Kaste, luterilaisuuden kultainen vasikka
Kasteessa ihminen liitetään näkyvän kristillisen kirkon/srk:n jäsenyyteen, missä hänelle tulee opettaa evankeliumia. Evankeliumi taas vaikuttaa Pyhän Hengen avulla uskon Jeesukseen ja sen kautta syntien anteeksisaamisen ja ihmisen uudestisyntymisen. Uudestisyntymisessä ihminen liitetään maailmanlaajuiseen, ihmissilmälle näkymättömään Kristuksen seurakuntaan, jonka jäsenissä Kristus asuu Pyhän Hengen kautta. Pelkkä kastetoimitus ei sitä voi vaikuttaa, koska vanhurskas elää vain (omasta) uskosta, Room. 1:17. Pelastus on henkilökohtainen niinkuin kadotuskin.
Vesi kuvaa kasteessa evankeliumia, mikä saarnataan kaikille kansoille, sillä vesi on Raamatussa ennenkaikkea evankeliumin symboli, vrt. mm. Jes. 12:3 ja Ilm. 21:6. Uuden liiton kansan, eli kaikista kansoista koostuvan seurakunnan jäseneksi liitetään siksi vesikasteella. Vanhan liiton jäseneksi liitettiin ympärileikkauksella, koska se kuvasi sitä, miten Jumala valitsi itselleen yhden kansan, israelilaiset, säilyttämään ja välittämään sanomaa elävästä Jumalasta maailman pakanakansojen keskuudessa. Uudessa liitossa tämä etninen rajoitus on poistettu.
Raamattu ei esitä kastetta uudestisyntymisen välineenä, vaan esim. ensimmäinen pakanakristitty, sadanpäämies Kornelius, oli uudestisyntynyt jo ennen kastetta, Ap.t. 10:47;
"Ei kaiketi kukaan voi kieltää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niinkuin mekin?"
Kornelius perheineen uudestisyntyi, eli sai Pyhän Hengen Pietarin evankeliumin saarnan vaikutuksesta, minkä jälkeen heidät kastettiin. Tämä ei ole Raamatussa poikkeustapaus, vaan johdonmukainen sääntö, minkä mukaan ihminen uudestisyntyy evankeliumin kuulemisesta.
Samoin Apostolien tekojen 8:ssä luvussa jo aiemmin kastetut samarialaiset saivat Pyhän Hengen, eli tulivat uskoon ja uudestisyntyivät vasta apostolien kätten päällepanemisen kautta, Ap.t. 8:16.
Kaikille tulee julistaa evankeliumia ja samalla kastaa heidät, mutta lopulta jää Jumalan salaisuudeksi, ketkä kastetuista ottavat evankeliumin vastaan ja uudestisyntyvät Pyhän Hengen vaikutuksesta Jumalan lapsiksi. Kuinka vaikeaa onkaan ihmiselle nöyrtyä uskomaan Jeesuksen todistus uudestisyntymisestä;
Tuuli puhaltaa, missä tahtoo, ja sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee; niin on jokaisen, joka on Hengestä syntynyt. (Joh. 3:8)
Myös ne erehtyvät, jotka pyrkivät rakentamaan pelkästään uskovista koostuvaa seurakuntaa. He opettavat usein, että ihmisen pitää tulla ensin uskoon, eli uudestisyntyä, ja vasta sitten hänet voidaan kastaa (aikuisena) seurakunnan jäseneksi. Näin he luulevat pystyvänsä perustamaan uskovien seurakunnan jo tänne langenneeseen maailmaan ihmisvoimin ja pettävät itsensä. Jeesus opettaa useassa kohdassa Raamatussa, että luste ja nisu elävät yhdessä tässä maailmassa lopun elonkorjuuseen asti. Seurakunnassa/kirkossa on aina myös niitä, jotka eivät elä Jeesuksen omina, vaan teeskentelevät joko tietoisesti tai tietämättään.
Miksi sitten luterilainen kirkko opettaa ihmisen uudestisyntyvän kasteessa eikä uskossa kuulemisesta?
