Jos joulua ei olisi?

Pohdin joskus puheessa tai jouluajan saarnassa tuota otsikon kysymystä. Mitä kaikkea meille tarkoittaisi, jos joulua ei olisi. Joulun peruuttamisesta taisi olla joskus myös lasten piirroselokuva tai vastaava.  Siinä oli tietysti onnellinen loppu: Joulu tuli entiseen tapaan ja kaikki olivat onnellisia, erityisesti lapset.

Mitä, jos joulua ei todella olisi? Kaikilla maailman ihmisillä ei ole sellaista joulua kuin meillä suomalaisilla tai länsimaalaisilla ihmisillä. Kaikilla ei ole kristillistä joulua. Suurin osa maailman ihmisistä toki tuntee joulun ja saattaa jopa tietää sen juhlimisen kristillisen taustankin.

Maamme ja maailman karu todellisuus on sellainen, ettei kaikilla suomalaisilla ole lehtien tai mainosten kiiltokuvajoulua. Läheskään kaikilla ei ole perhettä ympärillä. Ei ole punaposkisia ja lettipäisiä tyttöjä eikä pellavapäisiä poikia kauniissa kodissa eikä hymyileviä harmaahiuksisia isovanhempia myhäilemässä nuoremman perheen taustalla. Hursti jakaa ruokakasseja ja järjestää joulujuhlan kodittomille ja kadulla majaileville. Moni viettää joulua yksin.

Mutta palataan alkuperäiseen kysymykseen: Mitä tarkoittaisi, jos joulua ei olisi? Kaikki jouluun liittyvä olisi poissa. Poissa olisi joulun kaupallisuus ja kaikki krääsä, mutta poissa olisi myös kaikki joulun tuoma hyvä.  Meille on mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeaa kuvitella tilannetta, jossa joulu olisi totaalisesti poissa ja jossa sitä ei olisi koskaan tullutkaan.

Otsikon kysymyksen voimme vaihtaa toiseksi, nimittäin tällaiseksi: Mitä tarkoittaisi, jos meillä ei olisi Kristusta? Mitä jos ei olisi Jumalan rakkautta ja pelastussuunnitelmaa? Mitä tarkoittaisi, jos meillä ei olisi Jumalaa?

Joku ajattelee, että nyt kirjoitan liian hurskaita tuosta kysymyksestä. Joku taas ilahtuu: Nythän puolivallaton rovasti on vihdoin oikeilla jäljillä, koska Jumalaa ei kuitenkaan ole, joulusta huolimatta.

Onneksi meillä on joulu. Onneksi on Kristus ja Jumala. Onneksi on Jumalan rakkaus, josta nousee myös meidän rakkautemme toisiamme kohtaan, vajavaisena mutta kuitenkin. Joulu on, vaikka siihen ei uskoisi. Joulupukkiin voi lakata uskomasta noin seitsemän vanhana, mutta jouluun voi uskoa koko ikänsä. 

Joulua ei voi enää peruuttaa. Se on tullut jäädäkseen. Vain taivaan ”joulu” peruuttaa tämän nykyisen maailmanajan joulun. Joulukuusikin on paratiisin elämänpuu hedelmineen. Sinne joulu viittaa, kadottamaamme paratiisiin. Ja sinne joulu vai avata tietä ryteikköisen elämämme matkan keskelle. Jos joulua ei olisi, olisimme vailla uuden elämän ja paratiisin näkymää.

Toivo Loikkanen

6 kommenttia

 • Raimo Turunen sanoo:

  Sigfried Sirenius muuten kirjoitti lähes sata vuotta sitten kirjan Jos Jeesus ei olisi tullut. Jostain sen sain joskus käsiini, puhuttelevaa luettavaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Joulu on noin 4000 vuotta vanha juhla, joka on syntynyt maanviljelyskulttuurin aikana. Periaatteessa joulu on muutaman päivän väärällä paikalla, sillä sen juuret johtavat talvipäivän seisaukseen, joka euroopassa osuu joulukuun 21. päivään.

  Joulu tulee sanasta ”hjul” tai ”yule”, jotka tarkoittavat pyörää, joka puolestaan symbolisoi aurinkoa. Monissa kulttuureissa joulu on perinteisesti ollut auringonjumalan syntymäpäivä.

