Joka minuutti joku eroaa kirkosta

 

Vuodenvaihde lähenee, ja kelpo telaketjuateistin on taas aika hahmotella vuoden kirkostaeroamislukuja. Kiireisille ensin tiivistelmä: eroamisenemmyys on noin 30 tuhatta, josta 44 tuhatta eroajia ja vajaat 14 tuhatta liittyjiä.

 

 

Mennyt vuosi on kulunut melko yllätyksettömästi. Mitään vuoden 2011 Älä alistu -kampanjan tapaista ei ole sattunut, saati sitten vuoden 2010 Homoillan vyöryä vastaavaa. Tämä vuosi näyttää sen perustason, johon eroaminen vakiintuu isompien eropiikkien puuttuessa.

 

 

Kirkon kannalta tämä tasainen eroaminen on paljon vakavampaa kuin eropiikit. Isoja otsikoita tästä ei revitä, mutta kirkon jäsenmäärän huvetessa katoaa kirkollisverotuloja ja pohja valtionkirkkoasemalta.

 

 

Jos jotain yllätystä hakee, on joulukuun vilkas eroaminen sellainen. Se, että joulukuussa erotaan, on tietysti tuttua. Kuitenkin luvut ovat nousseet enemmän kuin aiemmin. Yleinen taloustilanne ja tuleva YLE-vero ovat eräitä selittäjiä, mutta en uskoisi vain niiden olevan syynä. Toisaalta parempiakaan selityksiä ei minulla ole.

 

 

Kirkkoon liittymisestä on vain vähän ennakkotietoa. Tämän epävarman tiedon perusteella kasvu jatkuu hitaasti mutta tasaisesti.

 

 

Vuodenvaihteesta

 

 

Vuoden ennätyspäiviä ovat perinteisesti olleet aivan viimeiset päivät. Päivittäin eroajia on 500-1500; kirkollisveroa välttävät ryhtyvät viimein tuumasta toimeen.

 

 

Tänään (28.12. noin kello 12) erolukema ei ole vielä saavuttanut otsikon tasoa. Eilen 60 eron tuntivauhtiin päästiin muutamana tuntina. Viikonlopuksi erovirta laantunee hieman, 400-500 eroon päivässä.

 

 

Kovinta laskurin tikitystä odotan uudenvuodenaattona. Veikkaan, että tällöin enimmillään kirkosta erotaan 20 sekunnin välein. Se tarkoittaa, että tämän teksin lukemiseen kuluvana aikana kolme tai neljä jäsentä jättää kirkon.

 

 

21 kommenttia

  • Osmo Kauppinen sanoo:

    Joka minuutti joku kuolee.

    Ilmoita asiaton kommentti