Kultainen vasikka
1 Mutta kun kansa näki, että Mooses viipyi eikä tullut alas vuorelta, kokoontui kansa Aaronin ympärille ja sanoi hänelle: "Nouse, tee meille jumala, joka käy meidän edellämme. Sillä me emme tiedä, mitä on tapahtunut Moosekselle, tälle miehelle, joka johdatti meidät Egyptin maasta."
|
2 Niin Aaron sanoi heille: "Irroittakaa kultarenkaat, jotka ovat vaimojenne, poikienne ja tyttärienne korvissa, ja tuokaa ne minulle".
|
3 Ja kaikki kansa irroitti kultarenkaat, jotka heillä oli korvissaan, ja he toivat ne Aaronille;
|
4 ja hän otti vastaan kullan heidän käsistään, kaavaili sitä piirtimellä ja teki siitä valetun vasikan. Ja he sanoivat: "Tämä on sinun jumalasi, Israel, se, joka on johdattanut sinut Egyptin maasta". (2.Moos. 32)
|
Mooses viipyi vuorella ja israelilaiset kävivät epäuskoisiksi. He eivät tienneet mitä Moosekselle oli tapahtunut. Samoin Jeesuksen paluu on monien mielestä viivästynyt eikä sitä pidetä enää ollenkaan varmana. Apostoli Pietari ennustaa tämän tapahtuvan: Ja ennen kaikkea tietäkää se, että viimeisinä päivinä tulee pilkkapuheinensa pilkkaajia, jotka vaeltavat omien himojensa mukaan sanoen; "Missä on lupaus hänen tulemuksestansa? Sillä onhan siitä asti, kuin isät nukkuivat pois, kaikki pysynyt, niinkuin se on ollut luomakunnan alusta." (2.Piet. 3)
Israelilaiset pyysivät Mooseksen viipyessä Aaronia tekemään itselleen kultaisen vasikan näkyväksi Jumalakseen, jota he voisivat palvoa. Aaron teki niinkuin pyydettiin ja sanoi: "Tämä on sinun Jumalasi Israel, joka on johdattanut sinut pois Egyptin maasta". Samoin on luterilaisuudessa kasteesta tehty kultainen vasikka näkyväksi merkiksi pelastuksesta. Sitä voidaan palvoa ja siitä voidaan sanoa, että se on vienyt kastettavan pois Egyptin, eli synnin ja perkeleen orjuudesta.
Samoin nk. vapaat suunnat ovat tehneet itselleen kultaisen vasikan kasteen sijaan Jumalan näkyvistä armolahjoista, kuten esim. kielilläpuhumisesta. Herran paluun viipyessä he uskovat niiden todistavan heidän pelastuksestaan. Kuitenkin esim. kielilläpuhumista esiintyy myös kaikissa pakana- ja luonnonuskonnoissa.
On huomattava, että vasikka valettiin kallisarvoisesta kullasta. Samoin kastettava lapsi liitetään kirkon jäseneksi, mikä on kirkon vaurauden tae kirkollisveron tuoton muodossa. Siksi kasteen merkitys on nostettu erityiseen arvoon, onhan jäsenyys kirkon maallisen rikkauden perusta. Tosin siitä on samalla tullut kirkon hengellisen rikkauden este. Todellisuudessa kaikki kutsutaan Jeesuksen omiksi evankeliumilla, mutta vain harvat nöyrtyvät ottamaan sen lopulta vastaan.
Kristittyjen vanhempien lapset tulee kastaa, mutta sitä ei pidä rinnastaa uudestisyntymiseen. Kirkon vastuulla on evankeliumin julistaminen myös kastetuille lapsille ymmärtävässä iässä, jotta he Pyhän Hengen vaikutuksesta voisivat uudestisyntyä. Sen sijaan väitetään, että kaikki on jo muka tehty valmiiksi kasteessa eikä mitään enempää tarvita. Se on tämän elämän petoksista suurin.
Sillä monet ovat kutsutut, mutta harvat valitut. (Matt. 22:14)
3.5.2020
Herran paluun riemun sunnuntaina (Jubilate)
126 kommenttia
Kaste ei ole mikään kultainen vasikka, vaan yksi kirkon tärkeimmistä sakramenteista. Kirkko on alusta saakka kastanut myös lapsia kirkkoisien todistuksen mukaan. Kasten on syntien anteeksiantamisen sakramentti eli armonväline. Kiitos siitä! Olen kastettu, olen pelastettu, kun olen uskossa Jumalaan ja Jeesukseen myös. Siinä se.
