Kansalaisaloite: Vakaumukset samalle viivalle

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/707

”Lait on muutettava sellaisiksi, että valtionkirkosta luovutaan ja valtio on vakaumusten suhteen puolueeton.”

Epäilemättä julkisuudessa tullaan eniten keskustelemaan kahden valtionkirkon asemasta. Aloitteessa on kuitenkin muutakin. Jos aloitteen lakimuutokset hyväksytään — tai kun ne hyväksytään, nyt tai myöhemmin — tapahtuu muutakin, mm.

  • ET-opetus avautuu kaikille uskonnollisesta asemasta riippumatta.
  • Vihkimisoikeus siirtyy vain maistraateille tai avataan uskonnottomien katsomusryhmille.
  • Jumalanpilkkalaki kumotaan.
  • Yleisradiolain hartausohjelmavelvollisuus poistuu.

Viimeksimainitua sivuten yleisradiovero on hyvä esimerkki tasa-arvosta tällä hetkellä. YLE-veroa ei peritä valtion laitoksilta ja kunnilta, mikä kuulostaa järkevältä. Hallitus esitti vastaavaa vapautusta myös valtionkirkoille — ovathan nekin osa julkista valtaa. Eduskunta muutti lakia siten, että muutkin uskontokunnat vapautettiin. Valtionkirkkojen kaksoisrooli siis valuttaa osan, mutta vain osan, etuoikeuksista pienuskonnoille.

Vapaa-ajattelijoiden aktiivien ehdotus tiivistyykin, ei pelkkään ”Kirkko irti valtiosta!” -huudahdukseen, vaan yleisemmin siihen, että valtion tehtävä ei ole käsitellä uskontoja muista aatteista poikkeavasti.

Lisätietoa: http://yhdenvertainensuomi.fi/.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Kun luin Hesarin uutisen asiasta ihmettelin sitä, oliko jutun tehnyt toimittaja ollut lainkaan mukana uskonnonopetuksessa, kun hän täysin kritiikittömästä siteerasi aloitteet tekstiä lainkaan kysymättä sitä, onko siinä esitetyt väitteet totta. Olisi hän voinut vaikka kysyä joltakin joka olisi osannut hänelle hieman avata kirkon historiaa, vaiheita valtiokirkosta nykyiseen tilanteeseen ja koska Suomessa viimeksi on ollut valtionkirkko. Mutta tuokin uutinen vahvistaa varmasti ajattelevissa lukijoissa sen ymmärtämistä, kuinka tärkeää on, että uskonnonopetuksen asemaan vahvistetaan koulun eri asteilla.

    • ilmeisesti en osaa ajatella koska ymmärrän uskonnon opetuksen vain aivopesuna.neuvostoliitossa meneteltiin samoin.tärkeää olisi että tämä neuvostomallinen opetus loppuisi mahdollisimman pian.

    • Juha Nuppola: Kukaan muu tässä ei neuvostomallia aja kuin vapaa-ajattelijat ja heidän bulvaaninsa. Tämä vaatimus täysin maallisesta valtiosta, joka ei tunnusta uskonnoille mitään arvoa, käy yksi yhteen Lenin uskontopolitiikan kanssa. Valtiosta tehtiin täysin uskontoneutraali ja uskottiin uskontojen siten pikkuhiljaa kuolevan.

    • Jori tiedät varsin hyvin, että Hesarin kritiikittömästi siteeraama aloiteteksi sisälsi monia virheitä. Näetkö mitään ongelmaa siinä, että mielestäsi kannatettavaa asiaa ajetaan tällä tavalla? Eikö uskontoa/kirkkoa koskevassa tiedonvälityksessä olisi voitava edellyttää vastaavaa lähdekritiikkiä ja eri näkökulmien arviointia kuin muussakin uutisoinnissa. Ja ilmeisesti Matti vastasi Juhalle, joka ajatteli, että suomalainen koulujen uskonnonopetus olisi mallia NL.

    • Pekka, Hesarin kritisointi kannattaa lähettää palautteena Hesarille. Täällä keskustelemista helpottaisi, jos kertoisit, mitä virheitä aloitteessa on, ja miten siitä olisi mielestäsi sopivaa uutisoida.

    • Vastasitko väärään ketjuun, jostain toisesta aloitteesta? Ei tässä ko. aloitteessa ainakaan vakaumuksesta vaikenemista edellytetä.

    • Jukka, pikemminkin nykytilannetta voisi verrata vaaleihin, joissa äänestettäisiin niin että kaikki näkevät ketä äänestit, tai jätitkö äänestämättä.

  2. . Kävin katsomassa ja henkilökohtaisesti pidän tällaisia aloitteita aika turhina sanahelinöinä. Ärsytysreaktion aiheuttaa valtionkirkko sanan korostaminen ja tuolta muualta miljoonan suomalaisen vetäminen omaan talliin. Kaiken huippu oli uskonnon arkaluontoisuus.

    Meidän yhteiskunta on sitä mitä me olemme ja nuo muut. Ei tule nimeä. Pystyyn kuolee tämä. Esimerkiksi lukiolakiin ei menty puuttumaan koska on ihann aikuisen oikeasti suurempia ongelmia.

    Miettikää taktiikkaa tarkemmin seuraavalla kerralla. 😉