  Katolinen kirkko teki äänestyksen jälkeen 350-luvulla päätöksen muuttaa auringonjumalan Sol Invictuksen päivän juhlat Jeesuksen syntymäpäiväksi.

  Raamattu ei täsmällisesti kerro, mihin aikaan vuodesta Jeesus on syntynyt. Kuvauksesta voi kuitenkin päätellä, ettei Jeesuksun syntymä ole voinut osua keskelle talvea.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marja Rask sanoo:

  Ellei joskus kauan kauan sitten olisi ollut Betlehemin jouluihmettä poikavauvan syntymää tallissa, olisiko mikään siten kuin nyt, olisinko minäkään tässä… joulu on itselle hiljentymisen , pysähtymisen ja myös kiitollisuuden mielentila… Tarvitsemme uskomme, Jumalamme Jeesuksemme ja joulutarinamme jotta jaksaisimme eteenpäin, saisimme toivoa, uskoa ja valoa arkeemme

  Siunausta kaikille jouluun, aikaa asioille joita itse kukin tarvitsee ja Ylöjärvelle enkeli Artun perheeseen, voimia, voimia ,. voimia…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Toivo Kiitos tekstistäsi. Monta kertaa olen joulun merkitystä käsitellessäni puhunut siitä miten joulu kertoo inkarnaation suuresta sanomasta. Jumala otti ihmisyyden ja syntyi keskellemme. Tämä inkarnaation sanoma tulee vielä keskeisemmin esille Marian päivänä jota vietämme juuri tuon inkarnaation suurena juhlana.

  Jusu Mielestäni tuo selityksesti joulusta on käsitteiden sekoittamista. Sanoilla hjul ja jul on täysin eri etymologiat. Joulu sanan takana on ikivanha balttilainen juhula sana josta tulee myös suomen kielen juhla sana. Tuon sanan muinaisia levinnäisyysalueita olivat myös goottilaisten ja muinaisenglantilaisten vastaavaa sanajuurta olevat sanat. Hjul sana on samaa etymologista juurta kuin esim. englannin wheel, vieläpä kreikan kyklos, ja jopa ruotsin cykel on samaa juurta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Mitä enemmän tuon sanan ”joulu” etymologiaa kaivan, stiä vakuuttuneemmaksi tulen siitä, ettei sanan alkuperästä ole aivan tarkkaa tietoa.

  Ennen kristinuskon saapumista, joulu oli aika monessa kulttuurissa aurinkojuhla ja sen juhlinta on kohdistunut kalenterihetkeen, jolloin päivä on alkaa jälleen pitenemään. Maatalousvaltainen yhteiskunta oli kovin riippuvainen luonnon kiertokulusta.

  Siitä on kovasti väittelyä kielitieteilijöiden keskuudessa, mikä yhteys on sanoilla ’yule’, ’wheel’, ’hjul’, ’jul’ ja ’joulu’. Tuon juhlan nimenä ’yule’ on käsittääkseni vanhempi kuin kristinusko. Englanninkielisissä maissa ’yule’ on korvaantunut kristinuskosta lainatulla sanalla ’christmas’.

  Toisaalta työelämässä olen huomannut, että viimeisen 10 vuoden aikana ”Merry Christmas” toivotus on vähentynyt oleellisesti ja erityisesti virallisessa sekä formaalissa kielenkäytössä sen on korvannut fraasi ”Happy Holidays” tai ”Season’s Greetings”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Savolainen sanoo:

  Minulla ei ole Kristusta eikä Jumalaa. Ei minkäänlaista jumalaa edes pienellä kirjoitettuna. Joulupukkiin ja jumaliin lakkasin uskomasta suurinpiirtein samoihin aikoihin, joulua kuitenkin vietän yhä.

  Minulle joulu on tervetullut tauko työhön. Joulussani ei ole mitään merkkejä mistään uskosta, kuten ei lähes missään muussakaan tuttavaperheessä.

  Kaikille tuntemilleni lapsille joulun tärkein merkitys kohdistuu joulupukkiin ja lahjoihin. Myös joulukuusi ja sen koristelu on lapsille tärkeä.

  Jos joulua ei olisi olisimme vailla palkallista lomaa vuoden pimeimmässä vaiheessa. Onneksi on Talvipäivän seisauksen juhlapäivä jota on juhlittu kaikissa kulttuureissa ympäri maapallon jo paljon ennen kristinuskon keksimistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Toivo Loikkanen

  Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.