Miten meidän kuuluisi ylipäätään suhtautua kaikkiin oppiasioihin? Meidän tulisi olla yhtä ja silti olemme hajaantuneet useiksi kirkkokunniksi, jotka kaikki ovat kehittäneet omat, enemmän tai vähemmän toisistaan poikkeavat oppinsa. Niistä sitten on kiistelty ja kiistellään jatkuvasti. Täytyy tunnustaa, että minä en ainakaan tiedä, mikä on se “oikea” oppi missäkin asiassa ja onko sillä mitään väliä lopulta. Aika rasittavia kaikenlaiset oppikiistat, joita on ollut kristikunnan alusta saakka. Jeesus ei käsittääkseni kovin tarkkaan eikä ainakaan mitä ilmeisimmin kovin selkeästi määritellyt mitään oppeja, joten miksi me niistä väittelemme? Ovatko moninaiset oppimme Kristusta tärkeämpiä?
Rauli,
Vaikka et vielä ole ehtinyt kommentoimaan, vastaamaan kommenttiini ja kysmykseen, koskien “toisenlaista jeesusta”, niin katson aiheelliseksi, että huomioitset tämän Jeesuksen, Jumalan ainoan pojan olemuksen, koska siitä riippuu kaikki.
Sinulle siitä ei näy riippuvan mikään, koska johdattelet keskustelua sinun kannalta ‘autuuttavimmille keskustelumaille, mutta vain sinun tarkoitusperien kannalta.
Toistona: “Ilman minua te ette voi mitään tehdä”. Vartiotonin sääntöjen mukaan voidaan vain tehdä ilman Jeesusta.
Ei tarvi sinun tietenkään tähän kohdistaa, vastata, mikä sinänsä on riittävä vastaus.
Tutkin tämän blogin otsikon alla, kuinka pyhä lehmä kaste on ollut KR-käännösten tekijöille ja huomasin jotakin mielenkiintoista, joka kenties kannattaa vielä nostaa esille.
Alkukielen teksti Jeesuksen kastekäskyssä ”kastakaa heitä” sisältää verbin ”baptizō”. Strongin sanakirja kuvailee sitä näin:
1) to dip repeatedly, to immerse, to submerge (of vessels sunk) 2) to cleanse by dipping or submerging, to wash, to make clean with water, to wash one’s self, bathe 3) to overwhelm
Kaikissa voidaan nähdä ajatus upottamisesta johonkin, ja sana ”dippaus” on tullut käyttöön myös meidän arkisessa ruokailuun liittyvässä kielenkäytössämme. Kyseessä on upotus eikä valelu.
Verbi ”baptizō” esiintyy Raamatussa 80 kertaa 65 raamatunjakeessa.(tietoKJ-käännöksestä) Merkitys Raamatun kertomaan liittyy esimerkiksi sellaisiin ilmaisuihin kuten ”Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä” ja ”hän oli Ainonissa, Salimin lähellä, missä oli runsaasti vettä, ja ihmisiä tuli sinne kastettaviksi.”(Mat3:16;Joh3:23)
KR-käännökset ilmaisevat verbin ”baptizō” muodossa ”peseytyä” seuraavassa: ”Fariseus hämmästyi huomatessaan, että hän ei ennen ateriaa peseytynyt.”(Lu11:38) Tuo mahtuu hyvin kansainväliseen kääntämiseen englanninkielisessä maailmassa.
Kummastuin, kun sitten huomasin KR-kääntämisen Markuksen 7. luvussa. Näin se ”baptizō” nyt ilmaistaan: ”He eivät myöskään syö mitään torilta tuotua ennen kuin ovat vihmoneet sen.”(KR92) Aiemmassa käännöksessä vihmottuna olivat torilta tuotujen ruokien syöjät: ”he eivät syö, ennenkuin ovat itseään vedellä vihmoneet”.(Mark7:4) Vaikka joissakin vanhoissa käsikirjoituksissa onkin hiukan eroa, englantilaiset käännökset näyttävät aina käyttävän ilmaisuja, jotka ovat ihan muuta kuin ”vihmominen”. Ruotsalaisetkin käännökset puhuvat pesemisestä.
Osaisiko joku selittää, miksi tuollainen suomalaiskäytäntö? Ei kai ole kyse siitä, että myös raamatulliselle vesikasteelle yritetään vihmoa jotakin muunlaista käytäntöä kuin mitä Kirja itse opettaa?
