.

 

27 kommenttia

 • Timo Seppälä sanoo:

  Ihmisten näkökulmasta erilaiset uskomukset tulee laittaa samalle viivalle. Miksi kristinuskolla, tai jollain sen haaralla, tulisi olla erityisiä oikeuksia muihin uskomusrakenteisiin nähden? Toisaalta historiallisista syistä kirkko ei ole vain “uskomustoimija” yhteiskunnassamme. Se on ollut ja osin on edelleen yhteiskunnallinen toimija, jolla on yhteiskunnallisia tehtäviä. Samaan tapaan kuin vapaapalokuntakin on yvteiskunnallinen toimija. VPK saa ajaa hälytyksen sattuessa punaisia päin…..tyyliin. Jos kirkon yhteiskunnalliset tehtävät otetaan pois, otetaan tietenkin myös erityisoikeudet. Toisaalta silloin tasavertaisuuden vuoksi kirkolla on oltava näkyä ja kuulua siinä kuin muillakin. Valitettavasti uskonnonvapaus näyttää yhä enemmän kääntyvän vapaudeksi uskonnosta. Silloin puhutaan täysin eri asiasta. Nykyisen systeemin, eli “kirkollisten etuoikeuksien” aikana uskonnollisuutya vastustavien tajojen on mahdollista näkyä ja kuulua hyvin selkeästi. Historian valossa uskonnollisella vakaumuksella ei ole samaa mahdollisuutta siellä missä ateistinen vakaumus on päässyt valta-asemaan. … Tästä väitteestä voitte syyttää Marxia, Engelsiä, Leniniä, Stalinia, Mao Tse Tungia, Kim Il Jongia yms. Jotka kaikki ovat käyttänert oman arvomaailmansa pohjana ateistisia ajatuksia. Tiedän että monet sanovat ateismin olevan eri asian kuin noiden yksilöiden valtapyrkimysten masinoimat teot. Toisaalta monet äskeisen ajattelun toitottajat iloisesti liittävät Jeesuksen perustaman rauhanuskonnon kunnianhimoisten ihmisten vallankäyttöön ilman mitään ongelmia. Miksi sama ajatuskuvio ei toimisi toisinkin päin. Historian pohjalta uskonnoton yhteiskynta olisi kammottava asia tapahtuvaksi. Siis mikäli Jotin ennuste toteutuu, alkavat vainot:[

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Mie taas lankesin kun tulin kurkkaamaan, kun tuli tosi paha olo, niin laitan viestin. Itse kun mietin tilastoja niin työnnän tunteet jonnekin. Näen mielenkiintoisia asioita ja mielenkiintoisemmaksi sen tekevät , jos havaitsen taustatekijöitä. Hannu jos työnnät pään pensaaseen, niin todellisuus ei katoa mihinkään.

  Itse kehoitin aikoinaan poikaani eroamaan kirkosta, johon itse olin hänet liittänyt. Silloin vielä, en ollut käynyt täällä kotimaassa ja tehnyt omia ratkaisujani, enkä edes miettinyt eroamista. Syy oli yksinkertainen, hän ei uskonut Jumalan olevan olemassa ja hän oli minulle rakas. Ymmärsin, että jostain syystä hän halusi kuitenkin minun hyväksyvän tekonsa ja siksi autoin. Hän oli omat päätöksensä tehnyt ja siksi sanoin, että nyt sen teet. Hän ei tarvinnut muuta. Kyse ei ollut suinkaan siitä, että ajattelisin hänen ajattelevan loppuelämänsä samoin vaan siitä, että itselleen rehellinen voi uskon löytää herkemmin. Ei äidin tai jonkun muun maailmankuvan kautta uskova.

  Me tarvitaan monipuolista tilanne tietoa ja moni asia kumpuaa meidän omasta kokemuksesta. Kaiken uuden me otamme vastaan tämän avulla. Tämän avulla me hahmotamme maailmaamme, emme toisten hahmotuksilla. Ei se muuksi muutu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yki Räikkälä sanoo:

  Kalevi: Uskontoa käytetään AINA ihmisten omien halujen tai kaipuiden täyttämiseen.

  Itselläni on neljä lasta, joista nuorin 16. En ole heitä millään tavoin indoktrinoinut uskonnottomuuteen tai muuhunkaan. Olen vain yrittänyt kasvattaa heitä olemaan ihmisiksi. En siis ole käännyttänyt heitä mihinkään suuntaan, mutta keskustellut olen uskonnosta ja uskosta, ja kertonut oman näkökantani, mutta itse he ovat saaneet päättää mitä uskonasioiden suhteen tekevät. Eipä heillä nähtävästi ainakaan toistaiseksi ole haluja tai kaipuita, joita uskonnolla tulisi täyttää. Vanhin on jo ilmoittanut olevansa uskonnoton, muista en tiedä vielä. Kysyä erikseen en aio.

  Mikähän peruste Timo Seppälällä on pitää uskonnotonta yhteiskuntaa kammottavana ajatuksena? Teoriassakaan sellainen ei kumminkaan ole edes mahdollinen, mutta toisaalta käytännössä Suomen yhteiskunta on varsin sekulaari. Itse asiassa, olisikin mielenkiintoista nähdä, jos Suomi olisi luterilainen teokratia, että toteutuisiko silloin yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja kiinnitettäisiinkö silloin oikeasti huomiota rakenteisiin, jotka aiheuttavat köyhyyttä, turvattomuutta ja syrjäyttämistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Kauppisen (siis Kalevin) kanssa samaa mieltä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Yki.

  Yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus toteutuu siellä, missä Jeesuksen opetukset otetaan todesta. Lue nyt esimerkiksi vuorisaarna. Eri asia on, otetaanko ne todesta esimerkiksi kristityiksi itseään kutsuvien keskuudessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Sain ilmoituksen Hannun kommentista, joka alkaa “No, hyvä, Jori, että jotakin muutakin on tulossa.” Ihan en ymmärrä mitä loukkaavaa tai sopimatonta siinä oli. Laittakoon sähköpostia ilmoittaja, jos näkee jotain mitä minä en.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Hiukan ihmettelin, että ilmoitus tuli sinulle Jori. Itse en vaivaudu viesteistä ilmoittelemaan. Joko puutun itse tai lähden muualle. Mutta totuuden nimessä koin toisen viestin Hannun tyylissä jotain, mitä itse en olisi halunnut havaita ja siksi kommentoin.

  Hannun ” Lienet huomannut, että yhden ainoan levyn soittajat ovat tältä areenalta karsiutuneet? Ylläpito toivoo erityisesti RAKENTAVAA keskustelua. Kyse lienee siltojen rakentamisesta toisin ajattelevien kanssa?”

  Miten toi sitten pitäisi käsittää? Laula laulujamme niin saat jatkaa? Hiukan mietin, että eikö tällaiset kuulu ylläpidon itsensä ilmoittaa. Itselle tuli tästä tosi epämiellyttävä olo. Mutta on oma asiasi Jori mitä siedät ja miten viestit näet. Ei minä tuossa toisessa uhkaavaa enää kokenut. Liekkö tulkinta virhe johtuen edellisestä.

  Ilmoita asiaton kommentti