Ymmärtäisin niin, että ei ole olennaista, miten joku asia tehdään. Asia sinänsä on tärkeä, mutta ei tapa eikä järjestys eikä mikään muukaan “perinnäissääntö”. Ajattelemmeko mekin helposti näissä oppiasioissa samoin kuin fariseukset?
Rauli se löytää mielenkiintoisia asioita. Kaste, on Jeesuksen asettama ja siitä on Uuudessa liitossa kysymys ja se kuulu uskoville. Niille, jotka ova Jumalan Pojan uskossa, ei enkeli-mikael-jeesuksen.
Tämä voi vaikuttaa kiusanteolta, mutta vältät kristinuskon ydintä, Jeesusta, joka kuoli edestämme, syntiemme sovitukseksi ja uskovat tulevat olemaan Hänen kanssaan taivaassa sinä samana päivänä kuin ryövärikin.
Tämä ryöväri-juttu on Vartiotornin omintaomaa, sen omalla tavalla. Siihen et kuitenkaan Rauli voi astua keskustelemaan, koska Hän Jeesus, Jumalan yksi olemus, kuoli ihmisenä ja on noussut kuolleista ja sitten noussut taivaaseen Jeesuksena, ihmisyydestä poistuneena.
Keskustelen tästäkin kanssasi, jos laitat e-mailosoitteesi minulle,: begra1@hotmail.com.
1 Sillä minä en tahdo, veljet, pitää teitä tietämättöminä siitä, että isämme olivat kaikki pilven alla ja kulkivat kaikki meren läpi 2 ja saivat kaikki kasteen Moosekseen pilvessä ja meressä 3 ja söivät kaikki samaa hengellistä ruokaa 4 ja joivat kaikki samaa hengellistä juomaa. Sillä he joivat hengellisestä kalliosta, joka heitä seurasi; ja se kallio oli Kristus. 5 Mutta useimpiin heistä Jumala ei mielistynyt, koskapa he hukkuivat erämaassa.(1.Kor.10)
Siis kyllä Jumala näyttää Raamatussa erilaisia asioita kuinka ne tapahtuvat ja ne on opiksi myös meille.
Siis tuossa “kasteessa Moosekseen” kansa pääsi orjuudesta vapaaksi mutta kuinkas kävikään?
Seurasivatko he Moosesta?
Harri Ahdesmäki toteat:””Kristittyjen vanhempien lapset tulee kastaa, mutta sitä ei pidä rinnastaa uudestisyntymiseen. Kirkon vastuulla on evankeliumin julistaminen myös kastetuille lapsille ymmärtävässä iässä, jotta he Pyhän Hengen vaikutuksesta voisivat uudestisyntyä. Sen sijaan väitetään, että kaikki on jo muka tehty valmiiksi kasteessa eikä mitään enempää tarvita. Se on tämän elämän petoksista suurin.””
Siis jos vauva ei uudestisynny kasteessa niin miksi pitää kastaa, mitä hyötyä siitä on?
Kuinka sitten sovitat JEESUKSEN Sanat uskoontulosta tuohon että olisi jo vauvana kastettu, siis Sanoohan Jeesus monessa kohden ettei mitään vanhaa voi ottaa mukaan kun lähtee Häntä seuraamaan, ei voi hakea kastetodistusta eikä muutakaan jäsenkirjaa.
Jos yrität laittaa uutta viiniä vanhaan leiliin niin pakahtuu ja valuu pois.
Tässä kastekeskustelussa on ollut taas ne kaksi argumenttien lähdettä: Raamattu ja sitten se kirkkohistoria ihmisnimineen. Rajalinja on vedetty välille lapsikaste ja uskovien kaste, mutta on nähty eroja myös Raamatun käsitteillä uudestisyntyminen ja vesikaste. Lisäksi aiheeseen liittyvät uskoon tulo ja se ”henkikasteeksi” nimetty, Jeesus täältä poistuessaan sanoi seuraajilleen: ”Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä. Siihen ei ole enää montakaan päivää.”(Apt1:5)
Mutta entä se suurin kastemalli, Vapahtajamme Jeesus Kristus? Miksi hänet kastettiin? Mitä Raamattu kertoo kasteessa tapahtuneen?
Johannes Kastaja upotti noin kolmekymppisen Jeesuksen kokonaan veden alle. Kastajasta kerrotaan, että ” hän vaelsi kaikissa seuduissa Jordanin varrella ja saarnasi parannuksen kastetta syntien anteeksisaamiseksi”(Lu3:3) Tuo kaste avasi siis tien parannukseen ja syntien anteeksi saamiseen, mutta ei sinänsä liuottanut syntejä kasteveteen. Jeesuksella ei ollut synnittömänä edes mitään syytä ottaa kastetta parannuksen merkeissä eikä hänellä ollut mitään anteeksi pyydettävää taivaalliselta Isältään.
Raamattu kertoo myöhemmin kristillisestä kasteesta, että se on ”hyvän omantunnon pyytämistä Jumalalta”.(1. Piet3:21) Jeesuksella tuskin oli tarvetta pyytää hyvää omaatuntoa, joten tuossakin mielessä Kristuksen kaste oli jotakin poikkeuksellista. Ei siksi ihme, että Johannes Kastaja vastusteli aluksi Jeesuksen kastamista, mutta sai rauhoittavan tiedon: ”Salli nyt; sillä näin meidän sopii täyttää kaikki vanhurskaus”. (Mat3:15)
No miten tuo ”vanhurskaus täytettiin” eli Jumalan tahto toteutui Jeesuksen kasteessa?
Jeesuksen kasteessa toteutui se, että hän antoi Isälleen ihmiselämänsä ja palveluksensa ihmisenä: ”Polttouhrit ja syntiuhrit eivät sinua miellyttäneet. Silloin minä sanoin: Tässä olen. Niin kuin minusta on kirjakääröön kirjoitettu, niin olen tullut tekemään, täyttämään sinun tahtosi, Jumala… Tämän tahdon mukaisesti meidät on pyhitetty ainutkertaisella uhrilla, kun Jeesus Kristus uhrasi oman ruumiinsa.”(Hepr10:5-10;siteerattu Ps40:a)
Jeesuksen palveluksen avaus miellytti taivaallista Isää, koska tällainen kommentti kuului taivaasta: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.” (Mat3:17)
Kastetapahtumassa näyttäytyi myös epätavallinen kyyhkynen: ”Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen.”(3:16) Kenties monille tulee mieleen ensimmäisten kristittyjen kastepäivään liittyvä ilmiö, jossa ”He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä.”(Apt2:3,4a)
Jeesuksesta käytetään nimityksiä Kristus ja Messias, jotka viittaavat taivaalliseksi kuninkaaksi voiteluun Daavidin suvun hallitsijoiden tapaan. Ja tuo voitelu toteutui Jeesuksen vesisateessa esiintyneen kyyhkyshahmon välityksellä, josta myöhemmin kirjoitetaan: ”Te olette kuulleet Jeesuksesta, nasaretilaisesta, jonka Jumala voiteli Pyhällä Hengellä ja voimalla.”(Apt10:38) Jeesus itse totesi palveluksestaan kasteen jälkeen, että ”Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut.”(Lu4:18)
Jeesus opetti Nikodemokselle, että ”Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan.”(Joh3:5) Moni muukin raamatunjae osoittaa, ettei taivaaseen mennä kravatti kaulassa tai hame päällä. Tarvitaan se uudestisyntyminen Jumalan lapseksi. Mutta Jordanillahan Jumala totesi taivaasta jylisten: ”Tämä on minun rakas Poikani.” Näyttäisi siltä, että tuossa tilanteessa täydellinen ihminen, Jeesus Nasaretilainen syntyi Jumalan lapseksi, ja niin hän aikanaan palasi Isänsä luokse jälleen taivaallisena henkipersoonana.
Vastaavan tapahtuman kokevat kaikki taivaaseen kutsutut uudestisyntymisen eli niin sanotun henkikasteen yhteydessä: ” Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ’Abba! Isä!’ Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia.”(Ro8:15b,16) Jeesuksen tilanteessa Isä todisti tuon saman ihan omalla äänellään taivaasta.
Olisiko edellä kirjoitetussa aineksia tämän kastekeskustelun siirtämiseksi Jeesuksen suuntaan? Sanotaanhan Raamattu, että ”Kärsihän Kristuskin teidän puolestanne ja jätti teille esikuvan, jotta seuraisitte hänen jälkiään.”(1.Piet2:21)
Ilmoita asiaton kommentti